31.01.2006, 02:23
Z notatnika niedoszłego rosjoznawcy- czyli jak to ania w ramach pomocy studenckiej przepytywała ze znajomoci mowy rosyjskiej:
1) z serii zdań o Pani Zimie:
- Kaloryfery w naszym najlepszym akademiku jeszcze nie grzejš, i cały sie trzęse z zimna- trzeba sie będzie rozgrzać czym mocniejszym (nie ma innej rady
) i położyć do łóżka. Może sie przyniš jutrzejsze zajęcia praktyczne?
(na pewno
)
- Skóra pęka na trzaskajšcym mrozie. Za każdym razem uderzam o futrynę. :blink:
2) z serii Andrzej palacz
- Nie pal, bo wypalisz dziurę w narzucie!-Nie wypalę. To jest polityka spalonej ziemi. Kwas wypalił na tkaninie dziurkę. Palę mieci. Zapal wiatło. Spalasz za dużo gazu. Komary tnš. :blink: Wrzštek parzy usta. :blink: :blink:
3) z serii ambitny student:
- Wpadnij do mnie przed trzeciš, posłuchamy nowego nagrania koncertu fortepianowego Piotra Czajkowskiego w wykonaniu Sokołowa. Na pewno przyjdę, czekaj na mnie do czwartej, ponieważ wczeniej muszę oddać do naprawy mojš drukarkę. Jak na złoć wczoraj się zepsuła, i nie mogłam wydrukować referatu o przygodach miłosnych Puszkina.
4) ...no i moje ulubione
- Zjedz banana, a potem zjedz mnie. Spróbujcie, jedzcie, sama upiekłam to ciasto- pogotowie jest czynne przez całš dobę! Ten proszek żre ręce. Mole żrš wełnę. Wegetarianie nie jedzš mięsa, tylko czasem siebie nawzajem.
autorstwa tychże 'zdań przykładowych' zdradzić nie mogę- to wbrew prawu autorskiemu... ale jak czytamy autor zachował logicznš całoć
a i treć nie należy do nużšcych ćwiczeń gramatycznych
trzymajcie kciuki- egzamin w rodę!! :unsure:
p.s.
jeden mylnik=jedno zdanie
gdyby kogo myliły te kropki oddzielajšce jednš myl od drugiej.
oj namyłał sie autor, namylał
1) z serii zdań o Pani Zimie:
- Kaloryfery w naszym najlepszym akademiku jeszcze nie grzejš, i cały sie trzęse z zimna- trzeba sie będzie rozgrzać czym mocniejszym (nie ma innej rady
) i położyć do łóżka. Może sie przyniš jutrzejsze zajęcia praktyczne? (na pewno
)- Skóra pęka na trzaskajšcym mrozie. Za każdym razem uderzam o futrynę. :blink:
2) z serii Andrzej palacz
- Nie pal, bo wypalisz dziurę w narzucie!-Nie wypalę. To jest polityka spalonej ziemi. Kwas wypalił na tkaninie dziurkę. Palę mieci. Zapal wiatło. Spalasz za dużo gazu. Komary tnš. :blink: Wrzštek parzy usta. :blink: :blink:
3) z serii ambitny student:
- Wpadnij do mnie przed trzeciš, posłuchamy nowego nagrania koncertu fortepianowego Piotra Czajkowskiego w wykonaniu Sokołowa. Na pewno przyjdę, czekaj na mnie do czwartej, ponieważ wczeniej muszę oddać do naprawy mojš drukarkę. Jak na złoć wczoraj się zepsuła, i nie mogłam wydrukować referatu o przygodach miłosnych Puszkina.
4) ...no i moje ulubione
- Zjedz banana, a potem zjedz mnie. Spróbujcie, jedzcie, sama upiekłam to ciasto- pogotowie jest czynne przez całš dobę! Ten proszek żre ręce. Mole żrš wełnę. Wegetarianie nie jedzš mięsa, tylko czasem siebie nawzajem.
autorstwa tychże 'zdań przykładowych' zdradzić nie mogę- to wbrew prawu autorskiemu... ale jak czytamy autor zachował logicznš całoć
a i treć nie należy do nużšcych ćwiczeń gramatycznych
trzymajcie kciuki- egzamin w rodę!! :unsure:
p.s.
jeden mylnik=jedno zdanie
gdyby kogo myliły te kropki oddzielajšce jednš myl od drugiej.
oj namyłał sie autor, namylał
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Like the Spanish city to me when we were kids