Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy album MK - Get Lucky :)
Z tego co ja zrozumiałem to ta płytka z trzema utworami będzie w tym boksie jako część całości i nie będzie dostępna osobno.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
przed get lucky czeka nas jeszcze sześćdziesiątka marka. oby dalej nagrywał nowe płyty.
Odpowiedz
To prawda,
i dlatego żeby uczciwie zakupić cały nowy materiał "będę musiał" zapłacić dodatkowo za 2 vinyle (nawet nie mam na czym ich odtworzyć) i jakieś pierdoły w ładnym pudełku...
czyli jak to ktoś obliczył na forum MKnews 25 funtów za każdy z 3 utworów który nie znalazł się na płycie.
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
No i znamy juz tytuły tych 3 ostatnich utworów:

http://eil.com/shop/moreinfo.asp?catalogid=479611

1. Pulling Down The Ride
2. Home Boy
3. Good As Gold
Odpowiedz
Wydac tyle pieniedzy 'w ciemno' to dla mnie lekkie nieporozumienie. Zaraz odezwa sie glosy, ze przeciez 'prawdziwy fan...'. Ale jest granica miedzy fanem a fanatykiem. Jezeli ktos da 175$ za plyte + 3 dodatkowe piosenki, to na pewno mu sie te piosenki spodobaja, albo przynajmniej bedzie utrzymywal ze sa swietne, dlatego ze wydal na nie takie pieniadze. Najpierw plyte przeslucham na jakiejs wrzucie, youtubie czy innym smogu, a potem ja kupie. nawet 30 zlotych szkoda wydac na plyte ktorej sie nie przeslucha trzeci czy czwarty raz. Co z tego, ze pochwale sie ze mam plyte MK skoro mi sie nie podoba? Nie jestem z gory sceptycznie nastawiony do nowego albumu Knopflera, jestem zniesmaczony szopka wokol tego albumu, czyli wyciaganiu od ludzi kasy na 3 zetony i replike biletu.. Podejrzewam, ze tego w ogole nie bylo w planie, tylko ktos w wytworni pomyslal 'hmm.. plyta, to samo na winylu, plyta dvd, 3 piosenki osobno... co by tu jeszcze dorzucic, zeby bylo tanio dac i moc drogo wziac'. Nie mam zielonego pojecia jaki i czy w ogole jakikolwiek wplyw ma Knopfler na sposob wydania plyty, ale jest to przegiecie paly. To co kazdy zaraz powie - 'nie podoba sie, to nie kupuj'. Dziekuje za rade, nie kupie Oczko
Love, Peace & Dire Straits
Odpowiedz
adam82 napisał(a):Miałem chrapkę sporą na wydanie deluxe, szczególnie ze względu na płyty analogowe. Ale cena jest moim zdaniem wywindowana strasznie, od razu rzuca mi się w oczy prosty mechanizm - nie ma wydanych samych winyli, więc wyciśnijmy ostatni grosz za box który ludzie kupią nie mając innej możliwości dostania płyty w wersji analogowej. To pewnie nie wina MK, tylko s*********w z wytwórni, strasznie mnie wpienia takie wyciskanie kasy z ludzi na siłę.

To nie jest s**********w. Mamy wolny rynek - każdy wydaje co chce i za ile chce. Piękno demokracji. Jeśli zażąda za dużo - nikt tego nie kupi.

"Wycisanie ostatniego grosza"? Cholera, ale ten Mercedes wyciska z ludzi pieniądze! Tyle tysięcy złotych za samochód! Jak tak można? JAK!?
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
No świetnie, to skoro mamy wolny rynek, to niech udostępnią też same winyle w oddzielnym wydaniu. Moim zdaniem to jest brutalne wymuszenie pieniędzy przez wytwórnię od osób zainteresowanych wydaniem analogowym lub bonusowymi kawałkami. Mam zamiar kupić sam album, ale nie mam skrupułów przy takiej polityce, by pozostałe rarytasy zobaczyć ze źródeł powszechnie uznanych za nielegalne. Pozdrawiam

edit: Mercedesa nie kupię, bo nie mam takiej potrzeby, ale nikt mi nie sprzedaje cholernego Ferrari, tylko gdy kupię go łącznie z Mercedesem za cenę nieadekwatnie wysoką do wartościu obu.
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz
numitor napisał(a):To nie jest s**********w. Mamy wolny rynek - każdy wydaje co chce i za ile chce. Piękno demokracji. Jeśli zażąda za dużo - nikt tego nie kupi.

