![]() |
|
Edynburg - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Edynburg (/showthread.php?tid=613) |
Edynburg - Robson - 13.04.2007 I What It Is Nie mogę się powstrzymać i nie podzielić się z Wami króciutkš opowieciš. Moja koleżanka Ewa (Ewelina I Kuba mieli jš przyjemnoć poznać bo wygrała DVD Real Live Roadrunning) Od kilku tygodni jest włanie w Edynburgu. A dzi napisała do mnie, że była w kilku miejscach gdzie był kręcony teledysk do What it Is! M.in. w tej bramie gdzie Mark o mało nie przejechał naszego uciekajacego bohatera A także na tym cmentarzu przez który bodajże przebiegał. Pomylalem sobie jakie to wszystko niesamowite jest... To kolejne Markowe lady które warto przebyć. Cieszę się że choć na odlegloć moge w tym uczestniczyć Być może cišg dalszy nastšpi
Edynburg - ania - 13.04.2007 to fantastycznie ![]() moze namowisz Ewe, zeby i w forumowie cos napisala? p.s. Evelda nie pisze juz (niestety) tak czesto jak kiedys ^_^ Ania_M siedzi pewnie nad kolejnym tlumaczeniem ![]() Trissi z Ptyskiem pewnie baluja w 'stolycy' no slowem brakuje mi babskiego towarzystwa
Edynburg - Evelda - 14.04.2007 I my zamierzamy pobiegać którego dnia tymi cieżkami .Tymczasem pozdrawiamy wiosennie Tych, którzy to marzenie już realizujš .
Edynburg - Ania_M - 14.04.2007 Cytat:Originally posted by ania@Apr 13 2007, 09:56 PMJestem kochana Aniu, jestem Cieplo sie robi, wieje mnie na dwor a poza tym mam mnostwo zaliczen w szkole bo wczesniej konczy mi sie rok szkolny i chce miec ladne swiadectwo Zdarza sie ze brak mi czasu zeby cos tu napisac albo nie odnajduje sie w tematach Ale jestem. Zreszta zyje operacja na razie i juz czynie przygotowania, musze sie nacieszyc domem przed polroczna przeprowadzka Znikne tez stad.. i wtedy to dopiero za mna zatesknisz, hehe....
Edynburg - Robson - 14.04.2007 Masz rację Ania. Spróbuje namówić Ewe. Jej bagaż wspomnień i miejsc coraz bogatszy Ewelino dziękuje pozdrowienia na pewno przelę do dalekiej Szkocji
Edynburg - koobaa - 15.04.2007 Edynburg - Miasto Siedmiu Wzgórz - jedno z najpiękniejszych miast wiata, i to nie tylko moja opinia . Fantastycznie położone, na każdym kroku historia zlewa się z teraniejszociš, a nad wszystkim góruje redniowieczny zamek w samiutkim sercu miasta na wulkaniczym wzgórzu. Przytulne i przyjazne miasto, Markowych ladów wprawdzie nie za wiele (poza What It Is), ale Szkocja jest jednym z tych regionów, który Mark ukochał najbardziej, wszak Szkot z niego z krwi i koci .
Edynburg - Robson - 16.04.2007 Podobno bardzo sie zmieniło. I wszędzie widać lady obecnych czasów. A przecież cały urok tak historycznych zakštków ziemi tkwi włanie w tym żeby jak tylko to możliwe pozostały nienaruszone. Mark opowiada o tym w wywiadzie z Piotrem Kaczkowskim. Jak nie zapomne jutro podrzucę
Edynburg - koobaa - 16.04.2007 Powiedzialbym, ze miasto jest jak najbardziej wspolczesne, ale wszedzie widac slady historyczne. Bedac tam nie mialem wrazenia jakoby probowano na sile zmieniac historyczny charakter miasta. Mark tez to potwierdza w What It Is ![]() ...And something from the past just comes And stares into my soul... Edynburg - Robson - 17.04.2007 ...Dwa lata temu pojechałem do Glasgow poszukać swoich ladów. Szkoła, do której chodziłem, już nie istnieje. Mylę, że ludzie powinni mieć możnoć dotarcia do ladów swojego dzieciństwa. Także w Newcastle zauważyłem mnóstwo zmian. Nowe ulice, ronda. W Edynburgu dowiedzaiłem się, że cały pas zieleni otaczajšcy miasto, uznawany zawsze jak co niemal więtego, zostanie naruszony. O tym jest piosenka What It Is. A przecież Edynburg dlatego uznawany jest za perłę, że jest taki, jaki jest, nie będzie niš, jeli zmieni się zabudowa... 2002 Edynburg - koobaa - 18.04.2007 Miałem możliwoć być w Edynburgu jeszcze zanim poczyniono jakie drastyczne zmiany i prawdę mówišc jako turysta i tak nie byłbym w stanie dostrzec ich skali. Mark jest na pewno bardziej 'w temacie'. Nie sšdzę jednak, żeby w Wielkiej Brytanii decydowano się na drastyczne zmiany w historycznym charakterze miasta. Oni majš niesamowicie ostre przepisy jesli chodzi o architekturę krajobrazu i nie wierzę, by zezwolono na wielkie zmiany. Tam, jeli chce się człowiek 'wybudować' musi nie doć że wpasować się projektem w stylistykę otoczenia to w dodatku kolorystycznie też nie można sobie pofolgować. Jeli Edynburg miałby ucierpieć byłaby to wielka szkoda. To faktycznie jest perła. W Edynburgu dowiedzaiłem się, że cały pas zieleni otaczajšcy miasto, uznawany zawsze jak co niemal więtego, zostanie naruszony. O tym jest piosenka What It Is. Naprawdę o tym? Nigdy bym na to nie wpadł słuchajšc tego utworu .
