14.01.2006, 22:48
Markowe
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
|
Guy Fletcher - Specjalnie Dla "knopfler.pl"!
|
|
14.01.2006, 23:29
6stka za błyskotliwoć
15.01.2006, 04:34
Cytat:Originally posted by Jedi@Jan 14 2006, 08:47 PMJedi - polecam Ci strone Guy'a Guy Fletcher gdzie znajdziesz mnóstwo informacji o sprzęcie którego używa Guy podczas tras koncertowych, nagrań studyjnych itp. Guy lubi opowiadać o kwestiach technicznych toteż na jego stronie można znaleć naprawdę dużo wartociowych informacji.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
16.01.2006, 04:49
pieszę z informacjš, że zestaw pytań został włanie wysłany do Guya Fletchera.
Napisałem mu, że nie oczekujemy odpowiedzi jutro i niech sobie da troche czasu... Mam nadzieję, że iloć go nie przerazi i odpowie chociaż na częć. Poprosiłem go także aby pytania do Marka skierował w miarę możliwoci do samego Maestro. Zobaczymy. Pozwoliłem sobie w imieniu nas wszystkich podziękować mu także za wysiłek i czas jaki powięci na odpowiedzi a także za wspaniałš robotę jakš wykonuje dla fanów piszšc fantastyczne Tour and Studio Diaries dzięki czemu możemy być wiadkami powstawania Dzieł, które dla nas znaczš tak wiele oraz zakulisowych scen z udziałem Maestro. Cóż, pozostaje teraz uzbroić się w cierpliwoć i czekać. Jak tylko Guy odpowie -dokonam tłumaczenia w drugš stronę i odpowiedzi przedstawię Wam w tym miejscu. ![]() Pozdrawiam
16.01.2006, 15:22
Super Kuba!
Czekam cierpliwie z niecierpliwociš
Something's going to happen
To make your whole life better Your whole life better one day
16.01.2006, 18:14
Czekam i mylę jak nas Gwiazdy potraktujš.
Dzięki Kuba za powięcenie. Należy Ci się tytuł Nadwornego, Samodzielnego Specjalisty Do Spraw Kontaktów Z VIP-ami.
16.01.2006, 22:02
Cytat:Originally posted by grzegorz@Jan 16 2006, 05:14 PMŁadnie ujętę - Grzegorzu
We are the sultans of swing...
23.01.2006, 18:36
Cytat:Czekam i mylę jak nas Gwiazdy potraktujš.Na razie traktuja nas z rezerwa.... Jednym slowem - cisza. Jak Guy nie odezwie sie w tym tygodniu to mu "puszcze" delikatnego ponaglaczo-przypominacza
27.01.2006, 17:24
A więc odpowiedział!!!
Nie mogłem się doczekać aby powiadomic Was, że odpowiedzi juz mamy! Postaram się do jutra przetłumaczyć Z wiadomoci najciekawszych: Mark i Guy pracujš już nad nowym albumem Maestro! ... i z tego powodu przyjazd Guy'a na zlot będzie niemożliwy... Wybaczymy Mu, nie? ![]() Więcej szczegółów już jutro! pozdrawiam
27.01.2006, 17:37
Serducho przyspieszyło rytm
Nie moge się doczekać! A Twoje Kuba literki z pogrubionš czcionkš przyprawiły mnie o zawrót głowy. Ależ się dzieje!!!
27.01.2006, 18:41
Dobrze, że w takich chwilach Jacka Daniels'a mam na wycišgnięcie ręki. Zdrowie Wasze i oczywicie Maestro!
27.01.2006, 18:45
ale będzie numer jak jutro Kooba dostanie krótkiego maila od Guy-a, w którym wielkimi literami bedzie napisane "joke"
there used to be a little school here
where i learned to write my name...
27.01.2006, 20:06
dreams come true....
Sometimes you`re the windshield...
27.01.2006, 20:58
Same dobre wiadomoci ostatnio
Nowa - ma nadzieję lepsza praca, Guy odpowiedział na nasze pytania, i.... PRACE NAD NOWĽ PŁYTĽ MISTRZA Aż boje się co będzie dalej !! :blink:
27.01.2006, 21:03
A nie zdradził przypadkiem jakiego małego szczególiku co do tego albumu??
