![]() |
|
Heart full of holes - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Kill to get crimson (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=56) +---- Wątek: Heart full of holes (/showthread.php?tid=1010) |
Heart full of holes - Ania_M - 23.07.2008 Idę dalej. Mój ukochany temat z K2GC - Heart full of holes. Serce pełne dziur Możesz mi mówić, co cię dręczy wysłucham cię bezinteresownie moi ludzie mi ufają, a to oznacza że możesz pojawić się u lichwiarza gdy nie masz za co przetrwać tygodnia i zastawić wszystko co posiadasz niektórzy ludzie sprzedają swoje ciała za 50 pensów i odchodzą politycy grają swymi duszami co nie poprawia mojego samopoczucia; jeszcze nie znasz mnie i mojego serca pełnego dziur Wszystkie moje wcześniejsze niedotrzymane zobowiązania nie mogą ujrzeć światła dziennego wszystkie stare przewinienia próby najmniejszego ruchu na największym placu i serce pełne dziur Blaszane kostki i banja od dawna już poza miastem trzeba paść na kolana przed chłopakami z Teddy Boy's złoty bloczek i sprzęt - wszystko wywrócą do góry nogami nie jestem pewien czy tak powinien wyglądać rock'n'roll Podarunki ślubne ludzi, którzy już odeszli pojawiają się w progu drzwi klarnet dźwięczy, bo brak mu wolności akordeony skaczą z półek na podłogę i zaczynają grać dla mnie polkę Od niektórych dźwięków wręcz pęka głowa palce wskazują na ciebie bierzesz się więc za pracę w piekle bycie szczęśliwym nie jest takie złe powracasz na sam koniec kolejki Kajdanki i noże myśliwskie dźwięczą w barach w ciemności dają się rozpoznać nasze pistolety mam całą ogromną ścianę gitar elektrycznych mogę rozbić nimi okna Bride Lane tej nocy Ukochana, jeśli jedno z nas umrze mam nadzieję, że będzie mi dane zobaczyć moich chłopców i moje śliczne dziewczynki bo w Ogrodzie Edenu nie ma bramy ani drutów kolczastych chyba, że bramy zrobione są z pereł Może zdarzyć się, że w drodze do nieba dowiemy się, że się tam nie nadajemy jeżeli będzie to Dzień Sądu proszę Cię, Panie, pozwól mi siebie zobaczyć bo być może wszystko mi zobojętnieje wrócę i pójdę inną drogą Dotrzymuj danego słowa, moja droga jeśli ja coś ci przyrzekam nie rzucam słów na wiatr ale twoja dusza, twoja dusza jest zupełnie inna niż moja nie traktuję jej też jako pola do popisu Pamiętam zegarek oficerski w mej dłoni i słowa: "Napraw go albo zginiesz" to była dla mnie tajemnica której do dziś nie rozszyfrowałem jak to się stało że dożyłem tak późnych lat z sercem pełnym dziur *1) Przekopałam chyba cały Internet i wszystkie słowniki, a innego tłumaczenia niż <stryjek, wujek> nie znalazłam, a nijak mi to do piosenki nie pasuje. Co Wy na to?. Heart full of holes - Robson - 23.07.2008 W ostatniej zwrotce to chyba bardziej Aniu oficer zwraca sie do bohatera tej opowieści (niewykluczone że ojca Marka Knopflera) "I remember the officer’s watch in my hand: ‘Repair it or die..." Czyli "napraw ten zegarek albo zginiesz" Bohater "Heart Full Of Holes" przypuszczalnie prowadzi stary sklep ze starymi rzeczami (lombard) w kraju ogarniętym wojną. W ogóle ta opowieść czasowo rozgrywa sie jakby w trakcie trwania wojny i w latach powojennych. Ania zawsze uwazałem że to prawdziwe wyzwanie 'porwać się' na ten kawałek. Ale Ty sprostałaś ![]() ps. dzięki Kuba za wspaniałe opowieści z KTGC które są światełkiem w tunelu
