20.01.2008, 06:39
Cytat:Originally posted by Stach@Jan 19 2008, 01:56 PMTak Stachu, demówki to rarytasy pierwszej klasy
Jeszcze takie pytanko: Czy istniejš może zapisy demo z sesji "Love Over Gold", "Brothers In Arms" albo "On Every Street"? Czy ktos z Was taki rarytas posiada? Zawsze mnie zastanawiało, jak brzmiałyby studyjne pierwowzory utworów z tych płyt - pewnie nie tylko mnie.
. Niestety niewiele ich ujrzało wiatło dzienne. Jedne z bardziej popularnych to te przechwycone ze stołu mikserskiego podczas sesji On Every Street oraz póniejsze z Golden Heart. Pierwsze znajdujš się na bootlegu On Every Demo a drugie na bootlegu Golden Demos. Nie ma tam wszystkich studyjnych kawałków. Tylko niektóre. Raczej niewiele różniš się od wersji, które znamy z albumów gdyż właciwie sš to utwory tuż przed właciwym zmiksowaniem a więc dynamika poszczególnych instrumentów jest troszkę inna. Na pewno ciekawie się ich słucha. Jest tam za to kilka innych smaczków... Tutaj znajdziesz bardziej szczegółowy opis:On Every Demo
Golden Demos
Mam oba te bootlegi i będę mógł je udostępnić, lecz dopiero za jaki czas. Wiem jednak, że na forum jest wiele osób, które również je posiadajš więc mylę, że znajdzie się kto, kto zrobi kilka kopii.
Inna znana demówka to Where Do You Think You're Going ze składanki Money For Nothing. Pewnie słyszałe tę wersję, jest bardziej surowa od albumowej - bardzo konkurencyjna moim zdaniem.
Jeli chodzi o demówki z LOG i BIA to raczej nic nie wypłynęło na powierzchnię. Pewnš podpowiedziš co do tego jak mogły wyglšdać pierwotne wersje niektórych utworów, sš przedpremierowe wykonania koncertowe. Telegraph Road np. wykonywano już pod koniec trasy On Location w 1981r a więc przed nagraniem LOG, wtedy ten utwór miał inny poczštek niż to co póniej ukazało się na płycie. Polecam tę trasę bo jest jednš z najciekawszych w historii DS. Mnóstwo eksperymentowania z aranżacjami i brzmieniem. Jedne z ciekawszych bootlegów z tej trasy to: Werchter i Wiesbaden. Werchter dostępny jest pod wieloma tytułami (np. Once Upon A Time) i jest nagrany z konsolety, natomiast Wiesbaden to 2 koncerty z 5 i 6 maja 1981r, nagrane przez publicznoć ale o całkiem niezłej jakoci dwięku. Jeli nie uda Ci się ich zdobyć - co wymylimy.
Zanim załaduję cały koncert z Largo'92, tutaj jest próbka w postaci Planety:
http://www.youtube.com/watch?v=FVeFz_AhNGI
Obraz to oczywicie pic na wodę fotomontaż, fragmenty On The Night (głównie BIA), ale dwięk pochodzi włanie z 24.02.1992r. Jak wspomniałem - jedna z najlepszych zarejestrowanych LIVE wersji tego numeru. Aż lecš skry!
Podzielam Twoje zachwyty nad brzmieniem ostatniej trasy DS. Bardzo żałuję, że nie 'załapałem' się na te koncerty...
PS. Najbardziej poszukiwane demo jak dla mnie, to Private Dancer - piewane przez Marka z jego solo na gitarze. To co zrobił z solówkš w tym numerze Jeff Beck, woła o pomstę do nieba
.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...

.