Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mark (a Może Ds?) W Hd - Takie Moje Marzenie
Œwietnie napisane faf123, rozbawiło mnie to "całowanie w czoło" Masz wiele racji.
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by faf123+May 17 2008, 11:13 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (faf123 @ May 17 2008, 11:13 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Piotrd@May 17 2008, 07:09 PM
hmmm uważam, ze akurat nie jest to kwestia opłacalnoœci finansowej, a po prostu wyglšda na to, ze Markowi się nie chce (vide obecna trasa nie było by problemem nagrać tego na odpowiednim sprzęcie i wydać potem płytę HD (wozów do nagrań i sprzętu /kamer itp itd/ HD jest już mnóstwo i wcale nie sš to wiele wyższe koszta niż wydanie dvd (czy myœlisz, ze takie Deep Purple to obecnie większa gwiazda niż DS i MK???a oni wydali ze swej trasy BluRay i skoro im się opłacało to by się opłacało MK...
a ze można zarobić nadal na Ds œwietnie pokazuje wydawanie co chwila the best of w stylu Sultans of Swing czy teraz Private Investigations i to się œwietnie sprzedaje (zwłaszcza W EPOCE NOSTALGII ZA LATAMI 80-TYMI) dzisiejsi 40 latkowi, ówczeni nastolatkowie wychowani na DS (i nie tylko) teraz juz dzieci majš podchowane, a ze wiek już taki to przeżywajš drugš młodoœć i chcš powspominać przy czym szaleli w młodoœci..
" to aż żal się robi, ze MK to olewa, bo jak widać sporo wykonawców z jego generacji idzie z postępem, nie wiem co się stało z MK, który kiedyœ przodował w nowinkach technicznych, a teraz jakiœ dziwny zastój.."
- myslisz piotrzeD że Mark wstaje rano, idzie do żony i mówi do niej "wiesz, wydam swojš trase z przed 20 lat na BluRay" a ona mu odpowiada "œwitny pomysł Mark, Ty to masz łeb i lubisz nowinki techniczne!!" i całuje go w czoło...Sšdze, że tak nie jest . Mark raczej nie ma wpływu na to co sie wyda w jakiejs tam technologii. Myslisz ze z BiA tak było : "a może wydać to na CD?" - jak pomyœlał, tak zrobił? Od takich decyzji jest wydawnictwo muzyczne. Niektórzy wykonawcy wraz z wydawnictwami nakręcajš machine i tworzš kolejne reedycje albumów w róznych formatach, ale jest to raczej sposób na zarabianie, niż da zaspokojaniae się w "nowinkach technicznych" Uśmiech

Co do dzisiejszych 40 latków, to sšdze, że ta grupa często dzieci ma już "podchowane" itd, ale raczej z przeciętnej polskiej pensji nie decyduje się na telewizor od ziemi po bramy niebios. Tak samo nie wydajš fortuny na płyty w formatach, które przyjma sie na rynku za pare dobrych lat. Poczekajmy troche. BluRay stanie sie bardziej popularne i cena pewnie też opadnie. Wtedy (już Ci 50 latkowie) zakupiš sobie koncert na tym cudownym formacie w Media Markt i puszczš sobie koncert w domu...Tzn pewnie na mniejszym telewizorze, bo wiele obecnych 40 latków nie ma sufitu na wysokosci 3 piętra w swoim mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty Uśmiech [/b][/quote]
ty cały czas myœlisz w polskich kategoriach, a przykro to może zabrzmi, to jednak większoœć fanów MK żyje po za Polskš i ich stać na takie "fanaberie". to po pierwsze po drugie MK jest już na tyle obytym w showbiznesie weteranem, ze ma spory wpływ na co i jak się wydaje z jego twórczoœci (to nie britni spirs czy inna spice girls..
ok chyba już nie ma sensu dalej prowadzić tej dyskusji, bo jak widać po wyminie postów, każdy zostanie przy swoich poglšdach...
Odpowiedz
Piotr

