Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary
Istnieje realna szansa, że na jesień 2007 Oczko Poczytaj kilka wštków wczeœniej. Jeœli majš jš miksować w maju to chyba nie będa kisić do nastepnej wiosny Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Czytałam wczeœniejsze posty ale pogubiłam się Język
Heh skutek lekcji od 8.00 do 15.30 i zapowiedzianej na jutro kartkowki z biologii Oczko
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Ciesz sie Aniu, że masz lekcje tylko od 8.00 do 15.30, bo w dorosłym życiu często się pracuje od 7.00 do 16.30 albo i dłużej... Smutny :wacko: :ph34r:
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
No to sie ciesze Język
We'll make it to

Odpowiedz
Ostatni tydzień marca. Mam nadzieję że wkrótce coœ podejrzymy na stronie dr Fletchera Oczko
Odpowiedz
Zaraz zachoruję na jakšœ zaawansowanš niecierpliwoœć zwišzanš z brakiem nowej płyty Marka lub zwišzanš z zbyt długim oczekiwaniem Duży uśmiech Lekarz nie pomoże Szczęśliwy
We'll make it to

Odpowiedz
Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 14 2007, 11:20 PM
No to jestem rozbity bo akurat złote serce Marka lubie najbardziej a all the road running najmniej...
Hillbilly a gdyby tak (czysto teoretycznie) z ostatniej płyty odfiltrować głos Emmylou i wyrzucić te dwa kawałki których jest autorkš, no i oczywiœcie na okładce tylko Mark, to dalej ta płyta jest taka nędzna według ciebie?
Podobnie jak ty cenię sobie ''złote serce'' i wydaje mi się, że ta ostatnia płyta z Emmy jest najbliżej stylistycznie do GH. Skšd więc takie różnice w ocenie?
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by grzegorz+Mar 26 2007, 07:18 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (grzegorz @ Mar 26 2007, 07:18 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-hillbilly@Mar 14 2007, 11:20 PM
No to jestem rozbity bo akurat złote serce Marka lubie najbardziej a all the road running najmniej...
Hillbilly a gdyby tak (czysto teoretycznie) z ostatniej płyty odfiltrować głos Emmylou i wyrzucić te dwa kawałki których jest autorkš, no i oczywiœcie na okładce tylko Mark, to dalej ta płyta jest taka nędzna według ciebie?
Podobnie jak ty cenię sobie ''złote serce'' i wydaje mi się, że ta ostatnia płyta z Emmy jest najbliżej stylistycznie do GH. Skšd więc takie różnice w ocenie? [/b][/quote]
No to na forum jestem spalony B)

Zadałem sobie to pytanie już wczeœniej Grzegorzu...

i nawet nie chodzi tu o komopzycje Emmy bo uważam że nie sš złe... (w porównaniu z "This Is Us" czy "Red Stagerwing")

Na pewno wokalny udział pani Harris wpływa na mój odbiór albumu, i jestem przekonany że gdyby nie ona moje ogólne wrażenie byłoby lepsze.
Jest kilka takich utworów które jako kompozycje bardzo mi się podobajš a mimo to nie jestem w stanie ich słuchać... np. "Rollin On" - ulubiony temat którego słuchanie polega w moim przypadku na czekaniu aż Mark zaœpiewa swojš zwrotkę a póŸniej mogę już zmienić plytę... nie wiem dlaczego ale głos Jamesa Taylora w STP odbrałem zupełnie innaczej. Tak samo jest w kilku innych przypadkach...

Niestety to nie tylko pani Harris sprawia że w zasadzie nie sięgam po tš płytę.
Wiadomo że to kwestia gustu ale dla mnie poza wspomnianym utworem cała reszta jest doœć przeciętna (jak na poziom kompozycji Marka Knopflera oczywiœcie) i przypomina mi mniej lub bardziej utwory z poprzednich sesji nagraniowych.

Innym może to nie przeszkadzać ale w momi przypadku kropkę nad (i) stawiajš dodatkowo aspekty nie zwišzane sensu stricto z muzykš - Najwyże wejœcie na Amerykańskš listę przebojów, piosenka o WTC, nominacja do Grammy...
Wolę pozostawić to bez komentarza Oczko na zlocie nie czułbym się bezpiecznie ^_^

Masz rację Grzegorzu - stylistycznie ostatnia płyta jest blisko GH ale dla mnie to troche za mało..

