Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Dire Straits - Alchemy - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+---- Dział: Płyty DS i MK - baza wiedzy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=22)
+---- Wątek: Dire Straits - Alchemy (/showthread.php?tid=1637)

Dire Straits - Alchemy - Ania_M - 27.08.2010

Dire Straits - Alchemy

Data wydania: 16.03.1984

1. One Upon A Time in the West
2. Expresso Love
3. Romeo and Juliet
4. Love Over Gold
5. Private Investigations
6. Sultans of Swing
7. Two Young Lovers
8. Tunnel of Love
9. Telegraph Road
10. Solid Rock
11. Going Home - Theme from Local Hero

Mark Knopfler: gitara i wokal
John Illsley: bas
Alan Clark: klawisze
Hal Lindes: gitara
Terry Williams: instrumenty perkusyjne
Tommy Mandel: klawisze
Mel Collins: saksofon
Joop de Korte: perkusja

[Obrazek: Alchemy.jpg]

Dire Straits - Alchemy - Robson - 27.08.2010

Album ukazał się 16 marca.

Dire Straits - Alchemy - SmokEustachy - 10.10.2011

A skąd pomysł na długą wersję Sultans of Swing się wziął w ogóle?

Dire Straits - Alchemy - Robson - 11.10.2011

A skąd pomysł na tak skonstruowane pytanie się wziął w ogóle ? Uśmiech

Dire Straits - Alchemy - red93 - 11.10.2011

posiada moze ktos wydanie singlowe sultanów ? Uśmiech

Dire Straits - Alchemy - SmokEustachy - 12.10.2011

Robson napisał(a):A skąd pomysł na tak skonstruowane pytanie się wziął w ogóle ? Uśmiech

Jak to skąd? Skoro pojawiła się długa wersja to ktoś to musiał wymyślić./

Dire Straits - Alchemy - Robson - 12.10.2011

W naturalnym procesie. Takich pytań można mnożyć bez końca.

Dire Straits - Alchemy - filipk91 - 12.10.2011

może Knopfler stwierdził, że ten kawałek ma potencjał na dłuższe i lepsze solo, niż w nagraniu studyjnym? Skoro był ich wielkim przebojem, to czemu nie przedłużyć, żeby publika dobrze się bawiła?

Dire Straits - Alchemy - Shiver - 12.10.2011

red93 napisał(a):posiada moze ktos wydanie singlowe sultanów ? Uśmiech
Jak posiadm 5 różnych singli z Sułtanami... jednak nie mam na czym tego przesłuchać Oczko

Dire Straits - Alchemy - aaadam - 13.10.2011

Mam 3 wersje "asfaltowych" singli SUłtanów i też nie mam na czym ich przesłuchać Duży uśmiech

Dire Straits - Alchemy - JK7 - 13.10.2011

filipk91 napisał(a):może Knopfler stwierdził, że ten kawałek ma potencjał na dłuższe i lepsze solo, niż w nagraniu studyjnym? Skoro był ich wielkim przebojem, to czemu nie przedłużyć, żeby publika dobrze się bawiła?

Dokładnie, potencjał drzemie w większości utworów Knopflera i wystarczy posłuchać, jak wiele z nich rozwijało się na przestrzeni lat 1978-1992.
Do tego dochodzą oczywiście solowe nagrania Knopflera, w których też nie brak możliwości na rozwinięcie i zmianę aranżacji, czego dowodem są koncerty z lat 1996-2010.
Naturalny proces, artysta eksperymentuje z dźwiękiem, szuka najlepszej aranżacji, próbuje wydobyć właśnie z utworu ten wspomniany wcześniej potencjał.

Najlepszym przykładem jest chociażby nazwa tego wątku i trasa Making Movies a zwłaszcza 1981 rok.

Dire Straits - Alchemy - red93 - 13.10.2011

kurde, mialem nadzieje z ektos ma je w postaci mp3 etc na kompie Język chcialbym posluchac bardzo, jestem ciekaw czy rozni sie az tak od oryginalu.

Dire Straits - Alchemy - JK7 - 13.10.2011

Jak chciałeś usłyszeć różnice vinyla na kompie? Potrzebny Tobie gramofon i vinyl a nie komputer i mp3 Uśmiech

Tak na marginesie, ja mam vinyl Alchemy i słuchałem go kilkakrotnie - jest znaczna różnica, dźwięk zupełnie inny, co nie znaczy, że lepszy.
Myślę, że niektórzy miłośnicy czarnych płyt nie uznają cd, jako nośnika muzyki, więc wszystko zależy od Twoich preferencji.

Dire Straits - Alchemy - red93 - 13.10.2011

czy ja cos mowilem o roznicy vinyla na kompie ? Język wiem tlyko, ze wersja singlowa ma dluzsze solo i inaczje brzmi i to chcialem uslyszec, a nie to jak brzmi na winylu i mialem nadzieje ze moze jakis cwaniak zgral z vinyla na kompa, albo ze wyszlo na jakims cd, etc Uśmiech