05.06.2012, 13:46
retro13 napisał(a):no to jak numitor, może rzetelnie pozbieramy wszystkie Knopflerowe kawałki o wydźwięku politycznym, i po ilości stwierdzimy czy Knopfler artystą politycznym jest czy nie?
bo patrzę na pierwszą plytę
Dire Straits-
- nie ma nic
na drugą:
Communique
- też nic...
na trzecią:
Making movies
jedna:
Les Boys
Love over gold
bardzo dyskusyjne Telegraph road
Industrial disease ?
cdn.
Retro, po pierwsze - nie znasz się na tym zupełnie, co pisałem Tobie kilka postów wcześniej, naprawdę - bez żadnej złośliwości, każdy się na czymś nie zna, przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem ze zrozumieniem; po drugie - samo określenie "artysta polityczny" jest tak infantylne, że nawet nie chce mi się kontynuować tej rozmowy. Zresztą, nigdzie nie pisałem, że Knopfler pisze głównie o polityce, więc "artystą politycznym" nie jest, bo rozumiem, że masz na myśli kogoś takiego, jak Kaczmarski czy Młynarski w Polsce. Po trzecie - Knopfler więcej pisze piosenek społeczno-politycznych w solowej twórczości - chociaż jest sporo wyjątków, chociażby "Brother in Arms". Jeśli uważasz, że piosenka nie jest polityczna - również odsyłam do mojej poprzedniej wypowiedzi, sprawdź jej kontekst historyczny.
Generalnie - zalecam Tobie odrobinę więcej pokory, jeśli chodzi o badanie tekstu literackiego. Twoje odczucia są mniej ważne niż szereg innych rzeczy - to, co o danym utworze mówi autor, kontekst literacki i historyczny (oba są często silne u MK), a przede wszystkim sfera kulturowa, w której utwór powstanie.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
A new morning has begun..."