![]() |
|
Sailing to Philadelphia - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Sailing to Philadelphia (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=52) +---- Wątek: Sailing to Philadelphia (/showthread.php?tid=609) |
Sailing to Philadelphia - numitor - 23.11.2011 Bart napisał(a):Jak już się szykuje o tym gadka, to dla przypomnienia: http://www.forum.knopfler.pl/showthread.php?t=615 Wybrałem jeszcze inny czasownik .
Sailing to Philadelphia - Robson - 24.11.2011 numitor napisał(a):Jestem Jeremiah Dixon, (1) Dobra robota Numitor. Sailing to Philadelphia - Bart - 25.11.2011 Przede wszystkim rzetelna robota, widać że było grzebanie w źródłach Ale do paru rzeczy się przyczepię. Jak się ogarnę z robotą
Sailing to Philadelphia - chris - 30.11.2011 numitor napisał(a):W związku z "StP" mam do Was dwa pytania: Zależy jak na to patrzeć - po kądzieli, po mieczu czy po adresie... Sailing to Philadelphia - chris - 30.11.2011 Zarówno Ania jak i Numitor w pierwszej zwrotce źle zrozumieli zdanie: A glass of wine with you, sir And the ladies I'll enjoy którego szyk jest stylizowany na tamtą epokę i znaczy tyle, co: Chętnie wypiłbym lampkę wina z Panem, sir, i Paniami Definitywnie nie chodzi tu o zamiłowanie do pięknych kobiet czy niewiast. To zdanie brzmi jakby było fragmentem listu pisanego do kogoś. Sailing to Philadelphia - retro13 - 30.11.2011 it was my fate from birth to make my mark upon the earth rozumiem bardziej: moim przeznaczeniem od urodzenia było zostawić na ziemi swój ślad/ odcisnąć swój ślad na ziemi czy coś bardziej tak Sailing to Philadelphia - numitor - 30.11.2011 retro13 napisał(a):it was my fate from birth Bo to zdanie to oznacza .
Sailing to Philadelphia - numitor - 30.11.2011 chris napisał(a):Zależy jak na to patrzeć - po kądzieli, po mieczu czy po adresie... Po mieczu to chyba nie .
Sailing to Philadelphia - retro13 - 30.11.2011 numitor napisał(a):Bo to zdanie to oznacza w tłumaczeniu jest inaczej, dlatego zwróciłam uwagę mój los był znany od dawna, mam mierzyć naszą planetę. Sailing to Philadelphia - numitor - 30.11.2011 retro13 napisał(a):w tłumaczeniu jest inaczej, dlatego zwróciłam uwagę Ja lubię czasami coś zmienić, żeby było ciekawiej. Tutaj miałem pomysł, żeby planeta kontrastowała z niebem (z następnego fragmentu). Pomysł kiepski, bo teraz widzę, że źle to brzmi. Zmieniłbym to na coś w stylu: mój los był znany od dawna, / mam odcisnąć swe piętno na Ziemi. Sailing to Philadelphia - retro13 - 30.11.2011 mam niejasne wrażenie że piętno ma chyba złą konotację jeśli chodzi o ten kontekst nie wiem dlaczego kojarzy mi se z czymś negatywnym, chociaż teoretycznie wydźwięk ma neutralny... ( albo może bardziej kojarzy się znaczeniowo z "wywierać wpływ" wydaje mi się że zwykłe "zostawić swój ślad" byłoby lepsze Sailing to Philadelphia - chris - 01.12.2011 Zestawiłem tłumaczenia Ani i Numitora i zaznaczyłem (podkreśleniami) miejsca, w którym odbiegają one od tekstu oryginału. W prawej kolumnie są moje wersje. Tam gdzie ich nie ma zostawiam tłumaczenia poprzedników do wyboru. MK Ania Numitor chris I am Jeremiah Dixon Na imię mi Jeremiah Dixom Jestem Jeremiah Dixon, I am a Geordie Boy Jestem chłopcem, który pije szklankę wina z panem, sir jestem chłopcem z Geordie, z krainy Geordie A glass of wine with you, sir I którego cieszš kobiety. nieco wina i niewiast, Chętnie wypiłbym lampkę wina And the ladies I'll enjoy to mnie właśnie w życiu cieszy. z Panem, sir, i Paniami All Durham and Northumberland Cały Durham i Northumberland Całe Durham i Northumberland, Is measured up by my own hand Mam na wyciągnięcie ręki. zmierzyłem już własną dłonią, wymierzyłem własnoręcznie It was my fate from birth Od urodzenia moim sensem życia było wyrabianie