![]() |
|
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary (/showthread.php?tid=552) |
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 15.03.2007 Istnieje realna szansa, że na jesień 2007 Poczytaj kilka wštków wczeniej. Jeli majš jš miksować w maju to chyba nie będa kisić do nastepnej wiosny
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Ania_M - 15.03.2007 Czytałam wczeniejsze posty ale pogubiłam się ![]() Heh skutek lekcji od 8.00 do 15.30 i zapowiedzianej na jutro kartkowki z biologii
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - anrom - 16.03.2007 Ciesz sie Aniu, że masz lekcje tylko od 8.00 do 15.30, bo w dorosłym życiu często się pracuje od 7.00 do 16.30 albo i dłużej... :wacko: :ph34r:
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Ania_M - 17.03.2007 No to sie ciesze
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 26.03.2007 Ostatni tydzień marca. Mam nadzieję że wkrótce co podejrzymy na stronie dr Fletchera
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Ania_M - 26.03.2007 Zaraz zachoruję na jakš zaawansowanš niecierpliwoć zwišzanš z brakiem nowej płyty Marka lub zwišzanš z zbyt długim oczekiwaniem Lekarz nie pomoże
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - grzegorz - 26.03.2007 Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 14 2007, 11:20 PMHillbilly a gdyby tak (czysto teoretycznie) z ostatniej płyty odfiltrować głos Emmylou i wyrzucić te dwa kawałki których jest autorkš, no i oczywicie na okładce tylko Mark, to dalej ta płyta jest taka nędzna według ciebie? Podobnie jak ty cenię sobie ''złote serce'' i wydaje mi się, że ta ostatnia płyta z Emmy jest najbliżej stylistycznie do GH. Skšd więc takie różnice w ocenie? 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 26.03.2007 Cytat:Originally posted by grzegorz+Mar 26 2007, 07:18 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (grzegorz @ Mar 26 2007, 07:18 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-hillbilly@Mar 14 2007, 11:20 PMHillbilly a gdyby tak (czysto teoretycznie) z ostatniej płyty odfiltrować głos Emmylou i wyrzucić te dwa kawałki których jest autorkš, no i oczywicie na okładce tylko Mark, to dalej ta płyta jest taka nędzna według ciebie? Podobnie jak ty cenię sobie ''złote serce'' i wydaje mi się, że ta ostatnia płyta z Emmy jest najbliżej stylistycznie do GH. Skšd więc takie różnice w ocenie? [/b][/quote] No to na forum jestem spalony B) Zadałem sobie to pytanie już wczeniej Grzegorzu... i nawet nie chodzi tu o komopzycje Emmy bo uważam że nie sš złe... (w porównaniu z "This Is Us" czy "Red Stagerwing") Na pewno wokalny udział pani Harris wpływa na mój odbiór albumu, i jestem przekonany że gdyby nie ona moje ogólne wrażenie byłoby lepsze. Jest kilka takich utworów które jako kompozycje bardzo mi się podobajš a mimo to nie jestem w stanie ich słuchać... np. "Rollin On" - ulubiony temat którego słuchanie polega w moim przypadku na czekaniu aż Mark zapiewa swojš zwrotkę a póniej mogę już zmienić plytę... nie wiem dlaczego ale głos Jamesa Taylora w STP odbrałem zupełnie innaczej. Tak samo jest w kilku innych przypadkach... Niestety to nie tylko pani Harris sprawia że w zasadzie nie sięgam po tš płytę. Wiadomo że to kwestia gustu ale dla mnie poza wspomnianym utworem cała reszta jest doć przeciętna (jak na poziom kompozycji Marka Knopflera oczywicie) i przypomina mi mniej lub bardziej utwory z poprzednich sesji nagraniowych. Innym może to nie przeszkadzać ale w momi przypadku kropkę nad (i) stawiajš dodatkowo aspekty nie zwišzane sensu stricto z muzykš - Najwyże wejcie na Amerykańskš listę przebojów, piosenka o WTC, nominacja do Grammy... Wolę pozostawić to bez komentarza na zlocie nie czułbym się bezpiecznie ^_^ Masz rację Grzegorzu - stylistycznie ostatnia płyta jest blisko GH ale dla mnie to troche za mało.. Stawiam wyżej poprzeczkę Markowi i mam dobre przeczucie co do nowego albumu