It never rains around here
It just come pouring down
27.01.2006, 21:10
To może będzie tak, że płyta z Emmylou "wydarzy się" przy okazji a regularny album MK jeszcze na jesień tego rocku? Podobnie było w roku 1990 wspólny album z Chetem Atkinsem i jeszcze Missing...TNH. Kurcze ale się podkręciłem
27.01.2006, 21:25
koobaa jak możesz to wylij w wersji angielskiej także z checiš bym się przebił przez taki materiał (angielski słabo znam, ale zobaczę wydaję mi się że to będzie dla mnie doć ciekawe i wspomagajšce w nauce tego jakże ważnego języka bo języka NMW).
(ps. Delektuję się obecnie Borther in Arms Live.mpg cišgniete z różne w ftp jestem jak zwykle pod wrażeniem pekusisty podczas ogladania wideo nagrań NWM. )
28.01.2006, 17:03
I oto nadszedł ten moment
![]() Mylę, że Guy potraktował nas poważnie - sami oceńcie. Na pytania, które mógł odpowiedzieć szerzej - zrobił to. Te, które były lakoniczne - otrzymały takie odpowiedzi. No i dowiedzielimy się killku ciekawych rzeczy! No dobra - nie przecišgam ![]() KONCERTOWANIE 1. Grałe na trasach koncertowych z Dire Straits, TNH, oraz z MK solo... Które z nich były dla Ciebie największym dowiadczeniem, radociš? Na których nauczyłe się najwięcej? Ta ostatnia (trasa Shangri-La) była największš frajdš, głównie z uwagi na wietnš organizację oraz doskonałe zgranie zespołu i ekipy. Zawsze, podczas każdego występu, uczę się czego nowego, czy to gry na nowym instrumencie, czy to czerpišc z bogactwa i zasobów muzyków, z którymi mam szczęcie grać. 2. Czy, kiedy w roku 1992 gralicie ostatni koncert DS, miałe wiadomoć, że być może machina DS już nigdy nie ruszy? Co wtedy czułe? Czy odczuwałe żal? Wtedy wszyscy mielimy naprawdę doć. To była długa trasa. Tak, przypominam sobie jak mylałem wtedy, że to koniec DS. 3. Czy nie męczy/nie przeszkadza Wam, jako zespołowi, fakt, że koncerty sš wyreżyserowane, czy nie uważasz, że brak im spontanicznoci? Nie denerwuje Was fakt, że Mark stosuje od lat te same odzywki w dokładnie tych samych momentach? Nigdy się tym nie przejmowałem. Jeli jest się na wielu koncertach, można to zauważyć. Spontanicznoć przejawiała się w muzyce. 4. Czy po tylu latach na scenie odczuwasz co takiego jak trema? Zawsze pojawia się zdenerwowanie, szczególnie na poczštku trasy. Jednak z upływem czasu jest go coraz mniej. 5. Opowiedz nam o swoim pierwszym koncercie/ próbie z Dire Straits..... pamiętasz to? Moje pierwsze próby z zespołem odbyły się w 1984 roku w studio Phila Manzanera w Chertsey. Przygotowywalimy się do nagrywania Brothers in Arms. Pamiętam, że byłem trochę zdenerwowany, ale bardzo mi się to podobało. 6. Na każdš trasę macie przygotowany pewien zestaw utworów. Czy nie kusiło Was czasami dodanie do tej listy utworów rzadkich, B-sides, pojawiajšcych się tylko na singlach? Czy tylko i wyłšcznie Mark decyduje o setlistach, czy również kto z Was ma na nie wpływ? Może Ty? Wszyscy dajemy propozycje, ale ostateczny wybór należy do Marka. 7. Czy sš jakie utwory MK/DS., które szczególnie lubisz grać live, albo takie, za którymi nie przepadasz? Podczas ostatniej trasy szczególnš przyjemnoć sprawiało mi granie Speedway i Telegraph Rd. Walk Of Life może stać się nieco nużšcy, jednak granie go na ostatniej trasie (z Dannym C. na bębnach) sprawiało mi dużš przyjemnoć. 8. W jaki sposób odbywa się dobieranie ekipy, która zagra na nowej płycie (np. On Every Street) a póniej na trasie koncertowej? Czy Mark dzwoni do Was którego pięknego dnia i zaprasza do współpracy, czy też odbywa się to oficjalnie, poprzez managera? Trochę tak trochę tak. Każdy projekt jest inny. MUZYKOWANIE, NAGRYWANIE, KOMPONOWANIE, TWORZENIE 1. Co zmieniło się w Twoim patrzeniu na muzykę od czasu kiedy nagrywasz z Markiem Knopflerem? Czy jest On wymagajšcy? Uwiadomiłem sobie, że od czasu kiedy współpracuję z MK, jestem bardziej krytyczny w stosunku do własnych kompozycji. Nie jest to złe, dopóki nie uniemożliwia dšżenia naprzód (nie zatrzymuje cię w miejscu). Mark był zazwyczaj bardziej wymagajšcy niż teraz. Nauczył się jak WYKORZYSTYWAĆ talenty, które Go otaczajš, podczas gdy kiedy wolał brać wszystko na siebie, by mieć nad wszystkim kontrolę. 