![]() |
|
Nowy album MK - Get Lucky :) - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Nowy album MK - Get Lucky :) (/showthread.php?tid=1053) |
Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 21.09.2009 Mnie także. W ogóle jej nie wyjmuję z odtwarzacza :-) Ku mojej ogromnej radości, płyta nie tylko bardzo przypadła do gustu moim rodzicom. Jeśli chodzi o tatę to nie ma w tym nic dziwnego , a mamie ostatni album nie przypadł do gustu, a tutaj ma swój ulubiony i to całkiem pokaźny zestaw: "Before gas&TV", "Monteleone", "The car was the one", "Remembrance Day", "Get Lucky", "So far from the Clyde", "Piper to the end", co mnie bardzo cieszy. Ale najbardziej mnie cieszy, że po raz pierwszy odkąd słucham Marka, siostra nie marudziła, żebym wyłączyła. Zwykle tylko rozbrzmiewały dźwięki piosenek MK, rozpoczynało się marudzenie, więc to chyba dobry znak? No, chyba, że siostra nie poznała, że to piosenki Marka Knopflera :p
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.09.2009 Ja przed pójściem do roboty muszę nastawić GL. Zestaw obowiązkowy: "Before Gas&TV", "Remembrance Day", i moje ukochane "So Far From The Clyde" Ale wtedy odczuwam niedosyt i slucham płyty od początku do końca. Jest uzależniająca. Nowy album MK - Get Lucky :) - anrom - 22.09.2009 Robson napisał(a):Ale wtedy bonusy nie byłyby bonusami i nie byłoby radości w ich zdobywaniu a ponadto nie można mieć wszystkiego. Wszystkiego nie, ale słyszałem kiedyś, że Mark na każdą płytę przygotowuje znacznie więcej utworów niż znajduje się na niej w finalnie. Dlatego myślę że gdyby dorzucił te już znane dla wypełnienia krążka i ukazał światu inne przygotowane w formie dodatków - też było by fajnie ;-) Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.09.2009 A jak Wam sie w ogóle podoba jakość nagrania nowej płyty? Brzmienie. Tak to oczywiście w przeważającej mierze zależy na jakim sprzecie słuchamy muzki ale nie opuszcza mnie takie dziwne wrażenie że "Get Lucky" jest słabiej nagrana. Tzn. jakby ciszej i bez głębi. To nie dotyczy wszystkich utworów. Nie mam zastrzeżeń np. słuchając "So Far From The Clyde" ale już jest inaczej przy "Remembrance Day" czy to tylko pzrez bardziej subtelny wokal MK? Nie wiem albo tak mialo być albo coś ze mna jest nie tak. Ale ilekroć np. słucham KTGC zauważam różnicę na korzyść właśnie "Kill To Get Crimson" Musze odrobinkę podgłaśniać GL a zaraz potem trochę ściaszać w przypadku innej płyty. Nowy album MK - Get Lucky :) - macsa - 22.09.2009 Mam podobne wrażenie Robercie... Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.09.2009 No własnie! Maćku dziękuję za sygnał. Więc coś jest na rzeczy. Nowy album MK - Get Lucky :) - numitor - 22.09.2009 Robson napisał(a):A jak Wam sie w ogóle podoba jakość nagrania nowej płyty? Brzmienie. Tak to oczywiście w przeważającej mierze zależy na jakim sprzecie słuchamy muzki ale nie opuszcza mnie takie dziwne wrażenie że "Get Lucky" jest słabiej nagrana. Tzn. jakby ciszej i bez głębi. To nie dotyczy wszystkich utworów. Nie mam zastrzeżeń np. słuchając "So Far From The Clyde" ale już jest inaczej przy "Remembrance Day" czy to tylko pzrez bardziej subtelny wokal MK? Nie wiem albo tak mialo być albo coś ze mna jest nie tak. Ale ilekroć np. słucham KTGC zauważam różnicę na korzyść właśnie "Kill To Get Crimson" Musze odrobinkę podgłaśniać GL a zaraz potem trochę ściaszać w przypadku innej płyty. A to nie dlatego, że studio MK - choć własne - nie jest jednak w pełni profesjonalne? Szczerze mówiąc - nie kojarzę w jakim studiu nagrywana była KTGC, ale przypuszczam, że studia, które MK wynajmował był bardzo profesjonalne. Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 22.09.2009 Akurat KTGC była nagrywana w British Grove dlatego ten album przywołałem dla porównania. I nic mi niewiadomo jakoby British Grove nie było w pełni profesjonalne. Studia nagraniowe nie w pełni profesjonalne nie otrzymują palmy pierwszeństwa. Tak sadzę. Nowy album MK - Get Lucky :) - macsa - 22.09.2009 Cholera wie od czego to zależy - studio to samo, chłopaki ci sami... Może zbyt szybko to wszystko poskładali do kupy. Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 23.09.2009 Zbyt szybko? Chyba w to nie wierzysz. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech. Nie ten poziom, nie te czasy kiedy trzeba było się uwijać, bo studio zarezerwowane tylko na 3 tygodnie. Teraz nikt ich nie goni. Ja tam osobiście nie słyszę, żeby było ciszej czy płyciej. Faktem jest, że już dawno nie miałem okazji posłuchać muzyki głośno, ale teraz ceni się granie cicho. Może to taka odpowiedź MK na zjawisko "Loudness War"? http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war PS. Brothers In Arms też była tak cicho nagrana. Wielkie albumy tak mają .
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 23.09.2009 Kuba podoba mi się Twoje ps Jednak aby to sprawdzić metodą nieco głośniejszego odbioru- polecam. To nawet nie chodzi o to że na "Get Lucky" jest płyciej. Nie tego nie napisalem. KTGC ma w swoim brzmieniu coś czego nie ma GL ale tylko miejscami. Ale jeśli płyta przywołuje stare czasy kiedy wokół nie było tyle hałasu, samochodów co dziś to takie podejście bardzo mi odpowiada. Teraz większość chce grać głośniej i szybciej aby ten hałas zagłuszyć. Odpowiedź Marka Knopflera jest inna.W magazynie Eclipsed który dzisiaj przeeglądalem w edycji niemieckiej "Get Lucky" dostalo 8 gwiazdek na 10 możliwych. Nowy album MK - Get Lucky :) - StonyRoadRider - 23.09.2009 Witam po dłuższej nieobecności ![]() Kilka ciekawostek z katalogu dystrybutora Universalu: z oferty zniknęła wersja deluxe (z winylami i bonusami). Nie ma już w dystrybucji "Shangri-La". Pozostałe studyjne płyty MK i DS poza BIA i KTGC są przecenione i powinny być w sklepach w cenie poniżej 20 zł. Powróciła (już kilka miesięcy temu, ale niedawno zauważyłem) składanka "Sultans of Swing" w wersji z DVD. Płytą "Get Lucky" ogólnie jestem zachwycony. I ulżyło mi przeglądając forum, że już nie ma tej rzeki rozczarowania, która płynęła tu dwa lata temu. Najbardziej mi się podobają "Border Reiver", "Cleaning My Gun", i "Piper To The End". Wybór raczej przemyślany, po x przesłuchaniach... Ostatni z wymienionych, bardziej niż "Remembrance Day" porównywałbym do "Brothers In Arms". A to za sprawą wojennej tematyki, choć tym razem z indywidualnym piętnem. "Piper..." nie ma więc tej uniwersalnej wymowy, co jego wielki poprzednik, chociaż to też wruszający utwór. "Get Lucky" ma również słabe punkty, do których zaliczyłbym piosenkę tytułową. Owszem, sympatyczny kawałek, który zyskuje po kilku przesłuchaniach, ale nic wielkiego. Jak sądzę, pomyłką było udostępnienie tego utworu jako pierwszego na stronie MK. Co do "Cleaning My Gun" - zawsze można znaleźć dziurę w całym. Jeśli Mark nie nagrywa rockowych piosenek - znaczy, że dziadzieje, jeśli zdarzy mu się nagrać - nie jest konsekwentny w swoim obecnym stylu. Ten kawałek mógłby równie dobrze powstać prawie 20 lat temu i wejść na płytę OES. Nie uważam natomiast, by był "spóźnioną kopią" "Calling Elvis" czy "Millionaire Blues". Tzn. jest podobny, ale nie wtórny. I jako taki jest miłym urozmaiceniem wśród bardziej folkowych kompozycji. koobaa napisał(a):Nie dość że Deluxe Box jest horendalnie drogi (400 PLN za 3 dodatkowe utwory plus amatorski filmik Guy'a i dwa winyle plus niepotrzebne gadżety to jakieś nieporozumienie), to nawet jak się ktoś na niego skusi to i tak nie będzie mieć w kolekcji wszystkich komercyjnie dostępnych utworów. To nie jest normalne moim zdaniem. W pełni się zgadzam! Nie wzbudza mojego entuzjazmu ta cała cyfryzacja, która zmierza de facto do tego, że "zwykła" wersja płyty będzie wirtualna, zaś podstawową namacalną będzie deluxe. Płyty będzie się kupować nie dla muzyki, którą już można ściągnąć, lecz dla eleganckiej książeczki tudzież dołączonych kart do gry. Tęsknię do czasów, kiedy bonusy były na singlach. olaph72 napisał(a):Nos mi podpowiada, że wytwórnia jeszcze raz nam zagra na nosie. Stawiam dolara, że za jakiś czas "bonusy"... ukażą się właśnie na EP-ce. Naturalnie do tego czasu wszyscy die hard fans kupią owe "luksusowe wydania", i tym większa będzie ich (nasza) frustracja... To ja czekam na EPkę... :] Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 23.09.2009 Robson napisał(a):A jak Wam sie w ogóle podoba jakość nagrania nowej płyty? Brzmienie. Tak to oczywiście w przeważającej mierze zależy na jakim sprzecie słuchamy muzki ale nie opuszcza mnie takie dziwne wrażenie że "Get Lucky" jest słabiej nagrana.[...]Musze odrobinkę podgłaśniać GL a zaraz potem trochę ściaszać w przypadku innej płyty. macsa napisał(a):Mam podobne wrażenie Robercie... A ja już myślałam, że odtwarzacz do wymiany
Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 23.09.2009 Ania też to słyszysz? A właściwie nie słyszysz?
Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 23.09.2009 Jak najbardziej, Robert
Nowy album MK - Get Lucky :) - hillbilly - 23.09.2009 a ja podgłaśniam "Cleaning My Gun"
Nowy album MK - Get Lucky :) - Steeven - 24.09.2009 No, nareszcie i ja! Ja, ja! Ja też! Też ma! Mam ją! Ja, ja! Ja też! Hmmm. Przyznam, że jak wiele osób z tego Forum, miałem niepewne przeczucia przed kupnem. Bo wciąż tęsknię za "Golden Heart". Owszem, do tego cacuszka już chyba nic nie dorówna. Ale ta płyta nareszcie ma to "coś"! I naprawdę mi się podoba! Tak szczerze. Bez jakiegoś snobizmu, że skoro to Mark, to musi mi się podobać (przyłapałem się na takim myśleniu w przypadku ost. płyt Knopflera). I jest gites! ![]() Powiedźcie mi tylko, Kochani, jak wejść w posiadanie tych dwóch bonusów, o których tutaj troszkę wspominacie ("Early Bird" oraz "Time in The Sun")? Szczęśliwy Stef.!
Nowy album MK - Get Lucky :) - macsa - 24.09.2009 Odblokuj sobie PM Stef... Nowy album MK - Get Lucky :) - BET - 24.09.2009 Ania_M napisał(a): Kurde dziwne, bo u mnie cos takiego nie ma miejsca. :O Nowy album MK - Get Lucky :) - Steeven - 24.09.2009 macsa napisał(a):Odblokuj sobie PM Stef...Masz na myśli privet messanger'a? Chyba jest ok. Właśnie na niego wlazłem i działa. A w edycji profilu nie widzę opcji "odblokowywania skrzynki odbiorczej". Mam coś nie tak? ![]() Edycja: ok, już znalazłem. Teraz powinno już działać. |