Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
David Większym Nudziarzem Niż Mark
Na szczęœcie nie o to w tym wszystkim chodzi kto ile sprzedał płyt a w jaki sposób ta muzyka do nas trafia i jakie struny wrażliwoœci porusza Oczko A co do nudziarstwa toż to przecie jak dla mnie komplement. Uwielbiam to nudziarstwo Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Ja bym wręcz powiedział, że wyznacznikiem takim, jak iloœć sprzedanych płyt, można "se tyłek podetrzeć" Oczko Bo nawet jeœli przemilczeć kwestie masowych gustów, to liczš się płyty sprzedane hurtowniom, a te kupujš pod wpływem kampanii reklamowej i wczeœniejszych sukcesów sprzedażowych. Nic to, że potem zwroty sš Oczko
Odpowiedz
Oczywiscie, ze popularnosci artysty nie mierzy sie tylko i wylacznie iloscia sprzedanych plyt, ale bylbym bardziej ostrozny w ignorowaniu tego wskaznika... Byc moze nie o to chodzi kto ile sprzedal plyt, ale nalezy pamietac, ze sukces komercyjny jest (niestety) warunkiem swobody artystycznej. Mark nie bylby w stanie robic dzis tego co mu sie podoba (muzycznie) gdyby nie jego status wsrod najwiekszych z tej branzy, a status ten zyskal dzieki - co tu duzo mowic - popularnosci wyrazonej przede wszystkim w sprzedazy plyt. Nie ma w tym nic zlego. W koncu to my te plyty kupujemy, i miliony takich jak my - poruszonych jego muzyka, albo po prostu zacheconych przez kilka przebojow lansowanych w radio.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Moja ciocia oglšdajšc ze mnš dzisiaj Markowe różnoœci Oczko zdziwiła się, że on tak bardzo się zmienił. A trzeba wspomnieć że to jedna z mlodsych siostr mojego taty i chcšc nie chcšc zmuszona była tego kiedyœ słuchać tak jak moja siostra dziœ Duży uśmiech Ale powiedziała, że jest pod wrażeniem tego, że w dalszym cišgu tak ładnie œpiewa i gra i fenomenem jest to ze przybywa mu fanow i to takich jak ja czyli coraz mlodszych i ze swiadczy to tylko o jego wielkosci.
Wiecie, milo mi sie zrobilo...
I niech udzie gadaja o Marku ze jest beznadziejny.
Ja zawsze bede myslala inaczej Uśmiech
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
A kto tak mówi Ania? Adres tego osobnika prosze Duży uśmiech Zgadzam sie z Kubš choć przyznam, że już nie œledzę sum sprzedanych płyt bo i tak nigdy nie poznamy dokładnych iloœci sprzedanych egzemplarzy danego albumu. Warto również w tym miejscu wspomnieć, że na obecnš markę Mark Oczko zapracował sobie setkami koncertów na wszystkich kontynentach œwiata co jest oczywiœcie logicznš (aczkolwiek nie w każdym przypadku różnych muzyków) kontynuacjš wczeœniej wydanej płyty. Tak artystyczny sukces mierzy się iloœciš sprzedanych płyt i jak najbardziej nie ma w tym nic złego. Przeciwnie. Ale trzeba też pamiętać że istniejš i jest ich bardzo wiele, zespoły niszowe które nagrywajš gdzieœ po cichu i prawie w podziemiu i cieszš się swobodš artystycznš i zupelnie inaczej postrzegajš sukces a słowo komercja jest wymazane z ich słownika. Mało tego, cieszš się uznaniem i obecnoœciš oddanych fanów. Mark zawsze miał bardzo dobry materiał na płytę a Dire zawsze dawał dobre koncerty i niejako MK był skazany na sukces i potrafił się nim cieszyć i wspaniale wykorzystać. Podobno to wszystko sobie zaplanował i udało się. Cały czas myœlę, że gdyby nawet sukces przeszedł obok to i tak dopišł by swego Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Mar 26 2007, 12:35 PM
Ale trzeba też pamiętać że istniejš i jest ich bardzo wiele, zespoły niszowe które nagrywajš gdzieœ po cichu i prawie w podziemiu i cieszš się swobodš artystycznš i zupelnie inaczej postrzegajš sukces a słowo komercja jest wymazane z ich słownika. Mało tego, cieszš się uznaniem i obecnoœciš oddanych fanów.
Zgadzam się, ale myœlę, że tu kluczowš rolę odgrywa znaczenie słowa 'sukces'. Można być artystš niszowym na ogromnš skalę (MK), a można być niszowym na skalę 'podziemnš' i wtedy artysta znany jest naprawdę wšskiemu gronu słuchaczy. Myœlę też, że czasem trudno okreœlić jest moment kiedy zaczynamy sztukę okreœlać mianem 'komercyjnej'. Nigdy nie powiedziałbym, że Dire Straits to muzyka dla mas, a jednak w latach 80tych słuchały ich całe 'masy' Uśmiech.
Tak jak mówisz Roberto, niektórzy sš skazani na sukces, cokolwiek on oznacza i jakkolwiek potencjalny się wydaje Oczko. Mark bardzo chciał go osišgnšć, wiedział że tego właœnie chce. and that's the way you do it Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Mar 26 2007, 04:35 PM
A kto tak mówi Ania? Adres tego osobnika prosze Duży uśmiech
Dużo by się znalazło takich osób, i nie chodzi mi tylko o krytyków muzycznych, ale też o osoby z mojego bliskiego otoczenia,
Adresu lepiej więc nie podam Duży uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
Dobrze, że o tym wspominasz Kuba Oczko Bo to jest też swego rodzaju fenomen, że Marka Knopflera tak naprawdę można zaliczyć do artystów niszowych wielkiego formatu. I nawet jeœli na pierwszy rzut oka to stwierdzenie sprzeczne ze sobš to jednak ma sens Uśmiech
Odpowiedz
ania mam nadzieje ze zaprosilas ciocie na nasz zlot ?
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Eeee...
...cóż....Martinez....
...jakby Ci to powiedziec Język....
...Otóż ciocia nie jest zagorzałš fankš Marka...
...niestety...Raczej osobš która była do tego zmuszona Język
Osobiœcie z tego co mi wiadomo, ciocia bardzo lubi Dżem.
Zresztš... cioteczka beze mnie nie pojedzie Język, a ja jak pewnie czytałeœ ze względów ode mnie niezależnych, nie będę mogła się zjawić. Smutny
Czyli...niestety nie.
A tak serio, to powiem Ci, ze nawet na to nie wpadlam -_-
We'll make it to

