Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
Cytat:Originally posted by jambore@Jun 28 2006, 01:22 PM
Tylko jechałem :wacko: :wacko:
od czegos trzeba zaczac
jest takie jedno z lepszych powiedzonek w mowie knopflera
to start from the scratch= zaczac od rysy/zadrasniecia ...
caly pic zeby w koncu zaczac
p.s.
rzecz jasna nie chodzi o ryse na autobusie
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Emilka wszystko się zgadza.  Klimaty Raymonda Chandlera czy nawet filmowego Humphreya Bogarta to jest to! I oczywicie, że miałem na myli wieczorno-nocne Private Investigations. Słychać tłukšce się szkło i wtedy niebo otwiera błyskawice. O tak to widzę.  Wspaniale przed laty opisał ten utwór nieodżałowany Tomek Beksiński. Przytoczyłem ten fragment jaki czas temu ale chyba już zaginšł.
Znalazłem i pozwalam sobie jeszcze raz przytoczyć:
"...Zaczęło się cichutko- wyłaniajšcy się z mroku dwięk, niczym zmęczona postać rzucajšca cień na schody starej kamienicy czynszowej. Gdy rozlega się dwięk gitary, cień się zbliża- i widzimy faceta w rednim wieku, w obowišzkowym trenczu i kapeluszu, ocieżale wchodzšcego po schodach w kierunku biura z napisem na oszklonych drzwiach Philip Marlowe, private investigator. Marlowe otwiera drzwi, wchodzi do rodka. Siada za biurkiem, nie zapalajšc wiatła. Zdejmuje kapelusz kładzie go na blacie, otwiera szufladę i wyjmuje do połowy oprożnionš butelkę. Pociaga spory łyk. I wtedy Knopfler zaczyna piewać...i poznajemy życiorys tego człowieka, za niewielkie pienišdze grzebišcego w cudzych brudach, nadstawiajšcego karku i wracajšcego potem samotnie do pustego, obskurnego biura służšcego mu za mieszkanie. Co za to masz? pyta wokalista. I odpowiada sobie sam: Butelkę whisky, stek kłamstw, zaslonięte okna i ból głowy.
Marlowe kładzie się w ubraniu na rozkopanym łożku, z butelkš przy głowie, zasypia...Mrok pokoju rozjaniajš tylko uliczne wiatła i błyskajšce neony.
Milknie nastrojowa gitara, zdecydowane akordy basu znamiennie sugerujš, że co (kto?) się zbliża. Sen?- albo retrospekcja dnia pełnego wrażeń. Zza rogu wychodzi dwóch "smutnych panów". Ostre uderzenie w struny gitary! Podchodzš do Marlowe'a. Wyjmujš broń. Kolejne uderzenia w struny, do akcji włšcza się też perkusja, rytm nabiera dramatyzmu. Krótka walka- "smutni panowie" przegrywajš, ale detektyw też jest poturbowany. Mimo to podnosi sie, otrzepuje spodnie, rusza przed siebie. Kopniakiem otwiera drzwi podejrzanego lokalu. Wchodzi do rodka. Muzyka na moment cichnie. Widzimy galerię zakazanych gęb a la Al Capone. Detektyw podchodzi do baru. Zamienia kilka słów z barmanem. Znowu podchodzš do niego masywnie zbudowane zbiry. Kolejne ciosy- i kolejne szarpišce uszy akordy gitary. Detektyw i tym razem wygrywa. Uwalnia porwanš dziewczynę., która wraca do ukochanego. A on sam lšduje w swoim pustym gabinecie z butelkš w ręce...Za oknem błyskajš neony, pusta butleka leży przy łóżku na podłodze. Kamera panoramuje jeszcze mroczne wnętrze gabinetu i usuwa się dyskretnie, pokazujšc nocny widok miasta za oknem. Wyciemnienie. Koniec.
Niemalże biłem brawo. Private Investigations to dla mnie jeden z najwspanialszych utworow lat osiemdziesištych i prawdziwe arcydzieło Dire Straits..."
TOMASZ BEKSIŃSKI
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
i jak tu sie z tym nie zgodzic...prawdziwy gigant lat 80ych... as z rekawa...
"Większoć ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę." Zappa
...podzielam...
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Dlaczego tacy wartociowi ludzie odchodzš z tego wiata tak szybko i na własne życzenie. Jest przecież tyle różnych możliwoci przeżycia tych swoich kilku chwil ...
i tyle piekna dookoła....
nigdy tego nie zrozumiem....
Tak to pytanie dwięczy mi w uszach już od prawie 7 lat...
Liczba postów: 1,609
Liczba wątków: 172
To było moje pierwsze spotkanie z Tomkiem - włanie poprzez jego artykuł o DS we wkładce w Tylko Rocku. Potem "spotykałem" się z nim wiele razy, przy róznych okazjach... Do końca nie brałem jego depresji na poważnie, nawet kiedy podpisał swój ostatni felieton datš swojej mierci... Kiedy usłyszałem w TV, co się stało, zamarłem...
Chwila zadumy...
Liczba postów: 1,761
Liczba wątków: 71
Po Tomku Beksińskim trudno wskoczyć na tak nie poważny temat jaki chce Wam opisać. Ale musze,po prostu muszę.
