![]() |
|
Prairie wedding - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Sailing to Philadelphia (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=52) +---- Wątek: Prairie wedding (/showthread.php?tid=803) |
Prairie wedding - Ania_M - 27.01.2008 Dobra, miało być co z KTGC, ale nie mogłam się powstrzymać: PRAIRIE WEDDING Znalimy się tylko korespondencyjnie Poszedłem na spotkanie na stacji Towarzyszył mi dym i kurz A ona stała i wymawiała moje imię Przysięgam, wyglšdała jak anioł Nie mylałem nad tym co mówiłem Wierzę. że kiedy Adam ujrzał Ewę w ogrodzie Czuł dokładnie to samo Pomogłem jej wysišć z wagonu Podarowałem alkohol Usiadła w pobliżu, we włosach miała złoto Próbowałem zatrzymać ten obraz w pamięci Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? I zostać teraz mojš żonš? W końcu opucilimy stację I pojechalimy przed siebie, do domu Kiedy tam weszlimy, położyła mi rękę na ramieniu Mylałem, że zrobię co nie tak I stałem bez ruchu Nie powiedziałem zbyt dużo, tylko, tyle Że potrzebuję dotyku kobiety Boże, zawróciła i spojrzała na mnie Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? I zostać teraz mojš żonš? Pobralimy się na Prerii Był ksišdz i sšsiad, moze dwóch Dałem jej złoty piercionek Oboje powiedzielimy: "Tak" O zachodzie słońca na Prerii Złoto w jej włosach było jak płomienie Powiedziałem: "Czy naprawdę mnie kochasz, Mary?" Po czym tuliłem jš, szepczšc jej imię Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać? I zostać teraz mojš żonš? Czekam na poprawki.
Prairie wedding - Robson - 27.01.2008 Ładnie Ania gratuluję
Prairie wedding - Ania_M - 27.01.2008 Dzieki ![]() Teraz na to spojrzałam i tak sobie mylę: W oryginale mamy: The gold in her hair czyli dosłownie wychodzi: Złoto w jej włosach ale nie lepiej brzmiš Jej złote włosy? Tak jako bardziej po polsku.... Bo i tak to się chyba sprowadza do opisu kobiety z punktu widzenia zakochanego mezczyzny. No i nie jestem do końca pewna co do prawidłowoci tłumaczenia: Towarzyszył mi dym i kurz [oryg.: When the smoke had cleared and the dust was stil] I jeszcze poproszę o pomoc w rozwikłaniu tych fragmentów: I Thought My Resolution Would Fail And I Froze As She Stepped In The Doorway Stood There As Still As Could Be I Said I Know It Ain't Much, It Needs A Woman's Touch co u mnie jest jako: Mylałem, że zrobię co nie tak I stałem bez ruchu Nie powiedziałem zbyt dużo, tylko, tyle Że potrzebuję dotyku kobiety Boże, zawróciła i spojrzała na mnie oraz I Gave My Golden Thing A Gold Wedding Ring And The Both Of Us Said I Do co ja przetłumaczyłam jako: Dałem jej złoty piercionek Oboje powiedzielimy: "Tak" Prairie wedding - Bart - 27.01.2008 Cytat:Originally posted by Ania_M@Jan 27 2008, 02:50 PMTo raczej co w stylu: "kiedy już rozwiał się dym i opadł kurz". Prairie wedding - koobaa - 28.01.2008 Cytat:Originally posted by Ania_M@Jan 27 2008, 08:49 AMSens tego wersu znaczy mniej więcej: Podsadziłem jš na wóz i załadowałem jej bagaże z tyłu Skšd Ci się tam alkohol wzišł? ![]() Słówko 'wagon' oznacza wóz jakich kiedy używali pionierowie, taki z plandekš, a nie wagon kolejowy .Cytat:I jeszcze poproszę o pomoc w rozwikłaniu tych fragmentów: "I thought my resolution would fail" Co w rodzaju: Mylałem, że cała pewnoć siebie ze mnie wyparuje "And I froze as she stepped in the doorway Stood there as still as could be I said I know it ain't much, it needs a woman's touch" I zamarłem kiedy stanęła w progu i tkwiła tam w zupełnym bezruchu Mówię do niej: wiem, że to niewiele, tu potrzeba kobiecej ręki BET - wietnie sobie poradziłe . Mark często wspominał w wywiadach o tej ksišżce "Play in a day" - na pytanie czy jest możliwym nauczyć się grać w jeden dzień, odpowiadał, że to raczej "tall order" - kolejny ciekawy zwrot, który oznacza mniej więcej tyle co: zbyt duże wymaganie (wyzwanie).*"DA" to faktycznie typ fryzury z lat 50tych . *klucz do tłumaczenia innej piosenki MK - "Tall Order Baby"
Prairie wedding - Ania_M - 28.01.2008 Kuba - dzięki wielkie. Sš w moim tłumaczeniu jakie jeszcze błędy, bo nie wiem, czy mogę już poprawiać tekst? BET - dzieki, ze opublikowałe tłumaczenie We Can Get Wild: wczoraj nad nim siedziałam, i normalnie załamywałam ręce nad tym, co mi powychodziło w niektórych momentach, dzięki Tobie w końcu wiem jak powinno być, żeby było poprawnie Jest super. Oby tak dalej. Może wrzucisz to do głównego wštku z tłumaczeniami?Mam probę: Mógłby kto spróbować przetłumaczyć Long Highway? Nie mogę sobie z tym poradzić, za trudne, a bardzo bym chciala wiedzieć o czym jest to cudeńko.