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - anrom - 27.03.2007 Dziwny jest ten wiat... ^_^ 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - grzegorz - 27.03.2007 Hillbilly, nie jeste spalony. Po prostu wytłumaczyłe logicznie co ci się nie podoba i ja to cenię. Kto inny napisałby ''nie bo nie'' i gadaj tu z takim. Chyba każdy z nas ma takš częć twórczoci Marka za którš nie przepada, lub woli mniej jak innš. I ciężko to zmienić. A na zlotach nic niebezpiecznego nie lata w powietrzu, więc możesz miało rezerwować miejscówkę w IC. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Ania_M - 27.03.2007 Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 26 2007, 09:25 PM I tutaj to w zasadzie ja nie mam nic do dodania. Zgadzam się z Tobš w 100%. Jeli chodzi o piosenki to ja jeszcze Rollin On jako przełknę. Ale Belle Star nigdy w życiu, nawet gdyby mnie smażyli w smole. W ogóle według mnie ta płytka jest słaba i też jestem zdania, że na takš a nie innš mojš opinię wpływa głos Emmylou. Też, niestety, rzadko sięgam po tę płytkę. A jeli już to tylko ze względu na "Beyond my wlidest dreams". Ale popieram Cię w 100%. Nie tylko w tym co zacytowałam, w zasadzie w całoci, bo nie w całoci. ![]() Pozdrawiam. I też się nic nie odzywałam bo się bałam ze będę spalona
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - pablosan - 27.03.2007 Bardzo fajnie, że różni ludzie majš rózne zdanie i absolutnie nikt z braci knopflerowej nie bedzie nikogo palił na stosie za krytykę Mistrza
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 27.03.2007 Niekoniecznie Pablo niekoniecznie Oczywicie żartuje. Włanie na tym m.in. polega forum abymy wspólnie wymieniali poglšdy a też trudno aby wszystkim podobało się to samo. Piszmy jak najwięcej o krytycznych uwagach. Nikt nie powinien się zrażać. I właciwie w tym miejscu miałem zakończyć myl, jednak muszę stanšć w obronie Rollin' On (jak i chyba całej płyty All The Roadrunning ) Przecież to jeden z najpiękniejszych momentów tej płyty. Bardzo duży jej atut. Nawet jeli nie zaakaceptujemy już głosu Emmylou (chociaż ja bardzo lubię jej nagrania) to włanie w tej kompozycji i nie tylko w tej ona naprawdę pięknie piewa. Nie mylałem że będę musial to napisać. Mylałem, że to oczywiste. Hillbilly wspomina, że niektóre utwory brzmiš jak z poprzednich sesji nagraniowych. Wszystko sie zgadza. Przecież wiemy jak powstawala ta płyta. Ja nawet na płycie Sailing To Philadephia widzę Donkey Town, Red Staggerwing -niekoniecznie, aczkolwiek po Who's You Baby Now albo przed, nie było dla mnie nadużyciem A to ciekawostka bo ten wspólny projekt MK&EH nie przypomina mi, nie nawišzuję w takim stopniu jak dla Was do Golden Heart Ale jeszcze o tym pomylę
