Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kill To Get Crimson
Cytat:Originally posted by Andrzej@Sep 24 2007, 11:15 PM
Nie jest usprawiedliwieniem, że Mark w końcu gra co chce i co lubi. Jest artystš i w statusie artysty jest tworzyć dla ludzi. Wszyscy ,którzy tego nie robili znikneli. W tym cała sztuka, żeby wymyslić coœ, czym zadziwi się œwiat.
Znany wszystkim autor paru niezłych symfonii: "to nie dla was tworzę, to dla przyszłych czasów". On nie tworzył dla publicznoœci. Publicznoœci jego muzyka się często nie podobała. I dlatego NIKT o nim nie zapomniał ^_^

To tylko dygresja. Wracajšc do głównego nurtu, naprawdę cieszę się, że jest tu tyle krytycznie nastawionych fanów Uśmiech Naprawdę.

No i wolę KTGC od Communique. Pozdro600 i dobranoc
<span style=\'color:blue\'><span style=\'font-size:9pt;line-height:100%\'>Słucham tylko MARKOWEJ muzyki!</span></span>
Odpowiedz
Tak, ja zdecydowanie też - "Kill to get crimson" jest dużo, dużo, dużo lepsze od "Communique" - nawet nie tyle muzycznie, co lirycznie. Płyta ma cudowny klimat - u mnie jest na podium, zaraz pod "Making movies" i "Love over gold".
&quot;Come up and feel the sun
A new morning has begun...&quot;
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by HOWARD+Sep 24 2007, 05:56 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (HOWARD @ Sep 24 2007, 05:56 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> Uważam, że nie można z faktu, iż się ostatnia płyta Marka K. komuœ nie podoba tak bardzo jak owoce/dokonania za czasów DSów, czynić z tego przyczyny do krytykowania i do zabraniania komukolwiek wypowiadania się niepochlebnego o płycie. Nawet w doœć ostrzejszy jak to się do tej pory na forum zdarzało sposób. [/b]
Nic takiego nie miało miejsca. Nikt nikomu nie zabraniał krytykować, nie wiem skšd takie pomysły.
Zapraszamy do wyrażenia swego zdania. Może jest jeszcze kilka osób, na których nowy album wywarł dobre wrażenie? Oczko.

<!--QuoteBegin-Andrzej
Cooba - kto za czasów pierwszej deeski i Comunique gral tak jak oni????
NIKT - i to był pomysł. Ponadczasowy Cooba.
[/quote]
Communique, jak już wczeœniej zauważył Robson, było kontynuacjš stylu debiutanckiego albumu a więc wielce nowatorskš płytš nie była. Czas pokaże czy faktycznie KTGC nie przetrzyma próby czasu, tylko dla tego, że nie jest nowatorska. Tak rozumujšc, szansę na ponadczasowoœć majš dzisiaj w muzyce rozrywkowej tylko komputerowo generowane nowe brzmienia, których nikt wczeœniej nie wymyœlił..? Nie przekonuje mnie taka argumentacja. Ale... miałem się już zamknšć Oczko.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Nie jestem pewien Andrzeju czy musimy najnowszš płytę MK ustawiać obok Communique. Nie jestem pewien czy w ogóle musimy jš ustawiać obok jakiejkolwiek płyty DS. Po co? Ja nie widzę takiej potrzeby ani przymusu. Nie będę przekonywał o jej walorach nowatorskich czy ponadczasowoœci. To drugie to kwestia czasów które sprawdzš po nas inni Oczko Ależ Andrzeju ta płyta bardzo ubogaciła mój œwiat. Zadziwiła mój œwiat. Tak poszerzyła mój muzyczny horyzont. I nikt mi tego nie zabierze. Mark nagrał płytę dla mnie i może jeszcze kilku osób. To prawdziwa frajda móc obcować z tš muzykš. A kimże ja jestem aby twierdzić że Mark cofa się w rozwoju??? Jestem za maly aby opisać jej piękno. Nie bardzo też rozumiem wszystkich zarzucajšcym tej płycie brak pomysłu. To brzmi bardzo ogólnikowo. Czy możecie tę myœl rozwinšć?

