![]() |
|
Pytania Do Mk - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Pytania Do Mk (/showthread.php?tid=108) |
Pytania Do Mk - fakungio - 10.07.2008 A ja bym się spytał ale po 5-tym piwku dlaczego jeśli takie romantyczne kompozycje tworzy jest po paru rozwodach.. I dlaczego chciał takie duże odszkodowanie od babki za wypadek motocyklowy... Pytania Do Mk - seska - 10.07.2008 Duet Chris Rea - Mark Knopfler to by było faktycznie coś. Pytania Do Mk - Ania_M - 10.07.2008 Duet z Chrisem Rea - też by mi się podobał ![]() Jeżeli chodzi o te pytania: Cytat:dlaczego jeśli takie romantyczne kompozycje tworzy jest po paru rozwodach..To ja uważam że jest to jego życie prywatne i nikomu nie musi się z niczego tłumaczyć. ![]() Jeśli chodzi o Claptona, to mamy zapis CD ze wspólnego koncertu tych panów o ile mnie pamięć nie myli. Czyli płyta jest
Pytania Do Mk - fakungio - 10.07.2008 Ania_M napisał(a):Jeżeli chodzi o te pytania: Oczywiście że nie musi ale bym się o to spytał. Co do płyty koncertowej to i owszem jest, ale wyobraźcie sobie jakby oni grali razem teraz studyjnie.. Pytania Do Mk - Ania_M - 11.07.2008 Mark na emeryturę prędko nie pójdzie, więc ktoż wie co nas czeka w przyszłości... Ale przyznam szcerze, że chętnie usłyszałabym razem i Chrisa i Marka i Erica i Marka
Pytania Do Mk - Robson - 11.07.2008 Każde Contibutions przyjmę z wielką radością a album nagrany w duecie tym bardziej Ale płytę z Chrisem R. niekoniecznie. Myślę że ich wokale mogłyby sie zlać w jedną masę Solówki gitarowe też nie byłyby do końca czytelne. Natomiast wspólna płyta np. z Vanem Morrisonem to jest to! I na to jest realna szansa Czyż "The Last Laugh" nie jest pięknym zalążkiem?
Pytania Do Mk - Ania_M - 11.07.2008 Bronię się rękami i nogami ale ciężko mi po raz kolejny Robson nie przyznać Ci racji Też myślałam o tym, że w przypadku duetu Marka z Chrisem za bardzo zlałyby się ze sobą wokale i partie gitarowe, mimo to przyjęłabym to z wielką radością jak Ty. Masz (który to już raz? ) rację, "The Last Laugh" to piękna piosenka, ale jak dla mnie te dwa głosy z kolei zbyt ocno ze sobą kontrastują Ale z chęcią usłyszłabym Marka ponownie w duecie z jakąś kobietą - i tu mi się nasuwa Tina Turner - dlaczego nie mieliby po latach odświeżyć nam "Pivate Dancer" być może nawet w jakiejś nowej aranżacji muzycznej zwłaszcza, że Tina wrócila ostatnio do muzycznego świata?? Lub Dolly Parton - tacie przez rok wbijałam do głowy, że "All the roadrunning" Mark nagrał nie z Dolly Parton, a z Emmylou Harris, i ciekawa jestem, jak brzmiałby taki duet? Albo typ ostatnich dni spowodowany oczarowaniem Inamoratą: Mark Knopfler & Guy Fletcher na jednej płycie - piękny był by to duet Ale się rozmażyłam....A gdyby była szansa na duet Marka z jakimś polskim artystą/artystką, czyje nazwisko widzielibyście na okładce? Pytania Do Mk - Robson - 11.07.2008 A mnie już od dluższego czasu bardzo interesuuje jak mogłoby wypaść wspólne przedsięwzięzie Mark Knopflera z Rory Block. Może dlatego że zawsze mi się podobała piosenka "Ain't I A Woman" z płyty "Faithless World" Albo na nutę country z Dee Carstensen. Ale pewnie podobne przykłady można mnożyć więc chyba na tym poprzestanę
Pytania Do Mk - Ania_M - 11.07.2008 Hmm ja nie wiem czy podobałby mi się Mark z kolejną nutą country Tzn podobać by mi się podobał, ale znając swoje zamiłowanie do tych klimatów,płyta wylądowałaby gdzieś pomiędzy "Missing" a "Neck and Neck" chociaż "How Long" z OES uwielbiam a na kilometr czuję w tym western
Pytania Do Mk - fakungio - 11.07.2008 Oczywiście że Chris Rea i Knopfler byliby fantastyczni razem..szczególnie gdyby usiedli do komponowania przy dobrej szkockiej. Mam nadzieję że słyszeliście płytę Knopflera i Willy Deville'a to jest cudowna płyta!!! Mam kolejne pytanie do Marka: "Kiedy zrobi tribute do Cheta Atkinsa - przecież to był jego mentor.. Pytania Do Mk - fakungio - 11.07.2008 Robson napisał(a):Solówki gitarowe też nie byłyby do końca czytelne. Slide Chrisa i ręka Knopflera nieczytelne??? Żartujesz chyba... Smutno mi bo Chris jest mocno chory i to raczej nigdy się nie zdarzy.. Pytania Do Mk - Ania_M - 12.07.2008 Była już płyta-tribute dla Cheta, Mark wziął udział w nagraniu piosenki "Ode to Chet". Ja jednak nie uważam żeby Robson w jakikolwiek sposób żartował Ostatnio jadąc samochodem z rodzicami słyszałam w radiu zresztą moją ukochaną piosenkę Chrisa "Road to hell". Trójgłosowo stwierdziliśmy, że momentami wokal i gitara niemalże identyczne są jak u Marka (zresztą nie po raz pierwszy), więc podpisuję się pod Robsonem w kwestii tego, że panowie mogliby "zlać się" ze sobą.Trzymam kciuki za Chrisa. Mnie się wczoraj zamarzył chyba najbardziej nierealny duet jaki tylko tu padł. Mark Knopfler & David Knopfler. Pytania Do Mk - fakungio - 12.07.2008 Ania_M napisał(a):Mnie się wczoraj zamarzył chyba najbardziej nierealny duet jaki tylko tu padł. No i tu nasuwa się kolejne pytanie. Dlaczego po odejściu Davida nic razem nie zrobili. Ani jednej piosenki. Co to za zadra musi być.. PS. Tu dopiero wokale by się zlały w jedno A może już nagrali duet tylko my myślimy że to sam Mark śpiewa
Pytania Do Mk - Ania_M - 12.07.2008 W 1983 roku Mark zagrał na gitarze w piosence Madonna's Daughter na płycie Davida Release. I więcej nic. Masz rację, zadra musi byc ogromna. Znając ich historię, śmiem twierdzić, że zachowują się trochę jak małe-duże dzieci, no, ale cóż, ich sprawa. Faktycznie, bardziej udałoby się odróżnić Marka od Chrisa niż Marka od Davida. I tak naprawdę, któż wie, czy nie masz racji w ostatnim zdaniu: Cytat:A może już nagrali duet tylko my myślimy że to sam Mark śpiewaAle czy nie fantastycznie byłoby trzymać w rękach taką płytę?? Moim zdaniem najwyższy czas, aby Towarzysze zawiesili już broń.
Pytania Do Mk - BET - 12.07.2008 Rowniez uwazam ze Chris + Mark to byloby swietne polaczenie. Rea nie zawsze gra "pod marka" jak na Road to hell. Ot chocby cudny slide w auberge (generalnie cala plyta rzadzi) czy piekne delikatne partie na klasycznej gitarze w go fishing. A Mark przeciez moglby chwycic za gibsona Nie sadze zeby ich glosy czy gitary sie zlewaly - to sa mistrzowie, oni potrafia zrobic to tak zeby wszystko bylo jasne i klarowne. Za to polaczenie tych dwoch talentow mogloby przyniesc nad wyraz smaczne owoce. Pomarzyc mozna...
Pytania Do Mk - Robson - 12.07.2008 Pewnie że można. Ja jednak mam inne Chris Rea zapytany kiedyś czy nie męczą go porównania do Knopflera które od czasu do czasu padają. Odrzekł: 'nie, widocznie nosiliśmy pod pachą te same płyty bluesmanów...' Taki mniej więcej był sens tej wypowiedzi. Dla mnie bardzo często udrzerzają w te same nuty. To oczywiście nie to samo ale mniej więcej ta sama szuflada. Teraz Chris Rea jest blisko bluesa a Mark wiadomo fakungio nie żartuję. ale bez emocji to tylko moje zdanie To co dla mnie mogłoby być nie czytelne dla Ciebie wręcz przeciwnie. Czy to nie piękne?
Pytania Do Mk - Robson - 12.07.2008 fakungio Mark mentorów miał wielu nie wiem czy to oznacza że od razu trzeba nagrywać Tribute. Zresztą parę sie już ukazało ![]() Z tego co wiem Mark pomagał młodszemu bratu w nagrywaniu płyty już po jego odejściu więc może to tylko z naszej strony wygląda dość dziwnie. Pytania Do Mk - Ania_M - 12.07.2008 Robson napisał(a):To co dla mnie mogłoby być nie czytelne dla Ciebie wręcz przeciwnie. Czy to nie piękne?To są fundamenty udanej dyskusji ![]() A marzenia piękna rzecz. Pytania Do Mk - fakungio - 12.07.2008 Zgadzam się ze wszystkim co piszecie. Mnie szkoda że taki człowiek jak Mark (który wypromował właściwie MTV, piosenką Money Fof Nothing" - kampania reklamowa z wszystkimi gwiazdami POP'u) nie wziął udziału w projekcie MTV Unplugged. To byłaby fenomenalna płyta, szczególnie zagrana teraz z tym dorobkiem muzycznym, to byłaby uczta dla ucha może znów usłyszelibyśmy "Portabello Belle" w wydaniu akustycznym. Przecież Unplugged nadal istnieje przykładem tego jest fenomenalna płyta Ricky Martina polecam zresztą, byłem zachwycony kunsztem muzyków. Pytania Do Mk - Ania_M - 12.07.2008 Nie wierzę! To ktoś oprócz mnie w dzisiejszych czasach lubi Rickiego Martina? Jestem pod wrażeniem
|