10.08.2012, 17:56
JK7 napisał(a):Tutaj potrzeba przynajmniej jednego, kompletnego koncertu z każdej trasy a nie dwóch łącznie i to niepełnych. Szkoda gadać, odstawmy temat na bok i przyjrzyjmy się nadchodzącemu wydawnictwu. A wygląda na to, że aby mieć wszystko, co oferuje Privateering, trzeba się zaopatrzyć w dwie wersje boxów, co jest kompromitacją ze strony artysty.
Widzę, że niektórzy myślą, że wydawanie płyt Knopflera wygląda mniej więcej w ten sposób:
Mark siedzi sam w studiu i drapie się w głowę. Guy nadal spóźnia się. Miał być już godzinę temu! Jednak, gdy Mark chciał sięgnąć po telefon komórkowy, zdyszany Guy wchodzi, jedną nogą odganiając małego sznaucera, który wita w go w drzwiach.
- Mark! Przepraszam, ale musiałem objechać wszystkie sklepy w Londynie, żeby kupić pół miliona pustych płyt CD. I tak mam chyba za mało! Po cholerę nagrałeś dwupłytyowy album, to przecież dwa razy więcej pracy! Możesz zadzwonić po Richarda? Bo sami to tego nie wyładujemy! - rozemocjonowany Guy krzyczy na swojego szefa.
Mark pokornie dzwoni więc po pewnego brodatego muzyka, a w tym czasie Guy włącza pięć komputerów, na których muzycy zaczynają wypalać najnowszą płytę Marka. Nie da się jednak nie zauważyć, że Mark nadal jest smutny.
- Co się stało? - Guy zagaduje Marka.
- Wiesz, myślałem, żeby zrobić dodatkowe edycje tej płyty, inaczej nie zarobimy na niej dużo. Pamiętasz, jak wtedy przy "Get Lucky", kiedy wrzuciliśmy do pudełka pokerowe żetony, które zostały nam po wizycie w Vegas.
- To dobry pomysł! Ale masz coś konkretnego na myśli?
- Jeszcze nie... ale zanim Richard przyjedzie, to coś wymyślę...
I tak - w londyńskim studiu Marka - powstała koncepcja kolejnych edycji najnowszej płyty. A Guy znów musiał jeździć samochodem po całym mieście i szukać winyli (bardzo na to narzekał).
A tak poważnie:
Tak jak napisał Robson - jestem pewien, że Knopfler ledwo wie o tych edycjach. On jest muzykiem, a od wydawania płyt jest wydawca. Skąd niby Fletcher ma wiedzieć o tym? To tak, jakbyście - jadąc na koncert do Wrocławia - napisali do Fletchera "Słuchaj, gdzie jest ta Hala Stulecia? Przecież grasz tam koncert, musisz wiedzieć! Kto ma widzieć, moja mama? Przecież ona mieszka w Gdańsku!".
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
A new morning has begun..."