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - grzegorz - 27.03.2007 Ja lubię ''All the Roadrunning''. Nawet ostatnio na okršgło leci w samochodzie (Hillbilly pewnie zaczyna ostrzyć gwód ) ale już głosu Emmy z płyty koncertowej nie trawię.A tak w ogóle to uważam, że od ''The Ragpieker's Dream'' Mark przedkłada ponad muzykę tekst. Muzycznie płyty sš coraz oszczędniejsze, natomiast teksty sš coraz bardziej wymagajšce. Wolę jak ciarki po plecach przechodzš mi pod wpływem dżwięku gitary niż po dwóch wersach mšdrego tekstu. Przypuszczamy, że nowa płyta to będzie powrót do korzeni. Ja więc czekam na dużo gitary. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 28.03.2007 Faktycznie Mark bardzo rozwinšł się jako autor tekstów, czy jednak przedkłada je nad muzykę? Tego bym nie powiedział. Fakt - muzyka jest prostsza w swej formie, bardzo ciekawie tłumaczy to sam Mistrz: (...) ostatnio piszę prostsze piosenki niż kiedy... jednak kiedy stajesz się coraz lepszym twórcš, instrumentalistš, to tš prostotš można przekazać więcej treci, po prostu jest mniej 'zmarnowanych' dwięków (...) 1990, In The Studio To okrelenie "mniej zmarnowanych dwięków" bardzo mi się spodobało. Co w tym na pewno jest. Ja też wolę kiedy ciarki po plecach przechodzš od dwięków gitary, ale to zupełnie normalna reakcja, jak sšdzę. Muzyka ma o wiele większš moc poruszania czułych strun (w moim przypadku) niż tekst w obcym języku, ale połšczona z mšdrym i głębokim tekstem jest mieszankš absolutnie doskonałš . Cytat:Originally posted by RobsonRed Staggerwing na STP??? Broń Cię Panie! Jak dobrze, że się Mark zdecydował na odłożenie go na póniej... Z resztš Who's Your Baby Now mógłby sobie wg mnie również podarować (najsłabsze ogniwo tej pięknej płyty) i zamiast tego wstawić np Long Highway albo Camerado (prawdziwe perełki) .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - grzegorz - 28.03.2007 wietny cytat z Mistrza Kooba odnalazłe. Jest z 1990 roku, a ja czuję, że Mark wprowadził te słowa w czyn dopiero w 2002 roku. Brakuje mi plastycznego ubarwienia słów za pomocš gitary - pewnie tego co Mark nazywa 'zamarnowanym dwiękiem'. Stšd pewnie te moje odczucia o przedkładaniu tekstu nad muzykš. 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 28.03.2007 Ale wtedy Kuba nie mielibymy takich pięknych bisajdów Bo przecież nie często zdarza sie tak wspaniały singiel jak What It Is
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Ania_M - 28.03.2007 Cytat:Originally posted by koobaa@Mar 28 2007, 03:01 AMAkurat Who's your baby now bardzo mi się podoba, ale żal mi, że poznanie takich cudnych piosenek jak What have I got to do, Camerado, Long Highway, Let's see you graniczy z cudem. A Camerado zwłaszcza. Dzień w dzień ostatnio tego słucham ![]() A u Guy'a ciagle luty.... -_- 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 29.03.2007 Cytat:Originally posted by Robson+Mar 28 2007, 08:24 AM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Robson @ Mar 28 2007, 08:24 AM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> Ale wtedy Kuba nie mielibymy takich pięknych bisajdówJuż Mark by co wymylił żebymy mieli inne . To prawda, że singiel What It Is jest genialny, toż to jak EPka! ![]() <!--QuoteBegin-Grzegorz[/i] wietny cytat z Mistrza Kooba odnalazłe. Jest z 1990 roku, a ja czuję, że Mark wprowadził te słowa w czyn dopiero w 2002 roku.[/quote] Cytat wówczas odnosił się do Your Own Sweet Way, utworu, który jak dla mnie jest jednym z najpiękniejszych Markowych, takim, który wywołuje te niesamowite dreszcze na plecach... Masz rację, o wiele bardziej przemawiajš kawałki 'uplastycznione' Markowš gitarš, niż takie gdzie opowiada bardziej lirycznie. Może na nowym albumie powróci więcej takiej gitary, za którš tęsknimy .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 29.03.2007 Guy cišgle milczy, ale tu i ówdzie pojawiajš się przecieki ![]() Na nowym albumie MK zagrał ponoć akordeonista Ian Lowthian, któego pamiętamy z A Shot At Glory. Pojawi się ponoć w trzech utworach. Tutaj więcej info |