Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+---- Dział: Warszawa, Torwar - 2 maja 2008 (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+---- Wątek: Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze (/showthread.php?tid=890)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - seska - 06.05.2008

Jeszcze tam jestem Duży uśmiech

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - gk101380 - 06.05.2008

A ja słucham, œpiewam HOW LONG i łezki do oczu płynš - słowa sš tak pełne treœci mimo ich niewielkiej iloœci. Nie myœlałem, że usłysze ten utwór LIVE.

Tak sobie myœlę - dałbym głowę ucišć, że akustyk nagrał materiał - przecież sš dziœ takie możliwoœci a w przyszłoœci może się to przydać przy wydaniu płyty. Jakby tak œcieżkę tš dorwać, to byłby miód. Niestety nagrania z komórek i dyktafonach dobrze brzmiš na laptopie, ale na zestawie stereo juz troszkę słabiej...

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Robson - 06.05.2008

"How Long"?

Znamienne że płyta on every street będšca prawdziwym odrodzeniem dla Marka poszła całkowicie w odstawkę na koncertach Oczko

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - seska - 06.05.2008

A kiedy grali" How Long" :o czyżbym coœ pszespał Uśmiech

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - macsa - 06.05.2008

Zauważyliœcie jak ładnie Koobaa napisał do Guy'a Fletchera :

Hello Maestro, On behalf of Polish fans (and myself) I am sending all of you a huge THANK YOU for an incredible show few days ago in Warsaw. I still can't really put into words all the emotions and fantastic impressions that you delivered to us in the most beautiful artistic manner.Pure pleasure! This show was a masterpiece from the very beginning to the very end. Superb performance from all the band members. John McCusker was my personal (local) hero, please forward our praise to him - Scotland The Brave! I am not alone in thinking this was the best MK show attended so far. Torwar was not the easiest place to make the sound good but your fantastic crew made it great, I managed to say a personal thank you to Simon and Dave, the lights on this tour are simply breathtaking. So here is to you - great band of the great artist! Thanks for coming and can't wait for more. PS. One of the fans described the show in Warsaw like that: I WAS IN HEAVEN. That's what it was Guy, we were in heaven. Oczko

a Guy na to wylewnie:

We had a great show too.

Oj tak BYLIŒMY W NIEBIE ...

Fantastycznie Uśmiech Nic dodać nic ujšć. Byliœmy w niebie. Coœ mi sie wydaje że te słowa pozostanš z nami na zawsze.

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Ania_M - 06.05.2008

Byliœmy w niebie - ale nie w siódmym. Gdzieœ znacznie wyżej.
No tak... Guy jest niesamowicie wylewny Duży uśmiech
Niedługo będzie tydzień, a ja wcišż nie mogę spać, wcišż jeszcze jestem na Torwarze, a kiedy słucham nagrań z dyktafonu (wiem że na Internecie sš lepsze ale nie ma to jak swoje Szczęśliwy ) mam łzy w oczach... Uśmiech
Wy też macie tak, że chcecie jeszcze.... ?? Wywracanie oczami

Zdecydowanie. Dlatego za 5 dni jestem w Pradze Duży uśmiech

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Ania_M - 06.05.2008

Zazdroœć to paskudne uczucie, ale jak tu się powstrzymać.... :blink:

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - pablosan - 06.05.2008

Cytat:Originally posted by hekselman+May 4 2008, 10:08 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (hekselman @ May 4 2008, 10:08 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-pablosan@May 4 2008, 05:52 PM
Czesc

1. Już na bisach pod scenę przedarł się pod barierki jakiœ pan z takš "lunetš" w ręku, że szacun za to jak wniósł taki aparat na koncert!!!