ps. Raingod smutno czyta się słowa które sš poniżej pasa
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Sep 24 2007, 08:37 PM
zal mi po prostu ze to dla mnie tylko kolejna plytka do kolekcji lezaca na polce
obok mocno zakurzonej RD ( sluchalem raz ) i shangri-la ( sluchalem 2 razy )
Marti, sam sobie odpowiedziałeœ. Wielu, którzy słuchali już nowej płyty pokusiło sie choć o kilkukrotne przesłuchanie, zanim się wypowiedzieli...
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Sep 24 2007, 08:53 PM
no tak ale jesli nie pisze "pod publike" to po co wydaje ?
niech sobie siedzi w domu i brzdaka

mysle ze czesc osob jedzie na koncerty bo czuja jeszcze lata tej wielkosci
to tak jak z przywiazaniem do jakiejs druzyny sportowej - kiepsko graja
ale kibice i tak przychodza

ps oczywiscie troche przesadzam bo ta plytka ma jakis wdziek
i chyba wole ja od shangri-la - moze przez ta przerwe country z emmylou harris wydaje sie byc swiezoscia nieswiezego dziadka Uśmiech
Czyżby sale koncertowe były puste na koncertach MK?
Czyżby płyty się nie sprzedawały?
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Jeœliby się nie sprzedawały, to bym nie miał takich trudnoœci z jej dostaniem Język

Ale to może "zasługa" małego nakładu? Who knows...
knopfler.pl na Facebooku - https://www.facebook.com/knopflerpl

Perkusja jest jedna a pałki są dwie :]

"Drummers have the biggest instruments... Uśmiech"
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa+Sep 25 2007, 01:59 AM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (koobaa @ Sep 25 2007, 01:59 AM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-HOWARD@Sep 24 2007, 05:56 PM
Uważam, że nie można z faktu, iż się ostatnia płyta Marka K. komuœ nie podoba tak bardzo jak owoce/dokonania za czasów DSów, czynić z tego przyczyny do krytykowania i do zabraniania komukolwiek wypowiadania się niepochlebnego o płycie. Nawet w doœć ostrzejszy jak to się do tej pory na forum zdarzało sposób.
Nic takiego nie miało miejsca. Nikt nikomu nie zabraniał krytykować, nie wiem skšd takie pomysły.
Zapraszamy do wyrażenia swego zdania. Może jest jeszcze kilka osób, na których nowy album wywarł dobre wrażenie? Oczko. [/b][/quote]
Ok, może "zabranianie" - tak powinienem napisać Uśmiech
Raczej chodziło mi o to, że jeœli się komuœ nie podoba, nie powinniœmy jakoœ "na siłę" przekonywać, że coœ jest nie tak, dlatego, że tej osobie się nowa płyta nie podoba. Mimo wszystko.
Fajnie, że sš różne zdania.
Nie jest nudno Uśmiech

...
W 1985 (1986) roku pewnie wszyscy co do jednego się zachwycali okropnie Duży uśmiech

Odpowiedz
Anrom ale napisalem tez ze glownie jezdzimy tam dla sentymentu na te koncerty
i na stare kawalki...albo te lepsze, wybrane.
na pewno nie wydalbym 200 zl na TLWNF - mysle ze Romeo i Julia bije ten kawalek o kilka klas

" Nikt nikogo nie broni
i nikogo nie karze
wszystko można zastšpić
czego nie można powtarzać
powietrza które nas dzieli
płytkiego oddechu braku nadziei
lęku przed sobš i jeszcze
siebie samego i wreszcie

całej serii pomyłek
jeœli jesteœ kim dotšd nie byłeœ
teraz nie musisz tłumaczyć
czego nie myœlisz można zobaczyć