"Wycisanie ostatniego grosza"? Cholera, ale ten Mercedes wyciska z ludzi pieniądze! Tyle tysięcy złotych za samochód! Jak tak można? JAK!?

Tyle że do Mercedesa nie dokładają chińskich trampek i radio-magnetofonu w "gratisie"

Czujesz tą różnice?
Odpowiedz
Ja bym proponował w spokoju przesłuchac płyte w polskiej cenie ,a pózniej rzucać sie na głęboką wode i rozglądać się za limited edition Uśmiech
Odpowiedz
seska napisał(a):Ja bym proponował w spokoju przesłuchac płyte w polskiej cenie ,a pózniej rzucać sie na głęboką wode i rozglądać się za limited edition Uśmiech

Z tym limited edition to moze nie być takie proste...
myślę że większość osób które sięgnie po box-set zrobi to właśnie dla tej płytki.
Już prędzej winyle skończą na allegro.
Odpowiedz
Najprawdopodobniej tak będzie i wydaje mi się że zamiast umieszczać tę płytkę
w Box Mark powinien wydać jak za czasów Dire straits czwórkę, czyli
Extendedance EPlay. Znalazły sie tam utwory które nie znalazły sie na płycie i też było dobrze Uśmiech
Odpowiedz
seska napisał(a):Najprawdopodobniej tak będzie i wydaje mi się że zamiast umieszczać tę płytkę
w Box Mark powinien wydać jak za czasów Dire straits czwórkę, czyli
Extendedance EPlay. Znalazły sie tam utwory które nie znalazły sie na płycie i też było dobrze Uśmiech
Jasne, że lepiej i uczciwiej byłoby udostępnić to w postaci "EP'ki" i równierz winyle wydać oddzielnie. Ale oczywiście to nie w chodzi w rachubę, bo wtedy nikt przy zdrowych zmysłach nie wydałby takiej kasy na te pierdoły załączone do boxu. A tym sposobem interes firm wydawniczych będzie się kręcił naszym kosztem. Liczę na te winyle na allegro. Pozdrawiam

Odpowiedz
adam82 napisał(a):Jasne, że lepiej i uczciwiej byłoby udostępnić to w postaci "EP'ki" i równierz winyle wydać oddzielnie.

Uczciwiej? O czym Wy mówicie?
Odpowiedz
Nie uważasz, że to jest jawna manipulacja na kliencie? Wydanie razem paru rzeczy, które oddzielnie nie są warte połowy tej ceny, żeby wyciągnąć kasę od ludzi. Moim zdaniem to jest perfidna manipulacja firmy wydawniczej. Oczywiście mają do tego prawo, ale ja mam prawo na taką politykę się poprostu, za przeproszeniem wk****ć. Tak samo zresztą to wyglądało, gdy pojawił się box Gilmoura, na którym cudownym zbiegiem okoliczności nie znalazł się jeden jedyny utwór - "Wot's The Deal", który dało się jakoś wydać na winylu. Także każdy fan który chciał mieć całość koncertu musiał sięgnąć po oba wydawnictwa. Tutaj jest podobnie. Nie mogę kupić winyli, jeśli nie kupię całość za absurdalną cenę.

PS: Wydawca Gilmoura był jednak moim zdaniem bardziej fair w stosunku to klienta, gdyż można było kupić praktycznie całość muzycznej strony boxu, czyli 2 x CD + 2 x DVD za sporo mniejszą cenę bez pamiątek.

