Wystąpiły następujące problemy:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 871 - File: showthread.php PHP 7.3.33 (FreeBSD)
File Line Function
/showthread.php 871 errorHandler->error

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
David Knopfler - Ship Of Dreams (2004)
Tak jest... naprawdę dziwnie mi to pisać. O Davidzie Knopflerze na tym forum albo w ogóle się nie pisze, albo z pewnym dystansem - wręcz lekkim lekceważeniem. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. I myœlę, że trzeba by to zmienić.

Jak napisałem w temacie o Symmetry Of The Stars, utwór ten baaardzo zapadł mi w pamięć, chociaż słyszałem go tylko jeden raz i to od połowy - do tego kilka lat temu! Powtarzany tam refren kołatał mi się po głowie ładnych parę lat, ale nie miałem okazji wysłuchać ani albumu, z którego utwór pochodził, ani nawet znaleŸć jakiejkolwiek próbki, nawet słabej jakoœci w internecie. Z drugiej strony może byłem lekko uprzedzony, bo to zawsze Mark był gwiazdš, a o Davidzie nic się nie mówi i jakoœ nie miałem motywacji do przeszukiwania katalogu tego artysty.

Na komputerze miałem kilka utwórów Davida, ale dopiero wczoraj zdobyłem cały longplay Ship Of Dreams.

I cóż tu więcej mówić? Jestem zachwycony! Szczerze i ogromnie! Od pierwszego pełnego przesłuchania. Wszystkie fragmenty sš bardzo melodyjne, znakomicie zaaranżowane: jedne z mocnym rockowym pazurem, inne pełne zadumy i brzmienia pianina, jeszcze inne to inspirowane (wyraŸnie!Oczko Dylanem pełne emocji pieœni z towarzyszeniem gitary akustycznej.

Zaczyna się od 4U (Rabbit Song). Miękka, melodyjna gra gitar wprowadza nas w klimat utworu przypominajšc nieco np. I Want You wielkiego Boba. Œwietna melodia, bardzo pełna, ale nie przesadzona produkcja, œwietny starter. Od razu wpada w ucho - mógłby być duży przebój. Drugim utworem jest Easy Street - pełne zadziornej gitary Chrisa Rea rockowe nagranie - mocne, drapieżne, pełne werwy. Trzecim utworem jest God's Mockingbird - znakomita folkowa ballada z gitarš akustycznš w roli głównej. Utwór tytułowy to z kolei relaksujšcy utwór z wybijajšcym się saksofonem i melodyjnymi chórkami. W tym utworze głos Davida bardzo przypomina tembr Marka, w innych łatwiej rozpoznać różnicę. True Love i All I Want Is You to melodyjne, lekkaie ballady w stylu Rabbit Song - od razu wpadajš w ucho. Materiał na przebój. Następny utwór to prawdziwy majstersztyk - Going Down With The Waves to przejmujšca ballada z akompaniujšcym pianinem. Jeden z moich ulubionych utworów. When Will The Crying Stop - kolejna piękna piosenka w powolnym rytmie, kojarzšca się nieco z dokonaniami Bruce'a Springsteena. Shine Shine Shine dołšcza do grupy utworów pasujšcych na single. The Price For Loving You znów wykazuje się od razu przyswajalnš melodiš - znów pełno emocji. Sometimes There Are No Words przypomina melodiš Morskie Opowieœci - znakomite gitary, mocny, rockowy utwór, pełen wyładowań emocji Oczko Mending My Nets to kolejna akustyczna perełka - znakomite przejœcie z perkusjš w drugiej częœci utworu! Tears Fall to ballada-duet - nie wiem niestety z kim. I wreszcie zamykajšca całoœć przecudna Symetria Gwiazd z głębokim, kosmogonicznym tekstem i wspaniałym, wzruszajšcym œpiewem Davida - pełna zadumy, nostalgii, skłania do przemyœleń, wprowadza w mój ulubiony stan odwiecznej tęsknoty. Jednoczeœnie muzycznie monumentalna, gdy pianino wspomagane jest orkiestrš. Genialny finał wspaniałej płyty!
<span style=\'color:blue\'><span style=\'font-size:9pt;line-height:100%\'>Słucham tylko MARKOWEJ muzyki!</span></span>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
David Knopfler - Ship Of Dreams (2004) - przez Toloth - 06.09.2007, 22:06