Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brothers In Arms Sacd
Zaczynam nowy wątek na ten temat, bo wreszcie mogę powiedzieć coś konkretnego, a nie gdybać i zgadywać. Otóż MAM! Wreszcie mam! Opóźnienie w Merlinie było spore, ale dziś listonosz przyniósł paczuszke i własnie gra...

Niesamowite... Materiał oczywiście nie zaskakuje merytorycznie, bo wszystko to znamy od 20-tu lat, ale.... SŁYCHAĆ WIECEJ! Dzwięki, które do tej pory ginęły gdzieś stłoczone w dwóch kanałach słychać znacznie lepiej, odkrywa się zupełnie nowe rzeczy, wokal Marka w glośniku centralnym, gitara rozłożona kwadrofonicznie w czterech... A wstęp do Money!!! Syntezator "krążący" dookoła pokoju, perkusja w prawym przednim, echo perkusji w lewym tylnym!

Swiat wygląda od dziś inaczej Uśmiech

mencin (w stanie ekstatycznym)
You get the shiver in the dark...
Odpowiedz
MENCIN-SZCZĘŚCIARZ Oczko
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
O ojej... wlasnie sie zaczelo Your latest trick... Saks w centralnym, a echo gitary w tylnych...
Zaraz bede mial muzyczny orgazm Uśmiech) Ciekawe ile razy dziś wieczorem?? Duży uśmiech

Cos jeszcze znalazlem na okladce: Coming november 2005, The very best of Dire Straits & Mark Knopfler, For further updates go to http://www.mark-knopfler.com

To co? Znow wydatek bedzie? Uśmiech

mencin
Odpowiedz
Tak, tak dokładnie 14 listopada!!! Oczko Pisałem o tym wcześniej wywołując trochę burzę bo Wszyscy chcieliby płytę koncertową a nie kolejną kompilacyjną. Też bym chciał ale ciesze sie w równym stopniuUśmiech

ps. napisz jak wyglada świat przy 'Brothers In Arms' - please!
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Jest wiecej miejsca, jest luzniej, mniej tloku...

Najwieksze wrazenie chyba robi wokal w centralnym glosniku, jest bardziej naturalnie niz w przypadku dwoch kanalow... I naprawde slychac dzwieki, ktore w wersji stereo gdzies ginely.

mencin
Odpowiedz
a na jakim sprzęcie słuchasz?
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
Philips LX 3900 SA
Odpowiedz
pytam, bo też właśnie dziś przysłali mi tę płytkę (z Rockserwis czekałem 2 dni!!Oczko a ponieważ mam póki co zwykłe stereo, więc raczej ekstazy nie doświadczę, ale przymierzam się do zakupu sprzetu i ciekaw jestem na jakim Ty odczuwasz te wszystkie cuda.... Czy masz odtwarzacz SACD? Czy może na "zwykłym" kinie domowym tak masz?
Odpowiedz
Konieczny jest odtwarzacz SACD, na zwyklych odtwarzaczach CD i DVD bedzie tylko stereo, to jest plyta hybrydowa.

Rockserwis tez mial opoznienia w realizacji, tak samo jak w merlinie mozna bylo juz jakis czas temu zamawiac plyty, ale nie bylo ich w kraju.

Moj sprzet jest dosc przyzwoity, a na pewno to jeden z tanszych zestawow z SACD. Kiedys z ciekawosci ogladalem inne sprzety SACD i ich koszt oscylowal w okolicach 3,5-4 tys pln (rok temu), a moj kosztowal 1800 pln (teraz mozna kupic za 1500) w zestawie z glosnikami.

mencin
Odpowiedz
dzięki za info... właśnie oglądnąłem sobie go na stronach internetowych. Faktycznie, całkiem przyzwoity sprzęt i, co najważniejsze, w przystepnej cenie
Odpowiedz
No cóż. Po tych opisach nie pozostaje mi nic innego jak ostro wziąść się za totka. Jutro kumulacja w dużym lotku. I jak się poszczęści to SACD będzie napewno.
Ale póki co zastanawiam się nad kupnem tej płyty, choć nie mam odpowiedniego sprzętu to można zawsze w jakimś salonie audio oddać się rozkoszy dźwiękowej.
Odpowiedz
Jak dwa lata temu ukazalo sie Dark Side Of The Moon Floydow w wersji SACD nie mialem jeszcze tego sprzetu, ale plyte kupilem, bo czulem, ze pozniej moze jej nie byc, wiec plytka lezala sobie przez rok na polce i czekala na swoj czas. Proponuje zrobic to samo z BiA, kto wie ile czasu bedzie ona na rynku...
Odpowiedz
Grzegorzu ja jako zatwardziały stereofan myślę, ze na zwykłym 2.0 tez da się wyciągnąc cos fajnego!. Oczywiście rozumiem zachwyty przestrzenia dźwięku, ale tu jeszcze bardzo się liczy jakość tego dzwięku! Wydaje mi sie, ze mimo wszystko bedzie to słychać lepiej na kolumnach w układzie 2.0, powiedzmy po 1500 zł za sztukę niż w zestawie 5.1 gdzie jedna kolumna kosztuje 300 zl + kolumna basowa (suma jest ta sama jeśli chodzi o zł)
Odpowiedz
jeszcze jedno, czy to jest normalna wersja w pudełku plastikowym, czy możę limitowana edycja w kartoniku (bo na ślad tej drugiej jakoś nie mogę natrafić Smutny) ?
Odpowiedz
Na allegro jest aukcja wersji w kartoniku (digipack). Przynajmniej wczoraj jeszcze była.
Odpowiedz
dzięki dzięki, juz lece na allegro!
Odpowiedz
no i już nie ma Smutny
Odpowiedz
Ja sprowadzilem z amazon.com w digipacku - 96 zl wyszlo z przesylka. ALe warto - wydanei ladniejsze wg mnie niz box-owe
and it's your face I'm looking for on every street...
Odpowiedz
Aaadamie,
Porownanie zestawu 5.1 za 1500 pln i zestawu stereo za 1500 pln za jedna kolumne jest bez sensu... Jezeli chcesz porownywac brzmienie dzwieku to oczywiste jest, ze zestaw duzych kolumn za 3000 pln i do tego markowy wzmacniacz i odtwarzacz dadza zdecydowanie lepszy dzwiek (glebokie basy i dobrze wypelniony srodek). Jezeli mamy porownywac idee dzwieku stereo i 5.1 to musimy porownywac to na podobnej klasy sprzecie, tzn. albo bierzemy zestaw 5.1 z duzymi kolumnami (markowy to okolo 4-5 tys pln) i duzy zestaw stereo, albo dwa zestawy z subwooferami i glosnikami satelitarnymi.

Kiedys juz dyskutowalismy na ten temat i pewnie zaden z nas nie da sie przekonac do racji drugiego. Poruszales motyw "naturalnosci". Wg mnie 5.1 jest bardziej oczywistym dla czlowieka modelem, chociazby dlatego, ze wokal jest w centralnym glosniku. Dlaczego mam slyszec wokaliste w dwoch glosnikach (pomijam jakies efekty artystyczne), skoro glos czlowieka jest z natury monofoniczny?

mencin
Odpowiedz
dużo, dużo masz racji, ale pewnie rozwiązaniem będzie ten dzień w którym uzbieram brakujące 10 tyś zł i kupię sobie 5.1 Oczko
Odpowiedz