![]() |
|
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) (/showthread.php?tid=491) |
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - macsa - 17.05.2007 Wybaczcie ale mi zupełnie nie pasuje ten obrazek do tekstu utworu "Feel Like Going Home". Z tekstu można odczytać, że dom do którego podmiot zmierza jest swojego rodzaju wytchnieniem po bardzo ciężkich chwilach. Dlatego zupełnie nie pasuje mi widok zniszczonego przez wojnę i pozbawionego dachu budynku. Lord I feel like going home I tried and I failed and I'm tired and weary Everything I ever done was wrong And I feel like going home Powiem więcej - podmiot zmierza do swojego Boga - prawdopodobnie do nieba gdzie czekajš go już tylko dobre chwile po zmaganiach na ziemskim padole. Przeczytajcie tš zwrotkę: Lord I tried to see it through But it was too much for me And now I'm coming home to you And I feel like going home Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - koobaa - 17.05.2007 Cytat:Powiem więcej - podmiot zmierza do swojego Boga - prawdopodobnie do nieba gdzie czekajš go już tylko dobre chwile po zmaganiach na ziemskim padole.Jak spojrzysz uważnie na to zdjęcie to ten niezwykły jasny blask nieba na horyzoncie, to włanie ten Dom, do którego zmierza bohater - zmęczony, dowiadczony przez "zmagania na ziemskim padole" - czego obrazem jest choćby ten zniszczony, ziemski dom. Też mylę, że zdjęcie pasuje do treci utworu, choć na pierwszy rzut oka nie było to dla mnie tak oczywiste, podobnie jak dla Ciebie, Macsa. Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - ania - 17.05.2007 Cytat:Originally posted by Bart@May 17 2007, 10:54 AMmnie ten brak upewnil w przekonaniu, ze to musi byc Feel Like Going Home -_- w koncu podmiot liryczny jest nie mniej 'zniszczony' od domu wiec powrot 'zlamanego zyciem' czlowieka mimo, ze do 'zniszczonego' to zawsze do domu ^_^ postaram sie cos wymyslic jutro o zmierzchu
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - ania - 18.05.2007 http://plfoto.com/zdjecia/310958.jpg dla odmiany nie chodzi o konkretny wers piosenki. to taka bardziej tutylowa gra skojarzen
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Ania_M - 18.05.2007 Woda? Łabędzie? Skojarzenia mam słabe... ... ale strzelę: The Trawlerman's song?
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 18.05.2007 A ja z grubej rury walnę Water of love :] Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Robson - 18.05.2007 Kurka wodna (sic! jeszcze łabędzi tu nie było...
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - ania - 18.05.2007 oba pudla ja ci dam kurke wodna
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 28.05.2007 Może jaka podpowied? :> Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - ania - 29.05.2007 Barciu-patrz wyżej to taka tytułowa gra skojarzeń... czyli patrzšc na te łabšdki należy podać tytuł, który siłš rzeczy cinie się na usta. co nie oznacza od razu, iż będzie to tytuł którejkolwiek z knopflerowych kompozycji. oznacza to jednak, iż ta knopflerowa tyczy się podobnej historii ... miłosnej nic więcej nie podpowiem
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 29.05.2007 Romeo and Juliet? :> Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - ania - 30.05.2007 brawo Romeo & Juliet ... bo historia miłosna jest nie mniej tragiczna niż w Jeziorze łabędzim ![]() ... When you wanna realise it was just that the time was wrong Juliet ? ... z tš różnicš, że w jeziorze role się pozmieniały bo to Zygfryd naobiecywał Odettcie niestworzonych rzeczych, a póniej wszystko jako tako ...Where you can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold You promised me everything you promised me think and thin Now you just says oh romeo yeah you know I used to have a scene with him ot taka nieszczęliwa, ale historia miłosna :wub: ![]() p.s. historię miałam okazję kiedy oglšdać w wykonaniu baletnic Mariinskiego Teatru, a zdjęcie spodobało mi sie na dłuuugo przed zagadkš przyznaję się bez bicia, że nic więcej poza podobnie smutnš historiš nie łšczy go z knopflerowš melodiš, no ale łabędzi tu jeszcze nie było więc musiał być ten pierwszy raz ![]() pozdrawiam
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 30.05.2007 Ja natomiast nigdy Jeziora nie widziałem, ale muzykę znam niemal na pamięć ![]() Teraz moja zagadka. Niełatwa, mam nadzieję ![]()
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - olaph72 - 30.05.2007 Nie wykluczam, że jest to tzw. pytanie podchwytliwe, ale stawiam na "Railroad Worksong". Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Robson - 30.05.2007 Moje najszybsze skojarzenie było z okładkš Slow Train Coming
Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 30.05.2007 Cytat:Originally posted by olaph72@May 29 2007, 11:44 PMCurse you Inspector Dim. You are too clever for us naughty people. Tyle w temacie moich "trudnych" zagadek Teraz Olaph.P.S. Chciałem najpierw dać zdjęcie samego młota, ale nie mogłem znaleć odpowiedniego... Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 26.10.2007 No to odwieżam temat Może tym razem Olaph nie zgadnie w cišgu 5 minut ![]() Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - olaph72 - 26.10.2007 "One More Matinee"? Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - Bart - 26.10.2007 YEEEEAH !!!!!!!! ![]() ![]() ![]() Pudło! ![]() ![]() ![]() W końcu :] Po następnym pudle dam drugie zdjęcie. Zagadka Obrazkowo - Muzyczna :) - HOWARD - 27.10.2007 Rudiger?
|