Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mark W Polsce !
Olaf - nie czepiaj się ;-) ;-) :-)
Znicz z pozytywkš to super sprawa - podobnie jak "Znicze aromatyczne" czy "Salon nagrobków".
Pracuję by żyć! - nie: "żyję by pracować"
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by hekselman@Jan 26 2008, 02:57 PM
Olaf - nie czepiaj się ;-) ;-) :-)
A czegóż to ja się niby czepiam??? :blink:
Odpowiedz
Znicz z pozytywka?
No dobra, wycofuje sie z grajacej poduszki.... Nawet mi do glowy nie przyszlo takie porownanie, ale skoro tak to cos w tym musi byc... :blink:
I'm sorry.
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Ok, mam kilka uwag.

Po pierwsze - nie zapominajmy, że dla Knopflera œpiewanie jest jego zawodem - może lubić grać, œpiewać, komponować; może lubić swoich fanów; może lubić atmosferę koncertu - jednak nadal jest to dla niego tylko praca.
Po drugie - Knopfler nigdy nie był artystš, który œwietnie czuje się w towarzystwie fanów - jest skromny, a myœlę, że nie jest tylko moim odczuciem to, że przez całš swojš karierę fanów traktował na dystans (co nie wyklucza szacunku, który zawsze im okazywał).

Nie miejmy więc złudzeń, że Knopfler będzie interesował się kilkoma/kilkunastoma balonikami, nawet podœwietlonymi, które przygotujemy - więc jeœli je robimy, robimy je tylko dla pozostałej częœci publicznoœci.
Moim zdaniem nie ma sensu dawanie Knopflerowi prezentu w takiej formie - jest on artystš, który dał setki koncertów, ma wiele tysięcy fanów i - naprawdę, uwierzcie mi - codziennie dostaje wiele prezentów. Tak więc - bardzo trudno wymyœlić cokolwiek oryginalnego - a już na pewno poduszka, nawet w kształcie gitary, nawet spiewajšca i tańczšca, oryginalna nie jest.

Staram się spojrzeć także na charakter danego artysty - moim zdaniem w przypadku Knopflera większš przyjemnoœć sprawiłaby mu tańsza i łatwiejsza do zdobycia kolekcja powiedzmy pięciu (lub - w zależnoœci od naszych możliwoœci finansowych - większej iloœci) klasycznych polskich ksišżek w anglojęzycznym wydaniu, z dedykacjš - prezent praktyczny, taki, z którego skorzysta oraz niebagatelny.

Moim zdaniem moglibyœmy wybrać klasycznych (i tych najbardziej znanych poza granicami naszej ojczyzny) pisarzy z XX wieku - np. Gombrowicza, Lema, Kapuœcińskiego lub poetów - Herberta, Miłosza.

Literatura jest ważnš częœciš w życiu Knopflera - co wiele razy podreœlał w wywiadach - dobrym przykładem jest choćby "Telegraph road" inspirowane Knutem Hamsunem i jego "Błogosławieństwem ziemi".
Naprawdę, Knopfler to taki typ człowieka, który - moim zdaniem - bardziej ucieszy się z ksišżki, niż z poduszki, czy innej rzeczy tego typu.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
Numitor:
Nawet jeżeli MK trzyma fanów na dystansie, nie stoi to na przeszkodzie, aby dać mu jakiœ dowód wdzięcznoœci, sympatii. Zwłaszcza, że nie mamy jego koncertów na codzień, tylko raz na jakiœ czas. Ale nie zgadzam się z Tobš tylko w tej jednej kwestii, bo po głebszej analizie Twojego posta, doszłam do wniosku, że dobrze zrobiłeœ, rzucajšc takie œwiatło na tę sprawę. Bo faktycznie, chyba nikt z nas nawet przez chwilę nie pomyœlał o tym, że jeżeli już mamy coœ dać, to musimy bardziej wzišć pod uwagę charakter Marka. Uważam więc pomysł z ksišżkami za trafiony. Choć z drugiej strony patrzšc: z koszulki był zadowolony. Zobaczymy co na to reszta Uśmiech Pozdrawiam
We'll make it to

Odpowiedz
Witam Powiem że pomysł z gitarš œrednio mi się podoba, sam osobiœcie gdy dostaje tego typu prezenty czuję sie zirytowany Uśmiech lubię za to dostac coœ praktycznego własnie ksišżkę czy płytę z muzykš , może pomysł numitora jest dobry jakaœ pozycja ksišżkowa czy może albumowa Uśmiech
Odpowiedz
Ja to widzę tak, jedna sprawa to co będzie można sobie zrobić dla nas, i tu mamy jakieœ tam koszulki, baloniki, baner, kubki, bryloczki ... Tu sie można zasatanowic co zrobić i większoœć z tyj gadżetów i tak może nam się przydać póŸniej - ja np. z mojego pomysłu kubka bym był bardzo zadowolony, ktoœ inny z breloczka i tak dalej ... a nic by nie zaszkodziło jak by MK dorzucić w gratisie że tak powiem ...

