Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koncert Marka W Polsce A Media
No właœnie. Zauważyliœcie jakš słabiutkš kampanię promocyjnš miał ten koncert?
Na wp.pl informacja o koncercie pojawiła się co prawda doœć dawno, ale szybko zniknęła. Na głównej stronie pojawiła się miesišc, dwa temu.
Radia Zet nie słucham więc nie oceniam.
TVN objšł patronat medialny - była wczoraj w ogóle jakaœ ekpia z TV bo nie widziałam?
We wszystkich wiadomoœciach aż huczało: gdy przyjeżdżał Bono, gdy teraz ma przyjechać Madonna, gdy przyjeżdżały "Papryczki" mówili o tym w prawie wszystkich programach informacyjnych. Na popularnych portalach po koncertach sławnych gwiazd pojawiało się: "XY rozgrzał publicznoœć". Dziœ cisza. A Mark rozgrzał wcczoraj publikę do czerwonoœci!!
Nawet ta młodziutka Rihanna miała lepszš kampanię, a ona mogłaby Markowi czyœcić buty gdyby się zgodził.
WG mnie kampania promocyjna występu TAKIEGO artysty u nas w kraju godna pożałowania. Wiem, nie ma Dire Straits to i ludzie nie chca słuchać Marka bo "bez Dire Straits on nic nie znaczy". Ale czy to nie jest przypadkiem tak, że i wtedy i teraz to on ustalał reguły? Teraz po prostu zespół się nie nazywa i sš w okół Marka inni ludzie. Ale w dalszym cišgu on rozdaje karty. A więc i Dire Straits to w sumie Mark Knopfler. Zasłużył się dla œwiatowej sceny muzycznej, jest żywš legendš. Wczoraj udowodnił że jest wirtuozem, że chce, że potrafi, że kocha grać. Wypadałoby zadbać o jakšœ lepszš kampanię. Takie jest moje zdanie, a jakie Wasze?
A może ja się czepiam? :unsure:
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Aniu ale sala była pełne - jeœli chodzi i miejsca siedzšce to 95%wypełnienia. A te 5% to pewno ludzie co z przyczyn różnych kupili bilet i po prostu nie dotarli. Zresztš bilety na miejsca siedzšce rozeszły sie szybciutko, a i na płycie było doœc gęsto.
Ale wracajš do tematu.
Wiesz ja specem od marketingu nie jestem, ale Mark i Riana to troszkę różne grupy docelowe "klientów". Słuchacze Marka to twardzi zawodnicy, orientujš się kiedy wychodzi album kiedy będzie koncert, itp. A bilet na pewno kupi - nie będzie się na tym zastanawiał. Nie wiem ale myœlę że ok 60% koncertu. Tak samo nie wiem czy wiecie ale w sierpniu Clapton przyjeżdża do gdańska i ten koncert reklamy też dużej nie ma. A gwiazd hohoho. Swojš drogš dla ironni na sadybie wiszš plakaty reklamujšce oba koncerty obok siebie. A z kolei koncerty takich gwiazdek jak Riana czy Madonna trzeba po prostu "klientom" wcisnšć.
Mówi sie, że zadaniem marketingu jest odnaleŸć potrzebę klienta, ja sie z tym nie zgadzam funkcja jest wytworzenie chęciš posiadania czegoœ, w tym wypadku posłuchania madonny czy riany, myœlę że tak współczynnik œwiadomych "klientów "to ok 20% i dlatego potrzebna jest reklama.
Ale swojš drogš ten patronat TVN też mnie dziwi żadnej wzmianki o tym nie widziałem.

A już jako ostatnia kwasja kurcze ciekawe czy któryœ z koncertów zostanie profesjonalnie zarejestrowany. Kurcze super by było...

