Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze
Cytat:Originally posted by macsa@Jun 15 2008, 11:08 AM
Kuba - uważam, że jesteœ bardzo niesprawiedliwy.

Po pierwsze - jeœli się szuka na lokalnej stronie youtube.pl to nic dziwnego, że znajduje się same Polskie klipy - spróbuj wpisać "knopfler 2008" na stronie youtube.com - otrzymasz zupełnie inny wynik ( i my tu nie królujemy).

Po drugie - filmy z Torwaru 2008 umieszczone przez Polaków to w większoœci filmiki kręcone z komórek - a tego Knopfler nie zabrania. Skšd wiem ? Ano stšd, że próbuje je wszystkie zebrać do kupy i coœ z tym zrobić... Tylko jeden człowiek może mieć materiał o lepszej jakoœci - piotr4x4 ale niestety nie odzywa się...Przy okazji apel - może ma ktoœ gdzieœ zachomikowany dobry materiał z Torwaru ? Proszę o kontakt.

Po trzecie - w naszych czasach nie ma już problemu z bootlegami, na których ktoœ próbuje zrobić interes. Jest tak wiele Ÿródeł dostępu do tych produkcji, że każdy może spokojnie sobie tš czy innš drogš je zdobyć. Zauważ jakš œwietnš pamištkš jest choćby " Shangri-Lille" wydane przez Francuzów. Na ten bootleg pracował sztab ludzi - 5 kamerzystów, człowiek od nagrania dŸwięku, montażysta, graficy itd - to było kilkanaœcie osób. Nikt za to nie wzišł ani grosza - wszystko z miłoœci dla muzyki Knopflera. A teraz takich ludzi œciga agresywna ochrona, a Knopfler ich wytyka palcem !! Nie wiem co o tym myœleć...

Leży mi to na wštrobie...
Pewnie masz rację Maciek, co do polskiej wersji YouTube, generalnie jest to mało istotne. Istotne jest to, że Mark drastycznie zmienił zdanie na temat filmowania jego występów. Nie sšdzę, żeby zmienił zdanie co do bootlegów. Co go irytuje to iloœć "filmowców". Kilka lat temu kamer wœród widowni nie było aż tak wiele. Tego typu sprzęt staje się jednak coraz bardziej dostępny (tani) i coraz więcej ludzi ma ochotę zrobić sobie pamištkę z koncertu. Myœlę, że gdyby tych kamer nie było widać ze sceny (masa czerwonych œwiatełek) - nie byłoby tematu. Jeszcze do niedawna ich iloœć nie irytowała artystów, w tym roku miarka się przebrała i to już na pierwszych dwóch koncertach. Statywy wœród publiki, kamera przy kamerze a między kamerš - kamera. Nie dziwię się, że chłpaków zaczęło to najzwyczajniej w œwiecie denerwować i irytować. Zakazano wszelkich filmików video - w tym z aparatów komórkowych. Wszelkie - znaczy wszelkie. Jednak 'filmowców' nie brakuje, wbrew zapowiedziom przed koncertami a nawet osobistym proœbom Marka. Wielu ma te zasady zwyczajnie gdzieœ. Czy gdybym zażyczył sobie aby w moim domu nie palono papierosów, zaprosiłbym Ciebie a następnie przyłapał na fajce - jak sšdzisz, zaostrzyłbym reguły czy popuœciłbym? OdpowiedŸ brzmi - zaostrzyłbym reguły, bo niemiłosiernie wkurzyłby mnie fakt, że ktoœ kogo zaprosiłem - olewa te moje reguły. Dlatego nie dziwię się, że Mark, po ogłoszeniou swej woli, tak bardzo irytuje się jak widzi morze œwiatełek, które wcale nie sš zapalniczkami. To jest zero szacunku, choćby nie wiem jak piękne bootlegi z tego miały wyjœć. Tak to widzę. Nie tylko ja z resztš. Shangri Lille i inne perełki nagrane z widowni powstały w czasie kiedy MK nie miał nic przeciwko temu. Teraz reguły się zmieniły więc każdy bootleg video z obecnej trasy będzie pokazaniem, że nie obchodzi nas to o co prosi nas artysta.

Czy zastanwialiœcie się dlaczego na ostatnim wydawnictwie DVD (Real Live Roadrunning) nie widać wcale publicznoœci? Ani jednego rzutu kamery na publikę. Ja myœlę, że m.in. dlatego, że byłoby widać 'morze czerwonych œwiatełek' a nie to co powinno być widać. Może przesadzam, ale na pewno coœ w tym jest. Oby nie było gorzej.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Torwar - Wrażenia z koncertu > No I Po Torwarze - przez koobaa - 16.06.2008, 13:57