15.03.2015, 02:35
kuba1313 napisał(a):no i trzeba mieć też odtwarzacz SACD - bo płyty SHM właśnie w tym formacie są wydawane
To nie do końca jest prawda. Schemat SHM-CD ma trzy odmiany: najtańszą w standardowym CD, droższy - na CD z warstwą platyny i najdroższym SACD.
Najwięcej płyt jest w systemie pierwszym, na SACD są wydawane tylko płyty, które zostały wcześniej zmiksowane w SACD - więc są to pojedyncze płyty. Wszystkie te trzy rodzaje płyt odtwarzają się na standardowym odtwarzaczy, chociaż oczywiście w przypadku płyty SACD nie ma efektu dodatkowych kanałów.
Ja porównywałem wszystkie te systemy na Brothers in Arms i doszedłem do wniosku, że przy cenach za płyty (SHM-CD standardowe - 140 zł, SHM-CD na platynie 260 zł i SHM-CD SACD 330zł) zostanę przy pierwszym rozwiązaniu. Różnica jaka się pojawia między plantyna a standardem jest minimalna, ale może mam za słaby sprzęt i dopiero na jakimś super wypasionym ta różnica jest większa. Wersja SACD całkiem do mnie nie dociera, ale słuchałem jej na sprzęcie tylko z dwoma głośnikami - więc się nie liczy.