![]() |
|
What It Is - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Sailing to Philadelphia (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=52) +---- Wątek: What It Is (/showthread.php?tid=2139) |
What It Is - chris - 05.09.2012 Załączam tłumaczenie "What It Is", które mnie męczy od kilku tygodni. Chciałem tam jeszcze trochę pozmieniać, ale już nie mam czasu. What It Is / I tak to jest (tłumaczył: chris) The drinking dens are spilling out / Na miejski plac wylewa się There's staggering in the square / zachwianym krokiem tłum radosny There's lads and lasses falling about / Chłopcy, dziewczęta śmieją się And a crackling in the air / W powietrzu słychać hałas głośny Down around the dungeon doors / Za drzwiami lochów, kazamatów The shelters and the queues / Wokół kolejek zgromadzonych Everybody's looking for / Każdy rozgląda za kimś się Somebody's arms to fall into / Paść chciałby prosto mu w ramiona That's what it is / I tak to jest It's what it is now / Tak to właśnie jest There's frost on the graves and the monuments / Groby, pomniki pokrył szron But the taverns are warm in town / lecz z miejskich tawern ciepło bije People curse the government / A ludzie przeklinają rząd And shovel hot food down / Gorące jadło pałaszują Lights are out in the city hall / Wygasły światła już w ratuszu The castle and the keep / na zamku i na donżonie The moon shines down upon it all / Księżyc poświaty rzuca snop The legless and asleep / na ściętych winem i uśpionych And it's cold on the tollgate / Przez skute chłodem bramy miasta With the wagons creeping through / wtaczają się leniwie wozy Cold on the tollgate / Mroźno dziś na rogatkach God knows what I could do with you / Bóg jeden wie, co mógłbym z tobą robić That's what it is / I tak to jest It's what it is now / Tak to właśnie jest The garrison sleeps in the citadel / Garnizon zasnął w cytadeli With the ghosts and the ancient stones / z widmami, głazami z przeszłości High on the parapet / Wysoko na parapecie A Scottish piper stands alone / dudziarz samotny gości And high on the wind / A wiatr z wysoka niesie The highland drums begin to roll / odgłos bębenków szkockich And something from the past just comes / I przeszłość powraca znienacka And stares into my soul / I w duszę zagląda mi mocno And it's cold on the tollgate / Przez skute chłodem bramy miasta with the Caledonian blues / kaledońskiego słychać bluesa tony Cold on the tollgate / Mroźno dziś na rogatkach God knows what I could do with you / Bóg jeden wie, co mógłbym z tobą robić That's what it is / I tak to jest It's what it is now / Tak to właśnie jest What it is / Tak to jest It's what it is now / Tak to właśnie jest There's a chink of light, there's a burning wick / Na wieży płonący ogarek There's a lantern in the tower / strużkę światła z latarni toczy Wee Willie Winkie with a candlestick / Ze świecą Nocny Marek Still writing songs in the wee wee hours / wciąż pisze swe piosnki północy On Charlotte Street I take / Z hotelu na Charlotte Street a walking stick from my hotel / wychodzę wspierając się laską The ghost of Dirty Dick / A duch Brudnego Dicka Is still in search of Little Nell / Wciąż małej Nell szuka dziarsko That's what it is / I tak to jest It's what it is now / Tak to właśnie jest It's what it is / Tak to jest What it is now. / Tak to właśnie jest What It Is - Robson - 05.09.2012 Strasznie trudny tekst dla mnie. Ogromne dzięki chris. What It Is - chris - 05.09.2012 Robson napisał(a):Strasznie trudny tekst dla mnie. Ogromne dzięki chris.Masz na myśli polski tekst czy angielski? Tam jest sporo odniesień kulturowych, dlatego zamieściłem razem z oryginałem. Pewnie musiałbym dodać odsyłacze z odpowiednimi komentarzami. Dirty Dick and Little Nell, Tollgate, Wee Willie Winkie itp. What It Is - chris - 05.09.2012 A propos kuriozalnych tłumaczeń. Znalazłem w sieci: The drinking dens are spilling out There's staggering in the square There's lads and lasses falling about And a crackling in the air "W cichym pokoju drink się wylewa Coś zdumiewającego dzieje się na placu Chłopcy i dziewczęta po kolei opadają I słychać trzaski w powietrzu"....... no po prostu boskie.... What It Is - Robson - 05.09.2012 W sensie przekladu. Pod tym wzgledem dla mnie porównywalny z 5.15 A.M. Przyjamniej trochę. What It Is - Nitros - 05.08.2013 Przepraszam bardzo, że odświeżam temat, ale w wersji, którą znalazłem, w momencie, gdzie powinno być "caledonian blues", występuje coś innego, co dla mnie brzmi jak zbitka wyrazów podobna do "drum speed the tattoo", co mi kompletnie nie pasuje. Czy mógłby ktoś to rozszyfrować? Oto link do wersji http://hostuje.net/file.php?id=0542795ab23926f978f152c592a8cc3c What It Is - Łoś - 04.12.2013 Temat stary, ale dopiero posłuchałem załączonej wersji: to nie "drum speed the tattoo", a "drums beat the tattoo" - tattoo to oczywiście wieczorny koncert z paradą dudziarzy i werblistów na edynburskim zamku, wejście orkiestry poprzedza tzw. roll na werblach, i o to zapewne chodzi Markowi w tym wersie. |