Odpowiedz
ania mam nadzieje ze zaprosilas ciocie na nasz zlot ?
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Wyparowały gdzieś tematy o młodszym bracie więc te ciekawostkę umieszczam tu

http://www.cdthen.net/david%20knopfler.html
Odpowiedz
david i mark razem napisali tylko jeden utwór: "What's The Matter Baby?". jest na "live at the BBC". szkoda że tylko ten jeden...
Odpowiedz
Tlgrphroad, była jeszcze piosenka "Bernadette", http://www.m4n.pl/ds/media/index.php ale ostatecznie znalazła się w repertuarze Davida: http://www.youtube.com/watch?v=kGbzqC95a-s Wiesz pewnie, że Mark zagrał na albumie Davida "Release" w piosence "Madonna's Daughter".
Miło widzieć kolejnego rówieśnika Oczko
We'll make it to

Odpowiedz
jakoś nie interesuję się muzyką davida... ale ma bardzo podobny głos do brata. nie dziwię się że mark przestał grać z dIRE skoro tylko on pisał tam utwory.
a myślałem że tylko ja w takim wieku interesuje się dIRE sTRAITS
Odpowiedz
Każdy tak myśli, a potem trafia na Knopfler.pl Duży uśmiech
Love, Peace & Dire Straits
Odpowiedz
Ja mam tylko 3 płyty Dawida "Wishbones", "Ship Of Dreams" i tę ostatnią (dzięki hillbilly) a która podoba mi się najmniej. Te dwie pierwsze są udane. Warto podkreślić fakt że gościnnie na "Wishbones" Alan Clark oraz Chris White których doskonale znamy. Kiedyś usłyszałem takie zdanie: komu potrzebna jest muzyka młodszego brata imitującego starszego? Co Wy na to? Trochę ostro. Ale kawałek "Madonna's Daughter" jest świetny to taka jego wersja "Expresso Love" coś w tym jestUśmiech
Odpowiedz
To tak samo jakbym ja powiedziała np.: "Komu potrzebna jest muzyka Rolling Stones'ów?". Wiadomo, David ma swoich zwolenników, Mark ma swoich. Mam tylko "Ship of dreams" i ciężko jest na podstawie tej płyty ocenić mi, czy David imituje starszego brata, na pewno podobieństwa w brzmieniu wokalu i gitary są, ale cóż się dziwić - w końcu ta sama krew w jednym i drugim Knopflerze płynieUśmiech W zupełności z tym, że muzyka młodszego Knopflera imitującego starszego, nikomu nie jest potrzebna, nie zgadzam się. Pewnej grupie ludzi może i nie jest potrzebna, ale następnej wręcz przeciwnie.
We'll make it to

Odpowiedz
Nie Ania czegoś chyba zabrakło w Twojej wypowiedzi dotyczącej Stonesów. To coś zupełnie innego. Musiałabyś wymienić zespół który łudząco przypomina Ci The Rolling Stones żeby posłużyć się podobnym przykładem. No powodzeniaUśmiech
Odpowiedz
Robert, posłużyłam się przykładem Stones'ów, żeby ukazać, że muzyka każdego zespołu zawsze będzie komuś bardzo potrzebna do życiaUśmiech
We'll make it to

Odpowiedz