![]() |
|
Mark W Polsce ! - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10) +---- Dział: Warszawa, Torwar - 2 maja 2008 (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=27) +---- Wątek: Mark W Polsce ! (/showthread.php?tid=703) |
Mark W Polsce ! - hekselman - 26.01.2008 Olaf - nie czepiaj się ;-) ;-) :-) Znicz z pozytywkš to super sprawa - podobnie jak "Znicze aromatyczne" czy "Salon nagrobków". Mark W Polsce ! - olaph72 - 26.01.2008 Cytat:Originally posted by hekselman@Jan 26 2008, 02:57 PMA czegóż to ja się niby czepiam??? :blink: Mark W Polsce ! - Ania_M - 26.01.2008 Znicz z pozytywka? No dobra, wycofuje sie z grajacej poduszki.... Nawet mi do glowy nie przyszlo takie porownanie, ale skoro tak to cos w tym musi byc... :blink: I'm sorry. Mark W Polsce ! - numitor - 27.01.2008 Ok, mam kilka uwag. Po pierwsze - nie zapominajmy, że dla Knopflera piewanie jest jego zawodem - może lubić grać, piewać, komponować; może lubić swoich fanów; może lubić atmosferę koncertu - jednak nadal jest to dla niego tylko praca. Po drugie - Knopfler nigdy nie był artystš, który wietnie czuje się w towarzystwie fanów - jest skromny, a mylę, że nie jest tylko moim odczuciem to, że przez całš swojš karierę fanów traktował na dystans (co nie wyklucza szacunku, który zawsze im okazywał). Nie miejmy więc złudzeń, że Knopfler będzie interesował się kilkoma/kilkunastoma balonikami, nawet podwietlonymi, które przygotujemy - więc jeli je robimy, robimy je tylko dla pozostałej częci publicznoci. Moim zdaniem nie ma sensu dawanie Knopflerowi prezentu w takiej formie - jest on artystš, który dał setki koncertów, ma wiele tysięcy fanów i - naprawdę, uwierzcie mi - codziennie dostaje wiele prezentów. Tak więc - bardzo trudno wymylić cokolwiek oryginalnego - a już na pewno poduszka, nawet w kształcie gitary, nawet spiewajšca i tańczšca, oryginalna nie jest. Staram się spojrzeć także na charakter danego artysty - moim zdaniem w przypadku Knopflera większš przyjemnoć sprawiłaby mu tańsza i łatwiejsza do zdobycia kolekcja powiedzmy pięciu (lub - w zależnoci od naszych możliwoci finansowych - większej iloci) klasycznych polskich ksišżek w anglojęzycznym wydaniu, z dedykacjš - prezent praktyczny, taki, z którego skorzysta oraz niebagatelny. Moim zdaniem moglibymy wybrać klasycznych (i tych najbardziej znanych poza granicami naszej ojczyzny) pisarzy z XX wieku - np. Gombrowicza, Lema, Kapucińskiego lub poetów - Herberta, Miłosza. Literatura jest ważnš częciš w życiu Knopflera - co wiele razy podrelał w wywiadach - dobrym przykładem jest choćby "Telegraph road" inspirowane Knutem Hamsunem i jego "Błogosławieństwem ziemi". Naprawdę, Knopfler to taki typ człowieka, który - moim zdaniem - bardziej ucieszy się z ksišżki, niż z poduszki, czy innej rzeczy tego typu. Mark W Polsce ! - Ania_M - 27.01.2008 Numitor: Nawet jeżeli MK trzyma fanów na dystansie, nie stoi to na przeszkodzie, aby dać mu jaki dowód wdzięcznoci, sympatii. Zwłaszcza, że nie mamy jego koncertów na codzień, tylko raz na jaki czas. Ale nie zgadzam się z Tobš tylko w tej jednej kwestii, bo po głebszej analizie Twojego posta, doszłam do wniosku, że dobrze zrobiłe, rzucajšc takie wiatło na tę sprawę. Bo faktycznie, chyba nikt z nas nawet przez chwilę nie pomylał o tym, że jeżeli już mamy co dać, to musimy bardziej wzišć pod uwagę charakter Marka. Uważam więc pomysł z ksišżkami za trafiony. Choć z drugiej strony patrzšc: z koszulki był zadowolony. Zobaczymy co na to reszta Pozdrawiam
Mark W Polsce ! - Filip - 27.01.2008 Witam Powiem że pomysł z gitarš rednio mi się podoba, sam osobicie gdy dostaje tego typu prezenty czuję sie zirytowany lubię za to dostac co praktycznego własnie ksišżkę czy płytę z muzykš , może pomysł numitora jest dobry jaka pozycja ksišżkowa czy może albumowa
Mark W Polsce ! - AdamM - 27.01.2008 Ja to widzę tak, jedna sprawa to co będzie można sobie zrobić dla nas, i tu mamy jakie tam koszulki, baloniki, baner, kubki, bryloczki ... Tu sie można zasatanowic co zrobić i większoć z tyj gadżetów i tak może nam się przydać póniej - ja np. z mojego pomysłu kubka bym był bardzo zadowolony, kto inny z breloczka i tak dalej ... a nic by nie zaszkodziło jak by MK dorzucić w gratisie że tak powiem ... A druga sprawa, to faktycznie podarowanie czego bardziej pożytecznego, nie wiem wzniosłego... choć to ciężka sprawa. Jeli chodzi o takie polskie gadżety, to ja np. zawsze kupowałem jakie szkatułki z bursztynu, obrazki i warszawš i fakt te ksišżki... choć powiem szczerze, że to takie na siłę zawsze było... jaki czas temu moja siostra dostała od zaprzyjanionych Niemców włanie taki box klasycznych kompozytorów - i powiem szczerze, że zadowolona - w sumie jest grywa na pianinie... Więc mylę, że twój post numitorze, był bardzo ważny bo zwrócił nam uwagę na pewnš doć istotnš sprawę, Andrzeju a jak tam kuluary forum'owe oceniajš sprawę ? Ja jestem za pomysłem czego poważniejszego z pola literatury i muzyki ze zwróceniem włanie na polskoć Mark W Polsce ! - Ania_M - 27.01.2008 Adam, podpisuję się pod Twoim postem - sšdzę, że na ofiarowanie jakiej ksišżki można by było już się zgodzić i nie szukać więcej pomysłów, no bo rzeczywicie Mark zasługuje na co wyjštkowego, a tego ewentualnego gratisa wybrać w ankiecie. No nie wiem, ja tu nie rzšdzę ![]() Poprosimy o głos wyrocznię. (A jest w ogóle? )
Mark W Polsce ! - anrom - 27.01.2008 A pomylelicie w jaki sposób można by mu wręczyć prezent? Kiedy? Co do ksišżki to byłbym za jakim albumem fotograficznym ukazujšcym piękno naszego kraju. Mark W Polsce ! - Ania_M - 27.01.2008 Anrom: pamiętasz Katowice 2005? Mnie nie było jeszcze wród Was, ale znam to z opowieci, że Grze za porednictwem agencji vivaart dostał się na spotkanie z Markiem przed koncertem i wręczył mu koszulkę. Można by spróbować zrobić co podobnego. Mark W Polsce ! - Filip - 27.01.2008 Anrom spoko podpisuje się pod albumem fotograficznym to byłoby dobre praktyczne i ukazujšce nasz kraj , oczywicie w wersji anglojęzycznej
Mark W Polsce ! - anrom - 27.01.2008 Oczywicie, że w wersji anglojęzycznej. ^_^ Mark W Polsce ! - macsa - 28.01.2008 Kapitalny pomysł z tymi ksišżkami NUMITOR !! Bardziej opowiadam się jednak za literaturš a nie tylko albumem fotograficznym. Album przeglšda się szybko - to prawie jak komiks, natomiast nad wierszami czy prozš Mark posiedzi trochę dłużej i może bardziej zapamięta polskich fanów. Najlepiej połšczyć coć do oglšdania i czytania... Ja się dokładam do takiego prezentu jakby co. Mark W Polsce ! - dziadek - 28.01.2008 Co różni ksišżki i "baloniki"? "Baloniki" miałyby być czym n a c z a s trwania koncertu,pewnego rodzaju niespodziankš dla Marka, dla którego publicznoć w każdym kraju to "ciemna masa" (chodzi o widoczny ze scceny kolor). Niewiele koncertów z tej trasy (z tego co pamiętam to tylko Warszawa, Berlin, Praga) oferuje miejsca na płycie, w niewielu krajach istnieje tak zorganizowane forum jak u nas. Te dwa fakty prowokujš do tego typu niekonwencjonalnej akcji. (Nie sposób co takiego przeprowadzić w ogromnej hali, gdzie wszyscy cały koncert grzecznie siedzš....) A może to jedna z ostanich tras koncetrtowych? Ksišżki - rewelacja, jeżeli tylko uda się spotkać p r z e d występem z Markiem. Nie wiem. które tytuły dostępne sš w wersji angielskiej, ale można chyby założyć, że włanie takim prezentem wolałyby pochwalić się Mark przed żonš... Parę nazwisk autorów już zostało wymienionych. Niemiało zamieniłbym Lema na Mrożka, (ze względu na rodzaj literatury chyba bliższy Markowi) a Kapucińskiego podpowiedziałbym "Podróże z Herodotem" . Mark W Polsce ! - Ania_M - 28.01.2008 Oto co znalazłam: Powieci Samotnoć w sieci ![]() Begin There Blind Date Emparor The Cobra's Heart Another day of life Jednak nie wydaje mi się żeby z tych ksišżek co można było wybrać. Dziadku: -> Tam, gdzie ja szukałam, "Podróże z Herodotem" sš tylko w wersji polskiej. Ale spróbuję jeszcze gdzie poszperać. Albumy: Polska (01) Polska (02) Polska (03) Polska (04) Polska (05) Polska (06) Polska (07) Polska - Najpiękniejsze Zabytki Polska (08) Polska w starej fotografii Polska od mórz do gór Cuda natury w Polsce Cuda Natury (?) Kraków (01) Łazienki Zamek Królewski, Łazienki, Wilanów Warszawa Warszawa 02 Piła Wrocław (01) Wrocław (02) Wrocław 03 Wrocław 04 Mazowsze Tatry Tatry (02) Wieliczka Olsztyn (wersja niemiecka) Pomorskie Pozostaje tylko się zdecydować, czy chcemy album ukazujšcy nasz cały kraj, czy np. tylko Wrocław... Poezja Zbigniew Herbert - Poezja Wybrana Adam Zagajewski ABC Miłosza Miłosz Pan Tadeusz Stšd mi się zdaje, można byłoby Herberta lub Mickiewicza. Tylko, mylałam też dzisiaj, patrzšc na zbiór ksišżek jakie mam w domu, o takiej polskiej klasyce, jak np. "Faraon" Prusa - pozostaje tylko pytanie, czy Markowi chciałoby się czytać ksišżki historyczne? Jeżeli nie mielibycie nic przeciwko, ja mogę spróbować spotkać się z Markiem przed koncertem - mogłabym wzišć kogo z Was ze sobš. Decyzję zostawiam Wam.... Mark W Polsce ! - dziadek - 28.01.2008 Ania, doceniam ogrom pracy! I co stšd wybrać?Głowa boli... Mark W Polsce ! - Ania_M - 28.01.2008 No włanie, co stšd wybrać? ![]() Lubię MARKOWE zajęcia
Mark W Polsce ! - Ania_M - 28.01.2008 Znalazłam co jeszcze - tylko problem w tym, że trzeba by te ksišżki sprowadzać z zagranicy: (oczywicie sš one w języku angielskim, lub dwujęzyczne) Przewodniki po Polsce Polska Wawel Szczecin Toruń h t t p: / / w w w. p o l t r a d e r . c o m / - polski sklep internetowy w Anglii. Znalazłam w nim: 1. Spis dostępnych polskich ksišżek przetłumaczonch na angielski 2. Albumy o Polsce po polsku i po angielsku Na dzisiaj już chyba tyle ![]() Pozdrawiam Mark W Polsce ! - Robson - 28.01.2008 Powiem Wam jedno. Cokolwiek z tego wyjdzie mam Kandytatkę która powinna ucisnšć dłoń mistrza. To włanie Ania M. Wiadomo Kogo trzeba wybrać. Ja głosuję na Anie ![]() ps. jeli Grze prawie trzy lata temu dostał się do Marka to dlaczego nie mogłaby się dostać Ania? I kolej na Dame
Mark W Polsce ! - Robson - 28.01.2008 "Literatura jest ważnš częciš w życiu Knopflera - co wiele razy podrelał w wywiadach - dobrym przykładem jest choćby "Telegraph road" inspirowane Knutem Hamsunem i jego "Błogosławieństwem ziemi". To może warto zebrać co nieco więcej tytułów "Romeo And Juliet" - William Shakespeare: Romeo And Juliet "Telegraph Road" - Knut Hamsun: Growth of the Soil "Private Investigatons" - Raymond Chandler o dedektywie Pillipie Marlowe a więc kryminalne opowieci były inspiracjš do napisania tej opowieci "Heavy Fuel" - Martin Amis: Money- sa pewne przesłanki w okresie "Brothers In Arms" Mark sięgał często po poezje D.H Lawrence'a i stšd m.in jeli dobrze pamietam "Ride Across The River" "Done With Bonaparte" -Jeanette Winterson "The Passion" "Sailing To Philadelphia" - Thomas Pynchon: Mason & Dixon "Boom, Like That" -Ray Krock Grinding It Out "Song For Sonny Liston" - Nick Tosches: Night Train- "Junkie Doll" - Edward St. Aubyn Some Hope "Why Aye Man" - Seamus Heaney The Spirit Level "True Love Will Never Fade" - Sarah Hall: The Electric Michelangelo- przesłanki "Let It All Go" - Joyce Cary: The Horses Mouth "Madame Geneva's" -Patrick Dilon The Much Lamented Death of Madam Geneva" - tu tez tylko przesłanki "The Fish And The Bird" -Richard Powers "The time of our singing"- ? I co mi się wydaje że to nie jedyne inspiracje ![]() To nie prosta sprawa Mark dużo czyta i jeden Bóg wie co w tej chwili ale może zdradzi nam to na swojej kolejnej płycie [B]
|