Krajanie - nie poznałeœ że to też z 3miasta?!
To byłem ja :-))) [/b][/quote]
No Krajanie

Jak miałem poznać, jak na twoim avatarku jest przeœliczny tygrys! Trzeba było się przedstawić Język

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - gk101380 - 06.05.2008

Nie grali HOW LONG? Dałbym sobie coœ ucišć, że zagrali ale to może z powodu nadmiernej euforii mózg zanotował kawałek do koncertu - nic dziwnego, gdyż w czasie 4,5 godzinnej drogi na koncert i 4 godzinnej drogi do domku w aucie najczęœciej ten kawałek goœcił. Œmieszne ale ja się naprawdę cieszyłem że słyszałem tan utwór LIVE a Wy wszystki popsuliœcie - niedobre ludziki - załamałem sięSmutny

Nie mogę uwierzyć że tak mi mózg zapętliło - będzie bootlog i DVD to sprawdzę jak byłoUśmiech

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - koobaa - 06.05.2008

Cóż mogę powiedzieć więcej niż zostało już powiedziane (pięknie z resztš)... Oczko
Jeden z najlepszych występów Marka na jakich dane było mi być, a byłem na kilku różnych. Nie do końca byłem pewien czy uda mi się dotrzeć, dlatego tym cenniejsze sš moje wrażenia. Powiem tak, na taki koncert, dla takiej atmosfery - warto było przejechać pół œwiata.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, których spotkałem na Torwarze - œwietnie było Was spotkać oraz poznać tych, których znałem dotychczas tylko jako autorów postów ukrytych za nickami. Uśmiech

Guy jest chwilami rozczarowujšcy w swej wylewnoœci, prawda? Uśmiech Nie wierzę, żeby gdzieœ indziej mieli lepsze przyjęcie przez publicznoœć.

Zauważyłem też, że na stronie oficjalnej pojawił się link do zdjęć na stronie Shivera. To już taka pokoncertowa tradycja Oczko.

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - hekselman - 06.05.2008

Cytat:Originally posted by pablosan+May 6 2008, 08:07 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (pablosan @ May 6 2008, 08:07 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>
Cytat:Originally posted by hekselman@May 4 2008, 10:08 PM
<!--QuoteBegin-pablosan@May 4 2008, 05:52 PM
[b]Czesc

1. Już na bisach pod scenę przedarł się pod barierki jakiœ pan z takš "lunetš" w ręku, że szacun za to jak wniósł taki aparat na koncert!!!

Krajanie - nie poznałeœ że to też z 3miasta?!
To byłem ja :-))) [/b]
No Krajanie

Jak miałem poznać, jak na twoim avatarku jest przeœliczny tygrys! Trzeba było się przedstawić Język [/b][/quote]
hihi... a sšdzisz że ktoœ inny oprócz TYGRYSA by sie przedarł?...
Ufff...kończę zdjęcia - teraz najtrudniejsze: to dac to odrzucic? a może nie?
Zaskoczony jestem nieco rankingiem "downloadów" moich pilotażowych zdjęć! - te które uznałem za najlepsze (w senise: najtrudniejsze) œcišgnięto najmniej razy!!!
No to teraz mam zagwozdkę co dać a co zostawić "w kieszeni".
Ale już prawie na pewno jeszcze dziœ przed północš otwarcie galerii.Premiera - TU!
aaa..no i co - nie ma chetnych na te dwa zipy po prawie 1GB z nagraniami Speedway i R&J ?
Moja wiedza internetowa nie pozwala mi na jakieœ torrenty czy http://ftp.Zero wiedzy.
Krótko i zwięŸle: ptrzebuję instrukcji dla laika - step by step jak to zmajstrować (czytaj: udostepnić)

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - grzegorz - 06.05.2008

Hekselman nie wyrzucaj nic. Potraktuj to bardziej jak pracę dokumentalnš niż artystycznš. Szkoda, że nie spotkałem cię przed koncertem, to może udzieliłbyœ mi parę wskazówek jak fotografować bo jestem totalnym amatorem a miałem całkiem niezłe miejsce i jakoœć fotek mogłaby być lepsza.

