05.06.2005, 13:29
Numitor gratuluje pomysłu! Proponuje by przed interpretacją kawałków zinterpretować nazwę zespołu
Dire Straits - nazwę zaproponował kumpel Picka Withersa, w odniesieniu do ich ówczesnych cholernych kłopotów finansowych - muzyką się spodobało, innym nie
mieli wiele problemów z producentami, przywołam dwie wypowiedzi: 'Panowie, czy możecie zmienić nazwę?' ; 'No świetny zespół, naprawde dobry ale co zrobimy z nazwą...'
Romeo and Juliet - jedna z najbardziej osobistych piosenek Knopflera a zarazem jedna z najbardziej uniwersalnych (kto nie był nieszczęśliwie zakochany); opowieść o nieszczęśliwej miłości Knopflera do piosenkarki zespołu Holly and the Italians - Holly Vincent, artystka zerwała z nim przez telefon, gdy Dire Straits byli na trasie koncertowej w USA, po płycie 'Communigue';
Telegraph Road - najlepiej zacytuje Knopflera: 'Siedziałem w autobusie w Detroit, podczas drugiej trasy koncertowej po USA, jechałem ulicą która zdawała sięnie mieć końca. Czytałem wtedy ksiązkę 'Growth of the Soil' ('Powstawanie kraju'-count_bill), więc tekst piosenki jest właściwie wynikiem moich rozmyślań nad otoczeniem i refleksji po przeczytaniu dzieła. 'Telegraph Road' to jakby utwór filmowy. Są tu takie długie ujęcia. W środkowej, instrumentalnej części utworu, niemal czuje się odjazd kamery pokazującej dawno minioną rzeczywistość. Ten film ma swoich własnych bohaterów - małe pociągi i ciężarówki, jezioro, pola i budynki. Specjalnie nie przepadam za 'Telegraph Road', ale ten utwór już taki jest. Po prostu powstał'.
Private Investigations - Knopfler: 'Ten kawałek traktuje po części o pisaniu piosenek. Tekst zainspirowało jedno z opowiadań Chandlera o Filipie Marlowe. Stoi on po stronie prawa, ale cały czas jest z prawem na bakier ( kto czytał wie o co chodzi; ach, jak ja uwielbiam chandlera - count_bill
), bo takie postepowanie wymusza srodowisko. Los Angeles Chandlera to miejsce ponure i smutne, a jednak ta piosenka jest w gruncie rzeczy żartobliwa.' Ja osobiście dodam, że jakby ktoś robił kolejną ekranizację Marlowe'a to powinien użyć tej piosenki. To jest idealna ścieżka dziwękowa do filmu noir.
It never rains - Knopfler utrzymuje, że jest to osobna historia, ale popularna jest interpretacja że jest kawałek trylogii: 1)'Romeo and Julia' - nieszczęśliwie zakochany 2)'It never rains' (pojawia się wzmianka o nowym Romeo) 3) 'Love over Gold' - pogodzenie się z tym co się wydarzyło
Wieczorem zinterpretuje kawałki z 'Brothers in Arms', bo teraz nie mam czasu. Mam nadzieje że moje pomysły zostaną uwzględnioe
aha, i przede wszystkim -> les boys, industrial disease
i jeszcze 'once upon a time..'
Dire Straits - nazwę zaproponował kumpel Picka Withersa, w odniesieniu do ich ówczesnych cholernych kłopotów finansowych - muzyką się spodobało, innym nie
mieli wiele problemów z producentami, przywołam dwie wypowiedzi: 'Panowie, czy możecie zmienić nazwę?' ; 'No świetny zespół, naprawde dobry ale co zrobimy z nazwą...'Romeo and Juliet - jedna z najbardziej osobistych piosenek Knopflera a zarazem jedna z najbardziej uniwersalnych (kto nie był nieszczęśliwie zakochany); opowieść o nieszczęśliwej miłości Knopflera do piosenkarki zespołu Holly and the Italians - Holly Vincent, artystka zerwała z nim przez telefon, gdy Dire Straits byli na trasie koncertowej w USA, po płycie 'Communigue';
Telegraph Road - najlepiej zacytuje Knopflera: 'Siedziałem w autobusie w Detroit, podczas drugiej trasy koncertowej po USA, jechałem ulicą która zdawała sięnie mieć końca. Czytałem wtedy ksiązkę 'Growth of the Soil' ('Powstawanie kraju'-count_bill), więc tekst piosenki jest właściwie wynikiem moich rozmyślań nad otoczeniem i refleksji po przeczytaniu dzieła. 'Telegraph Road' to jakby utwór filmowy. Są tu takie długie ujęcia. W środkowej, instrumentalnej części utworu, niemal czuje się odjazd kamery pokazującej dawno minioną rzeczywistość. Ten film ma swoich własnych bohaterów - małe pociągi i ciężarówki, jezioro, pola i budynki. Specjalnie nie przepadam za 'Telegraph Road', ale ten utwór już taki jest. Po prostu powstał'.
Private Investigations - Knopfler: 'Ten kawałek traktuje po części o pisaniu piosenek. Tekst zainspirowało jedno z opowiadań Chandlera o Filipie Marlowe. Stoi on po stronie prawa, ale cały czas jest z prawem na bakier ( kto czytał wie o co chodzi; ach, jak ja uwielbiam chandlera - count_bill
), bo takie postepowanie wymusza srodowisko. Los Angeles Chandlera to miejsce ponure i smutne, a jednak ta piosenka jest w gruncie rzeczy żartobliwa.' Ja osobiście dodam, że jakby ktoś robił kolejną ekranizację Marlowe'a to powinien użyć tej piosenki. To jest idealna ścieżka dziwękowa do filmu noir.It never rains - Knopfler utrzymuje, że jest to osobna historia, ale popularna jest interpretacja że jest kawałek trylogii: 1)'Romeo and Julia' - nieszczęśliwie zakochany 2)'It never rains' (pojawia się wzmianka o nowym Romeo) 3) 'Love over Gold' - pogodzenie się z tym co się wydarzyło
Wieczorem zinterpretuje kawałki z 'Brothers in Arms', bo teraz nie mam czasu. Mam nadzieje że moje pomysły zostaną uwzględnioe

aha, i przede wszystkim -> les boys, industrial disease
i jeszcze 'once upon a time..'