Edynburg - Robson - 18.04.2007 Jak sšdzę i tak przynajmniej oczytuję słowa MK "pas zieleni" jest tylko przykładem aby nie dokonywać drastycznych zmian bo one bardzo le wpływajš na naszš psychikę jak się dowiadujemy w dalszej częsci wywiadu. A bardziej Mark ma na myli aby zawsze byla możliwoć dotarcia do swoich korzeni, do swoich miejsc które jako nas tam kształowały...Właciwie nie musiał mi o tym przypominać
Edynburg - koobaa - 18.04.2007 Oczywicie zgadzam się . Też jestem sentymentalny . Po prostu nie przyklejałem takiej etykietki do What It Is. według mnie to utwór który "łapie chwile". Narrator jest zafascynowany otaczajšcš rzeczywistociš, gdzie historia miesza się z teraniejszociš, opisuje to co widzi i odbieram to jako pozytywne odczucia.Natomiast ten cytat, który zapodałe Roberto, o wiele bardziej pasuje mi do innego utworu z kolejnego albumu - A Place Where We Used To Live i chyba w tym kontekcie był w owym wywiadzie wspomniany, jeli dobrze pamiętam. Zgadzam się, że drastyczne zmiany mogš le wpływac na psychikę, chyba, że ma się z danego miejsca złe wspomnienia... Tak tez może być. Edynburg - Robson - 18.04.2007 Tak to prawda ta wypowied była bardziej w kontekcie A Place... potem dopiero Mark wspomina What It Is Ale czyż rzeczywistoć byłaby bogata i równie fascynujšca gdyby zamazano historię i zastšpiono jš wspołczesnociš? Ja nie doszukuję się znów "drugiego dna" i ta opowiesć też ma dla mnie takie samo znaczenie aby 'łapać chwile' Teraniejszoć bardzo często rodzi się z przeszłoci. Z dowiadczeń przeszłoci często zależy jacy jestemy teraz. Ja bardziej doszukuję się jakie motywy i myli kierowały MK przed napisaniem What It Is. A może za często ostatnio piłem wino z MK podczas oglšdania teledysku?
Edynburg - ania - 23.04.2007 dlugo nie moglam sie zdecydowac gdzie wstawic tego posta :unsure: ale mysle, ze tu, w tym watku bedzie mu w sam raz w koncu tyczy sie jeszcze jednego miasta, z ktorym Maestro jest obecnie zwiazany - Londynu. ponadto mowa miedzy innymi wlasnie o fuzji przeszlosci z przyszloscia ... oraz o calej reszcie technicznych detali :wacko: Mark built the studio he's always dreamed of being able to make records in, says Ainlay, who calls British Grove a monument to past and future technology The studio has an API Legacy in one of the rooms and a new 96-frame Neve 88R in the other room with a bunch of older Neve-style modules. There are also two old EMI consoles: One's a very rare tube desk like the ones you would see with George Martin and The Beatles with the big knobs and the other's a later EMI console that Band on the Run was actually recorded on. They have a veteran EMI tech going through them and making them like brand new. It's amazing! http://mixonline.com/mag/audio_mark_knopfler/ |