Prairie wedding - BET - 28.01.2008 Ania nie wiem czy sie nadaje do tamtego watku bo jak wyzej napisalem jestem uparty i trzymam sie pewnej niescislosci Ale jak chcecie to prosze bardzo
Prairie wedding - Ania_M - 15.03.2008 "Prairie Wedding" - wydanie drugie, poprawione ![]() Nim spotkałem się z niš na stacji Znalimy się tylko z listów Zobaczyłem jš, kiedy opadł kurz Stała mówišc moje imię Przysięgam, wyglšdała jak anioł Przez chwilę utraciłem zdolnoć mylenia Wierzę, że kiedy Adam ujrzał Ewę w Raju Czuł dokładnie to samo Podsadziłem jš na wóz I załadowałem jej bagaże z tyłu Siadajšc koło niej, próbowałem zatrzymać W pamięci obraz jej złotych włosów Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? I zostać teraz mojš żonš? W końcu opucilimy stację I pojechalimy przed siebie, do domu Tam położyła mi rękę na ramieniu Poczułem jak pewnoć siebie mnie opuszcza Kiedy stanęła w progu, nie ruszajšc się Zamarłem, zdšżyłem tylko powiedzieć: Wem, że to niewiele, tu potrzeba kobiecej ręki Słyszšc to, odwróciła się i spojrzała na mnie Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? I zostać teraz mojš żonš? Pobralimy się na prerii Był ksišdz i sšsiad, moze dwóch Dałem jej złoty piercionek Oboje powiedzielimy: "Tak" W wietle zachodzšcego słońca Jej złote włosy wyglšdały jak płomienie Zapytałem: "Czy naprawdę mnie kochasz, Mary?" Po czym tuliłem jš, szepczšc jej imię Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? Mylisz, że moglibymy być razem przez całe życie? Mylisz, że mogłaby mnie pokochać, Mary? I zostać teraz mojš żonš? Troszkę pozmieniałam w pewnych momentach, żeby nie było zbyt dosłownie. Jest gdzie jeszcze co do poprawki?
Prairie wedding - koobaa - 15.03.2008 Cytat:Originally posted by Ania_M@Mar 15 2008, 08:43 AMSkšd zawróciła, Ania? I czym zawróciła? Koniem? ![]() "Turn around" to również znaczy 'odwrócić się', w tym przypadku Mary odwróciła się i spojrzała na niego. Poza tym jest chyba poprawnie. Prairie wedding - Ania_M - 15.03.2008 Hmm, wydawało mi się że zawróciła z progu ![]() Dzięki. Prairie wedding - numitor - 15.03.2008 Pod względem poprawnoci przekładu - jest OK, poza tym, o czym pisał Kuba błędów nie widzę. Trochę gorzej z językiem polskim, zgrzyta momentami, no ale też nie jest le . Jedyny większy błšd - dlaczego słowo "preria" z dużej?
Prairie wedding - Ania_M - 15.03.2008 Dzięki To chyba mogę być z siebie zadowolona ![]() Czemu "preria" z dużej? A nie wiem, jako tak mi wyszło... :blink: Już poprawiam. Prairie wedding - Bart - 19.03.2008 Aniu, porównujšc twoje obecne przekłady do tych sprzed paru miesięcy stwierdzam, że gdybym udoskonalał się w tym tempie, to bym teraz rzšdził wiatem
Prairie wedding - Ania_M - 19.03.2008 :wub: Fajnie by było mieć takiego przywódcę jak Ty, Bart ![]() Dziękuje, zwłaszcza że moja anglistka nie przychodzi do mnie na lekcje - wiecznie nie ma czasu - i ponieważ uczę się sama na własnš rękę to tym bardziej się cieszę z kolejnej pochwały
|