i tak warto żyć" Uśmiech
1,2,3
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Sep 25 2007, 03:37 PM
Nie jestem pewien Andrzeju czy musimy najnowszš płytę MK ustawiać obok Communique. Nie jestem pewien czy w ogóle musimy jš ustawiać obok jakiejkolwiek płyty DS. Po co? Ja nie widzę takiej potrzeby ani przymusu. Nie będę przekonywał o jej walorach nowatorskich czy ponadczasowoœci. To drugie to kwestia czasów które sprawdzš po nas inni Oczko Ależ Andrzeju ta płyta bardzo ubogaciła mój œwiat. Zadziwiła mój œwiat. Tak poszerzyła mój muzyczny horyzont. I nikt mi tego nie zabierze. Mark nagrał płytę dla mnie i może jeszcze kilku osób. To prawdziwa frajda móc obcować z tš muzykš. A kimże ja jestem aby twierdzić że Mark cofa się w rozwoju??? Jestem za maly aby opisać jej piękno. Nie bardzo też rozumiem wszystkich zarzucajšcym tej płycie brak pomysłu. To brzmi bardzo ogólnikowo. Czy możecie tę myœl rozwinšć?

ps. Raingod smutno czyta się słowa które sš poniżej pasa
Jechalem kupić ta płyte specjalnie do Berlina. Wczeœniej nic nie słuchałem. Wszystko co mialem usłyszeć miało byc dla mnie totalnym zaskoczeniem. Czułem,że uœmiecham sie sam do siebie ze szczęœcia, o czym może œwiadczyć fakt, że Pani przy kasie w trakcie płacenia zapytała mnie,cytuje:
"Pan sie do mnie usmiecha,czy ze mnie œmieje" (nt.œwietny tekst)
Prawie wszystkie argumenty na tak i na nie - mnie przekonujš. Zazroszczę tym, ktorych ta płyta zauroczyła - jesteœcie po prostu szczęœciarzami. Wasze sugestie,spotrzeżenia,rezenzje biorę sobie głęboko do serca, bo jesteœcie wielkimi autorytetami na tym Forum, i nie wolno przejsć obok nich obojętnie. Mi tym razem sie nie udało. Po raz pierwszy sie rozczarowalem, z jakich powodów to już wiecie.
Dzis po tak wielu trafnych recenzjach możemy sie chwytać za słówka i dywagować , że to miałem , a tamtego nie miałem na myœli. Dużo sie o tej płycie piszę - to dobrze, to dobrze ,że sš różne zdania, ale troche boli, jak tym na "Nie" zarzuca się, że "nie doœcigajš Marka". Po tygodniu przesłuchań jestem na nie, ale jeœli by się coœ z czasem zmieniło , nie będzie to dla mnie żadnš ujmš powiedzieć Wam , że dołšczyłem do grona szczęœciarzy, i na pewno "UŒMIECHNĘ SIĘ DO PANI KASJERKI, A NIE BĘDĘ SIĘ Z NIEJ ŒMIAŁ.
We are the sultans of swing...
Odpowiedz
A ja właœnie dzisiaj dostałem w ręce "KTGC" w wersji z dvd. Przesłuchałem na razie 3 numery, obejrzałem trochę dvd-na razie nie mam klimatu do słuchania/oglšdania (brak czasu), za jakiœ czas moje przemyslenia Uśmiech
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Andrzej@Sep 25 2007, 02:51 PM
Dużo sie o tej płycie piszę - to dobrze, to dobrze ,że sš różne zdania, ale troche boli, jak tym na "Nie" zarzuca się, że "nie doœcigajš Marka". Po tygodniu przesłuchań jestem na nie, ale jeœli by się coœ z czasem zmieniło , nie będzie to dla mnie żadnš ujmš powiedzieć Wam , że dołšczyłem do grona szczęœciarzy, i na pewno "UŒMIECHNĘ SIĘ DO PANI KASJERKI, A NIE BĘDĘ SIĘ Z NIEJ ŒMIAŁ.
Pewnie pijesz do mnie Andrzej. Nie miałem na myœli, że Ci, którym się nie podoba nowy album "nie doœcigajš" Marka. Może użyłem niefortunnego zwrotu piszšc "nie nadšżajš", ale myœlałem bardziej o sytuacji, że kiedy tak bardzo nastawiamy się na konkretne brzmienia, stylistykę, dynamizm, solówki... w tym samym czasie inne walory tej muzyki gdzieœ nam uciekajš. Ale i tak to wszystko jest kwestiš gustu. Przepraszam wszystkich urażonych moim niefortunnym sformułowaniem.