Pozdrawiam
Odpowiedz
hmm może problem polega na tym, ze prowadzi się zbyt porzšdnie?? nie ma nowych żon, nie nacpał się i nie pobił nikogo, więc dla mediów (zwłaszcza polskich - plotkarskich) jest nudny jak flaki z olejem?? (jedynie udało mu się przebić raz kiedy zaliczył dzwona na motorze)???
zresztš już i w 2001 i w 2005 też nie było zbytniego hałasu o przyjeŸdzie do Polski i koncercie.. chyba po prostu media uznały że nie jest na topie i jest wykonawcom niszowym (w pewnym sensie sam się w tym zamknšł - idšc w takim kierunku a nie innym, Został uznany za dinozaura i tyleż poœwięcono mu miejsca Smutny
a dla mnie to osobiœcie najważniejsze wydarzenie muzyczne roku!!!
hmm swoja stronš dziwne że np. koncert Santany ma się odbyć na stadionie gwardi (pewnie dla 20 tys ludzi), a MK został zamknięty w malutkim torwarze...
A co do tej "ta młodziutka Rihanna" to pewnie wielu dziennikarzy sie do niej œlini, ale za parę lat jak zostanie grubš i brzydkš to juz niewiele osób będzie o niej pamiętało (takich gwiazdeczek" przemknęło już cale stado i niewielu już je pamięta...
a jak widać muzykę Mistrza potrafiš teraz docenić tylko jego fani...
ale fakt marketing w tej sprawie zawalił po całosci, pewnie bilety poszły to po co się wysilać???
Odpowiedz
Piotr masz rację, Mark nie dostarcza "Sensacji" mediom i w sumie nikt o nim nic nie wie.. Adam Ty też masz rację - Rihanna i Mark to inna kategoria. Fakt sala była pełna. Być może Mark jest wykonawcš niszowym wg medii - ale czy ludzie nie pamiętajš jakie triumfy œwięcił przed laty?? Od "masy" należy mu się szacunek.
I jakaœ promocja.
We'll make it to

Odpowiedz
Mysle ze on sam nie chce tej promocji - pewnie moglby zdopingowac do reklamy jakby bylo mu to potrzebne - sam mowil ze jest zmeczony graniem na duzych stadionach
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Zgadzam się z przedmówcami. Jak już wspominałem w innym wštku - byłem kiedyœ na Deep Purple. Też to zespół z historiš, tradycjš i w ogóle, ale reklama koncertu była tak samo intensywna. Po prostu obydwa zespoły nie należš do głównego nurtu pop kultury - nie robiš mnóstwa teledysków, usłyszy się je raz na 100 dni radiu (Knopfler solo, nie DS). Po prostu sš to takie zespoły Undergroundowe - tworzone prze koneserów dla koneserów Uśmiech
[Obrazek: direkopia2mv3.jpg]
Odpowiedz
Bardzo trafione podsumowanie
""dla koneserów przez koneserów""
Po prostu czasami ta reklama jest zbędnš.

Ale szukajšc czegoœ czego można by się przyczepić, to fakt kompletne medialne olewstwo, nie wiem - wstawka z teleekspresie w dziele muzyka, czy w tym cholernym TVN, że przyjechał taki goœć, zagrał było super fajnie i tyle.
A fakt pod scenš czy w okolicy ja fotoreportera nie widziałem ...
Bycmoże ktoœ był coœ powiedział ale ja tego nie zanotowałem

Bo jak by nie patrzył było to wydšżenie kulturalne przez duże K.
Takie jest moje zdanie
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by AdamM@May 3 2008, 08:27 PM
Bardzo trafione podsumowanie
""dla koneserów przez koneserów""
Po prostu czasami ta reklama jest zbędnš.

Ale szukajšc czegoœ czego można by się przyczepić, to fakt kompletne medialne olewstwo, nie wiem - wstawka z teleekspresie w dziele muzyka, czy w tym cholernym TVN, że przyjechał taki goœć, zagrał było super fajnie i tyle.
A fakt pod scenš czy w okolicy ja fotoreportera nie widziałem ...
Bycmoże ktoœ był coœ powiedział ale ja tego nie zanotowałem

Bo jak by nie patrzył było to wydšżenie kulturalne przez duże K.
Takie jest moje zdanie
W telekspresie dziwne że nie było, nie wiem może przeoczyli albo dadzš jutro Oczko