Stawiam wyżej poprzeczkę Markowi i mam dobre przeczucie co do nowego albumu Oczko
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
Dziwny jest ten œwiat... ^_^
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Hillbilly, nie jesteœ spalony. Po prostu wytłumaczyłeœ logicznie co ci się nie podoba i ja to cenię. Kto inny napisałby ''nie bo nie'' i gadaj tu z takim. Chyba każdy z nas ma takš częœć twórczoœci Marka za którš nie przepada, lub woli mniej jak innš. I ciężko to zmienić.
A na zlotach nic niebezpiecznego nie lata w powietrzu, więc możesz œmiało rezerwować miejscówkę w IC.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 26 2007, 09:25 PM
Na pewno wokalny udział pani Harris wpływa na mój odbiór albumu, i jestem przekonany że gdyby nie ona moje ogólne wrażenie byłoby lepsze.
Jest kilka takich utworów które jako kompozycje bardzo mi się podobajš a mimo to nie jestem w stanie ich słuchać... np. "Rollin On" - ulubiony temat  którego słuchanie polega w moim przypadku na czekaniu aż Mark zaœpiewa swojš zwrotkę a póŸniej mogę już zmienić plytę...

I tutaj to w zasadzie ja nie mam nic do dodania. Zgadzam się z Tobš w 100%. Jeœli chodzi o piosenki to ja jeszcze Rollin On jakoœ przełknę. Ale Belle Star nigdy w życiu, nawet gdyby mnie smażyli w smole. W ogóle według mnie ta płytka jest słaba i też jestem zdania, że na takš a nie innš mojš opinię wpływa głos Emmylou. Też, niestety, rzadko sięgam po tę płytkę. A jeœli już to tylko ze względu na "Beyond my wlidest dreams".
Ale popieram Cię w 100%. Nie tylko w tym co zacytowałam, w zasadzie w całoœci, bo nie w całoœci. Uśmiech
Pozdrawiam.
I też się nic nie odzywałam bo się bałam ze będę spalona Język
We'll make it to

Odpowiedz
Bardzo fajnie, że różni ludzie majš rózne zdanie i absolutnie nikt z braci knopflerowej nie bedzie nikogo palił na stosie za krytykę Mistrza Oczko
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
Niekoniecznie Pablo niekoniecznie Duży uśmiech Oczywiœcie żartuje. Właœnie na tym m.in. polega forum abyœmy wspólnie wymieniali poglšdy a też trudno aby wszystkim podobało się to samo. Piszmy jak najwięcej o krytycznych uwagach. Nikt nie powinien się zrażać. I właœciwie w tym miejscu miałem zakończyć myœl, jednak muszę stanšć w obronie Rollin' On (jak i chyba całej płyty All The Roadrunning ) Oczko Przecież to jeden z najpiękniejszych momentów tej płyty. Bardzo duży jej atut. Nawet jeœli nie zaakaceptujemy już głosu Emmylou (chociaż ja bardzo lubię jej nagrania) to właœnie w tej kompozycji i nie tylko w tej ona naprawdę pięknie œpiewa. Nie myœlałem że będę musial to napisać. Myœlałem, że to oczywiste. Hillbilly wspomina, że niektóre utwory brzmiš jak z poprzednich sesji nagraniowych. Wszystko sie zgadza. Przecież wiemy jak powstawala ta płyta. Ja nawet na płycie Sailing To Philadephia widzę Donkey Town, Red Staggerwing -niekoniecznie, aczkolwiek po Who's You Baby Now albo przed, nie było dla mnie nadużyciem Oczko A to ciekawostka bo ten wspólny projekt MK&EH nie przypomina mi, nie nawišzuję w takim stopniu jak dla Was do Golden Heart Uśmiech Ale jeszcze o tym pomyœlę Oczko
Odpowiedz
Ja lubię ''All the Roadrunning''. Nawet ostatnio na okršgło leci w samochodzie (Hillbilly pewnie zaczyna ostrzyć gwóŸdŸ Oczko ) ale już głosu Emmy z płyty koncertowej nie trawię.
A tak w ogóle to uważam, że od ''The Ragpieker's Dream'' Mark przedkłada ponad muzykę tekst. Muzycznie płyty sš coraz oszczędniejsze, natomiast teksty sš coraz bardziej wymagajšce.
Wolę jak ciarki po plecach przechodzš mi pod wpływem dżwięku gitary niż po dwóch wersach mšdrego tekstu.
Przypuszczamy, że nowa płyta to będzie powrót do korzeni. Ja więc czekam na dużo gitary.
Odpowiedz
Faktycznie Mark bardzo rozwinšł się jako autor tekstów, czy jednak przedkłada je nad muzykę? Tego bym nie powiedział. Fakt - muzyka jest prostsza w swej formie, bardzo ciekawie tłumaczy to sam Mistrz:

