![]() |
|
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary (/showthread.php?tid=552) |
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 16.02.2007 Guy Fletcher i Indian harmonium I widać w całej okazałoci zestaw perkusyjny- robi wrażenie
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - ania - 01.03.2007 czyzby zlozyl wizyte w forumowie-knopflerowie dziarski opis ![]() a wiecie, ze SONY wyszlo z polaczenia 'lacinskiego- dzwieku' z 'japonskim slangiem- cudownego/radosnego chlopca' ... mialam kiedys o tym na zajeciach
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 08.03.2007 Po dwutygodniowej przerwie prace w British Grove ruszyły. Widać jednak, że chłopaki nie siedzš tam non-stop jak to bywało podczas nagrywania poprzednich albumów, stšd dziennik Guy'a też tym razem uboższy w obrazy. Na szczęcie dr Fletch pacjentów przyjmuje doć regularnie . wietna lektura - polecam. Czasem nie mogę się nadziwić jakie ludzie bezmylne i głupie pytania potrafiš zadawać, a Guy ze stoickim spokojem i cierpliwociš wieżo-upieczonej przedszkolanki odpowiada na każde z nich. No bo jak można 100 razy pytać o to czy DS zejda się ponownie tak jak The Police czy Genesis, albo zarzucać Markowi lenistwo??? Ignoranctwo do kwadratu. Ale zdarzajš się i ciekawsze pytania i tak np Guy zdradził, że nowy album z całš pewnociš nie jest country, oraz że Chuck Ainlay przybędzie do Londynu w maju by miksować album. To bardzo dobrze wróży, mylę, że jesień 2007 wyglšda całkiem realnie .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - ania - 08.03.2007 Cytat:Originally posted by koobaa@Mar 8 2007, 04:28 PMufff
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 08.03.2007 Dlaczego ufff??? Country podpisane nazwiskiem MK jest przecież OK. Nieprawdaż?
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 08.03.2007 Wszystko co Mark zrobi jest OK.... byleby mu Emmylou Harris nie przeszkadzała. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 08.03.2007 Ja na razie chętnie posłucham innych klimatów niż country, mimo iż tak do końca (poza kilkoma utworami) muzyki MK nie można chyba tak nazwać. Ale masz rację Hillbilly, cokolwiek nagra Mistrz, będzie OK .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - ania - 08.03.2007 dokladnie dlatego ufff poza tym odkad zobaczylam 'How to Play the Blues' nabilam sobie glowe domyslami na ten wlasnie temat
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - anrom - 08.03.2007 Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 8 2007, 06:46 PMEmmylou wcale nie jest taka zła...
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 08.03.2007 Muzyka MK zawsze od samego poczštku była naznaczona duchem country. Od samego poczštku, czyli mam na myli pierwszš płytę DS. Wiem, że macie na myli utwory stricte countrowe, ale nie można wyrzec się swojej tożsamoci, korzeni. Dlatego nie wierzę aby Mark "nie przemycił" swojej miłoci do tej muzyki na nowej płycie. Trudno cokowiek wyrokować. Jest za wczenie. Guy mówi, że to nie będzie płyta country. Powstaje pytanie która do tej pory takowš była? Oczywicie pomijam All The Roadrunning
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 08.03.2007 Być może żadnego z poprzednich albumów solowych MK nie można nazwać czystym country (ile to razy już ten temat maglowalimy ), to jednak o wiele więcej bezporednich aluzji do tego włanie stylu widać na jego płytach solowych niż na albumach DS, gdzie te korzenie były oczywicie odczuwalne, ale nie tak bezporednio. Trend ostatnich lat jest według mnie doć wyrany. Ostatni album z Emmylou jest potwierdzeniem tego trendu pomimo, że powstawał kilka lat. To włanie dlatego mylę pojawiajš się tego typu pytania - czy Mark będzie kontynuował swš fascynację tym stylem w taki bezporedni sposób jak na ostatnich albumach, czy może raczej przemyci - jak to wietnie okreliłe Robert, nutkę westernowš w ten swój specyficzny i unikalny sposób, co sprawi, że ponownie tej muzyki nie będzie się dało zaszufladkować do żadnego z instniejšcych nurtów. Stawiam na to ostatnie i wcale się tym nie przejmuję - wręcz przeciwnie, ja lubię te Markowe kombinacje.W ogóle mylę, że ten styl który promuje Maestro, ta unikalna mieszanka wielu tradycyjnych odmian muzyki (rzeka Tyne wpadajšca do Delty itp ) można spokojnie nazwać: "Mark Knopfler". I wiadomo o co chodzi .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 08.03.2007 Dokładnie Jeli chodzi o mnie nie jestem pewien czy jestem przygotowany na jakš radykalnš zmianę kierunku. Eksperymenty, improwizacje itd. Oczywicie jakakolwiek nawet minimalna zmiana wizerunku wzmaga mojš ciekawoć i czas oczekiwania rysuje się w intrygujšce kolory i wyobrania pracuje wiecie jak? Ale nie sšdzę aby było aż tak. Jakkolwiek inaczej będzie to będzie to Mark Knopfler
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 09.03.2007 Za kadzym razem gdy slucham "RLR" album przemawia do mnie coraz bardziej, anwet solowe kawalki EH coraz bardziej mnie wciagaja . Ale czesto tak bylo w przypadku plyt DS&MK, po kilku przesluchaniam "wpadalem"
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 09.03.2007 Dla mnie płyta RLR to jedno wielkie studyjne oszustwo... Posiadam koncert z Verony który został zarejstrowany i miał być nadany w jakiej rozgloni radiowej... Po przesłuchaniu już wiem dlaczego go nie pucili. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 09.03.2007 Hillbilly mógłby rozwinšć tę myl? 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 09.03.2007 Hillbilly, koncert z Verony został nadany przez radio (nie pamiętam już przez które) i włanie z tego przekazu mamy pierwszy bootleg soundboard z tej trasy. Co do 'studyjnego oszustwa'- też chętnie poczekam aż rozwiniesz tę myl. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 09.03.2007 Dwa takie same koncerty, Ci sami artyci, Jeden prosto z wytwórni płytowej, drugi prosto z konsolety, Jeden brzmi prawie doskonale (prawie bo widocznie nawet specjalici nie mogli nic zrobić All that Matters i This is Us) Drugiego nie da się słuchać. Wniosek j.w. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 10.03.2007 Mylę, że Twój wniosek jest trochę pochopny, Hillbilly. Zgadzam się, że różnica w odbiorze tych dwóch koncertów jest wyrana. Zgadzam się też, że zdecydowanie lepiej brzmi LA niż Verona. Jednak nie upatruję oszustwa w oficjalnym wydawnictwie. Po pierwsze koncert z L.A. został zarejestrowany pod koniec trasy kiedy artyci byli już "dotarci", w przeciwieństwie do Verony, gdzie wiele rzeczy nie było jeszcze tak 'zgranych' jak na końcu trasy. Po drugie - kamery, mikrofony oraz fakt, że występ jest rejestrowany może być (i był) naprawdę niezłš motywacjš do szczególnego 'przyłożenia się' do występu. Taka presja bywa bardzo motywujšca i sami muzycy nie zaprzeczali, że tak było. Po trzecie, ogromnš rolę ma odpowiednie zmiksowanie koncertu. Sygnał z konsolety jest bardzo surowy i zazwyczaj jest miksowany na bieżšco podczas transmisji, co niestety często obija się na jakoci odbioru. Koncert z L.A. był miksowany przez kilka tygodni z uwagš i pietyzmem. Każdy instrument został odpowiednio wyważony, każdy wokal odpowiednio dopasowany pod względem dynamiki i głonoci (ale nie nagrany ponownie w studio!!! . Jeli umiejętne zmiksowanie koncertu uważasz za 'studyjne oszustwo' to praktyczne każdy album koncertowy (łšcznie ze słynnym Alchemy) powinien otrzymać takie miano.Po czwarte w końcu, Guy Fletcher - człowiek, który miał największy wpływ na jakoć tego co odbieramy na RLR twierdzi, że całoć jest autentycznš rejestracjš występu na żywo - bez żadnych nakładek dogrywanych w studio - a ja jako nie mam powodów by twierdzić, że mówišc to robi słuchaczy w balona. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 10.03.2007 Kooba... to nie były pierwsze koncerty DS że muzycy dogrywali się w czasie trasy... Poza tym Mark zazwsze przygotowywał się do trasy koncertowej na długo przed jej rozpoczęciem... więc ciężko mi uwierzyć że nagle pod koniec tak "obszernej" trasy Mark dograł swój głos do Emmy. Co do nagrań pochodzšcych z konsolety to uważam że dobrego koncertu nie trzeba przez wiele tygodni przerabiać i dopieszczać.. Mark Knopfler też o tym wie o czym wiadczy limiowana płyta do albumu SOS z koncertem z Londynu.. jedna z moich ulubionych podobnie jak On Every Planet. I czy naprawdę uważasz że Mark przykłada się bardziej bo kto go filmuje? Nie odczułem różnicy w jakoci koncertu po tym jak z sali kongresowej w 2001 wynieli kamerę. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 10.03.2007 Ale dlaczego w ogóle porównujemy te dwa koncerty? Bo nie chwytam. Real Live Roadrunning jest oficjalnym wydawnictwem i musi brzmieć lepiej. Ale że od razu oszustwo? Mark zawsze dużš wagę przywišzywał do wydawnictw koncertowych i włanie aby unikać oszustw tych oficjalnych płyt koncertowych nie mamy za wiele. Przynajmniej ja tak to rozumuję. Pewnie z czasem stał się bardziej obojetny a nacisku z wytwórni czy managementu nie było aż tak wielkiego aby wydawać płyty z oklaskami. Hillbilly zauważ Kuba wspomina o tym że wybrano L.A które już było prawie na koniec trasy. Potem tylko dwa koncerty. A przecież na aLCHEMY zarejestrowano dwa ostatnie wieczory. Nie inaczej było na album On The Night. Tak więc zgranie i dogranie całego zespołu ma bardzo duże znaczenie. Poza tym Guy F. wyranie mówi: <na żywo bez dodatkowych nut ze studia> Czy co sie zmieniło od czasów Alchemii ? ps. nie mamy żadnych przesłanek aby wydawać tak surowe sšdy że to 'studyjne oszustwo' Zresztš jak co może być studyjne kiedy w studiu nie powstało
|