Z cyklu - opowiastki Andrzeja
Zweistein(czyt.Cwajstajn) to osoba w naszej miecinie powszechnie wszystkim znanaz z tego, iż jest dwa razy inteligentniejsza od samego Einsteina stšd przezwisko Zweinstein.
Wszyscy wprawdzie wiedzš o jego papierach znanego koloru(wręczone mu przez Szpital Psychiatryczny im.Walczaka w Gorzowie), ale ogólnie trzeba przyznać, że Zweinstein wyróżnia się z tlumu.
No....., dzisiaj jednak przerósł samego siebie. Zweinstein słynie w miecie z tak zwanych sex patroli, ktore wykonuje kilka razy dziennie i codziennie na swoim wehikule jakim jest rower "Ukraina" wiadomej produkcji z lat 70-tych, przydzielanych klasie robotniczej na kartki w ramach zasług pierwszemu sekretarzowi podstawowej komórki partyjnej(PZPR).Na kierownicy tegoż roweru Zweinstein miał zawieszony dzisiaj tranzystor Dzieżonowskich Fabryk Radiowych "DIORA"( to takie radyjko, które niegdy podbijało plaże polskich kurortów, owinięte w skórzane,bršzowe etui, na bateryjkę R-20)
I tu uwaga z radyjka leciało na całš parę Dire straits a konkretnie Walk of Life.
CZUJECIE TO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ps.Dobrze Barciu powiedział ,"że ludzie słuchajšcy DS sš nietuzinkowi".
We are the sultans of swing...
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Nietuzinkowi - ok , gorzej jak majš żółte papiery
Liczba postów: 1,613
Cytat:Originally posted by Andrzej@Jun 28 2006, 11:29 PM
ps.Dobrze Barciu powiedział ,"że ludzie słuchajšcy DS sš nietuzinkowi".
Dalej powtarzam- niekopiaci
A teraz z innej beczki:
lubię piłkę nożnš, ale to mnie powaliło- jeszcze ten podkład
http://www.maxior.pl/?p=index&id=22831&20
http://www.maxior.pl/?p=index&id=22835&20
gwoli przypomnienia:
Columbijski obrońca Escobaur po powrocie do domu został zastrzelony :ph34r: - za samobója!!! :wacko:
A co z naszš ekipš i PZPN?
Cytat:Originally posted by jambore@Jun 29 2006, 09:41 PM
A teraz z innej beczki:
lubię piłkę nożnš, ale to mnie powaliło- jeszcze ten podkład
http://www.maxior.pl/?p=index&id=22831&20
http://www.maxior.pl/?p=index&id=22835&20
... niech mnie ktos przytuli :unsure:
p.s.
Portugalia-Holandia - nie mieliscie wrazenia, ze to byl boks
albo mi sie dyscypliny merdaja  :wacko:
Liczba postów: 1,444
Liczba wątków: 20
Tak! Podobno współpracš z piłkarzami obu drużyn zainteresował się sam Don King!
Dudageo- jutro trzymamy kciuki
Liczba postów: 113
znaczy sie dzis trzymamy od rana  dlatego nic dzis nie moge zrobic... tomek, raz raz chwalic sie jest ten doktoraten czy nie????????
"Większoć ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę." Zappa
...podzielam...
Cytat:Originally posted by jamm@Jul 3 2006, 04:29 PM
znaczy sie dzis trzymamy od rana dlatego nic dzis nie moge zrobic... tomek, raz raz chwalic sie jest ten doktoraten czy nie????????
Ja już wiem
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 6
Wszystkim bardzo dziękuje za kciuki... JESTEM DOKTOREM NAUK O ZIEMI!!!
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
SUPER TOMEK!!! G R A T U L A C J E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Liczba postów: 1,324
Liczba wątków: 25
GRATULACJE!!!
A long time ago came a man on a track...
Cytat:Originally posted by dudageo@Jul 3 2006, 07:13 PM
Wszystkim bardzo dziękuje za kciuki... JESTEM DOKTOREM NAUK O ZIEMI!!!
Istnieli albo nie istnieli.
Na wyspie albo nie na wyspie.
Ocean albo nie ocean
połknšł ich albo nie.
Czy było komu kochać kogo?
Czy było komu walczyć z kim?
Działo się wszystko albo nie
tam albo nie tam.
Miast siedem stało.
Czy na pewno?
Stać wiecznie chciało.
Gdzie dowody?
Nie wymylili prochu, nie.
Proch wymylili, tak.
Przypuszczalni. Wštpliwi.
Nie upamiętnieni.
Nie wyjęci z powietrza,
z ognia, z wody, z ziemi.
Nie zawarci w kamieniu
ani w kropli deszczu.
Nie mogšcy na serio
pozować do przestróg.
Meteor spadł.
To nie meteor.
Wulkan wybuchnš.
To nie wulkan.
Kto wołał co.
Niczego nikt.
Na tej plus minus Atlantydzie.
[Szymborska]
GRATULACJE!!!
... dociekliwosci naukowca
Liczba postów: 875
Panie doktorze nauk o Ziemi dołšczam się do gratulacji.
|