![]() |
|
Bardzo Inna Muza - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Pozostałe (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Muzyka - ogólnie i niekoniecznie Markowo ;) (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Bardzo Inna Muza (/showthread.php?tid=456) Strony:
1
2
|
Bardzo Inna Muza - Bart - 21.07.2006 Chciałbym zapytać, czy kto z Was słucha (ale nie że słyszał, obiło się, tylko SŁUCHA) czego kompletnie nie pasujšcego do klimatu MK & DS ? Ja np. uwielbiam Jamiroquai (za luz), PaktoFoniKę (za teksty), Cradle of Filth (za zabawę konwencjš), Snow (za połšczene rapu z jazzem), Jarre'a (za wszystko), klimaty typu Westbam i Mouse on Mars (za chillout), George'a Michaela (za wrażliwoć i idealne wyczucie rytmu do zabawy)... Jeszcze trochę by się znalazło, ale nie chcę zanudzać ![]() Drugie pytanie: czy to NAPRAWDĘ nie pasuje do MK, czy to tylko kwestia konwenansów? ![]() P.S. Nie, Michał, AC/DC nie jest "bardzo inne" niż DS & MK
Bardzo Inna Muza - anrom - 21.07.2006 O tak! Jasne! Anna Maria Jopek, Leszek Możdżer, Leonard Cohen, Andreas Vollenweider, czy z innej półki The Sisters Of Mercy, Camel, Fish. Muzyka, jeli chodzi o style czy gatunki, jest bardzo szerokim tematem i jestem przeciwnikiem tworzenia zbyt wielu jej podziałów. Dlatego pytanie, czy to pasuje do DS, czy też nie, jest pytaniem, którego możnaby w ogóle nie zadawać. Owszem, klimaty choćby muzyki tworzonej przez wymienionych przeze mnie artystów, sa zdecydowanie różne, ale wszystkich ich łšczy w moim mniemaniu jedno - wszyscy oni tworzš muzykę, która mnie porusza. A góruje nad nimi Mark. I to jest piękne B) Bardzo Inna Muza - Robson - 21.07.2006 O tak oczywicie! Ja słucham bardzo dużo i prawie wszystko.
Bardzo Inna Muza - Bart - 21.07.2006 Cytat:Originally posted by anrom@Jul 21 2006, 07:44 AMTylko czy to, co wymieniłe, to faktycznie "bardzo inna muza" od Marka i Straits? :> Bardzo Inna Muza - ania - 21.07.2006 Cytat:Originally posted by Robson@Jul 21 2006, 02:03 PMto nie jest odpowiedz choc jesli przyjmiemy, ze nia mimo wszystko jest- to wymijajaca
Bardzo Inna Muza - Robson - 21.07.2006 Racja. Ale dlatego taka odpowied, że dużo tego wszystkiego. Ostatnio np. odkrywam awangardę amerykańskš i wpadła mi w ręce pierwsza płyta Antony And The Johnsons. Cudo. Muzycznie może przypominać Nicka Cave'a ale facet ma taki głos, że na długo pozotaje w pamięci. Nawet chyba nie mieci sie w obszarach muzyki rockowej. Tu liczy się głos, fortepian i instrumenty smyczkowe. Słucham dużo i nawet jeli sš to rzeczy "pokręcone i odjechane" to zawsze powracam do MK i za to kocham tego człowieka bo "działa" niezwykle oczyszczajšco. ![]() ps. swojš droga kolejny nie- Markowy temat Bardzo Inna Muza - Bart - 21.07.2006 Cytat:Originally posted by Robson@Jul 21 2006, 05:50 PMTo le? <skruszony>
Bardzo Inna Muza - Andrzej - 21.07.2006 A ja ostatnio trafiłem Brayana Adamsa takie to jakie rockowe,proste,metaliczne i przebojowe. Dla mnie każda jego piosenka to przebój na wakacje w dobrym solidnym wykonaniu. A co tam - może mało ambitne ale fajowate. Andreas Vollenweider - oj Anrom był okres kiedy jego muzyka, rzeczywicie do mnie dotarła. Piękne klimaty - zatem dzisiaj robię wieczór szarpany na Harfie razem z Andreasem(czyt.Andrzejem) Przedwczoraj zagocił w moich uszach stary ,szlachetny Bee Gees - Ludzie, oni już wtedy byli dobrzy i przetrwali. Za to prawie cały urlop córki katowały mnie muzš Craiga Davida - i wcale tego nie żałuję. Bardzo Inna Muza - olaph72 - 21.07.2006 Tangerine Dream (zwłaszcza "Tyger"); The Gathering (przede wszystkim "Mandylion"); Antonin Dvořak (moja ukochana IX symfonia "Z Nowego wiata") Bardzo Inna Muza - hillbilly - 22.07.2006 A co powiecie na Toma Pettyego i Hartbreakeres... wiem że to tez taki country-rock ale jako nigdy nikt nie wspomniał jego nazwiska na tym forum (przynajmniej nie doczytałem się) a uważam że to na prawdę dobry muzyk. Bardzo Inna Muza - Robson - 22.07.2006 Cytat:Originally posted by Barciu+Jul 21 2006, 10:15 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Barciu @ Jul 21 2006, 10:15 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Robson@Jul 21 2006, 05:50 PMTo le? <skruszony> [/b][/quote]Nie nie. To bardzo fajny wštek.