A druga sprawa, to faktycznie podarowanie czegoœ bardziej pożytecznego, nie wiem wzniosłego... choć to ciężka sprawa. Jeœli chodzi o takie polskie gadżety, to ja np. zawsze kupowałem jakieœ szkatułki z bursztynu, obrazki i warszawš i fakt te ksišżki... choć powiem szczerze, że to takie na siłę zawsze było... jakiœ czas temu moja siostra dostała od zaprzyjaŸnionych Niemców właœnie taki box klasycznych kompozytorów - i powiem szczerze, że zadowolona - w sumie jest grywa na pianinie...

Więc myœlę, że twój post numitorze, był bardzo ważny bo zwrócił nam uwagę na pewnš doœć istotnš sprawę, Andrzeju a jak tam kuluary forum'owe oceniajš sprawę ?
Ja jestem za pomysłem czegoœ poważniejszego z pola literatury i muzyki ze zwróceniem właœnie na polskoœć
Odpowiedz
Adam, podpisuję się pod Twoim postem - sšdzę, że na ofiarowanie jakiejœ ksišżki można by było już się zgodzić i nie szukać więcej pomysłów, no bo rzeczywiœcie Mark zasługuje na coœ wyjštkowego, a tego ewentualnego gratisa wybrać w ankiecie.
No nie wiem, ja tu nie rzšdzę Szczęśliwy
Poprosimy o głos wyrocznię. (A jest w ogóle? Duży uśmiech)
We'll make it to

Odpowiedz
A pomyœleliœcie w jaki sposób można by mu wręczyć prezent? Kiedy?
Co do ksišżki to byłbym za jakimœ albumem fotograficznym ukazujšcym piękno naszego kraju.
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Anrom: pamiętasz Katowice 2005? Mnie nie było jeszcze wœród Was, ale znam to z opowieœci, że Grzeœ za poœrednictwem agencji vivaart dostał się na spotkanie z Markiem przed koncertem i wręczył mu koszulkę.
Można by spróbować zrobić coœ podobnego.
We'll make it to

Odpowiedz
Anrom spoko podpisuje się pod albumem fotograficznym to byłoby dobre praktyczne Uśmiech i ukazujšce nasz kraj , oczywiœcie w wersji anglojęzycznej Uśmiech
Odpowiedz
Oczywiœcie, że w wersji anglojęzycznej. ^_^
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Kapitalny pomysł z tymi ksišżkami NUMITOR !!

Bardziej opowiadam się jednak za literaturš a nie tylko albumem fotograficznym. Album przeglšda się szybko - to prawie jak komiks, natomiast nad wierszami czy prozš Mark posiedzi trochę dłużej i może bardziej zapamięta polskich fanów. Najlepiej połšczyć coć do oglšdania i czytania... Ja się dokładam do takiego prezentu jakby co.

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Co różni ksišżki i "baloniki"? "Baloniki" miałyby być czymœ n a c z a s trwania koncertu,pewnego rodzaju niespodziankš dla Marka, dla którego publicznoœć w każdym kraju to "ciemna masa" (chodzi o widoczny ze scceny kolor). Niewiele koncertów z tej trasy (z tego co pamiętam to tylko Warszawa, Berlin, Praga) oferuje miejsca na płycie, w niewielu krajach istnieje tak zorganizowane forum jak u nas. Te dwa fakty prowokujš do tego typu niekonwencjonalnej akcji. (Nie sposób coœ takiego przeprowadzić w ogromnej hali, gdzie wszyscy cały koncert grzecznie siedzš....)
A może to jedna z ostanich tras koncetrtowych?
Ksišżki - rewelacja, jeżeli tylko uda się spotkać p r z e d występem z Markiem.
Nie wiem. które tytuły dostępne sš w wersji angielskiej, ale można chyby założyć, że właœnie takim prezentem wolałyby pochwalić się Mark przed żonš...
Parę nazwisk autorów już zostało wymienionych. Nieœmiało zamieniłbym Lema na Mrożka, (ze względu na rodzaj literatury chyba bliższy Markowi) a Kapuœcińskiego podpowiedziałbym "Podróże z Herodotem" .
Odpowiedz
Oto co znalazłam:

Powieœci
Samotnoœć w sieci Oczko
Begin There
Blind Date
Emparor
The Cobra's Heart
Another day of life

Jednak nie wydaje mi się żeby z tych ksišżek coœ można było wybrać.
Dziadku: -> Tam, gdzie ja szukałam, "Podróże z Herodotem" sš tylko w wersji polskiej. Ale spróbuję jeszcze gdzieœ poszperać.

