Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze
Jak już pisałem w pierwszym poœcie, było cudnie. Dlatego że grał Mark.
Dla mnie mógłby zagrać koncert w betonowej hali fabrycznej i też byłbym wniebowzięty.
Tylko uważam że tak wspaniały muzyk i zespół zasługuje na salę z lepszš akustykš oraz bardziej doskonałe nagłoœninie.
To w sumie wielki wstyd że w Warszawie nie ma sali koncertowej z prawdziwego zdarzenia. Jest kongresowa z o niebo lepszš akustykš, ci co byli parę lat temu pamiętajš, tylko tam z kolei nie ma tej rockowej atmosfery, tej energetycznej "płyty".
Takie sale jak Torwar w Warszawie, Odnowa w Toruniu, i inne tego typu sš bardzo trudne do w miarę poprawnego nagłoœnienia, ale też można to zrobić lepiej i gorzej.
Największy problem takich hal to kolosalna różnica w dzwięku na pustej sali (podczas sound-check'u) i jak wejdš tłumy.
Nagłoœnienie na tej trasie robi własna ekipa jeżdżšca z Markiem i siłš rzeczy taki Torwar to dla niej nie lada wyzwanie. I wg mnie trochę kwestię położyli.
Był ewidentny brak "frontfill-i", przez co pod scenš słychać było głownie dzwięk z pieców gitarowych, wokal i inne instumety docierały z jakiœ odbić, bo zespół gra na dousznych monitorach więc nie było co liczyć na paczki monitorowe.
Uważam, że skoro już wybór padł na Torwar, lepiej by było, jak "moc" (systemy liniowe i całš resztę kolumn) dostarczył by taki polski "Fotis" czy "Gigant", którzy na Torwarze już niejednš sztukę grali, a realizatorzy z ekipy Marka skupili się na miksowaniu FOHa i monitorów.

Kończšc mam nadzieję że następny koncert mój idol będzie mógł zagrać w nowej, rewelacyjnej sali i będzie zaspokojona zarówno moja fascynacja Markiem jako muzykiem i człowiekiem, jak i upodobanie dobrego nagłoœnienia Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - przez marek_b - 04.05.2008, 12:36