2. Czy podczas nagrywania Brothers in Arms zdawalicie sobie wszyscy sprawę z tego, że oto powstaje dzieło ponadczasowe, które przejdzie do legendy Muzyki? Czy w tych nagraniach brał udział Eric Clapton? Nikt z nas nie miał pojęcia, że stanie się to tak ogromne, jakim się stało. Nie, Eric nie brał w tym udziału. 3. Opowiedz jak powstaje muzyka do filmów, gdzie Mark (nie znajšc nut) komponuje partie dla orkiestry... (Princess Bride, Last Exit to Brooklyn) Czy On to najpierw gra na gitarze a Ty (Wy) póniej ubieracie to w cala resztę? Wyglšdało to w ten sposób, że ja siedziałem przy systemie Synclavier, a On dosłownie bombardował mnie pomysłami i melodiami, które próbowałem zebrać do kupy przy pomocy palety orkiestralnej. Nie było w tym ani krzty nut, ani nic podobnego. Wszystko było robione ze słuchu. Grałem tam WSZYSTKIE partie oprócz gitar. 4. Czy jest Kto, z kim bardzo chciałby kiedy zagrać? Czy masz swojego Mistrza? Nie, raczej nie. Nie ma nikogo z kim szczególnie chciałbym zagrać, jednak próby i nagrania studyjne z różnymi muzykami sprawiajš mi prawdziwš przyjemnoć. 5. Czy czujesz się spełniony jako Muzyk? Co chciałby jeszcze osišgnšć? Nie powiedziałbym, że czuję się spełniony. Jest jeszcze wiele rzeczy, które chciałbym osišgnšć, szczególnie w zakresie komponowania. 6. Sam jeste kompozytorem... czy słuchajšc po raz pierwszy utworów MK czujesz, ze co by zmienił? Tekstowo nie. Muzycznie często rzucam sugestie, które się pojawiajš głównie pomysły aranżacyjne. 7. Czy na płycie Brothers In Arms tylko w jednym utworze grał na perkusji Omar Hakim? I dlaczego zastšpił Terry'ego Williamsa? Mark chciał wieżego podejcia do niektórych utworów i Omar w pełni się z tego wywišzał. 8. Guy, czy miałe w swej muzycznej karierze chwile zwštpienia, w których mylałe aby to wszystko rzucić? Czy miałe kiedy doć Dire Straits? Tak, ale nie zdarzały się one często. Jestem pewien, że każdego, raz na jaki czas, atakujš takie myli. 9. W Dire Straits, jak i u Marka Knopflera jest dwóch klawiszowców. Co decyduje o tym, że grasz akurat te a nie inne(drugiego klawiszowca) partie? Sami o tym decydujemy (dogadujemy się między sobš). Czasami się zamieniamy. 10. Jak wiadomo DS było zespołem bardzo popularnym - czy pamiętacie sytuacje kiedy ta popularnoć stawała się ucišżliwa? Raczej nie. 11. W jakim stopniu solówki np. keybordów wymylał Mark, a w jakim Ty czy Alan Clark? Czy podczas nagrywania albumu Mark daje Wam możliwoć improwizacji, czy też ma On z góry ustalonš wizję, którš Wy macie po prostu uczynić realnš? Mark zawsze zwykł słyszeć niektóre partie w głowie dlatego dawał grajšcemu pewne wskazówki, choć ostatnimi czasy większš przyjemnoć sprawia Mu pozwalanie muzykom na wychodzenie z własnymi pomysłami. GUY O MARKU KNOPFLERZE ORAZ WSPÓŁPRACY Z NIM 1. Czy pamiętasz dzień, w którym spotkałe MK? Opowiedz jak to było... Czy Mark zauważył Ciebie, czy to Ty zapukałe do Jego drzwi? Zaaranżowano nam spotkanie i... Tak, to ja zapukałem do jego drzwi dosłownie. 2. Mark Knopfler - opisz Go trzema słowami - jako Muzyka i jako Człowieka. Człowiek: uprzejmy, inteligentny, szczęliwy; Muzyk: precyzyjny, pracowity, utalentowany 3. Który etap współpracy z Markiem sprawia Ci najwięcej przyjemnoci: praca nad nowymi utworami, doszlifowywanie ich, nagrywanie, próby przed koncertami czy koncertowanie? Trudne pytanie... chyba nagrywanie. 4. Czy MK jest (jak można by przypuszczać) Twoim Przyjacielem, czy tylko szefem, który po prostu ceni Cię za umiejętnoci? Czy spotykacie się prywatnie? Tak, jest przyjacielem, spotykamy się od czasu do czasu. 