Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary (/showthread.php?tid=552)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - macsa - 06.01.2007

Drodzy, mili !!

Mamy wreszcie pierwszš stronę w pamiętniku (młodej lekarki) Guy'a opisujšcego proces nagrywania nowego albumu Marka :

pre - January 2007

Niezły arsenał gitar, Mark i Guy na basach, ale jest też National !!

Najbardziej zastanowiło mnie ostatnie zdjęcie: "How to play the blues" - czyżby to był kierunek, w którym zmierza nowa muzyka Mistrza...

!! Odliczanie rozpoczęte !!

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 06.01.2007

FANTASTYCZNA WIADOMOŒĆ!!! Uśmiech Dobrze, że to zapodałeœ Maćku Oczko Mark z czerwonš gitarš ale z... czterostrunowš! To jeszcze jakiœ sentyment z czasów A Shot At Glory? Uśmiech Ale piękny National też jest. Tak to prawda zaczęło się. I powiem więcej- zaœwitała mi myœl że może jednak wiosna. To będzie najczęœciej odwiedzana przeze mnie strona w sieci Oczko

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 06.01.2007

No i pięknie! Z Nowym Rokiem - nowym krokiem Uśmiech. Mam nadzieję, że ten arsenał gitar jest niekompletny. Jeœli jest kompletny to czeka nas proszę państwa album o brzmieniu countrowym. Aż trzy Gretsh'e i dwa Nationale? Zero Stratocastera? Uśmiech Panie Marku, niechże pan chwyci za czerwonš gitarę, please Uśmiech.

Warto odnotować, że będzie to pierwszy album Marka Knopflera nagrany w jego nowym super-studio The British Grove.

PS. a na basie to już widać, że każdy potrafi grać, to po co jeszcze zapraszajš Glenna Worfa? Język

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 06.01.2007

Kuba to wszystko się pojawi w następnej stronie pamiętnika jestem pewien Oczko Ale że co? Że country to Ÿle? Język

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 06.01.2007

Tego nie powiedziałem, ja tylko poproszę więcej czerwonej gitary (i to tej szeœciostrunowej) Język

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 06.01.2007

Ja najchętniej na drugiej stronie pamietnika zobaczyłbym Pensę... jakoœ najbardziej mi się z DS kojarzy...

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 07.01.2007

Panie i Panowie-czy Danny Cummings na bebnach oznacza, ze Mark zakończył stałš współpracę z Chadem Cromwellem?

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Hermes - 08.01.2007

Witam

Ta wiadomoœć bez wštpienia cieszy wszystkich fanów pana Marka, a ja do wyjštków nie należę. Jest bas, jest National, Gretsh'e to zapewne to duże, przypominajšce mi "wiosło" Cheta Atkinsa z okładki "Neck and Neck". Jeœli klimat nowej płyty miałby nawišzywać do tamtej to jestem za. Bardzo za. Jeœli będzie inny to z przyjemnoœciš się z nim zapoznam.

Marzenia: hm... 14-16 utworów, na kršżku zatytułowanym "Tribute to Chet Atkins", nowe aranżacje przebojów mistrza (w tym pan Knopfler jest na prawdę dobry). Do kupienia wersja Limited Edition zawierajšce materiał z nowej płyty plus CD2 zawierajšcy wszystkie utwory z solowych maxi singli (coœ a'la B-sides).

Ewentualnie zupełnie nowy materiał. Zdaję się tutaj na pana Marka, płytę zapewne kupię w ciemno zaraz po premierze.

Pozdrawiam

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - jamm - 08.01.2007

a ja bym sobie dobre bluesowo-countrowe (z naciskiem na bluesowoOczko granie zyczyl na najblizsze swieta... -alez mialbym frajde Uśmiech)))))))

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - olaph72 - 08.01.2007

Im więcej bluesa tym lepiej. Uśmiech

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - jamm - 08.01.2007

no gdyby to bylo jakies cudo na ksztalt Music From The Motion Soundtrack "Rush" z 1991 roku Claptona&co. to ja bym sie Olaph nie obrazil napewno... Wywracanie oczami

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 08.01.2007

Moze jakis nasz zespol moglby nagrac plyte w "grove studio" bedacym wlasnoscia Marka Knopflera-to byloby cos!

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - ania - 08.01.2007

Cytat:Originally posted by olaph72@Jan 8 2007, 02:33 PM
Im więcej bluesa tym lepiej. Uśmiech
oby oby ...

serio po spojrzeniu na ten gitarowy arsenal przesadzone, ze to bedzie country ??? Huh
no przeciez dostal Marek wskazowki 'How to play the BLUES' !!! Język

Pablo- to by bylo ... hmmm... FANTASTYCZNIE Oczko Duży uśmiech Wywracanie oczami

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 09.01.2007

Skoro już tak sobie popuszczamy wodze fantazji to i ja dorzuce swoje trzy grosze Oczko Chciałbym więcej kompozycji o zabarwieniu folkowym takich jak np. I Dug Up A Diamond. Oczywiœcie myœli w głowie kotłuje sie znacznie więcej Oczko Ale tak jak ostatnio powiedział Kuba I Dug Up A Diamond wersja RLR to Wizytówka A.D.2006 i bardzo mi się to spodobało Uśmiech

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pogdan - 09.01.2007

'Jeœli jest kompletny to czeka nas proszę państwa album o brzmieniu countrowym.'

