![]() |
|
True love will never fade - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8) +---- Dział: MK - Kill to get crimson (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=56) +---- Wątek: True love will never fade (/showthread.php?tid=983) |
True love will never fade - Ania_M - 24.06.2008 True love will never fade Prawdziwa miłoć nigdy nie przemija Prawdziwa miłoć nigdy nie przemija Zastanawiam się, czy jeli nasza się kiedy skończy dane nam będzie wczeniej pójć na spacer za rękę poprzez yellow brick drogę która nie ma kresu wspomnnienia dni spędzonych razem zabieram ze sobš w każdš podróż i gdy podšżam poprzez lady okruszków do miejsca mojego przeznaczenia Nie wiem co sprawiło że pojawiła się przy mnie jaka siła cię do mnie popchnęła nie mamy wiele okazji by pobyć ze sobš więc zdecydowalimy się na tatuaż umieciłem igłę w strzykawce objšłem rękš twoje plecy i na twoim ramieniu wyrysowałem obraz który wcześniej wybrałaś kiedy mylę o nas widzę ten moment gdy jesteśmy w salonie widzę tatuaż który mi o nas przypomina Prawdziwa miłoć nidy nie przemija Pracujšc z awanturnikami i włóczęgami mylałem o tobie, jak w tej chwili widziałem jakš drogę, którą kiedyś podążąliśmy i na której czekalimy w kolejce ludzie lubiš podglšdac to co robię lubiš zostawiać mnie samemu sobie a ja marzę by być teraz na pokładzie parowca, który stšd odpływa kiedy mylę o nas widzę ten moment gdy jesteśmy w salonie widzę tatuaż który mi o nas przypomina Prawdziwa miłoć nidy nie przemija True love will never fade - Robson - 24.06.2008 Podziwiam Cię Ania za odwagę Wszyscy dobrze wiemy że teksty MK tłumaczy się cholernie ciężko. Ja np. zawsze wolę bazować na czyi przekładach jako nie mam przekonania do swoich wypocin. Te dwa ostatnie przytoczone przez Anie sš niezłe. Pewnie można by co poprawić ale sš niezłe
True love will never fade - Ania_M - 24.06.2008 Dzięki Robert To prawda, nie jest to łatwa praca, ale jaka przyjemna! I uczy, i bawi
True love will never fade - Robson - 24.06.2008 I poszerza horyzonty To prawda jest to przyjemne
True love will never fade - Ania_M - 24.06.2008 Oj, poszerza poszerza Nie mówišc już o tym, że pozwala się dowiedzieć o czym jest ukochana piosenka
True love will never fade - Chocolate - 24.06.2008 Brawo Ania ! ja jako English teacher wspieram cię mocno w dalszych pracach nad tłumaczeniem piosenek Marka.
True love will never fade - Ania_M - 25.06.2008 To skoro English teacher pisze: "Brawo" to chyba zaczęłam robić jakie postępy Budujšce i... zachęcajšce do dalszego działania. O radoci... Chocolate, dużo błędów narobiłam, tak przy okazji? ![]() Dzięki
True love will never fade - Chocolate - 25.06.2008 Ania, starała się jak mogłas a to się liczy. Nie chcialabym tu wytykać nikomu blędow...Nie jest łatwo tłumaczyć teksty literackie i załoze się, że tylu ilu nas tu jest bywalców na forum to tyle byłoby wersji tłumaczeń. Postaram się co zrobić z Madame Geneva's , ale wiecie jak jest ... wakacje... Przeczytalam tu na forum swietne tłumaczenie piosenki Sailing to Philadelphia .. chyba kooby- szacuneczek
True love will never fade - koobaa - 25.06.2008 Dziękuję Chocolate . Witaj na Forum, wietnie że mamy fachowca od angielskiego bo teksty Marka to wyższa szkoła jazdy, przyznasz. Nie wystarczš najlepsze słowniki by dobrze przetłumaczyć (spolszczyć) te liryki (no proszę jak mi się rymuje ), do tego potrzeba obycia z wieloma kontekstami: kulturowymi, historycznymi etc. Ania, jest kilka doć poważnych błędów w Twoich tłumaczeniach ale postęp zrobiła niesamowity. Na razie nie mam czasu by się wgłębić ale rozbroił mnie ten fragment: a ja wcišż marzę że będę statkiem parowym który rozgniecie ich wszystkich w drobny mak Sens tych wersów oznacza mniej więcej: A ja marzę by być teraz na pokładzie parowca, który stšd odpływa Reszta póniej
True love will never fade - Ania_M - 26.06.2008 Kuba - dzięki, czekam na więcej wskazówek. Już pędzę poprawiać. ![]() Chocolate - ten wštek jest własnie po to, by wskazywać błędy w tłumaczeniach i pomóc je naprawiać. Także spokojnie - pomoc w rozwikłaniu problemu nie jest niczym złym
|