A jeżeli chodzi o wydarzenia kulturalne - czy takim obecnie nie jest bardziej koncert Dody na 10-lecie lokalnego supermarketu niż koncert jakiegoœ tam Knopflera, który nawet nigdy nie robił supportu przed Feel'em? Język Po prostu to co jest aktualnie popularne jest uważane za kulturę warta wspomnienia w kšciku telekspresu... tak jak dziœ "po raz 1254 na szycie list przebojów Fell z piosenkš "Kiedy jest mu ciemna to i wszystko jedno" ". A Knopfler to co? Tylko złota płyta, jeden głupi koncert... jak to może się równać z geniuszem Filla/Video/Virgin/Boys/Ich Troje/Manddaryny/Dody...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Ania_M@May 3 2008, 04:30 PM
Nawet ta młodziutka Rihanna miała lepszš kampanię, a ona mogłaby Markowi czyœcić buty gdyby się zgodził.
Duży uśmiech

Sala była pełna - i owszem, ale tylko jedna. A Polska jest dużym krajem. Zobaczcie na Niemcy! Nie mam pojęcia jak wyglšda promocja u naszych sšsiadów (może Dziadek lub Gasper się wypowiedzš), ale tam Mark zapełnia dużo więcej obiektów...
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Hehe wiesz myœlałem żeby o "tej" Dodzie napisać miałem nawet wspomnieć o remizie ale jakoœ darowałem sobie. Zresztš ona to jest naprawdę œmieszna swojej pierwszej żałosnej płytki sprzedała pamiętam 20tyœ egz., to większy nakład majš ksišżki pod tytułem "Pompy mono œrubowe" czy "Nowoczesne systemy dozujšce" ;-) Pozdrowienia dla inżynierów ...
Tak czy owak podpisuję się pod twoimi słowami obiema rękoma.
Możesz zostać moim rzecznikiem.

Tak jeszcze na szybko wymyœliłem wiesz w sumie muzyka jest jakšœ markš i to tak samo jak z Jaguarem i Land Roverem np. oni też się nie reklamuję bo klient ich zna i jak stwierdzi potrzebę nabycia nowego egz. to sam pójdzie do salonu.

No troszkę Jaguar robi odstępstwa bo ostatnio najsłabsze modele reklamuje...

Pozdrawiam
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by anrom@May 3 2008, 08:41 PM

Sala była pełna - i owszem, ale tylko jedna. A Polska jest dużym krajem. Zobaczcie na Niemcy! Nie mam pojęcia jak wyglšda promocja u naszych sšsiadów (może Dziadek lub Gasper się wypowiedzš), ale tam Mark zapełnia dużo więcej obiektów...
Sale koncertowe sš wypełnione po brzegi, ale prawdę powiedziawszy nie wiem jak to jest z ich promocjš w mediach. Po prostu nie oglšdam w ogóle TV i nie słucham niemieckiego radia.

Na ulicach nie widziałem zbyt wielu plakatów z Markiem...

Mimo tego, że nie włšczam telewizora czy radia, zawsze trafiajš do mnie wiadomoœci o koncertach jakichœ czarnoskórych raperów, czy też choćby o rewolucjach żołšdkowych paris hilton <_<
Odpowiedz
Rihanna a Knopfler to dwie różne sprawy.

Ona jest gwiazdš 21 wieku, Knopfler liderem wielkiego Bandu który renesans przeżywał w latach 90-tych i tyle.

ja też powoli zaczynam akceptować że to co mamy teraz to nie lata 90-te.

Wiem że trudno to Wam zaakceptować ale niestety bilety można było kupić na poprzednim jego koncercie od ręki w kasie na pół godziny przed koncertem. Smutne ale prawdziwe

pozdro.
Odpowiedz
fakungio
ale czy fakt że na œwiecie wypija się więcej litrów coli niż czerwonego wina œwiadczy o tym że cola jest lepsza?

ja nie wiem ile biletów zostało niesprzedanych w tym roku czy trzy lata temu
nie interesuje mnie to
cieszę się z muzyki którš mogłem posłuchać na żywo i że mogłem jej posłuchać razem z fantastycznymi ludŸmi którzy tak jak ja jš kochajš, czujš przez skórę, którzy tak jak ja przy niej czasem płaczš
Odpowiedz
fakungio nie powiedział, że Rihanna jest lepsza Uśmiech Powiedział, że ma więcej publicznoœci. To jest fakt, i to fakt który mnie niepokoi. Im bardziej wyrafinowana sztuka, tym mniejszy kršg odbiorców, a co za tym idzie - brak funduszy, aby tę sztukę propagować. Markowi to nie grozi, ale zjawisko istnieje i się chyba pogłębia. Prostactwo prze do przodu zawłaszczajšc sobie kolejne media i wdzierajšc się bezceremonialnie w umysły młodzieży. Młodzieży, która będzie niedługo decydowała (czy to głosami, czy to wyborami konsumenckimi), jaka muzyka ma rację bytu.