Nie ma o co się obrażać, ale czasem sięgnšć do witryny GFletchera. Wyraznie tam jest napisane, ze MK nie jest zainteresowany wydawaniem dvd z lat DS a nawet z solowej kariery-przeciez jest caly koncert z Madrytu z roku 2001 sfilmowany i juz miał być wydawany na dvd i żadne polskie realia nie majš tu znaczenia
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by pablosan@May 18 2008, 11:10 AM
Piotr

Nie ma o co się obrażać, ale czasem sięgnšć do witryny GFletchera. Wyraznie tam jest napisane, ze MK nie jest zainteresowany wydawaniem dvd z lat DS a nawet z solowej kariery-przeciez jest caly koncert z Madrytu z roku 2001 sfilmowany i juz miał być wydawany na dvd i żadne polskie realia nie majš tu znaczenia
hmmm widzę problem ze zrozumieniem sensu dyskusji u Ciebie, przecież dyskusja jest o czym innym!!! toż to ja piszę wyraŸnie żę Markowi nie chce się wydawać płyt z koncertów!!! i realia polskie nie majš nic do tego!!! dyskusja maja z Aaadamem jest o to, ze on uważa, że płyt MK nie wydaje ze względów na rzekomš nieopłacalnoœć, ja zaœ twierdzę, ze mu się po prostu nie chce...
Aaadam pewnie w ten sposób próbuje trochę tłumaczyć Mistrza (usprawiedliwić go- ach to serce fana Uśmiech ) dlaczego olewa wiernych fanów nie wydajšc płyt koncertowych...
Odpowiedz
Cytat:hmmm widzę problem ze zrozumieniem sensu dyskusji u Ciebie, przecież dyskusja jest o czym innym!!! toż to ja piszę wyraŸnie żę Markowi nie chce się wydawać płyt z koncertów!!! i realia polskie nie majš nic do tego!!! dyskusja maja z Aaadamem jest o to, ze on uważa, że płyt MK nie wydaje ze względów na rzekomš nieopłacalnoœć, ja zaœ twierdzę, ze mu się po prostu nie chce...
Aaadam pewnie w ten sposób próbuje trochę tłumaczyć Mistrza (usprawiedliwić go- ach to serce fana smile.gif ) dlaczego olewa wiernych fanów nie wydajšc płyt koncertowych...

No trochę z tym masz racji, bo wštek ekonomiczno-finansowy jest pierwszym jak dla mnie wytłumaczeniem, niechęci MK do tego typu wydawnictw.

Choć wiesz, pewni artyœci (zarazem pisarze, naukowcy itp) czasami wydajš swoje działa wbrew sensowi ekonomicznemu i zdrowemu rozsšdkowi.

Ale cóż MK zawsze był i jest bardzo powœcišgliwy wobec fanów, zarazem jeœli chodzi i taki spontaniczne akcje jak chłopaki znów w Pradze próbowali zorganizować, jak i wydawnictwa - bo jak by chciał to fakt i 10 DVD i HD innych dziwactw by wydał...
Odpowiedz
No dobrze, czyli wnioski powstajš proste. Mark nie wydaje na takich formatach, bo mu sie nie chce (pewnie musiałby sie nabiegać ku temu, żeby cos takiego wyszło- a mu sie "nie chce"). Kolejny wniosek: jesli na super ultra nowoczesnych formatach z XXII wieku coœ wyjdzie, to kupi to "coœ" piotrd, żeby podziwać jakoœć na swoim słynnym telewizorze, oraz zamożne "portfele" zza zachodniej granicy.

Dyskusja o jakosci, formatach, wielkosciach...a gdzie tu miejsce na muzyke? Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by faf123@May 18 2008, 03:27 PM
No dobrze, czyli wnioski powstajš proste. Mark nie wydaje na takich formatach, bo mu sie nie chce (pewnie musiałby sie nabiegać ku temu, żeby cos takiego wyszło- a mu sie "nie chce"). Kolejny wniosek: jesli na super ultra nowoczesnych formatach z XXII wieku coœ wyjdzie, to kupi to "coœ" piotrd, żeby podziwać jakoœć na swoim słynnym telewizorze, oraz zamożne "portfele" zza zachodniej granicy.

Dyskusja o jakosci, formatach, wielkosciach...a gdzie tu miejsce na muzyke? Uśmiech
hmmm powiem tak: dla mnie słuchanie MK i DS na mp3 to katorga, nie którym to wystarcza....
kiedyœ dawno temu, był w jednym z pism komputerowych taki ciekawy test: porównywali mp3 do cd-audio, wzięli super sprzęt, rożnych ludzi (od takich tzw. złotousznych, po zwykłych zjadaczy chleba... wœród materiałów referencyjnych była muzyka poważna, jazz, jakiœ współczesny łomot w stylu house i hiphop, znalazł się również jeden kawałek DS (już w tej chwili nie pamiętam który, ale z ktorejœ z pierwszych płyt.
I co ciekawego wyszło z tych testów??? ano to, ze o ile we współczesnych kawałkach w stylu house czy hiphop nawet ludzie wyczuleni na dŸwięki nie byli w stanie odpowiedzieć które to cd-audio, a które mp3. Inaczej zupełnie sprawa się miała z muzykš klasycznš, jazzem i dire straits, tu przejœcie na mp3 powodowało wyraŸnš różnicę, którš słyszeli nawet normalni ludzie, gubił się gdzieœ pewien drobny niuans, muzyka stawała się dostrzegalnie mniej szczegółowa...
Jak myœlicie dlaczego powstały Super Audio CD(SACD), DVD-Audio, dlaczego myœli się nad nowymi jeszcze lepszymi sposobami rejestracji?? Dlaczego częœć ludzi woli stare dobre winyle??? bo właœnie szukajš tego drobnego niuansu, który powoduje, ze jeden np. gitarzysta jest geniuszem a i inny tylko marnym grajkiem..
muzyka MK, jego sposób gry na gitarze jest wart tego by słuchać go na jak najlepszym sprzęcie, żeby właœnie móc sie delektować tymi wszystkimi smaczkami, sposobem uderzania w struny, grš bez kostki itp
i teraz dochodzimy do nagrywania HD, tu nie chodzi o sam obraz, ale również o dŸwięk taki nagrany dŸwięk może dać wiele przyjemnoœci (spytajcie się tych co byli na koncercie na Torwarze i w Pradze co je różniło??? wiele osób zwróciło uwagę na o wiele lepszš akustykę (a wiec i dŸwięk) w Pradze, twierdziło, ze o wiele przyjemnie słuchało im się koncertu u naszych czeskich sšsiadów, niby grał ten sam wykonawca ten sam sprzęt, pewnie ten sam inżynier akustyk, a jednak była różnica (mimo, ze w Warszawie był MK wypoczęty a w Pradze już wyraŸnie zmęczony), to był ten włšsnie drobny element jakim jest różnica w akustyce, a wiec w dŸwięku docierajšcym do uszu odbiorcy.
To jest ten delikatny niuans, który pozwala lepiej słuchać muzyki....
Odpowiedz
Wiesz Piotrze tu muszę przyznać tobie rację, wręcz za lekko potraktowałeœ sprawę.
Faf123 - oczywiœcie masz rację, muzyka jest w tym wszystkim najważniejsza, ale ...

Zacznijmy od poczštku, bo mamy 2 sprawy - formaty i sprzęt.
MP3 to wg. mnie "samo" zło, do bit rate 190 to wg. mnie NICZEGO sie nie da słuchać, powiem szczerze jestem wielkim fanem DS, słucham też troszkę innych rzeczy jak Pink Floyd, Deep P, Claptona, Doorsów. Ale i czasami zdarza mi się posłuchać jakiegoœ rapu czy disco. Więc jest to muzyka w wielkiej mierze robiona œciœle na komputerach, więc całe pasmo jest skonstruowane pod miłoœników subbuferów i iPodów (ach znów ten marketing)...
A w powiedzmy to NORMALNEJ muzyce co powstaje za pomocš "instrumentów" wszystko wyglšda z deka inaczej... Wymaga ona całego pasma (także mocy w całej szerokoœci, a nie tylko skrajne częsci pasma dla subbuferów i tweeterów), dużej dynamiki i innych niuansów.

Idšc dalej œladami komputerów, załóżmy, że mamy formaty doœć dobre bezstratne lub o bardzo niskiej stracie pasma, czytaj FLAC, MPC , ale także DVD, HD-DVD... Ale cóż mamy komputer, a w nim masakrš jest karta dŸwiękowe w przypadku użycie wyjœć analogowych, nie doœć, że majš fatalnej jakoœci końcówki mocy, to wprowadzajš cały ogrom zakłóceń elektromagnetycznych...

Cóż mamy na szczęœcie wyjœcia cyfrowe, tam już jest lepiej...
Tak to wyglšda słuchanie muzyki z komputera, lecz nie każdego stać (bšdŸ ma chęć ) kupować oryginalne CD, bo na "bogatym zachodzie" ;-) mp3 i inne kradziejstwa sš równie dobrze rozwinięte jak w PL ...

Wg. mnie całkiem dobrym i w miarę finansowo logicznym rozwišzaniem jest po prostu CD, dobrej klasy odtwarzacz, analogowe połšczenie z amp i tyle. Bo wbrew powszechnej opinni, często to one lepiej wypada. Dlatego że przetworniki Analogowo/Cyfrowe wbudowane w amplitunery często sš znacznie słabsze niż te wbudowane w odtwarzacze CD. No i głoœniki odpowiednie to jest wg. mnie podstawa, ludzie często kupujš wypasione amplitunery i odtwarzacze, a zapominajš o tym że głoœnik jest w tym wszystkim praktycznie najważniejszy...

Co do koncertów, fakt dŸwięk dŸwiękiem, mi też na poczštku rzucił się w uszy ten beznadziejny pogłos wysokiego pasma (torwar). Ale po chwili i tak było niesamowicie cudownie - mark wszystko nadrobił "wirtłozeriš", mógłbym tam nawet siedzieć z głowš w akwarium, a teraz i tak non stop słucham tego trzeszczšcego bootlega i wolę go od BiA SACD...

Pozdrawiam
Odpowiedz
Hmm...zastanawiajšce...Czyli ja, słuchajšc Marka przez słuchawki mojego mp3 ( a raczej przechodzšc wtedy przez katorge), oraz słuchajšc przez wieże podłšczonš do komputera nie słysze "niuansów"? Na moje skromne ucho, ta różnica nie jest taka ogromna.Jeœli puszcze sobie z CD to wychodzi na to samo.Tak samo to się sprawdza w muzyce klasycznej. Słuchajšc "Parsifala" Ryszarda Wagnera, albo któregoœ z koncertów Rachmaninova na mp3 nie słysze połowy instrumentów? Nie bede słyszał nic, jeœli 10 minutowy utwór mam skompresowany do 3 MB- tu sie zgadzam...ale kto tak słucha? Chyba tylko dresiarze na swoich komórkach w tramwaju. Chodzšc regularnie do filharmonii na koncery, potem słuchajšc innych wykonań np z Deutsche Grammophon w domu nie dostrzegam ogromnej różnicy...
Być moze Piotrze masz racje, słucham przez caly czas na takim poziomie, że myle już Knopflera z Krawczykiem...
A może ja jestem już przygłuchawy? Lata "katorgi" byłyby uzasadniemiem do uchybień mojego organizmu...

Wydawanie majštku życia na nowoczesne formaty moim zdaniem jest pozbawione sensu. Ma to sens, jesli ktoœ chce posłuchać obok muzyki na koncercie każdego (za przeproszeniem) pierdnięcia z widowni. No ludzie...Wam juz chyba chodzi tylko o przodowanie w swoistej licytacji gadżeciarzy, a nie o relatywnš poprawę dzwięku!
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by AdamM@May 18 2008, 05:37 PM
Co do koncertów, fakt dŸwięk dŸwiękiem, mi też na poczštku rzucił się w uszy ten beznadziejny pogłos wysokiego pasma (torwar). Ale po chwili i tak było niesamowicie cudownie - mark wszystko nadrobił "wirtłozeriš", mógłbym tam nawet siedzieć z głowš w akwarium, a teraz i tak non stop słucham tego trzeszczšcego bootlega i wolę go od BiA SACD...
i o to właœnie chodzi Duży uśmiech
Odpowiedz
faf123 - rozbawiłeœ mnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu - tym knopflerem i krawczykiem, i latami katorgi przy słuchaniu muzyki...

Nie no proszę nie stawiajmy sprawy na "ostrzu noża" - z tymi drogimi gadżetami - każdy wydaje kasę na to co lubi - fakt przechwalanie nie jest mile widziane. Wiesz ja też się czasami podœmiewam z audiofilii - najbardziej podoba mi się jak kupujš kable do zasilania sprzętu jakieœ bajeranckie za XXXzł - a zapominajš o tym co majš w œcianie zaraz za kontaktem, czyli miedziany drucik 2.5mm2 za 0,70zł za metr ;-)

Myœlę, że słuchajšc dużo klasyki słyszysz troszkę różnic, ja nie nazwał bym tego katowaniem się - ale powiedzmy szczerze, słuchanie jakiegoœ "pierdzenia" z malutkich słuchawek z mp3...

A wracajšc do mp3 ciekaw jestem jak widzicie temat legalnoœci posiadanego materiału...
Tylko bez wojny proszę...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by AdamM@May 18 2008, 11:08 PM

A wracajšc do mp3 ciekaw jestem jak widzicie temat legalnoœci posiadanego materiału...
Tylko bez wojny proszę...
Od kiedy słucham Marka i DS nie mam żadnych mp3 oprócz bootlegów z koncertów. Jak mi się jakaœ płyta podoba, to zbieram pienišżki i jš kupuję. I tak powolutku powiększam swojš kolekcję. Mp3 to dla mnie półœrodek, który w żadnym wypadku nie zastšpi mi CD. Za bardzo słyszę różnicę. Oczko
Odpowiedz
mam dokładnie takie samo zdanie jak Gasper Uśmiech
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
I ja mam takie samo zdanie Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Gasper - popieram i robię podobnie

Duży uśmiech

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
wkładasz płyte do komputera, przegrywasz jš w dobrej jakoœci i masz muzykę na swoim mp3. Kupujesz do tego dobre sluchawki i masz to samo co na CD. Chyba tylko walenie w wodzie usłyszałyby róznice miedzy MP3 a CD....

Rozumiem ze na rynku jest duzo tandetnych odtwarzaczy, a ludzie sciagaja pliki z internetu po 128 kbps 44 khz,a póŸniej sluchaja tego czegos na sluchawkach po 20 zl.. no ale nie wszyscy tak robiš...
Odpowiedz
poczytaj sobie co to jest kompresja stratna...
Odpowiedz
Nie zapominajcie jeszcze że jest jeszcze okładka z tekstami. Czyli wszystkie walory estetyczno-graficzne Oczko
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
No no okładeczki sš bardzo ważne, zgadzam sie z wami, ja tam najbardziej lubiš œrodkowš stronę z Alchemy. Swojš drogš był kiedyœ temat o okładkach płyt DS i MK.

Pozdro
Odpowiedz
pomijam fakt, ze jestem niedokształcony i musze sobiej eszcze poczytac to czy tamto. Ja poprostu kieruje sie uchem a nie okiem, ktore patrzy na format, urzadzenie, liczbe albo na co niektórzy bardzo zwracaja uwage - cenę.

Co do okładek i płyt, to rzecz jasna sie zgadzam Uśmiech
Odpowiedz