Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary
Miałem na myœli rocznicę powstania, nie debiutu. Oczko
Aczkolwiek jeœli nowa płyta ukaże się w 2008 roku, to też będzie ładna okršgła...
Odpowiedz
Wiem Oczko Ale zwykle bardziej znaczšcy jest tutaj debiut płytowy od którego liczy się ile dany wykonawca jest z nami Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Nie sšdzę, żeby Mark przywišzywał wagę do tego typu rocznic. Wszystkie poprzednie raczej były inicjatywš wytwórni płytowych. W 1988r dostaliœmy pierwszš składankę Money For Nothing, w 1998 - drugš Sultans Of Swing. Być może coœ się pojawi w 2008r, ale osobiœcie wštpię aby to było celowe działanie MK Oczko. Ale wykluczyć tego nie można Oczko.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Byłbym ekstraordynaryjnie kontent. Wywracanie oczami
Odpowiedz
A ja sobie ostatnio znów przypomniałem film DVD dołšczony do płyty Shangri-La Oczko Wiem że jest za wczeœnie ale mam nadzieję że podobne rarytasy przy nowej płycie też znajdziemy. I co uderza: kalifornijskie studia takie malutkie i przytulne a kiedy spoglšda się na Britsh Grove to przestrzeń którš trudno ogarnšć Uśmiech

to jeszcze takie malutkie ps. Oczko Przy płycie Shangri-La dr Fletcher pokazał nam 5 tygodni a tymczasem mamy już 4...Zobaczymy jak będzie tym razem Uśmiech
Odpowiedz
Teraz Mark jest u siebie więc nie musi się za bardzo martwić o rezerwacje terminów w studio, podczas gdy nagrywał w Shangri-La pewnie płacił słono za każdy dzień Oczko. Bardzo mnie ciekawi czy faktycznie wchodzšc do studia Mark ma juz wszystkie numery ułożone, dopracowane w sensie wokalno-muzycznym...? Czy w studio dopracowuje sie tylko aranżacje czy jest to bardziej złożony proces? Pewnie ta druga opcja, z tego co widac na zdjęciach i z tego co pisze Guy, utwory kształtujš się dopiero w studio - a na to warto mieć trochę czasu Oczko.

PS ...nie mogę się doczekać Oczko...
Odpowiedz
Tak to rzeczywiœcie interesujšce. Np. na Montserrat w 1984 przyjechał z gotowym materiałem Oczko Tak mi się tylko skojarzyło. Album The Ragpicker's Dream powstał bardzo szybko. Mark wspominał że miał gotowe numery a nie chciał tych nagrań "kisić" więc płyta wyszła doœć szybko. To poniekšd pozwala też przypuszczać że jakiœ gotowy scenariusz, schemat Mark miał z góry przygotowany Uśmiech
Odpowiedz
Szczerze mówiac niepokoi mnie bardzo brak Richarda. Wprawdzie muzycznie jest "tylko" tłem dla gry Marka, ale to tło jest piękne (np. "Sailing to Philadelphia"). Jezeli nawet Mark nagra wszystkie gitary sam, to jak poradzi sobie na koncertach?
Odpowiedz
Mark nie nagra wszystkich gitar sam...
w studiu goœcił przecież Luke Brighty z którym Mark promował SL
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by mikołaj+--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (mikołaj)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>Szczerze mówiac niepokoi mnie bardzo brak Richarda. Wprawdzie muzycznie jest "tylko" tłem dla gry Marka, ale to tło jest piękne (np. "Sailing to Philadelphia"). Jezeli nawet Mark nagra wszystkie gitary sam, to jak poradzi sobie na koncertach? [/b]
Mnie zupełnie to nie niepokoi Oczko. Mikołaj, utwór, który przytoczyłeœ jako przykład z pięknym tłem to dzieło tylko i wyłšcznie Marka. Obydwie partie na albumie gra sam Maestro, a Richard jedynie na koncertach odtwarzał jego partię rytmicznš. Mark ma bardzo charakterystyczny sposób grania (także rytmicznych partii), Richard jest bardzo blisko - ale nie do końca wierny oryginałowi z albumu.

<!--QuoteBegin-hillbilly
Mark nie nagra wszystkich gitar sam...
w studiu goœcił przecież Luke Brighty z którym Mark promował SL
[/quote]
Chyba jednak nagra Oczko. Zarówno Guy jak i Richard wspominali o tym gdy tego rodzaju pytania się pojawiły. Luke Brighty wpadł tylko do studia na odwiedziny - tak to zrozumiałem.

Nie będzie to pierwszy raz kiedy MK nagra wszystkie partie gitarowe sam. Było już tak w podczas nagrywania Making Movies i efekt był wyœmienity, na Brothers In Arms również grał w przygniatajšcej większoœci tylko Mark na gitarach.
O wiele łatwiej jest gdy w sesjach uczestniczy drugi gitarzysta, wtedy można wiele rzeczy wypróbować na bieżšco, jednak nie jest absolutnie konieczny i nie zdziwię się jeœli nikt oprócz MK nie będzie brał udziału w nagraniu gitar. Koncert to inna bajka, wtedy na pewno zatrudniš kogoœ, przypuszczam że Richarda.Oczko
Odpowiedz
A mi troszke brakuje kobiet w chorkach....

wiadomo - kobiety - mark lepiej gra, popisuje sie... utwory sa ciekawsze Uśmiech
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Ale kobiet raczej nigdy nie było na płytach DS/MK Duży uśmiech Marti no co Ty? Oczko (nie liczšc oczywiœcie All The Roadrunning ) Co innego takie cudo jak np. A Night In London Oczko Pamiętacie? Ale zaraz. One były tylko w sekcji smyczkowej. To może Knewborth? Oczko Think I Love You Too Much ? Oczko
Odpowiedz
Na Knebworth to pewnie Eric wzial swoje "groupies" Język
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
No właœnie też tak myœlałem Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Feb 14 2007, 06:30 AM
wiadomo - kobiety - mark lepiej gra, popisuje sie... utwory sa ciekawsze Uśmiech
To Ci teoria, Marti... Oczko 'Mark się popisuje...' Szczęśliwy Akurat tego nigdy bym o Nim nie powiedział Oczko.
Odpowiedz
Koobaa - byłem œwięcie przekonany że w "Sailing..." słychać Richarda na gitarze akustycznej. A TO JEST MARK!!! Oj, to muszę dzisiaj przed zaœnięciem to sprawdzić osobiœcie, na słuchawkach (i zasnšć jak zwykle gdzieœ w okolicach "Praire wedding...)
Odpowiedz
Kooba no dobrze - moze nie popisuje ale slini Uśmiech))
na knewborth do dziewczynek claptona
na starym koncercie cheta do emmylou
na live aid do tiny Uśmiech > poprawka robsona i beta > prince's trust Duży uśmiech

Robson a dziewczynki byly chyba wokalnie na golden heart ( rudiger ? ) i na sailing w jednej piosence ? o ile sie nie myle

ps rzucilem wlasnie prace i zauwazylem ze moj podpis / cytat zaczyna miec znaczenie Uśmiech
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Na Live Aid do Tiny? :wacko: Nie przypominam sobie Oczko Z tego co pamiętam Tina wystšpiła z Mickiem Jaggerem i to w Stanach więc to chyba niemożliwe Uśmiech
Odpowiedz
Na Prince's Trust do Tiny Oczko
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
A to co innego Oczko