![]() |
|
Nowy album MK - Get Lucky :) - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Nowy album MK - Get Lucky :) (/showthread.php?tid=1053) |
Nowy album MK - Get Lucky :) - hillbilly - 21.04.2009 Raingod napisał(a):Czyli powieje nuuuuuuuuuuuda Znając Marka to pewnie podczas nagrywania KTGC odrzucił najlepsze kawałki ![]() Gdyby nie b-side to pewnie nie poznalibyśmy np. Long Highway, My Claime To Fame, Camerado, Small Potatoes, Summer Of Love a to już jest całkiem niezła płyta
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.04.2009 "The Long Highway" mogliśmy wczesniej usłyszeć w wykonaniu The Notting Hillbillies. Pamiętam jak nagrywałem jeden z ich koncertów no i wtedy po raz pierwszy usłyszałem tę perełkę. A jeszcze bym dorzucił np. "Gravy Train", "Let's See You" albo "What Have I Got To Do" też kapitalne b-side. Tak strony b singli to mocna strona MK
Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 22.04.2009 Robson napisał(a):"The Long Highway" mogliśmy wczesniej usłyszeć w wykonaniu The Notting Hillbillies. Pamiętam jak nagrywałem jeden z ich koncertów no i wtedy po raz pierwszy usłyszałem tę perełkę.Jesteś tego pewien Robert? Według mnie, premiera Long Highway odbyła się podczas trasy Golden Heart, kiedy to MK przedstawiał ten utwór jako nowy (choć napisany kilka lat wcześniej) podczas bisów. Nie kojarzę, żeby na jakichś wczesnych (późniejszych owszem) koncertach TNH grany był ten numer, a już na pewno nie na tym, transmitowanym kiedyś za dawnych dobrych czasów w Dwójce - wierzę, że o ten Ci chodzi (The Maltings, Snape 1990). Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.04.2009 Tak, The Maltings, Snape 1990 wtedy Dwójka pokazywała ten koncert ale jakoś nie widzę "The Long Highway" w repertuarze, natomiast caly czas nie opuszcza mnie pewność że mam ten fragment na VHS. No nic muszę to dziś sprawdzić bo nie daje mi to spokoju a juz kiedyś ten wątek poruszalismy Kuba
Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 22.04.2009 Poruszamy go regularnie, mniej więcej co rok . Ostatnio chyba tutaj: http://www.knopfler.pl/vb/showthread.php?t=1002&highlight=Long+Highway%2C+Notting+HillbilliesPewnie chodzi Ci o inny numer z tego świetnego koncertu, albo o inny koncert, znaczniej późniejszy, na którym Long Highway już było w repertuarze, jednak nie jako materiał premierowy .
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.04.2009 Ale wtedy myślałem że racja leży po mojej stronie Kuba bo nie odpowiedziałeś na moje zapewnienia i odczytałem to jako pewnik. Dziś już niczego nie jestem pewien Tak czy inaczej czas rozstrzygnąć tę kwestię. Do jutra
Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 22.04.2009 Sprawdź, sprawdź Ale jestem przekonany, że Long Highway nie było grane na koncercie ze Snape '90. Pierwszy raz Mark zagrał to na trasie GH w 1996r. i później włączał do repertuaru TNH w 1998r i 1999r, a może także w 1997. Pozostaje pytanie kiedy usłyszałeś/zobaczyłeś Long Highway po taz pierwszy . Ja twierdzę, że na pewno nie w 1990r. ![]() Edit: jeszcze przypomina mi się, że Long Highway było jednym z kawałków umieszczonych na bootlegu On Every Demo (jako część sesji zwanych Timothy White Sessions), który obejmował sesje On Every Street, także kawałek pojawił się wcześniej nieoficjalnie, ale światło dzienne tak naprawdę ujrzał dopiero w 1996r. Nowy album MK - Get Lucky :) - Andrzej - 22.04.2009 Brakowało mi tych dysput miedzy Robsonem i Coobą. Czyzby wracały czasy świetności tego Forum???? ..... Warto było tesknić. Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 23.04.2009 Cholerka starzeję się szybciej niż myślałem Kuba ani śladu po "The Lost Highway" Dwójka pokazała wtedy ostatni koncert The Notting Hillbillies w The Maltings Snape 15 Maja 1990 roku. Ale dobrze że sobie to wszystko odświeżyłem bo przypomnialem sobie coś jeszcze. Utwór "Hobo's Lullaby" zawsze bardzo mi się podobał wykonywany przez Brendana Crockera i pamętam że trochę mi go brakowało na płycie "Missing..."W ogóle przeżylem wczoraj sentymentalną podróż bo na tej kasecie którą posiadam przed koncertem Hillbillsów mam zapis jednego z koncertów DS na Wembley w 1985 roku a więc to wszystko pięknie chronologicznie się na siebie nałożyło. I widać bardzo wyraźnie jak długą i ciekawą droge przeszedł Mark Knopfler. Ten koncert na Wembley i potem w The Maltings. Rockowy Mark Knopfler z dIRE sTRAITS i powrót do korzeni z TNH. Widać jak bardzo chciał uciec od show biznesu. Widać jak bardzo chcial się wyciszyć. Niby to wszystko wiemy ale kiedy ogląda się tak dwa różne koncerty obok siebie widać to wyraźniej. Polecam taką wycieczke ku przeszłości jeśli macie możliwość. A ta tej kasecie jest jeszcze jedna unikatowa perełka. Dire Straits w Izraelu. Aż nie nie mogę uwierzyć że wtedy TV pokazywała Takie rzeczy. Kiedy sympatyczna blondyneczka zadaje pytanie czy Mark wywiera zbyt wielkie ciśnienie na pozostłych muzyków John Illsley trochę oburzony mówi że bez Marka nie byłoby DS. Alan Clark z kolei dodaje że Mark ma przygotowanych na każda płytę ponad 20 piosenek. Kurczę no niby znam ten dokument na pamięć ale czasami wydaje mi się że zapominamy z jaką żywą legendą mamy do czynienia i cały czas ciary chodzą po plecach. Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 23.04.2009 Ha! Ja też miałem te wszystkie trzy koncerty na jednej VHS! Musze je koniecznie jakoś przekonwertowac do formatu DVD bo tak jak mówisz, szkoda było by takie sentymentalne podróże odbywać tak rzadko. No to kiedy usłyszałeś po raz pierwszy "Long Highway"? PS. Widzę, że tak zapamiętale szukałeś tego kawałka na tym koncercie, że zyskał on miano "Lost Highway" Bardzo trafnie! Andrzej - pozdrawiam serdecznie! Co do czasów świetności... No cóż, wszystko zależy od użytkowników
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 23.04.2009 To chyba było w którymś z sobotnich poranków u Leszka Adamczyka ale to musiała być wersja live
Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 23.04.2009 Albo ta z Timothy White Sessions? Z akustyczną gitarą, piękna. Poranki z Adamczykiem w Trójce były dużą motywacją by mieć magnetofon kasetowy w pełnej gotowości do nagrywania . Wiele perełek tam usłyszałem po raz pierwszy. M.in. "My claim to fame" czy "Millionaire Blues".
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 23.04.2009 To prawda. Niejednokrotnie nie miałem czystej kasety więc kasowałem jakąś inną muzykę aby tylko To mieć W sobotnie poranki też po raz pierwszy usłyszalem "Ode To Liberty (The Protest Song) Phila Lynotta czy "Water Of Love" The Judds i wiele, wiele innych. Piękne czasy, piękne wspomnienia. Pamiętam kiedyś zaspałem to cała sobotę miałem schrzanioną
Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 24.04.2009 Myślę, że piosenka, w której usłyszymy dzieci, może być jedną z najładniejszych na płycie. Takie zestawienie zawsze wypada znakomicie, wystarczy przypomnieć sobie chociażby Martikę i "Toy Soldiers"
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 26.04.2009 Ania ale "przywaliłaś" z tą Maritką
Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 26.04.2009 Tzn że nie mam racji czy przykład nietrafiony?
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 26.04.2009 Z przykładami różnie bywa Poczekajmy do września.
Nowy album MK - Get Lucky :) - jambore - 26.04.2009 Przy okazji- mam Izrael na Dvd, jak ktoś chętny? I Wembley '85. Nowy album MK - Get Lucky :) - mirek - 26.04.2009 Waldku jestem chetny na Izrael (czy potrzeba byc obrzezanym ?)no i Wembley
Nowy album MK - Get Lucky :) - jambore - 26.04.2009 mirek napisał(a):Waldku jestem chetny na Izrael (czy potrzeba byc obrzezanym Za miesiąc w Krakowie- czy wysyłać? Płyta chyba nie jest koszerna. |