własnego poziomu na Ziemi. mój los był znany od dawna Odkąd przyszedłem na świat To make my mark upon the earth mam mierzyć naszą planetę. Moim przeznaczeniem było odcisnąć piętno na Ziemi He calls me Charlie Mason Dzwoni do mnie Charlie Mason, jestem gwiazdš, A mnie zwą Charlie Mason Nazywa mnie Charlie Mason A stargazer am I obserwuję gwiazdy, It seems that I was born Która urodziła się by kreślić wzory na niebie. wiedziałem to już od dziecka, Zdaje się, że po to przyszedłem na świat To chart the evening sky że stworzę mapę niebios. żeby sporządzić mapę nieba They'd cut me out for baking bread Nie mogli mnie wzišć do pracy, bym wypiekał chleb Powinienem wypiekać kolejne bochenki, Wychowywano mnie na piekarza But I had other dreams instead Mam inne sny, które łączyłyby Królewskie Społeczeństwo ale zawsze marzyłem o czymś innym, This baker's boy from the west country A nie syna tego piekarza z zachodu. by ten wiejski syn piekarza, Ten piekarczyk z Zachodu Would join the Royal Society kiedyś dołączył do Towarzystwa Królewskiego. wstąpił do Towarzystwa Królewskiego We are sailing to Philadelphia Płyniemy do Filadelfii Żeglujemy do Filadelfii, A world away from the coaly Tyne Świat jest daleko. z dala od brudnej Tyne, Sailing to Philadelphia Płyniemy do Filadelfii linią Mason-Dixon. Żeglujemy do Filadelfii, (9) To draw the line by nakreślić linię, aby wyznaczyć linię The Mason-Dixon line linię Masona i Dixona. linię Masona-Dixona Now you're a good surveyor, Dixon Dixon, teraz ty jesteś dobrym inspektorem Dixon, dobrze rysujesz mapy, But I swear you'll make me mad Ale nie będziesz mnie urabiać. ale przysięgam – zezłościsz mnie, ale przysięgam, że przez ciebie oszaleję The West will kill us both Zachód będzie zabijać, a ty mówisz o swobodzie. ty naiwny chłystku, Zachód nas wykończy You gullible Geordie lad jeśli zginiemy na Zachodzie. (12) ty naiwny chłopcze z krainy Geordie You talk of liberty Jak może być swoboda, kiedy Ameryka zwalnia tempo, Pleciesz coś o wolności, Mówisz o wolności How can America be free o wolnej Ameryce, Jakże Ameryka może być wolna? A Geordie and a baker's boy A syn piekarza umiera w lesie? a Geordie i syn piekarza, In the forest of the Iroquois będą w lasach pełnych Irokezów. w lasach Irokezów Now hold your head up, Mason Trzymam cię za głowę, Mason Unieś głowę, Mason, See America lies there Widzę jak Ameryka kłamie. spójrz - to Ameryka, spójrz, tam leży Ameryka The morning tide has raised Poranny pływ podniósł przylądki stanu Delaware. poranny przypływ już zalał, The capes of Delaware plaże w Dalaware. Come up and feel the sun Czuję słońce, które rano zaczynało inny dzień. Podejdź tu i poczuj promienie Słońca, A new morning is begun zaczyna się nowy dzień, Another day will make it clear Będę go oczyszczać. już niedługo się wyjaśni, Why your stars should guide us here Dlaczego tutaj mieliśmy prowadzić nasze gwiazdy? dlaczego twoje gwiazdy nas tu przywiodły. We are sailing to Philadelphia Płyniemy do Filadelfii Żeglujemy do Filadelfii A world away from the coaly Tyne świat jest daleko. z dala od brudnej Tyne, Sailing to Philadelphia Płyniemy do Filadelfii linią Mason-Dixon. Żeglujemy do Filadelfii, To draw the line by nakreślić linię, aby wyznaczyć linię The Mason-Dixon line linię Masona i Dixona. linię Masona-Dixona Sailing to Philadelphia - chris - 01.12.2011 Sorry, tabelka się rozsypała Sailing to Philadelphia - retro13 - 01.12.2011 MK Ania Numitor chris I am Jeremiah Dixon [COLOR="Blue"] Na imię mi Jeremiah Dixom Jestem Jeremiah Dixon, [/COLOR] można np w ten sposób pobawię się przy odrobinie wolnego czasu ps: dlaczego nie wyrzucić z tego tłumaczenia ewidentnych błędów typu dzwoni do mnie Charlie Mason, czy Ameryka kłamie? |