03.10.2006, 04:19
Cytat:Originally posted by Robson+Oct 2 2006, 04:11 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Robson @ Oct 2 2006, 04:11 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> Wszystkie te noce i magiczne spotkania nie przepadnš jak łzy w deszczu. Ale czas nie czeka na nikogo i obecnie jestem bardziej otwarty na nowe. Brakuje mi przewodnika ale jako trzeba sobie radzić. Może to wynika z mojej pracy którš wykonuje na co dzień. A zamykać sie nie można. Cały czas trzeba poszukiwać. Cały czas trzeba kształować swojš wrażliwoć. Nie tylko przeszociš. Mark ma chyba rację, że przesadnie celebrujemy nostalgię. Jest wiele muzyki którš trzeba odkryć i do której trzeba dotrzeć. Nawet jeli będzie nam co przypominać, bo nic więcej nie można wymyleć to i tak moim zdaniem warto. [/b]Pięknie powiedziane Robert. Ja chciałbym tylko dodać, że sam stałe sie teraz przewodnikiem. Przez to co robisz (a przede wszystkim dzięki temu jak to robisz) jeste godnym następcš i kontynuatorem tego co kiedy zaczšł Beksa w swych niezapomnianych audycjach.
<!--QuoteBegin-Olaph72
Robson, a ja się na to nie godzę i piętnuję każdš wtórnoć. No i dręczy mnie dysonans emocjonalno-analityczny. Bo jako słuchacz-fan pokocham każdy dwięk jaki wyjdzie spod palców MK. Ale nie jestem bezkrytyczny, i jako słuchacz-recenzent wychwytuję takie kiksy. [/quote]
Olaf, takich przykładów jakie podałe jest w muzyce (nawet tylko MK) cała masa. Tak naprawdę można by każdy utwór porównywac do siebie i pewnie w wielu z nich znalazłby echa poprzednich. Nie jestem pewien czy tak naprawdę w muzyce chodzi o to, żeby za każdym razem stworzyć co zupełnie innego, oryginalnego, co nie będzie mieć znamion (ladów) poprzednich utworów? Jest to niemożliwe i chyba nawet bym tak nie chciał.Przecież poniekšd tego włanie chcemy od ulubionego wykonawcy, by przekazał nam nowe dwięki ale w starym, dobrym stylu, używajšc sprawdzonych metafor (znaków firmowych) jednak innymi rodkami wyrazu (aranżacjami). Nawet jak spojrzysz na cały materiał DS, istnieje tam całe mnóstwo analogii typu Back To Tupelo - Iron Hand. Ja omielę się nawet powiedzieć, że gdyby Sultans Of Swing zagrać w innej tonacji, na innym instrumencie (innej aranżacji), w innym tempie i dopisać inne słowa - byłaby to zupełnie nowa piosenka, nowa historia opowiadajšca o czym innym. Chyba nie warto się czasem wgłębiać w takie analogie i doszukiwać się tego typu 'kiksów' - jak to nazwałe. Naprawdę tak Cię to razi? Ja nie zwróciłbym na to nawet uwagi, gdyby o tym nie wspomniał... Skoro piętnujesz każdš wtórnoć, to dlaczego tak lubisz covery MK/DS w wykonaniu Druhej Travy?
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...