(...) ostatnio piszę prostsze piosenki niż kiedyœ... jednak kiedy stajesz się coraz lepszym twórcš, instrumentalistš, to tš prostotš można przekazać więcej treœci, po prostu jest mniej 'zmarnowanych' dŸwięków (...)
1990, In The Studio

To okreœlenie "mniej zmarnowanych dŸwięków" bardzo mi się spodobało. Coœ w tym na pewno jest. Ja też wolę kiedy ciarki po plecach przechodzš od dŸwięków gitary, ale to zupełnie normalna reakcja, jak sšdzę. Muzyka ma o wiele większš moc poruszania czułych strun (w moim przypadku) niż tekst w obcym języku, ale połšczona z mšdrym i głębokim tekstem jest mieszankš absolutnie doskonałš Oczko.

Cytat:Originally posted by Robson
Ja nawet na płycie Sailing To Philadephia widzę Donkey Town, Red Staggerwing -niekoniecznie, aczkolwiek po Who's You Baby Now albo przed, nie było dla mnie nadużyciem
Red Staggerwing na STP??? Broń Cię Panie! Oczko Jak dobrze, że się Mark zdecydował na odłożenie go na póŸniej... Z resztš Who's Your Baby Now mógłby sobie wg mnie również podarować (najsłabsze ogniwo tej pięknej płyty) i zamiast tego wstawić np Long Highway albo Camerado (prawdziwe perełki) Oczko.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Œwietny cytat z Mistrza Kooba odnalazłeœ. Jest z 1990 roku, a ja czuję, że Mark wprowadził te słowa w czyn dopiero w 2002 roku. Brakuje mi plastycznego ubarwienia słów za pomocš gitary - pewnie tego co Mark nazywa 'zamarnowanym dŸwiękiem'. Stšd pewnie te moje odczucia o przedkładaniu tekstu nad muzykš.
Odpowiedz
Ale wtedy Kuba nie mielibyœmy takich pięknych bisajdów Oczko Bo przecież nie często zdarza sie tak wspaniały singiel jak What It Is Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa@Mar 28 2007, 03:01 AM
Z resztš Who's Your Baby Now mógłby sobie wg mnie również podarować (najsłabsze ogniwo tej pięknej płyty) i zamiast tego wstawić np Long Highway albo Camerado (prawdziwe perełki) Oczko.
Akurat Who's your baby now bardzo mi się podoba, ale żal mi, że poznanie takich cudnych piosenek jak What have I got to do, Camerado, Long Highway, Let's see you graniczy z cudem. A Camerado zwłaszcza. Dzień w dzień ostatnio tego słucham Uśmiech

A u Guy'a ciagle luty.... -_-
We'll make it to

Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson+Mar 28 2007, 08:24 AM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Robson @ Mar 28 2007, 08:24 AM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> Ale wtedy Kuba nie mielibyœmy takich pięknych bisajdów Oczko Bo przecież nie często zdarza sie tak wspaniały singiel jak [i]What It Is Uśmiech [/b]
Już Mark by coœ wymyœlił żebyœmy mieli inne Oczko. To prawda, że singiel What It Is jest genialny, toż to jak EPka! Uśmiech

<!--QuoteBegin-Grzegorz[/i]
Œwietny cytat z Mistrza Kooba odnalazłeœ. Jest z 1990 roku, a ja czuję, że Mark wprowadził te słowa w czyn dopiero w 2002 roku.[/quote]
Cytat wówczas odnosił się do Your Own Sweet Way, utworu, który jak dla mnie jest jednym z najpiękniejszych Markowych, takim, który wywołuje te niesamowite dreszcze na plecach... Masz rację, o wiele bardziej przemawiajš kawałki 'uplastycznione' Markowš gitarš, niż takie gdzie opowiada bardziej lirycznie. Może na nowym albumie powróci więcej takiej gitary, za którš tęsknimy Oczko.
Odpowiedz
Guy cišgle milczy, ale tu i ówdzie pojawiajš się przecieki Oczko

Na nowym albumie MK zagrał ponoć akordeonista Ian Lowthian, któego pamiętamy z A Shot At Glory. Pojawi się ponoć w trzech utworach.

Tutaj więcej info
Odpowiedz