![]() |
|
Kingdom of Gold - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Privateering (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=60) +---- Wątek: Kingdom of Gold (/showthread.php?tid=2138) |
Kingdom of Gold - chris - 04.09.2012 Scripsi quod sensi pozdrowienia dla wszystkich Królestwo złota (Kingdom of Gold) (tłumaczył: chris) Kapłan mamony spogląda na rzekę W jego złota królestwie nowy rodzi się dzień Gdy do bożków fortuny zanosi swe modły Z tarczy słońca na ziemię mknie co sił srebrny cień Wzrok utkwiony w symbolach, liczb równiutkich szeregach które wolno wirują w rytmie tańca na trzy Szuka znaku, choć miasto niegotowe do biegu Cyfry z rzeką już splata odchodzący gdzieś świt In his kingdom of gold, kingdom of gold Kingdom of gold, his kingdom of gold Kingdom of gold W dali, na horyzoncie, wrogich armii azyle W niebo siny jak mgła wciąż unosi się dym A motłochu zastępy już gotowe za chwilę Szturm przypuścić na zamek i obrócić go w pył In his kingdom of gold, kingdom of gold Kingdom of gold, his kingdom of gold Kingdom of gold Miecz i zbroja kapłana diabłów armie pokona i najeźdźców czeredzie zada okrutny cios Ich obozy spalone, przywódcy w kajdanach Będą wisieć na murach aż się skończy ich los In his kingdom of gold, kingdom of gold Kingdom of gold, his kingdom of gold Kingdom of gold Kingdom of Gold - Robson - 04.09.2012 Mocna rzecz. Dzięki chris. Nie mam pytań. A właściwie mam ich wiele. Kingdom of Gold - koobaa - 04.09.2012 Moje pierwsze skojarzenie: "We haven't changed since ancient times" Zmienila sie tylko bron i srodki przekonywania. Ciekawy przeklad, chris. Dzieki. Kingdom of Gold - ania - 05.09.2012 chris napisał(a):Wogóle zachęcam wszystkich, żeby posłuchać Marka i skupić się bardziej na tekstach niż na muzyce tego albumu - tak powiedział w wywiadzie i ja z tego, co słyszałem do tej pory, myślę, że rozumiem o co mu chodzi. nie na darmo na jego stronie przed premierą płyty ukazały teksty piosenek... dołączam się do podziękowań za tłumaczenia i czekam na kolejne
Kingdom of Gold - dziadek - 05.09.2012 Wiedząc bardziej "co autor chciał powiedzieć" odbieranie muzyki MK zyskuje (dla mnie) dodatkowy walor. Tym bardziej z tak dobrym tłumaczeniem, dzięki Chris. Kingdom of Gold - Dude - 03.10.2012 Straszny tu zastój. Dla ożywienia pozwolę sobie zamieścić moją wersję przekładu. Co myslicie o takim rozwiazaniu problemu refrenu? Nie jest to oczywiście precyzyjne znaczeniowo, ale przynajmniej oddaje sens i brzmienie, jak mi się wydaje. Kingdom of gold/Królestwo złota Wielki kapłan od forsy spogląda na rzekę W jego złota królestwie blady wstaje już świt Gdy brzeg tarczy słonecznej srebrną strzałę wypuszcza On do bogów fortuny modlitwy swe śle Zwraca się ku swym znakom, swym wstęgom cyferek Które krążą, wirują po spiralach tajemnych Wypatruje sygnałów, gdy miasto wciąż drzemie Te wstęgi i rzeka toczą się po kres dni A on złota jest król, złota jest król Złota jest król Gdzieś na horyzoncie jego wrogów jest przystań Wysoko na niebie ślad zostawia ich dym Bandy wściekłych szakali i kruków hałastra Przyjdą wziąć jego szaniec, jego zamek śród chmur A on złota jest król, złota jest król Złota jest król Jego cięcia i pancerz zwyciężą te czarty Jeźdźcy niepokoju chwiać się będą aż padną Ich obozy zniszczone, przywódcy pojmani Będą wisieć na wietrze u Jego twierdzy ścian A on złota jest król, złota jest król Złota jest król Może ktoś z Was ma wiedzę w zakresie terminologii ekonomicznej, bo podejrzewam, że "axes and armour" mogą mieć jakieś tego typu odniesienia. "Axes" to- jak mówią słowniki również "cięcia budżetowe" lub "redukcje". Być może również "armour" ma tego typu znaczenia? W ogóle cały utwór odczytywałbym jako opis dzisiejszych rynków finansowych, z użyciem przenośni rycersko-średniowieczno-fantasy. Czy Wy też? Kingdom of Gold - macsa - 04.10.2012 Dude napisał(a):Może ktoś z Was ma wiedzę w zakresie terminologii ekonomicznej, bo podejrzewam, że "axes and armour" mogą mieć jakieś tego typu odniesienia. "Axes" to- jak mówią słowniki również "cięcia budżetowe" lub "redukcje". Być może również "armour" ma tego typu znaczenia? W ogóle cały utwór odczytywałbym jako opis dzisiejszych rynków finansowych, z użyciem przenośni rycersko-średniowieczno-fantasy. Czy Wy też? Ja też tak to czytam... Kingdom of Gold - Robson - 29.01.2013 Przy czym wydaje mi się że pierwsze dwie zwrotki opisują rzeczywistosć współczesną a potem cofamy się w czasie. Użyłbym tutaj linijki z innego utworu MK które bardzo mi pasują chociaż opisują zupelnie inne zdarzenie i stwierdzenie 'zbrodnie' jest zbyt duże ale zaryzykuję: The same old fears and the same old crimes We haven't changed since ancient times Dopiero teraz zobaczyłem że wcześniej Kooba miał tę samą myśl
|