Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Offtop - O Wszystkim I O Tym Co Komu W Duszy Gra!
Cytat:Originally posted by ania@Jan 31 2006, 11:59 AM
Drogi Pawle,
z tłumaczeniami rzeczywiœcie czasem ciężko bywa...na twoim miejscu poprosiłabym o pomoc Koobę ...bo wiesz ja w tej Szkocji tylko po szkocku, a nie po angielsku Język
To spróbujmy rzucic troszke œwiatła... Oczko

Wee Willie Winkie - to postać (duszek), która ma za zadanie czuwać nad snem, głównie dzieci. Jest On bohaterem wierszyka dla dzieci autorstwa szkockiego autora Williama Millera z 1841 roku. Zazwyczaj jak dzieci nie chciały iœć spać - rodzice straszyli, że zaraz przyjdzie Wee Willie Winkie i zrobi tu porzšdek... Oczko To właœnie tego rodzaju postać.

Wee wee hours - to potoczne okreœlenie bardzo wczesnych (zupełnie barbarzyńskich jak dla mnie Oczko ) godzin porannych,cos w stylu 4 - 5 nad ranem... Oczko

Dirty Dick i Little Nell to najprawdopodniej bohaterowie miejscowych legend, o których jednak nic mi nie wiadomo. Smutny (Znam wprawdzie historię Dirty Dick'a ale z Londynu, nie z Edynburga)

A tłumaczenie? hmm... nigdy nie jest łatwo... to może np tak: Oczko

Płomyk œwiatła, knot się tli
niczym latarnia na wieży...
To Wee Willie Winkie - w blasku œwieczki
z pisaniem piosenek się mierzy.
Na spacer idę z Charlotte Street
Gdzie stoi mój hotel...
A duch Brudnego Dick'a
Cišgle szuka Małej Nell

Tak właœnie jest...
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Offtop - O Wszystkim I O Tym Co Komu W Duszy Gra! - przez bartekold - 08.10.2005, 15:31
Offtop - O Wszystkim I O Tym Co Komu W Duszy Gra! - przez koobaa - 31.01.2006, 23:22