Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Emisje Filmów z Muzyką MK - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Mark & DS w mediach (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Emisje Filmów z Muzyką MK (/showthread.php?tid=207)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Emisje Filmów z Muzyką MK - Ania_M - 23.05.2008

To pewnie kwestia gustu, bo nie przemawiajš do mnie filmy fantasty Uśmiech A na Robin Wright patrzyłam wczoraj z zazdroœciš Oczko

Emisje Filmów z Muzyką MK - Robson - 23.05.2008

Oczywiœcie że tak Uśmiech Ale gdyby się uprzeć (a dziœ mam taki dzień) Duży uśmiech i założyć że każdemu z nas kiedyœ czytano przed snem bajki to właœnie jest taka jedna z nich. Zresztš o ile pamitętam pierwsza scena tak właœnie wyglšda Oczko

Tak, zaczyna się tym jak dziadek czyta na sen bajkę wnuczce Uśmiech
A ja jestem skrzywdzona, bo mi nikt bajek nie czytał na dobranoc Smutny

A nie wnuczkowi? :wacko:

Nie przyglšdałam się bliżej Język

Jeœli główny bohater "Cudownych lat" przypomina dziewczynke to ok Uśmiech

Wybacz mi ten grzech, wzrok już nie ten Szczęśliwy

Emisje Filmów z Muzyką MK - dudageo - 23.05.2008

a dzis jest powtórka tego filmu i właœnie go oglšdam Uśmiech

Emisje Filmów z Muzyką MK - anrom - 23.05.2008

Kiedyż ja w końcu trafię na ten film... :ph34r:

Emisje Filmów z Muzyką MK - olaph72 - 24.05.2008

Ech, to jeden z moich ulubionych filmów... :wub:

Emisje Filmów z Muzyką MK - Shiver - 01.06.2008

Dziœ na Zone Europa "Local Hero"...

Emisje Filmów z Muzyką MK - filipk91 - 01.06.2008

wlasnie wlaczylem, chwala ludziom za takie posty Duży uśmiech

Emisje Filmów z Muzyką MK - Ania_M - 22.07.2008

W piątek, 25.07, o 20:05 na kanale TVN7 Fakty I Akty czyli Wag The Dog Uśmiech
Radość ma jest wielka, już trzeci film w ciągu trzech miesięcy z muzyką Marka. Grzech nie obejrzeć Uśmiech

Emisje Filmów z Muzyką MK - Bart - 22.07.2008

Ania_M napisał(a):W piątek, 25.07, o 20:05 na kanale TVN7 Fakty I Akty czyli Wag The Dog Uśmiech
Radość ma jest wielka, już trzeci film w ciągu trzech miesięcy z muzyką Marka. Grzech nie obejrzeć Uśmiech

I chyba najlepszy film z muzyką Marka Uśmiech

Mnie bardzo podobał się "Zwycięski Gol", "Narzeczona dla księcia" (lub też "Narzeczony dla księżniczki") średnio.

Emisje Filmów z Muzyką MK - Robson - 22.07.2008

A dla mnie w kategoriach stricte filmowych w czołówce jest "Cal" i "Metroland"

Jeszcze ich nie oglądałam, ale mam nadzieję że niedługo telewizja i o nich sobie przypomniUśmiech Mam też ochotę obejrzeć "Local Hero". Czy w Polsce pod jakimiś "specjalnymi" tytułami są te filmy nadawane?? Bo wiem np że "Local Hero" tłumaczony był jako "Biznesmen i gwiazdy".

Emisje Filmów z Muzyką MK - seska - 22.07.2008

Wszystkie filmy są takie sobie ale muzyka do nich jest swietna. Mam wrażenie
że wychodzi mu lepiej muzyka filmowa jak solowa.

Emisje Filmów z Muzyką MK - Robson - 22.07.2008

Seska a możesz jaśniej? Co masz na myśli?

Nie bardzo bym porównywał tworzenie muzyki filmowej do wokalnej. To inny system i rodzaj pracy. Dla Marka zdecydowanie trudniejszy i jak podkreśla nie lubi pisac muzyki do filmów. To pobudza jego wyobraźnię i motywuje go do pracy ale jednoczesnie stwarza ograniczenia. I pamiętajmy w tym kontekście że na pytanie do jakiego filmu Mark nie stworzyłby muzyki odpowiada 'najpewniej do takiego który mógłby odnieść komercyjny sukces' Uśmiech

Seska, bardzo ciekawe spostrzeżenie. Jednak mógłbyś je tochę bardziej rozwinąć? Trzeba pamiętać, że komponowanie muzyki na płytę dla fanów jest inną rzeczą niż komponowanie muzyki na płytę filmową. Czymś zawsze będą się między sobą te dwie rzeczy różniły. Mnie się podoba muzyka filmowa autorstwa Marka, choć mówiąc szczerze - nie wszystko.

Prawdę tu głosisz, Robsonie Oczko Nic ująć, bo dodać do tego co napisałeś można tylko wypowiedź Marka z jednego z wywiadów dla pisma Teraz Rock:
Wcale nie uważam komponowania muzyki filmowej za coś atrakcyjnego. To coś, co mnie dobija. Ale też utrzymuje na chodzie. Ostatnimi czasy stałem się strasznie leniwy. I praca na rzecz filmu sprawia, że muszę co jakiś czas wziąć gitarę do ręki, pograć, wejść do studia. Mięśnie nie wiotczeją(...)Przyznaję, że praca nad płytami filmowymi zaczyna sprawiać mi frajdę. Powodem jest to, o czym już mówiłem – we wszystkim, co robię, jestem trochę lepszy niż dawniej