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - hekselman - 06.05.2008

Przedstawiałem się gdzieœ?....
Hekselman to moje NAZWISKO - mam na imie Mariusz :-)
Nie - nie wyrzucam nic choć przyznasz że trzymanie ponad 10Gb materiału - to lekka przesada.
MAM œwiadomoœć archiwalnych walorów zdjęć - i trzymam wiele.Ale sš: dobre i lepsze. Pokazuję lepsze.
A jesli chodzi o porade?
Czemu nie. IMHO: wcale miejsce blisko - nie jest najlepszym: Można zbliżyć sie do artysty teleobiektywem - sam to zobaczysz. Ale nie można odejœć by zobaczyć tego z daleka. Z moich koncertowych doœwiadczeń: nigdy nie pcham się pod bandę - zawsze pod koniec bez walki ludziska wpuszczš. A trzeba byc w ruchu i starać się być ciut powyżej. Jeœli nie da się tego pierwszego - drugie jest bardzo ważne. Ja np robiłem na tym koncercie: i zdjęcia spod samej barierki i z połowy sali i spod stanowiska akustyka i ze schodów wejœciowych na płytę.
Jeœli ocenicie że moje zdjęcia wnoszš coœ czegomożna się nauczyć - chętnie podpowiem tak byœcie przywieŸli z Pragi jak najlepszy materiał!
ps - wiesz że najchętniej pobieranym zdjęciem z koncertu jest ..zdjęcie sali! Pełnej publicznoœci! Na którym wcale nie widać ani sceny ani nawet ARTYSTY! a ...zrobiłbyœ takie spod sceny?....;-)

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - numitor - 07.05.2008

Dodałbym jeszcze tylko - nie każdy ma teleobiektyw, ba!, nie każdy ma nawet lustrzankę. Większoœć osób korzysta ze zwykłych aparatów - tzw. "kompaktów".

Jak pisałem już kilka dni temu - nawet te aparty posiadajš wiele funkcji, których znajomoœć może pomóc w robieniu zdjęć na koncercie.

Po pierwsze - na aparcie poszukać należy funkcji "M" okreslajšcej tryb manualny.

Przede wszystkim - ważna jest długoœć migawki, którš okreœla się w sekundach. Im migawka dłuższa - tym zdjęcie będzie jaœniejsze. Nie można jednak przesadzać, ponieważ jeœli ustawimy migawkę na np. dwie sekundy, to zdjęcie będzie jasne, jednak wszystko będzie na nim poruszone - nasza ręka nie jest w stanie tak długi czas nie wykonać żadnego, nawet minimalnego, ruchu.
Najdłuższš migawkš, która na koncercie może przynieœć pożšdany efekt (tzn. zdjęcie nie będzie poruszone) jest 1/60 sekundy. Przy stabilnej ręce spróbować możemy ewentualnie 1/50 sekundy.

Jednak migawkę TRZEBA ustawiać ręcznie. Gdy będziemy korzystali z trybu automatycznego - apart ustawi takš długoœć aby zdjęcie było wszędzie dobrze naœwietlone, co w praktyce oznacza poruszone zdjęcie.
Dla przykładu: na koncercie Knopflera było ciemno, więc, po wyłšczeniu lampy błyskowej i pozostawieniu automatycznego dobrania migawki, aparat "widział" ciemnoœć i tylo kilka jasnych punktów. Ustawiałby więc takš długoœć migawki, aby naœwietlić wszystkie punkty, które sš w kadrze - co na koncercie nie jest potrzebne, ponieważ zazwyczaj chcemy, aby idealnie widoczny był wyłšcznie artysta, a nie np. ciemna przestrzeń za nim.

Powtórzę to raz jeszcze - lampa błyskowa na koncercie nie jest absolutnie potrzebna. Jeœli ręcznie wydłużymy długoœć migawki - uzyskamy taki sam, a czasem nawet dużo lepszy, efekt.

Bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania - choć akurat fotografia koncertowa nie jest mi szczególnie bliska, praktykuję jš jedynie z doskoku.
Przepraszam jeœli napisałem coœ niezrozumiale - jednak póŸna pora robi swoje Uśmiech.

Pozdrawiam

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Kaytoo - 07.05.2008

Piszę kilka dni po koncercie, więc pierwsze oszołomienie opadło, ale nic innego nie można napisać, jak to że było œwietnie. Dobór utworów, aranżacje, oœwietlenie - super. Publika też nie zawiodła i się tłumnie stawiła, no i machała rękami - chociaż wg mnie trochę za mało Uśmiech . Mnie to ręce bolały no i gardło po koncercie. No bo jak chłopaki do nas przyjeżdżajš i grajš solidnie to my też powinniœmy dać z siebie wszystko - przynajmniej mnie się tak wydaje - inni mogš przecież inaczej odbierać koncert, mniej żywiołowo. Tak więc wg mnie super po trzykroć. Ciekaw jestem opinii tych, którzy widzieli wszystkie koncerty Marka w Polsce, który wg nich był najlepszy? Ja byłem na wszystkich i największe wrażenie zrobił na mnie występ w Kongresowej, niesamowite przyjęcie przez publikę na poczštku i potem żywioł-może dlatego że to pierwszy występ MK w Polsce był? Torwar sprzed paru dni stawiam zaraz obok Kongresowej, a Torwar sprzed 3 lat niestety najsłabiej, chociaż nawet w takim "najsłabszym" koncercie chciałbym oglšdać Marka z zespołem częœciej.
dobra nie nudzę już....

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - Crystal - 07.05.2008

Tez piszę dopiero teraz ponieważ nie miałem kilka dni dostępu do internetu. Jak dla mnie to był magiczny i niezapomniany wieczór :) Aranżacje, to budowanie napięcia zarówno w solowych utworach jak i dire straits, no i Mark nadal w œwietnej formie (moim zdaniem nawet lepszej niż 3 lata temu również na torwarze!) artykulacyjnie na gitarze jest genialny :) Niestety nie udało mi sie z wami spotkać po koncercie, za to przed koncertem przypadkiem spotkałem Andrzeja. Mam nadzieje że dotrę na zlot i to nadrobię ;)

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - samoth - 07.05.2008

Cytat:Originally posted by anrom+May 4 2008, 11:15 AM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (anrom @ May 4 2008, 11:15 AM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-davis@May 4 2008, 10:52 AM
Bardzo mnie drażniło zachowanie niektórych ludzi, przede mnš stał taki "kloc" z rękami w kieszeniach. Przez cały koncert ani razu się nie kiwnšł, tylko tak stał i czasami rozglšdał się na boki. Zasłaniał mi widok burak. Zastanawiam się po co tacy ludzie przychodzš na koncert.
Jestem pewien, że ten "kloc" przeżył koncert niesamowicie. Nie każdy musi sie kiwać, skakać, czy zdzierać gardło... Może on po prostu słuchał.
Byłem kilka razy na koncertach Marka na miejscach siedzšcych i bardzo mi to odpowiadało - mogłem skupić się na odbiorze perfekcyjnych dŸwięków B) [/b][/quote]
dokladnie. ja np stalem jak 'kloc' by nie stracic zadnego dzwieku Mistrza. nie widze w tym nic zlego.

Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - HOWARD - 07.05.2008

samoth, a przedstawisz się nam, kim jesteœ, skšd pochodzisz, co porabiasz, czy przyjedziesz na zlot, itd.? Oczko

co do odbioru muzyki stojšco - nieruchomo, czy też skaczšco-kołyszšco, to ja uważam, że każdy odbiera to inaczej i ma do tego prawo.

ja np. w jednych utworach stałem nieruchomo, z zeszklonymi oczyma, a przy innych poruszałem się w takt.

to sprawa indywidualna.