5. Czy wiesz co o muzycznych planach Marka? Czy możemy spodziewać się wkrótce nowej płyty (oprócz tej z Emmylou) ? Czy wiadomo Ci cokolwiek o planowanych duetach Marka z innymi artystami? Wspólnie z Markiem rozpoczęlimy już pracę nad nowym albumem. 6. Czy wiadomo Ci dlaczego na festiwalu Crossroads organizowanym przez Erica Claptona zabrakło Marka? Nie znam powodu. FANI 1. Czy Mark pokazał Wam koszulkę knopfler.pl, którš otrzymał w Spodecu? Tak. 2. Czy pamiętacie jakš szczególnie miłš niespodziankę przygotowanš przez fanów, co, czego się nie spodziewalicie, a pozostało w Waszej pamięci? Tak, pamiętam banner z życzeniami urodzinowymi dla mnie, poród tłumu na koncercie NHB w Sheperds Bush Empire. 3. Czy Mark pojawił się już kiedy na spotkaniu swojego Fanklubu? Nic mi o tym nie wiadomo. 4. Czy przyjšłby zaproszenie na Zlot Fanów w Krakowie, w czerwcu2006? Na Zlocie chcielibymy zaprezentować Ci naszych chłopaków grajšcych muzykę Marka. Ty dokonałby wyboru najlepszej swym zdaniem prezentacji... (mamy również pomysł na Nagrodę... ale nie jestem pewien czy powinnimy tak od razu odkrywać wszystkie karty) Jestem wdzięczny za zaproszenie, jednak zmuszony jestem odmówić głównie dlatego, że w czerwcu będę zajęty (wkrótce więcej na ten temat). INNE 1. Guy, czy marzyłe kiedy o tym żeby grać w wiatowej sławy zespole przed milionami ludzi na całym wiecie? Jeli tak - o czym marzysz teraz? Nie, nigdy o tym nie marzyłem. Moje obecne marzenia to wcišż rozwijać się w wiecie komponowania oraz pozostać częciš projektów MK. 2. Czy jest jaki nowy zespół, artysta, gitarzysta, któremu kibicujesz, którego podziwiasz? Jest ich wiele... Zawsze podobali mi się Beck, The Coral, Supergrass, The Engineers, a ostatnio także Athlete, Kaiser Chiefs, Nizlopi, Razor Light, James Blunt. 3. Niewštpliwie osišgnšłe SUKCES jakie masz do niego podejcie? Czy dobrze Ci z nim? Nie oniemiela Cię? Uważam siebie za wielkiego szczęciarza, ponieważ było mi dane rozwinšć skrzydła. Zawsze staram się doceniać jak tylko mogę otaczajšce mnie talenty. Im więcej umiem, tym bardziej uwiadamiam sobie czego jeszcze muszę się nauczyć. 4. Czy gdyby mógł zaczšć wszystko od nowa... poszedłby tš samš drogš? Tak. 5. Czy jest co, czego w swym artystycznym życiu żałujesz? Nie, raczej nie. I wersja in English (aby wyeliminować błędy tłumacza ):TOURING 1. You have played on tours with Roxy Music, Dire Straits, The Notting Hillbillies and Mark solo. Which of them you think you enjoyed the most, which were the greatest experience for you, on which did you learn the most? The most recent was the most fun (MK Shangri-La tour) mainly because it was well organised and the band and crew really gelled. I always learn something every time I go out, either how to play a new instrument or just learning from the wealth of good musicians I've been fortunate enough to play with. 2. When you were playing the last DS concert in 1992 - did you have that feeling that Dire Straits period is over forever? What did you feel? Were you sorry? At the time, we all had had enough, it was a long tour and yes, I recall thinking this it's over as DS. 3. Were you (as a band) not bored/ irritated by the way Mark talked during each show using the same phrases at the same moments every night? Dont you think they (the shows) lack the spontaneity? It never bothered me. I suppose if you go to a lot of the shows you'd notice. The spontaneity came in the music. 