![]() |
|
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary (/showthread.php?tid=552) |
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - macsa - 06.01.2007 Drodzy, mili !! Mamy wreszcie pierwszš stronę w pamiętniku (młodej lekarki) Guy'a opisujšcego proces nagrywania nowego albumu Marka : pre - January 2007 Niezły arsenał gitar, Mark i Guy na basach, ale jest też National !! Najbardziej zastanowiło mnie ostatnie zdjęcie: "How to play the blues" - czyżby to był kierunek, w którym zmierza nowa muzyka Mistrza... !! Odliczanie rozpoczęte !! 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 06.01.2007 FANTASTYCZNA WIADOMOĆ!!! Dobrze, że to zapodałe Maćku Mark z czerwonš gitarš ale z... czterostrunowš! To jeszcze jaki sentyment z czasów A Shot At Glory? Ale piękny National też jest. Tak to prawda zaczęło się. I powiem więcej- zawitała mi myl że może jednak wiosna. To będzie najczęciej odwiedzana przeze mnie strona w sieci
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 06.01.2007 No i pięknie! Z Nowym Rokiem - nowym krokiem . Mam nadzieję, że ten arsenał gitar jest niekompletny. Jeli jest kompletny to czeka nas proszę państwa album o brzmieniu countrowym. Aż trzy Gretsh'e i dwa Nationale? Zero Stratocastera? Panie Marku, niechże pan chwyci za czerwonš gitarę, please . Warto odnotować, że będzie to pierwszy album Marka Knopflera nagrany w jego nowym super-studio The British Grove. PS. a na basie to już widać, że każdy potrafi grać, to po co jeszcze zapraszajš Glenna Worfa?
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 06.01.2007 Kuba to wszystko się pojawi w następnej stronie pamiętnika jestem pewien Ale że co? Że country to le?
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 06.01.2007 Tego nie powiedziałem, ja tylko poproszę więcej czerwonej gitary (i to tej szeciostrunowej)
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 06.01.2007 Ja najchętniej na drugiej stronie pamietnika zobaczyłbym Pensę... jako najbardziej mi się z DS kojarzy... 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 07.01.2007 Panie i Panowie-czy Danny Cummings na bebnach oznacza, ze Mark zakończył stałš współpracę z Chadem Cromwellem? 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Hermes - 08.01.2007 Witam Ta wiadomoć bez wštpienia cieszy wszystkich fanów pana Marka, a ja do wyjštków nie należę. Jest bas, jest National, Gretsh'e to zapewne to duże, przypominajšce mi "wiosło" Cheta Atkinsa z okładki "Neck and Neck". Jeli klimat nowej płyty miałby nawišzywać do tamtej to jestem za. Bardzo za. Jeli będzie inny to z przyjemnociš się z nim zapoznam. Marzenia: hm... 14-16 utworów, na kršżku zatytułowanym "Tribute to Chet Atkins", nowe aranżacje przebojów mistrza (w tym pan Knopfler jest na prawdę dobry). Do kupienia wersja Limited Edition zawierajšce materiał z nowej płyty plus CD2 zawierajšcy wszystkie utwory z solowych maxi singli (co a'la B-sides). Ewentualnie zupełnie nowy materiał. Zdaję się tutaj na pana Marka, płytę zapewne kupię w ciemno zaraz po premierze. Pozdrawiam 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - jamm - 08.01.2007 a ja bym sobie dobre bluesowo-countrowe (z naciskiem na bluesowo granie zyczyl na najblizsze swieta... -alez mialbym frajde )))))))
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - olaph72 - 08.01.2007 Im więcej bluesa tym lepiej.
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - jamm - 08.01.2007 no gdyby to bylo jakies cudo na ksztalt Music From The Motion Soundtrack "Rush" z 1991 roku Claptona&co. to ja bym sie Olaph nie obrazil napewno...
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 08.01.2007 Moze jakis nasz zespol moglby nagrac plyte w "grove studio" bedacym wlasnoscia Marka Knopflera-to byloby cos! 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - ania - 08.01.2007 Cytat:Originally posted by olaph72@Jan 8 2007, 02:33 PMoby oby ... serio po spojrzeniu na ten gitarowy arsenal przesadzone, ze to bedzie country ??? no przeciez dostal Marek wskazowki 'How to play the BLUES' !!! Pablo- to by bylo ... hmmm... FANTASTYCZNIE
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 09.01.2007 Skoro już tak sobie popuszczamy wodze fantazji to i ja dorzuce swoje trzy grosze Chciałbym więcej kompozycji o zabarwieniu folkowym takich jak np. I Dug Up A Diamond. Oczywicie myli w głowie kotłuje sie znacznie więcej Ale tak jak ostatnio powiedział Kuba I Dug Up A Diamond wersja RLR to Wizytówka A.D.2006 i bardzo mi się to spodobało
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pogdan - 09.01.2007 'Jeli jest kompletny to czeka nas proszę państwa album o brzmieniu countrowym.' Niele : ) Ps A jazzie nie gra się na takich gitarach? 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Andrzej - 09.01.2007 A mi się marzy całkowicie konserwatywna płyta w stylu DS. Dużo gitary Marka w starym ,sprawdzonym stylu, który pokochał wiat(.....No!!! - pół wiata).Szalone losówki z totalnym pazurem i te wypieszczone wyszukane znane nam dżwięki - takie magiczne, których jak zawsze twierdzę, nie można znalezc na gryfach naszych gitar. To wszystko podparte w tle - nowoczenie brzmišcymi klawiszami i mnóstwem przeszkadzajek perkusyjnych, skończywszy na sekcji dęciaków. NO I CO ANDRZEJU MARZY CI SIĘ SUITA KONCERTOWA ALCHEMY TUDZIEŻ DRUGIE BiA???????????????? Mówiono i mówi sie ,że tamta muzyka Marka jest ponadczasowa, zatem warto było by posłuchać jej w tym stuleciu, ale zapewne bardziej przyozdobionš. Wiem,że Mark by sie już nie powtórzył i płyta była by jeszcze bardziej nowatorska brzmieniowo, z głównym uwzględnieniem pomysłów muzycznych i tekstowych. Jak sšdzicie, czy Mark ma jeszcze w tym(w swoim) stylu co do powiedzenia, czy uważacie, że w tym zakresie to już wszystko co dał wiatu??????? Wywołałem burzę!!!!!!!!!! Nie sšdzę - jestem tylko konserwatystš lub jak kto woli konserwatorem(czyt. kustoszem dzieł Marka). 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 09.01.2007 'Konserwatywna płyta w stylu DS' cokolwiek to oznacza Andrzeju brzmi niele Czy w tym stylu Mark ma jeszcze co do powiedzenia? Pewnie tak, tylko nie jestem pewien czy o to mu chodzi. Mark często powtarza, że obecnie gitara służy mu jedynie do komponowania i choć wiem, że nie wszystkim się to podoba bo nie jest tak na pierwszym planie jak kiedy. Podczas spotkań z Kubš wiele się nauczyłem. Mark trochę inaczej obecnie komponuje. W inny sposób ustawia gitarę, to pewnie też kwesta z jakiej częciej korzysta. Ale ważne jest jej ustawienie a co za tym idzie brzmienie. Ale jednoczenie nie opuszcza mnie przekonanie że Mark A.D. 2007 bardzo nas zaskoczy. I jak to w życiu zyska sobie nowych sympatyków a pewnie też i malkontentów ![]() ps. Andrzeju dobrze że wspominasz o ponadczasowoci tej muzyki dla mnie nic w tej kwestii się nie zmieniło
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 09.01.2007 Jeli więcej gitar i muzyków nie będzie... to bardzo prawdobodobne jest że Mark nagra płytę w stylu Cheta Atkinsa, czyli lekkich i przyjemnych kawałków o countrowym zabarwieniu, w których dominował będzie bardziej niż kiedykolwiek fingerpicking.. Choć nie miałbym nic przeciwko temu co napisał Andrzej... konserwatywna płyta w stylu DS... choć to mało prawdopodobne to przecież: Knopfler, Fletcher, Cummings = Dire Straits a Mark Knopfler raz już po countrowych ekscesach (NHB i Chet) reaktywował Dire Straits... więc może
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Marcin_Kr - 09.01.2007 cóż- mylę, że Guy nie przypadkowo wybrał te zdjęcia, choć z drugiej strony może to my szukamy w tym łamigłówki :wacko: choć wolałbym na której fotce zobaczyć takie cudo: http://www.fender.com/products/search.php?partno=0117800815 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - macsa - 09.01.2007 Kto wie jak to się rozwinie - będziemy czekać i komentować... A mi się marzy płyta w stylu "On Every Street" z Franklinem na Pedal Steel, taka bogata aranżacyjnie, rozbudowana instrumentalnie itd... Mało realne marzenie, ale po to sš włanie marzenia... Prawda jest taka, że nieważne co Mistrz wyda spod swojego pióra i tak będziemy kochać tš nowš muzykę jak całš dotychczasowš twórczoć. Przynajmniej ja... -_- |