Największe niebezpieczeństwo widzę w instytucji hołubionej przez nasze wszystkie rzšdy jak œwięta krowa - w systemie edukacji. Hołubionym, ale zaniedbanym i niedofinansowanym. Hołubionym na odczytach i na papierze. W praktyce do pracy w szkole idš albo godni podziwu ideowcy, albo nieudacznicy, którym nie powiodło się gdzie indziej. Ci drudzy prędzej czy póŸniej wykończš tych pierwszych.

Dlaczego widzę tu zagrożenie? Dlatego, że w szkole rzšdzi ten, kto rzšdzi rówieœnikami. Nie będzie to bynajmniej intelektualista z ksišżkš w ręku. Choćby nawet był błyskotliwy, to zapewne nie będzie miał "parcia na władzę" - odda pole kretynom w różowych wdziankach. A reszta im sie podporzšdkuje chowajšc swoje prawdziwe pasje głęboko pod kołdrš.

Wybaczcie, nie wiedziałem że to napiszę... Poleciało samo. Tak to jest jak mnie coœ wkurza Uśmiech
Odpowiedz
A widzieliœcie jakieœ koszulki, plakaty, czy płyty w sprzedarzy po koncercie? Bo ja jakoœ nie, a specjalnie wypchałem portfel, żeby nakupować pamištek Smutny musiałem potem zrywać afisz z wiaduktu, udało się, nie porwał się, będzie wisiał u mnie Uśmiech
Love, Peace & Dire Straits
Odpowiedz
Udało Ci się zerwać afisz? Szczęœciarzu... skseruj mi! Duży uśmiech
Były gadżety ale ceny piorunujšce :ph34r:
We'll make it to

Odpowiedz
Cytat:Originally posted by filipk91@May 4 2008, 11:58 AM
A widzieliœcie jakieœ koszulki, plakaty, czy płyty w sprzedarzy po koncercie? Bo ja jakoœ nie, a specjalnie wypchałem portfel, żeby nakupować pamištek Smutny musiałem potem zrywać afisz z wiaduktu, udało się, nie porwał się, będzie wisiał u mnie Uśmiech
Przy wbiegu na płytę po lewej jeżeli byłeœ w kierunku na halę. Ceny europejskie Język
Odpowiedz
Były gadżety, ja byłem przy stoisku na górze. Ceny...

koszulka od 100 zł
kubek 50 zł
program trasy 50 zł
i uwaga...

płyty Marka ... 80 zł (kiedy tego samego dnia widziałem niektóre po 20 zł w empiku)

no niestety, chciałbym kupić sobie koszulkę, ale ceny mi to uniemożliwiły. Trudno się mówi !
&quot;It's the end of a perfect day for all the surfer boys and girls...&quot;
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Piotrec@May 4 2008, 07:32 PM
Były gadżety, ja byłem przy stoisku na górze. Ceny...

koszulka od 100 zł
kubek 50 zł
program trasy 50 zł
i uwaga...

płyty Marka ... 80 zł (kiedy tego samego dnia widziałem niektóre po 20 zł w empiku)

no niestety, chciałbym kupić sobie koszulkę, ale ceny mi to uniemożliwiły. Trudno się mówi !
Tak ceny jak w poprzedniej trasie ,trzeba się przyzwyczajać Szczęśliwy dla mnie
te błyskotki troche tandetne jak na te ceny. Ale jak ktos się zdecydował to ma
pamištke do końca życia Uśmiech
Odpowiedz
A te koszulki byly takie jak na jednym ze zdjec ma Danny? w sumie koszulke mozna sobie zrobic samemu, tylko wtedy jest to srednio pamiatkowe. ale ja mam zamiar zamowic nadruk biletu i bedzie ok Uśmiech
Love, Peace & Dire Straits
Odpowiedz