06.09.2007, 22:06
Tak jest... naprawdę dziwnie mi to pisać. O Davidzie Knopflerze na tym forum albo w ogóle się nie pisze, albo z pewnym dystansem - wręcz lekkim lekceważeniem. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. I mylę, że trzeba by to zmienić.
Jak napisałem w temacie o Symmetry Of The Stars, utwór ten baaardzo zapadł mi w pamięć, chociaż słyszałem go tylko jeden raz i to od połowy - do tego kilka lat temu! Powtarzany tam refren kołatał mi się po głowie ładnych parę lat, ale nie miałem okazji wysłuchać ani albumu, z którego utwór pochodził, ani nawet znaleć jakiejkolwiek próbki, nawet słabej jakoci w internecie. Z drugiej strony może byłem lekko uprzedzony, bo to zawsze Mark był gwiazdš, a o Davidzie nic się nie mówi i jako nie miałem motywacji do przeszukiwania katalogu tego artysty.
Na komputerze miałem kilka utwórów Davida, ale dopiero wczoraj zdobyłem cały longplay Ship Of Dreams.
I cóż tu więcej mówić? Jestem zachwycony! Szczerze i ogromnie! Od pierwszego pełnego przesłuchania. Wszystkie fragmenty sš bardzo melodyjne, znakomicie zaaranżowane: jedne z mocnym rockowym pazurem, inne pełne zadumy i brzmienia pianina, jeszcze inne to inspirowane (wyranie!
Dylanem pełne emocji pieni z towarzyszeniem gitary akustycznej.
Zaczyna się od 4U (Rabbit Song). Miękka, melodyjna gra gitar wprowadza nas w klimat utworu przypominajšc nieco np. I Want You wielkiego Boba. wietna melodia, bardzo pełna, ale nie przesadzona produkcja, wietny starter. Od razu wpada w ucho - mógłby być duży przebój. Drugim utworem jest Easy Street - pełne zadziornej gitary Chrisa Rea rockowe nagranie - mocne, drapieżne, pełne werwy. Trzecim utworem jest God's Mockingbird - znakomita folkowa ballada z gitarš akustycznš w roli głównej. Utwór tytułowy to z kolei relaksujšcy utwór z wybijajšcym się saksofonem i melodyjnymi chórkami. W tym utworze głos Davida bardzo przypomina tembr Marka, w innych łatwiej rozpoznać różnicę. True Love i All I Want Is You to melodyjne, lekkaie ballady w stylu Rabbit Song - od razu wpadajš w ucho. Materiał na przebój. Następny utwór to prawdziwy majstersztyk - Going Down With The Waves to przejmujšca ballada z akompaniujšcym pianinem. Jeden z moich ulubionych utworów. When Will The Crying Stop - kolejna piękna piosenka w powolnym rytmie, kojarzšca się nieco z dokonaniami Bruce'a Springsteena. Shine Shine Shine dołšcza do grupy utworów pasujšcych na single. The Price For Loving You znów wykazuje się od razu przyswajalnš melodiš - znów pełno emocji. Sometimes There Are No Words przypomina melodiš Morskie Opowieci - znakomite gitary, mocny, rockowy utwór, pełen wyładowań emocji
Mending My Nets to kolejna akustyczna perełka - znakomite przejcie z perkusjš w drugiej częci utworu! Tears Fall to ballada-duet - nie wiem niestety z kim. I wreszcie zamykajšca całoć przecudna Symetria Gwiazd z głębokim, kosmogonicznym tekstem i wspaniałym, wzruszajšcym piewem Davida - pełna zadumy, nostalgii, skłania do przemyleń, wprowadza w mój ulubiony stan odwiecznej tęsknoty. Jednoczenie muzycznie monumentalna, gdy pianino wspomagane jest orkiestrš. Genialny finał wspaniałej płyty!
Jak napisałem w temacie o Symmetry Of The Stars, utwór ten baaardzo zapadł mi w pamięć, chociaż słyszałem go tylko jeden raz i to od połowy - do tego kilka lat temu! Powtarzany tam refren kołatał mi się po głowie ładnych parę lat, ale nie miałem okazji wysłuchać ani albumu, z którego utwór pochodził, ani nawet znaleć jakiejkolwiek próbki, nawet słabej jakoci w internecie. Z drugiej strony może byłem lekko uprzedzony, bo to zawsze Mark był gwiazdš, a o Davidzie nic się nie mówi i jako nie miałem motywacji do przeszukiwania katalogu tego artysty.
Na komputerze miałem kilka utwórów Davida, ale dopiero wczoraj zdobyłem cały longplay Ship Of Dreams.
I cóż tu więcej mówić? Jestem zachwycony! Szczerze i ogromnie! Od pierwszego pełnego przesłuchania. Wszystkie fragmenty sš bardzo melodyjne, znakomicie zaaranżowane: jedne z mocnym rockowym pazurem, inne pełne zadumy i brzmienia pianina, jeszcze inne to inspirowane (wyranie!
Dylanem pełne emocji pieni z towarzyszeniem gitary akustycznej.Zaczyna się od 4U (Rabbit Song). Miękka, melodyjna gra gitar wprowadza nas w klimat utworu przypominajšc nieco np. I Want You wielkiego Boba. wietna melodia, bardzo pełna, ale nie przesadzona produkcja, wietny starter. Od razu wpada w ucho - mógłby być duży przebój. Drugim utworem jest Easy Street - pełne zadziornej gitary Chrisa Rea rockowe nagranie - mocne, drapieżne, pełne werwy. Trzecim utworem jest God's Mockingbird - znakomita folkowa ballada z gitarš akustycznš w roli głównej. Utwór tytułowy to z kolei relaksujšcy utwór z wybijajšcym się saksofonem i melodyjnymi chórkami. W tym utworze głos Davida bardzo przypomina tembr Marka, w innych łatwiej rozpoznać różnicę. True Love i All I Want Is You to melodyjne, lekkaie ballady w stylu Rabbit Song - od razu wpadajš w ucho. Materiał na przebój. Następny utwór to prawdziwy majstersztyk - Going Down With The Waves to przejmujšca ballada z akompaniujšcym pianinem. Jeden z moich ulubionych utworów. When Will The Crying Stop - kolejna piękna piosenka w powolnym rytmie, kojarzšca się nieco z dokonaniami Bruce'a Springsteena. Shine Shine Shine dołšcza do grupy utworów pasujšcych na single. The Price For Loving You znów wykazuje się od razu przyswajalnš melodiš - znów pełno emocji. Sometimes There Are No Words przypomina melodiš Morskie Opowieci - znakomite gitary, mocny, rockowy utwór, pełen wyładowań emocji
Mending My Nets to kolejna akustyczna perełka - znakomite przejcie z perkusjš w drugiej częci utworu! Tears Fall to ballada-duet - nie wiem niestety z kim. I wreszcie zamykajšca całoć przecudna Symetria Gwiazd z głębokim, kosmogonicznym tekstem i wspaniałym, wzruszajšcym piewem Davida - pełna zadumy, nostalgii, skłania do przemyleń, wprowadza w mój ulubiony stan odwiecznej tęsknoty. Jednoczenie muzycznie monumentalna, gdy pianino wspomagane jest orkiestrš. Genialny finał wspaniałej płyty!
<span style=\'color:blue\'><span style=\'font-size:9pt;line-height:100%\'>Słucham tylko MARKOWEJ muzyki!</span></span>