Albumy:
Polska (01)
Polska (02)
Polska (03)
Polska (04)
Polska (05)
Polska (06)
Polska (07)
Polska - Najpiękniejsze Zabytki
Polska (08)
Polska w starej fotografii
Polska od mórz do gór
Cuda natury w Polsce
Cuda Natury (?)
Kraków (01)
Łazienki
Zamek Królewski, Łazienki, Wilanów
Warszawa
Warszawa 02
Piła
Wrocław (01)
Wrocław (02)
Wrocław 03
Wrocław 04
Mazowsze
Tatry
Tatry (02)
Wieliczka
Olsztyn (wersja niemiecka)
Pomorskie

Pozostaje tylko się zdecydować, czy chcemy album ukazujšcy nasz cały kraj, czy np. tylko Wrocław...

Poezja
Zbigniew Herbert - Poezja Wybrana
Adam Zagajewski
ABC Miłosza
Miłosz
Pan Tadeusz

Stšd mi się zdaje, można byłoby Herberta lub Mickiewicza.

Tylko, myœlałam też dzisiaj, patrzšc na zbiór ksišżek jakie mam w domu, o takiej polskiej klasyce, jak np. "Faraon" Prusa - pozostaje tylko pytanie, czy Markowi chciałoby się czytać ksišżki historyczne?

Jeżeli nie mielibyœcie nic przeciwko, ja mogę spróbować spotkać się z Markiem przed koncertem - mogłabym wzišć kogoœ z Was ze sobš.
Decyzję zostawiam Wam....
We'll make it to

Odpowiedz
Ania, doceniam ogrom pracy! I co stšd wybrać?Głowa boli...
Odpowiedz
No właœnie, co stšd wybrać? Duży uśmiech
Lubię MARKOWE zajęcia Uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
Znalazłam coœ jeszcze - tylko problem w tym, że trzeba by te ksišżki sprowadzać z zagranicy: (oczywiœcie sš one w języku angielskim, lub dwujęzyczne)
Przewodniki po Polsce
Polska
Wawel
Szczecin
Toruń
h t t p: / / w w w. p o l t r a d e r . c o m / - polski sklep internetowy w Anglii. Znalazłam w nim:
1. Spis dostępnych polskich ksišżek przetłumaczonch na angielski
2. Albumy o Polsce po polsku i po angielsku
Na dzisiaj już chyba tyle Oczko
Pozdrawiam
We'll make it to

Odpowiedz
Powiem Wam jedno. Cokolwiek z tego wyjdzie mam Kandytatkę która powinna uœcisnšć dłoń mistrza. To właœnie Ania M. Wiadomo Kogoœ trzeba wybrać. Ja głosuję na Anie Oczko

ps. jeœli Grzeœ prawie trzy lata temu dostał się do Marka to dlaczego nie mogłaby się dostać Ania? I kolej na Dame Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
"Literatura jest ważnš częœciš w życiu Knopflera - co wiele razy podreœlał w wywiadach - dobrym przykładem jest choćby "Telegraph road" inspirowane Knutem Hamsunem i jego "Błogosławieństwem ziemi".

To może warto zebrać co nieco więcej tytułów

"Romeo And Juliet" - William Shakespeare: “Romeo And Juliet”
"Telegraph Road" - Knut Hamsun: “Growth of the Soil”
"Private Investigatons" - Raymond Chandler o dedektywie Pillipie Marlowe a więc kryminalne opowieœci były inspiracjš do napisania tej opowieœci
"Heavy Fuel" - Martin Amis: “Money”- sa pewne przesłanki
w okresie "Brothers In Arms" Mark sięgał często po poezje D.H Lawrence'a i stšd m.in jeœli dobrze pamietam "Ride Across The River"
"Done With Bonaparte" -Jeanette Winterson "The Passion"
"Sailing To Philadelphia" - Thomas Pynchon: “Mason & Dixon”
"Boom, Like That" -Ray Krock „Grinding It Out”
"Song For Sonny Liston" - Nick Tosches: “Night Train”-
"Junkie Doll" - Edward St. Aubyn „Some Hope”
"Why Aye Man" - Seamus Heaney „The Spirit Level”
"True Love Will Never Fade" - Sarah Hall: “The Electric Michelangelo”- przesłanki
"Let It All Go" - Joyce Cary: “The Horse’s Mouth”
"Madame Geneva's" -Patrick Dilon „The Much Lamented Death of Madam Geneva" - tu tez tylko przesłanki
"The Fish And The Bird" -Richard Powers "The time of our singing"- ?

I coœ mi się wydaje że to nie jedyne inspiracjeUśmiech

To nie prosta sprawa Mark dużo czyta i jeden Bóg wie co w tej chwili ale może zdradzi nam to na swojej kolejnej płycieUśmiech[B]
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz