Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Nowa Płyta W Kwietniu! - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Nowa Płyta W Kwietniu! (/showthread.php?tid=301)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Nowa Płyta W Kwietniu! - Robson - 22.03.2006

No to 31 Oczko

A to inspiracja która posłużyła Markowi do napisania If This Is Goodbye

http://www.ianmcewan.com/bib/articles/9-11-02.html

Nowa Płyta W Kwietniu! - koobaa - 23.03.2006

No dobra...
Moje pierwsze wrażenia po odsłuchaniu tych nowoœci...

Muszę powiedziec, że jak dla mnie Beachcombing i I Dug Up A Diamond sš znakomite i ...bardzo sie cieszę, że Emmylou za bardzo w nich Markowi nie przeszkadza... :ph34r: Jakoœ nie mogę się przyzwyczaić do tego jej 'country'owatego głosu, sorry. This Is Us jest niezłe bo ma niezłš gitarkę Markowš ale na singiel wybrałbym Beachcombing, które jest o niebo lepsze... To kawałek 'drogi'- (mimo, że wcale o niej nie opowiada), œwietnie nadaje sie do samochodu, w trasę... idealnie pasuje do okładki płyty... Należy do gatunku "niekończšcych się" i uwielbiam takie zakończenia gdzie Mark zabiera nas w podróż z dwoma akordami... W ten sposób kończy sie wiele wspaniałych kawałków, wspomnieć choćby Romeo and Juliet, Hill Farmer's Blues, Why Worry, Love Over Gold, You Don't Know You're Born, When It Comes To You...
No i jest Stratocaster... Jest dobrze.

I Dug Up A Diamond podobnie jak Robsonowi, kojarzy mi się z Back To Tupelo (podobne œrodki wyrazu, ta sama tonacja Oczko) i tu też Emmy się nie wychyla wokalnie (i słusznie) tylko ładnie wspomaga Mareczka Oczko. Piękny klimat i aż dwie partie gitarowe grane przez Maestro - słyszę tam Telecastera (pierwsze solo) a potem Les Paula... Ciekawe jak jest naprawdę...?

Love and Happiness - przesłuchałem z cztery, pięć razy i ...na razie starczy. Im więcej słucham tym lepiej, ale podejrzewam, że to nie jest Markowa robota. Coœ mi to nie podpada na Jego autorstwo... zbyt 'landrynkowe' Oczko i takie... No nie wiem, chyba przesłodzone za bardzo. Trzeba się osłuchać.

Tutajmożna podobno posłuchać Red Staggerwing... mówię "podobno" bo u mnie nie działa, nie mam real player'a , ale pewnie ktoœ z Was ma i bedzie mógł to odtworzyć i sie z nami podzielić Oczko

Nowa Płyta W Kwietniu! - olaph72 - 23.03.2006

Real Player nie był potrzebny. Uśmiech
No to tradycyjnie - kto chce mp3-kę, niech się zgłasza. Niestety - tym razem jakoœć gorsza.
Piosenkę zagrał w swojej audycji Nick Barraclough (specjalista od country) z radia BBC2 - 22 marca między19:00 a 20:00 (to informacja dla dokumentalistów). Z playlisty programu wynika, że chwilę potem zabrzmiało "White Lightnin", a póŸniej "The Bug" - ale w wykonaniu Mary-Chapin Carpenter. Tej drugiej chyba nie miałem, w każdym razie nie mogę znaleŸć mp3-ki lepszej jakoœci, więc na razie pozostaje tylko taka. Sš chętni? Uśmiech

Nowa Płyta W Kwietniu! - HOWARD - 23.03.2006

Dzięki Olaf! Uśmiech

Ech.. miło, że pomyœlałeœ ..

Pozdrawiam!!

Nowa Płyta W Kwietniu! - ania - 23.03.2006

ja tez dziekuje Howard Uśmiech

Nowa Płyta W Kwietniu! - Robson - 23.03.2006

Równiutko 30 dni! Oczko

Nowa Płyta W Kwietniu! - Raingod - 23.03.2006

Na stronie Universalu jest premiera polska na 21 kwietnia Uśmiech
http://www.universalmusic.pl/index.php?aty...&view=1&id=5377

Nowa Płyta W Kwietniu! - Robson - 23.03.2006

Red Staggerwing to jak na razie najpoważniejszy kandydat aby płytę All The Roadrunning okrzyknać countrowa płytš roku 2006 Oczko Oczywiœcie trochę żartuję ale motyw na skrzypcach zagrany przez Glena Duncana jest wspaniały. Sprawdzajš się zapowiedzi Kuby, że to bardzo countrowy kawałek ale co ja mogę powiedzieć- po prostu mi sie podoba Oczko Pewnie mniej niż np. I Dug Up A Diamond I pewnie dlatego, że jest zupełnie inny. Coœ mi sie wydaje, że All The Roadrunning będzie bardzo bogatš mozaikš rożnych klimatów i bardzo dobrze Uśmiech

ps. nie wiem czy to dobrze ale znamy połowe płyty a nawet ciut więcej bo fragment Rollin'On też dostępny Oczko

Nowa Płyta W Kwietniu! - Steeven - 23.03.2006

A ja na razie znam tylko "All the road..." i mi z tym dobrze.Duży uśmiech Choć jak tak czytam Wasze wrażenia o tych piosenkach, to najchętniej...bym zmienił czytany temat. Przyznam, że korci i nęci. Ale nie. Chcę kupić sobie płytkę, kiedy nadejdzie czas i wtedy się jš rozdelektować na maksa. To dopiero będzie coœ. Tyle nowych utworów Maestro na raz. Wszystkie nieznane! Ale, żebym to przeżył jak chcę, musze teraz być niewrażliwy na Wasze zachwyty. Ciężko....Uśmiech

Nowa Płyta W Kwietniu! - Andrzej - 23.03.2006

Ja nie wytrzymalem Steeven, dlatego tym bardziej Ciebie podziwiam.

Nowa Płyta W Kwietniu! - Steeven - 23.03.2006

Zobaczymy, jak długo.... Uśmiech Bo po takich opisach, to aaaaaaaaaaaaaaaaaaa........

Nowa Płyta W Kwietniu! - Robson - 24.03.2006

Steeven 29 dni Oczko

Nowa Płyta W Kwietniu! - numitor - 24.03.2006

Red Staggerwing --> ja jestem bardzo zainteresowany Uśmiech numitor@o2.pl
Jakbys mogl dolaczyc ten cover WII, o ktorym mowiles bede b ardzo wdzioeczny.
Z gory dziekuje

Nowa Płyta W Kwietniu! - olaph72 - 24.03.2006

Zrobione! Uśmiech

Nowa Płyta W Kwietniu! - hillbilly - 25.03.2006

http://mkprojects.spanishcity.net/

nie wiem czy wszyscy widzieli ale na wszelki wypadek....

Nowa Płyta W Kwietniu! - jambore - 25.03.2006

Mamy coraz więcej-czy to dobrze?

Nowa Płyta W Kwietniu! - hillbilly - 25.03.2006

Cytat:Originally posted by Robson@Mar 23 2006, 03:05 PM
Red Staggerwing to jak na razie najpoważniejszy kandydat aby płytę All The Roadrunning okrzyknać countrowa płytš roku 2006 Oczko
Chyba "wiochš" roku...

Nowa Płyta W Kwietniu! - HOWARD - 25.03.2006

Wypraszam sobie...

Szczęśliwy

'Wieœ ukazana w tekstach [w tekstach i muzyce Marka też] to Arkadia („Wsi spokojna, wsi wesoła”); autor głosi pochwałę pracy, życia zgodnego z naturš i podporzšdkowanego naturalnemu cyklowi przyrody. Praca na roli przeciwstawiona została innym, niemoralnym, sposobom życia: dworakowaniu, kupiectwu, wojaczce... '

Zapraszam na wieœ Język

Nowa Płyta W Kwietniu! - Robson - 25.03.2006

Ja też zapraszam Oczko W maju w moim ogrodzie jest bajecznie zielone dywany i białe drzewa. Dla wszystkich starczy miejsca Uśmiech To właœnie tam przed laty po raz pierwszy zapoznałem się z ksišżkš "Sułtani Swingu" w pewien letni wieczór Uśmiech A tak w ogóle 28 Oczko
Czy słyszeliœcie już Donkey Town? Cudne jest Uśmiech Dziękuje Ewelino Oczko

Nowa Płyta W Kwietniu! - koobaa - 25.03.2006

Cytat:Love and Happiness - przesłuchałem z cztery, pięć razy i ...na razie starczy. Im więcej słucham tym lepiej, ale podejrzewam, że to nie jest Markowa robota. Coœ mi to nie podpada na Jego autorstwo... zbyt 'landrynkowe'

A więc potwierdziło się. To będzie płyta Marka... 10 na 12 kompozycji sš Markowe. Emmylou napisała tylko Love and Happiness (tak czułem Oczko) i Belle Star. Reszta ma ten Niezwykły Markowy Klimat... i niebanalnoœć.

Donkeytown... kolejna perełka... melodia która zostaje w głowie na długo... i znowu piękna niekończšca się końcówka...

Cytat:Chyba "wiochš" roku...
Hillbilly... może pomyœl nad zmianš nick'a bo Twój obecny gryzie się troszkę z poglšdami Szczęśliwy