4. After being so many years on stage, do you still feel anything like stage fright? If not, have you ever felt and when did you get rid of it? There are always nerves, especially at the beginning of a tour but this has diminished as time has gone by. 5. Would you tell us about your first concert/rehearsal you did with Dire Straits? Do you remember this? The first time I rehearsed with the band was back in 1984 at Phil Manzanera's studio in Chertsey. We were preparing for the recording of Brothers in Arms. I do recall being slightly nervous but I really enjoyed it. 6. For each tour you prepare certain amount of songs that is played each night with little changes here and there. Is it only MK who decides what will be played? Do you (as the band) have any influence on the setlist or the changes in it? We all have suggestions but ultimately it's Mark's choice. 7. Are there any DS/MK songs that you particularly love to perform or dont like to perform? I particularly enjoyed Speedway and Telegraph Rd on the last tour. Walk of life can get a bit tedious but then again, on the last tour I really enjoyed it (with DC on the kit) 8. What is the usual way of gathering the musicians who take part in album recording and the tour? Does Mark call you and says: Guy, I am doing another album, are you in? or is it more official? Does his manager call you and other guys? It's a bit of both...every project is different. MAKING MUSIC, COMPOSING, RECORDING etc 1. What has changed in your approach to music since the time you started to play with Mark Knopfler? Is he a demanding person? Since working with MK, I've realized I'm more critical of my own composition. Not a bad thing unless it prevents you from moving forward. He used to be more demanding than he is now. He's learned to USE the talents which surround him whereas before he used to take it upon himself to control everything. 2. Were all of you aware during Brothers in Arms recording sessions that you were taking part in creating The Timeless Thing that would become all times bestseller? Did Eric Clapton take part in the recording sessions? None of us had any idea it would be as huge as it was. No, Eric wasn't involved. 3. Could you put some light on the creating the music for Last Exit To Brooklyn or The Princess Bride - how Mark was able to compose those orchestra parts without knowing notation? Did he play it somehow on the guitar for you and then you played it on synth or how? I would sit at the Synclavier system and he'd literally bombard me with ideas and melodies and I'd scrabble around with an orchestral palette and the ideas would form into musical cues. There was no musical notation whatsoever. It was all done by ear. I played ALL of the parts except the guitar. 4. Is there anybody out there that you would ever like to play with? Do you have your Master - somebody like Chet Atkins was for Mark? Not really, there's no-one in particular but I do enjoy performing or being in the studio with different people. 5. Have you found fulfillment in being musician? Is there anything else in Music that you would like to achieve? I wouldn't say I'm fulfilled, there's still a lot I'd like to accomplish in terms of composition. 6. You are a composer yourself When you are listening for the first time to Marks songs do you ever have the feeling that you would change anything? Lyrically, no. Musically, I often suggest things as they come. Mostly arrangement ideas. 7. Omar Hakim - did he play on only one track during BIA recording sessions? Why did he replace Terry? Mark wanted a fresh approach to some of the tracks and Omar satisfied that. 8. Have you ever had the moments of doubt, despondency during your artistic career? Have you ever felt anything like: Jees Im sick of it, dont wanna do it any longer Yes, but not very often. I'm sure everybody has those feelings once in a while. 9. Both in Dire Straits and with 96-ers theres two keyboard players. What (or who) has decided which parts are played by you and which by the other keyboardist? We decide between us. Sometimes we swap. 10. Dire Straits was a very popular band. Do you remember any situations when this popularity was uncomfortable, onerous? Not really. 