Bardzo Inna Muza - mencin - 22.07.2006 Waters, Gilmour, Floydzi, Archive, Gabriel, Marillion, Genesis, RPWL. Kolejnoć przypadkowa. mencin Bardzo Inna Muza - MARTINEZ - 22.07.2006 podobny watek juz byl.... co polecacie chyba ? no a ja to tak Raz dwa Trzy blues polski Zdrowa Woda stare Uriah Heep nowsze fajna gitara i bas Spin Doctors Bardzo Inna Muza - Patique - 24.07.2006 Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Jul 22 2006, 03:13 PMTo jest to! Uriah ery Byrona to dla mnie mistrzostwo wiata. Purple mogli co najwyżej sznurówki wišzać Obok ostrego grania nie bali się ambitniejszych utworów. Dużo polotu, pomysłowoci, no i te organy Hensleya...
Bardzo Inna Muza - Bart - 24.07.2006 Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Jul 22 2006, 03:13 PMChciałem żeby to było o muzyce mocno odmiennej od DS Czyli raczej nie z kręgu rocka. Ale nie wyszło
Bardzo Inna Muza - aaadam - 24.07.2006 Cytat:Originally posted by Robson@Jul 21 2006, 01:03 PMja tak jak Robson - dodam jedynie: byle było to dobre Bardzo Inna Muza - Robson - 24.07.2006 To jedyny warunek. Na szczęcie I Know What I Like
Bardzo Inna Muza - dudageo - 24.07.2006 hmmm.. dobre, to pojęcia bardzo subiektywne... dla jednego dobre to Dire Straits, dla innego to "dyskoteka" Ja podobnie jak niektórzy słucham dużo różnej muzyki: od klasycznego Griega czy czy Sibeliusa, poprzez nawet takš muzykę jak Eros Ramazzotti (a co... lubię go naprawde), jazz (a w szczególnoci jazz skandynawski), muzykę filmowš (Hans Zimmer, Alan Silvestri, John Williams, John Barry), elektronicznš ( Jarre, Vangelis, Oldfield), krainę łagodnoci (Turnau, Pod Budš, Stare Dobre Małzeństwo, Bukowinę,...) aż po mojš ulubionš gitarowš muzykę Knopflera, Claptona, Cale'a a także Marillion, Fisha, Stinga (i samego i z policjantami), Genesis i samego Gabriela.... oj dużo tego, dużo... moja kolekcja płyt stale ronie i zaczynam nie miecić się w pokoju he he... Bardzo Inna Muza - Patique - 24.07.2006 Hmmm...... próbuję sobie przypomnieć najbardziej ekstermalne "rzeczy" których się podjšłem w ramach mojej muzycznej edukacji samouka. Wartoć najbardziej poznawczš nosiła dla mnie na pewno twórczoć Mikołaja Rimskiego-Korsakowa (jeden z idoli Ricka Wakemana). "Szecherezada" jest bardzo malowniczym dziełem. Zresztš w ogóle ruscy jakby na przekór pasji narodowej (czyli gnębieniu bratnich narodów) wyróżnili się kilkoma znakomitymi indywidulanociami sztuki. Że wymienię tylko Czajkowskiego i Dostojewskiego... Co powiecie na dalekowschodnie połšczenie muzyki elektronicznej i tamtejszej muzyki ludowej. Polecam Kitaro z płyty "Silk Road" (wietnie przy tym czyta się najlepsze "filozoficzne" powieci SF np. Ray'a Bradbury'ego, Stanisława Lema czy A.C. Clarke'a). A skoro jestesmy przy kosmicznych odlotach to polecam przedwczenie dojrzałe manadrynki czyli Tangerine Dream chocišzby z płyty "Alpha Centauri" z poczatku lat 70-tych... Bardzo Inna Muza - Patique - 24.07.2006 Cytat:Originally posted by Patique@Jul 24 2006, 07:32 PMZresztš odkrywam swoje ukraińskie korzenie po moich dziadkach słuchajšc "Kiev Mission" z LP. "Exit" z 1981
|