PS. To również boli jak okreœla się mnie mianem ortodoksa używajšc przy tym niewybrednych przykładów, tylko dlatego, że mnie się ten album podoba.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Na forum tym od zawsze interesowało mnie i zadziwiało w pewien sposób to, że o różnych kwestiach, o opiniach potrafiš tutaj Użytkownicy rozmawiać w sposób niezwykle kulturalny i elegancki.

To mi się podoba!

Odpowiedz
Jak widać KTGC wzbudziło wiele emocji jak żadna poprzednia płyta... Co dobrze œwiadczy o tej płycie. Cóż, sšdzšc po wypowiedziach w tym wštku, Mark stracił chyba kilku fanów Oczko Ja przesłuchałem nowš płytę już chyba z 10 razy. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale jest zupełnie inna i lepsza niż poprzednie płyty i na pewno nie zakurzy się u mnie na półce - œmiało mogę powiedzieć że jest lepsza niż GH, Nie ma co porównywać twórczoœci MK sprzed 30 lat i dzisiejszej, bo do tej starej nie ma powrotu - my się bardziej zmieniliœmy niż Mark. Nie umiemy się skupić i znaleŸć chęci do jakiejœ głębszej refleksji - jesteœmy zmuszani do coraz szybszej konsumpcji i takie płyty nas nudzš - zresztš pan, który napisał recenzję w Newsweeku jest właœnie takim "dzieckiem kultury korporacyjnej". ZnajdŸcie czas na przesłuchanie tej płyty 10,15,30 razy a zobaczycie że jest œwietna, a na powrót DS nie ma szans - bo i po co? Kiedyœ ze słownikiem w ręku tłumaczyliœmy teksty piosenek, próbujšc zrozumieć o co w nich chodzi. Ilu z nas znalazło czas, aby przesłuchać płyty z tekstami w ręku, tak od poczštku do końca?
Love Over Gold
Odpowiedz
Mimo, że jeszcze płyty nie mam, to po przeczytaniu Waszych opinii czuję się jakbym płytę już znał - trochę jak w Rejsie Szczęśliwy
A tak na marginesie, może ktos mnie uœwiadomi: co to jest: http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=115...rt=1157545
Odpowiedz
Winyl? W takiej cenie? Czy to nie winyl?
<span style=\'font-family:Verdana\'><span style=\'font-size:12pt;line-height:100%\'><span style=\'color:midnightblue\'>Pozdrawiam

Kuba Oczko</span></span></span>
Odpowiedz
Jest już dostępny następny występ promocyjny Knopflera:

Madrid, Spain
The Chivas Studio
Showcase, 20.9.07

01 - Intro
02 - Donegan's gone
03 - song for sonny Liston
04 - Rüdiger
05 - Let it all go
06 - The fizzy and the still
07 - True love will never fade
08 - Done with Bonaparte
09 - Postcards from Paraguay
10 - Brothers in arms

After Berlin 10.9.07 this is the second showcase to promote the new album "Kill to get Crimson".

A dzisiaj następne show w Amsterdamie - ale transmisja dopiero 2.11.2007...

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Mam nadzieje ze setlista ulegnie jednak lekkiej zmianie...przynajmniej poszerzeniu. No i moglby troche inne kawalki z nowej plyty Mark wybrac Język
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
Sšdzicie, że to jest pełna setlista albo chociaż przedsmak? Szczerze mówišc to spodziewałbym się szerszego repertuaru... Ale do koncertu jeszcze jakieœ 210 dni więc wszystko może się zmienić Uśmiech
<span style=\'font-family:Verdana\'><span style=\'font-size:12pt;line-height:100%\'><span style=\'color:midnightblue\'>Pozdrawiam

Kuba Oczko</span></span></span>
Odpowiedz
Moim zdaniem, a przynajmniej mam takš nadzieję, na trasę wiosenno-letniš przygotujš zupełnie nowy set.

Ten ewidentnie kopiuje utwory z poprzedniej trasy. Myœlę, że próby dopiero przed głównymi koncertami zdecydujš o set-liœcie.
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz