Liczba postów: 519
Liczba wątków: 19
Robson napisał(a):A na ostatniej płycie nie ma gitary?
Jest, ale bardziej brzmi jak gitara Hanka Marvina niż Knopflera.
A ja chciałbym posłuchać jak paluszkami szarpie sobie struny... najlepiej Pensy
a tak w ogóle to coś Guy Fletcher nas nie rozpieszcza
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Liczba postów: 29
Liczba wątków: 1
Pensa zdecydowanie taaaak !!!! Miejmy nadzieję że znajdzie swoje miejsce na nowej plycie  Pozostaje czekać.... Pozdro !
Liczba postów: 1,651
Liczba wątków: 16
Jeśli śledzicie stronę Guy'a uważnie to wiecie, że w zeszłym tygodniu zarejestrowano baaardzo głośną partię gitary MK na zestwie (gitara + piec) identycznym do tego z Money For Nothing. Oczywiście efekt będzie zapewne zupełnie inny. O brak gitary na albumie MK jednak się nie obawiam. Jak i o zestaw świetnych melodii.
Jeśli chodzi o datę wydania, to raczej na pewno jesień 2009.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
04.11.2008, 14:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2008, 14:39 przez Robson.)
Melodie dla Marka zawsze były bardzo ważne. A że przez ostatnie lata stał się bardzo sentymentalny to jakby dodatkowa dla mnie wartość. Wiem, że wiele osob oczekuje mocniejszego i bardziej rockowego brzmienia to temat rzeka, ale jak zwykle i na szczęście otrzymamy płytę z muzyką jaka Markowi gra w duszy
Póki nie będzie oficjalnego stanowiska co do premiery wierzę w wiosnę
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 3,395
Liczba wątków: 219
Dla mnie największa radość to to, że w zasadzie już niedługo będziemy mogli cieszyć się tą płytą  Kocham muzykę tego faceta przeogromnie i to, co nagra, przyjmę zawsze z wielką radością. Czy będzie to brzmienie mocniejsze czy nie, radość będzie zawsze taka sama
A czy wiosna? Obawiam się, że się nie wyrobią
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to
Tu można kupić moją książkę
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Liczba postów: 804
Liczba wątków: 10
Z nagraniem płyty zapewne się wyrobią. Jednak wiosna to nie jest dobry czas na wydawanie płyt z taką muzyką, jaką proponuje nam MK.
Ja optuję za jesienią - już tradycyjnie zresztą. A na wiosnę 2010 jedziemy na koncert!
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
anrom napisał(a):Z nagraniem płyty zapewne się wyrobią. Jednak wiosna to nie jest dobry czas na wydawanie płyt z taką muzyką, jaką proponuje nam MK. Ja optuję za jesienią - już tradycyjnie zresztą. Jeśli płytka będzie w klimacie K2GC, to faktycznie bardziej nadawałaby się na długie, jesienne wieczory
anrom napisał(a):A na wiosnę 2010 jedziemy na koncert! To mi się podoba
We'll make it to
Liczba postów: 1,761
Liczba wątków: 71
Sam jestem ciekaw w jakim kierunku pojdzie Mark. Czego właściwie od niego oczekujemy. Czy Jego pomysłowość ma jakieś granice.
Zobaczcie na nas samych, a właściwie na nasze Forum. Ongiś wszyscy tryskaliśmy pomysłami i ilością mniej lub bardziej wartościowych postów. I gdzieś leciutko wszystko pouciekało. Natomiast od Marka ciągle wymagamy - sami nie wiedząc czego. A On jak zwykle musi zaskoczyć ,zauroczyć i przekonać nas do swoich propozycji. Kurde.....teraz juz chyba kazdy z nas zrozumiał jak łatwo jest skrytykować , a jak trudno wynależć i zrobić coś co trafi do ludzkich, muzycznych serc. Ponoć własnie po tym poznaje sie wielkiego artystę, że ciągle swoją muzyką ma ludzkości coś do powiedzenia. Czekam z wielką niecierpliwością na nową płytę......tak całkiem na poważnie.
We are the sultans of swing...
Andrzej napisał(a):Od arka ciągle wymagamy - sami nie wiedząc czego.
Fani są od tego, żeby czasem trochę pomarudzić
Andrzej napisał(a):A On jak zwykle musi zaskoczyć ,zauroczyć. Nie musi  On po prostu robi to cały czas
We'll make it to
To co pisze Andrzej to bardzo ważne jest. Często mam tak że chcę podesłać jakiś nowy wątek, ale z obawy przed powtórkami po prostu rezygnuje. Druga sprawa, że z czasem człowiek się trochę zniechęca i jeśli coś wymyśli i nie widzi kontynuacji danego wątku to sobie odpuszcza i zamienia się tylko w czytelnika forum. Wolna wola ale wyłącznie czytelnicy nie stworzyli by tego forum. Na pocieszenie obserwując forum MKNews nie jest tak źle. Forum ożywa w czasie koncertów i nowej płyty ale ważne abyśmy trzymali rękę na pulsie i przy okazji rośli w siłę i się rozwijali  To prawda Andrzeju wielkość Marka Knopflera m.in polega na tym że ciągle ma wiele do powiedzenia i opowiedzenia. Nie zawsze chwytamy o co mu chodzi bo jego historie łatwe nie są a przy okazji nie tworzy muzyki dla mas, ale to chyba już nie jest jego zmartwienie. On jest jest już od ładnych kilku lat zupełnie w innym miejscu i wyglada na to że bardzo dobrze się czuje w swojej muzycznej bajce  Tak więc chwilo trwaj!  I co bardzo ważne a może nawet najważniejsze- niczego nie musi udowadniać.
Liczba postów: 804
Liczba wątków: 10
Robson napisał(a):On jest jest już od ładnych kilku lat zupełnie w innym miejscu i wyglada na to że bardzo dobrze się czuje w swojej muzycznej bajce Tak więc chwilo trwaj! I co bardzo ważne a może nawet najważniejsze- niczego nie musi udowadniać.
Święte słowa
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Liczba postów: 685
Liczba wątków: 55
Jak będzie tak jak na "Golden Heart" czy "Shangri La" czy "Sailing..." to cudownie będzie
Liczba postów: 1,816
Liczba wątków: 88
nowa plyta Marka bedzie swietna bo przez nas oczekiwana, wiecie a jak ktos jest glodny to naprawde chleb najlepiej smakuje , czyli to co podstawowe a to Mark nam zapewni i jeszcze jakie marzepany muzyczne  ja nie ma co do tego watpliwosci
Cudownie bedzie jak bedzie tak jak dotychczas.
Mirku swietne porownanie
We'll make it to
We'll make it to
Liczba postów: 1,761
Liczba wątków: 71
MAGIA....MAGIA
We are the sultans of swing...
Liczba postów: 519
Liczba wątków: 19
Dla mnie ta gitara to jeszcze większy znak firmowy Marka niż Fender...
tylko skąd wziąć te 20 tysiaków?
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Liczba postów: 1,389
Liczba wątków: 26
A ile kosztuje taka Pensa nowa?
Hillbilly - bluźnisz! Kazałbym ci odciąć język, wyrwać paznokcie i nabic na pal.
Love, Peace & Dire Straits
A ja muszę sie do czegoś przyznać. Kiedy poznawałem DS i namiętnie wsłuchiwałem się w pierwsze płyty w ogóle nie myślałem w takich kategoriach na jakiej Mark gra gitarze w tym utworze a w tym. Jakiej używa. Jakie lubi. To było totalnie poza moim odbieraniem i czuciem muzyki. Nieznany świat. Powiem więcej. W okresie solowym MK też na to nie zwracałem uwagi. Po prostu chłonąłem muzykę i właściwie to mi wystarczało. Tak jest i dziś ale teraz też zależy mi aby wiedzieć na jakiej gitarze Mark gra i jaka jest najczęściej przez niego używana. Bo przecież brzmienie, model, styl to wszystko jest bardzo ważne i nawet możemy porównywać widząc w jego studiu taką a taką gitarę majac świadomość że w przeszłości grał na niej taki a taki utwór. Tak naprawdę po raz pierwszy zwrócił mi na to uwagę Kuba O. w jednej z naszych wspólnych audycji. Dziękuję Kuba
http://www.mark-knopfler.info/guitars.htm
Ja do tej pory nie zwracam uwagi na to, na jakich gitarach gra Mark  Wiem, że ma Pensę i Fendera, ale w jakiej piosence na jakiej gra, to dla mnie mało istotny szczegół. Ba - gdyby nie to Forum, to nawet bym nie wiedziała o Pensie i Fenderze  Podobnie jak u Roberta, dla mnie ważniejsze jest to aby móc chłonąć muzykę
We'll make it to
|