Heart full of holes - macsa - 23.07.2008 Moim zdaniem "Uncle" w tym przypadku oznacza właściciela lombardu (lichwiarz), z którym trzeba się spotkać i zastawić coś aby przetrwać przez tydzień... un·cle /ˈʌŋkəl/ –noun 1. a brother of one's father or mother. 2. an aunt's husband. 3. a familiar title or term of address for any elderly man. 4. Slang. a pawnbroker. Heart full of holes - macsa - 23.07.2008 Jeszcze jedno na szybko: niektórzy ludzie sprzedają się zupełnie jakby byli tarczą wahadłową a co o jest tarcza wahadłowa ? Some folks sell their bodies for ten bob and go przetłumaczył bym tak: Niektórzy goście (slang) sprzedają swoje ciała za 50 pensów i spadają (slang) BOB - to dawne określenie szylinga (teraz równe wartości 5 pensów ) Heart full of holes - BET - 23.07.2008 macsa napisał(a):Moim zdaniem "Uncle" w tym przypadku oznacza właściciela lombardu (lichwiarz), z którym trzeba się spotkać i zastawić coś aby przetrwać przez tydzień... Kurde nie wiedzialem o tym. A faktycznie pasuje pieknie do pozostalych wersow. Dzieki Macku
Heart full of holes - Ania_M - 23.07.2008 BET napisał(a):Ogolnie robia niezle wrazenie ale nie wiem dlaczego i czy tylko ja tak mam, ale ciezko mi sie je czyta. Tak jakby wyrazy nie do konca chcialy naturalnie po sobie plynac co w konsekwencji daje troche sztucznie brzmiacy efekt koncowy.Zobaczę co da się z tym zrobić ![]() Robson napisał(a):W ostatniej zwrotce to chyba bardziej Aniu oficer zwraca sie do bohatera tej opowieści (niewykluczone że ojca Marka Knopflera) "I remember the officer’s watch in my hand: ‘Repair it or die..." Czyli "napraw ten zegarek albo zginiesz"Robert ja na początku też tak myślałam, że oficer zwraca się do bohatera, ale spójrz, że tam jest: Repair it or die" I was told i właśnie to: I was... całkowicie zbiło mnie z tropu, i tak naprawdę, to teraz nie wiem, bo jak na moje oko to byłoby: "Napraw ten zegarek albo zginiesz" - zwykłem mawiać. Robson napisał(a):Ania zawsze uwazałem że to prawdziwe wyzwanie 'porwać się' na ten kawałek. Ale Ty sprostałaśPolemizowałabym Sprostałabym, gdyby w końcu udało mi się zrobić coś bez błędów. A do tego droga przede mną daleka, but I'm going to keep on trying. Powiem tak szczerze, że jeszcze jakiś czas temu byłam pewna, że ta piosenka jest dla mnie zbyt trudna. Jednak jak do niej siadłam i się zaparłam, zobaczyłam, że nie taki diabel straszny. Ja tylko porwałam się sprostać, nie sprostałam Ale bardzo mi miło.macsa napisał(a):Moim zdaniem "Uncle" w tym przypadku oznacza właściciela lombardu (lichwiarz), z którym trzeba się spotkać i zastawić coś aby przetrwać przez tydzień... macsa napisał(a):Some folks sell their bodiesWielkie dzięki Maćku. Wszystko poprawione wg sugestii. Kłaniam się niziutko, zginęłabym bez Was ![]() To czy w związku z tym lichwiarzem fragment: you can come and see uncle to get through the week leave your pledges with me to redeem może być przetłumaczony jako: możesz pojawić się u lichwiarza gdy nie masz za co przetrwać tygodnia i zastawić to co masz albo coś w tym stylu..? Heart full of holes - Bart - 24.07.2008 Ania_M napisał(a):właśnie to: I was... całkowicie zbiło mnie z tropu "I was told" znaczy tyle, co "powiedziano mi". Dosłownie byłoby "zostałem powiedziany", ale to tak średnio po polsku
Heart full of holes - Ania_M - 24.07.2008 Dzięki Bart To w takim razie mamy rozwiązanie... I remember the officer’s watch in my hand: ‘Repair it or die’ I was told Pamiętam zegarek oficerski w mej dłoni i słowa: "Napraw go albo zginiesz" Robson miałeś rację Zwracam honor, ja jeszcze taka niedouczona....
Heart full of holes - macsa - 24.07.2008 Cytat:możesz pojawić się u lichwiarza Duuużo lepiej
Heart full of holes - Ania_M - 24.07.2008 Ok, to już zmieniam Dzięki Z małym liftingiem, żeby "masz" nie powtarzało się dwukrotnie
Heart full of holes - Ania_M - 25.07.2008 Nie będę się czaić i powiem wprost: przetłumaczenie calej płyty K2GC zajęło mi miesiąc z haczykiem. Jeśli w Heart full of holes jest jeszcze coś do poprawy, to proszę o cynk I poproszę o synał, jak będziecie gotowi na Secondary Waltz (nie będę wrzucać We can get wild bo mamy świetne tłumaczenie BETa, więc po co dublować, Behind with the rent zostawiam dla Kuby ). Nie chcę Was zamęczyć ![]() Tego też nie mogę ominąć: w ciągu ponad roku udało mi się, czasem z większym, czasem z mniejszym, trudem uporać z tłumaczeniami piosenek ze wszystkich płyt DS i MK, nie wyłączając B-SIDE'ów. W tej chwili pracuję nad tłumaczeniem płyty TNH. Nie mam jeszcze All the Roadrunning bo dzielę sobie płyty na pewne rozdziały. Wiem, że część piosenek z tych płyt jest już na tym Forum w języku polskim, więc jeśli chcecie, to, czego nie ma, będę mogła stopniowo tu wrzucać. Ale to zależy tylko od Was: bo wszyscy wiemy, że solę jednak jeszcze sporo błędów, i pytanie do Was, czy będziecie chcieli to wszystko czytać i ewentualnie, bo nie jest to konieczne, nie wymagam tego od nikogo z Was absolutnie, poprawiać. Niewinnie się zaczęło, a wciągnęło mnie niesamowicie...
Heart full of holes - akasoft - 14.11.2011 Zaciekawił mnie wers "(...) for ten bob a go" zwłaszcza "... a go", poszperałem trochę i wydaje mi się, że właściwe będzie przetłuczenie tego jako "na życie" czyli "za 50 pensów na życie". Słowo "go" jest przecież bardzo wieloznaczne, a jednym ze znaczeń jest też "życie", jest to kolokwializm. Heart full of holes - macsa - 15.11.2011 akasoft napisał(a):Zaciekawił mnie wers "(...) for ten bob a go" zwłaszcza "... a go", poszperałem trochę i wydaje mi się, że właściwe będzie przetłuczenie tego jako "na życie" Słuszna uwaga - myślę że masz rację aka... Heart full of holes - Bart - 15.11.2011 Ja bym dał w polskim tytule coś w stylu "Potrzaskane serce". Heart full of holes - akasoft - 15.11.2011 Bart napisał(a):Ja bym dał w polskim tytule coś w stylu "Potrzaskane serce". Brzmi dobrze i poetycko... Heart full of holes - Robson - 21.11.2011 Wczoraj bardzo dokładnie wsłuchałem się po raz setny w płytę KTGC z naciskiem na "Heart Full Of Holes" i niezmiennie intryguje mnie ten glos na końcu. Jakby echo. Głos z dalekiej powojennej przeszlości. Ciekawe czy Mark miałby problem w odpowiedzią co oznacza?
|