NieŸle : )

Ps A jazzie nie gra się na takich gitarach?

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Andrzej - 09.01.2007

A mi się marzy całkowicie konserwatywna płyta w stylu DS. Dużo gitary Marka w starym ,sprawdzonym stylu, który pokochał œwiat(.....No!!! - pół œwiata).Szalone losówki z totalnym pazurem i te wypieszczone wyszukane znane nam dżwięki - takie magiczne, których jak zawsze twierdzę, nie można znalezc na gryfach naszych gitar. To wszystko podparte w tle - nowoczeœnie brzmišcymi klawiszami i mnóstwem przeszkadzajek perkusyjnych, skończywszy na sekcji dęciaków.
NO I CO ANDRZEJU MARZY CI SIĘ SUITA KONCERTOWA ALCHEMY TUDZIEŻ DRUGIE BiA????????????????
Mówiono i mówi sie ,że tamta muzyka Marka jest ponadczasowa, zatem warto było by posłuchać jej w tym stuleciu, ale zapewne bardziej przyozdobionš.
Wiem,że Mark by sie już nie powtórzył i płyta była by jeszcze bardziej nowatorska brzmieniowo, z głównym uwzględnieniem pomysłów muzycznych i tekstowych.
Jak sšdzicie, czy Mark ma jeszcze w tym(w swoim) stylu coœ do powiedzenia, czy uważacie, że w tym zakresie to już wszystko co dał œwiatu???????
Wywołałem burzę!!!!!!!!!!
Nie sšdzę - jestem tylko konserwatystš lub jak kto woli konserwatorem(czyt. kustoszem dzieł Marka).

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 09.01.2007

'Konserwatywna płyta w stylu DS' cokolwiek to oznacza Andrzeju brzmi nieŸle Oczko Czy w tym stylu Mark ma jeszcze coœ do powiedzenia? Pewnie tak, tylko nie jestem pewien czy o to mu chodzi. Mark często powtarza, że obecnie gitara służy mu jedynie do komponowania i choć wiem, że nie wszystkim się to podoba bo nie jest tak na pierwszym planie jak kiedyœ. Podczas spotkań z Kubš wiele się nauczyłem. Mark trochę inaczej obecnie komponuje. W inny sposób ustawia gitarę, to pewnie też kwesta z jakiej częœciej korzysta. Ale ważne jest jej ustawienie a co za tym idzie brzmienie. Ale jednoczeœnie nie opuszcza mnie przekonanie że Mark A.D. 2007 bardzo nas zaskoczy. I jak to w życiu zyska sobie nowych sympatyków a pewnie też i malkontentów Uśmiech

ps. Andrzeju dobrze że wspominasz o ponadczasowoœci tej muzyki Oczko dla mnie nic w tej kwestii się nie zmieniło Oczko

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 09.01.2007

Jeœli więcej gitar i muzyków nie będzie...

to bardzo prawdobodobne jest że Mark nagra płytę w stylu Cheta Atkinsa, czyli lekkich i przyjemnych kawałków o countrowym zabarwieniu, w których dominował będzie bardziej niż kiedykolwiek fingerpicking..

Choć nie miałbym nic przeciwko temu co napisał Andrzej...
konserwatywna płyta w stylu DS... choć to mało prawdopodobne to przecież:

Knopfler, Fletcher, Cummings = Dire Straits

a Mark Knopfler raz już po countrowych ekscesach (NHB i Chet) reaktywował Dire Straits...

więc możeUśmiech

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Marcin_Kr - 09.01.2007

cóż- myœlę, że Guy nie przypadkowo wybrał te zdjęcia, choć z drugiej strony może to my szukamy w tym łamigłówki :wacko:
choć wolałbym na której fotce zobaczyć takie cudo: http://www.fender.com/products/search.php?partno=0117800815

2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - macsa - 09.01.2007

Kto wie jak to się rozwinie - będziemy czekać i komentować...

A mi się marzy płyta w stylu "On Every Street" z Franklinem na Pedal Steel, taka bogata aranżacyjnie, rozbudowana instrumentalnie itd... Mało realne marzenie, ale po to sš właœnie marzenia...

Prawda jest taka, że nieważne co Mistrz wyda spod swojego pióra i tak będziemy kochać tš nowš muzykę jak całš dotychczasowš twórczoœć. Przynajmniej ja... -_-