11. To what extend it was Mark who made up the organ parts in Straits songs or maybe it was you or Alan? When you are recording the album does Mark give you any improvisation possibilities or rather he has a vision which you have to follow strictly? Mark always used to hear the parts in his head and therefore offered a guideline the the player although more recently he enjoys letting musicians come up with their own ideas. FEW WORDS ABOUT MK AND COOPERATION WITH HIM 1. Do you remember the day when you actually met Mark Knopfler? Could you tell us about it? Did Mark notice you as a talented musician or did you knock at his door? A meeting was arranged and yes, I did knock at his door, literally. 2. Use three words to describe Mark Knopfler as a man, and three words to describe him as a musician kind, intelligent, happy - precise, dilligent, talented 3. Which stage of work with Mark do you like best: working in the studio on new songs, rehearsing them, recording itself, or touring? Tough one...probably recording. 4. Is Mark your friend (as one may think or is he only a boss who appreciates your fantastic musical (and not only) skills? Do you guys meet on the private ground? Yes, he's a friend and we occasionally meet. 5. Do you know anything about Marks artistic plans for the nearest future? Can we expect any new album soon? (excluding the Emmylou duet album) He and I have already started work on a new album 6. Do you have any idea why Mark didint take part in Eric Claptons Crossroads Guitar Festival? Was he not invited or just didint feel like going or anything else? I don't know the reason for that FANS 1. Did Mark show you the knopfler.pl T-shirt that he received at the meetngreet in Katowice form our fan-club? Yes 2. Do you remember any particular nice surprise that fans prepared for you? Something that you didint expect and you still remember? Yes, the banner in the crowd at the Shepherd's Bush Empire show (NHB) wishing me happy birthday 3. Has Mark ever attended his fun-club meeting? Not that I'm aware of 4. Would you accept an invitation to our Great Annual Fan Meeting in beautiful city of Cracow in June 2006? (now, I know you are an extremely busy person but maybe theres a chance?) We always have a great fun, and few performers playing Marks music live - a kind of contest. You would be the main Referee and a Special Guest of course! I would graciously decline your invitation primarily because I will be busy in June (more about this soon) OTHER 1. Have you ever dreamed about playing in a BIG band for millions of people across the whole world? What are your dreams now? No, I never really dreamed of that, my current dreams are to progress in the world of composition and to remain a part of MK's productions. 2. Is there any artist or band nowadays that you support , admire? Lots..I've always admired Beck, The Coral, Supergrass and The Engineers...more recently I enjoy Athlete, Kaiser Chiefs, Nizlopi, Razorlight, James Blunt 3. No question about it - you have achieved the Success what is your approach to success? Do you feel good with it? What do you feel? I consider myself very fortunate to have had the opportunities to develop and am always try to be as appreciative as I can of the talents of those around me. The more I learn, the more I realize I have to learn. 4. If you could start everything from the very beginning - would you choose the same road? Yes 5. Is there anything in your artistic life that you regret? No, I don't believe there is. Tak to wyglšda.
the way he sings and plays guitar still brings me to tears... |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Dla Tej Osoby | kuba87 | 72 | 137,990 |
27.11.2012, 01:54 Ostatni post: Blackninja |
|
| Pieta Brown i Mark Knopfler - o TAAAAAK | fakungio | 4 | 16,363 |
09.02.2012, 14:02 Ostatni post: Raingod |