Odpowiedz
adam82 napisał(a):Nie uważasz, że to jest jawna manipulacja na kliencie? Wydanie razem paru rzeczy, które oddzielnie nie są warte połowy tej ceny, żeby wyciągnąć kasę od ludzi. Moim zdaniem to jest perfidna manipulacja firmy wydawniczej. Oczywiście mają do tego prawo, ale ja mam prawo na taką politykę się poprostu, za przeproszeniem wk****ć. Tak samo zresztą to wyglądało, gdy pojawił się box Gilmoura, na którym cudownym zbiegiem okoliczności nie znalazł się jeden jedyny utwór - "Wot's The Deal", który dało się jakoś wydać na winylu. Także każdy fan który chciał mieć całość koncertu musiał sięgnąć po oba wydawnictwa. Tutaj jest podobnie. Nie mogę kupić winyli, jeśli nie kupię całość za absurdalną cenę.

PS: Wydawca Gilmoura był jednak moim zdaniem bardziej fair w stosunku to klienta, gdyż można było kupić praktycznie całość muzycznej strony boxu, czyli 2 x CD + 2 x DVD za sporo mniejszą cenę bez pamiątek.

Mają do tego prawo, Ty masz prawo nie kupić. Co więcej - masz prawo kupić dodatkową płytę na Allegro/eBayu za kilka miesięcy. Zresztą - tak naprawdę jeszcze nie wiemy czy te dodatkowe piosenki nie będą także wydane w inny sposób, więc proponowałbym poczekać z tym narzekaniem. I - namawiam po raz kolejny - NIE nazywać tego brakiem uczciwości, wyciąganiem pieniędzy, etc., bo to, naprawdę, duża przesada.
Odpowiedz
W jakimś sensie jest to wymuszanie pięniedzy ale jednocześnie podzielam Twoje zdanie Numitor i wstrzymajmy się jeszcze z ostatecznymi srogimi opinami. Jakoś wierzę że ta 'trójka" będzie dostępna również inną drogą i nie wyobrażam sobie abym mógł jej nie mieć. Ja np. wolę wydać więcej pieniędzy na płytę która ma w środku ksiażeczke z tekstami i całą oprawę graficzną a niestety polskie wydania z niższą ceną takiej opcji nie mają. To w ogóle dla mnie dziwna sprawa. Pojawiaiją się płyty rzeczywiście z dobra ceną ale wydane beznadziejnie. Wiem coś za coś, ale czasami mi się wydaje ze jesteśmy trakowani jako gorsza część Europy. Darowaliby sobie przynajmniej umieszczanie flag tych państw na okładkach płyt które też mają niższą cenę.
Odpowiedz
Swego czasu podejrzewałem że "Get Lucky" będzie przypominać "Golden Heart" pewnie przez dobór muzyków i m.in dudy które usłyszymy na nowej plycie a tymczasem Guy Fletcher odpowiada że to dwie różne płyty. 43 dni.
Odpowiedz
43 dni a mnie niepokoi ta cisza ,przy ostatniej płycie chyba w sierpniu mogliśmy
usłyszec już jakis utwór a tu nic żadnych przecieków Uśmiech
Odpowiedz
Ale z tego co pamiętam oficjalnie dopiero w ostatnich dwóch tygodnia sirpnia machina ruszyła. Jednak ja też odnoszę takie wrażenie że tym razem nowy materiał jest pilniej strzeżonyUśmiech
Odpowiedz
BET napisał(a):To 'wyciszenie' sie nazywa fade. Outro to twor (moze to byc np. sciezka dzwiekowa) ktory zamyka jakas wieksza calosc, np. ostatni utwor na konspekt albumie (cf. the wall) czy dany utwor (np. solo w BiA, TR etc.). Fakt faktem, ze outro czesto konczy sie wyciszeniem.

Gwoli ścisłości - w slangu radiowym outro oznacza wieńczące utwór muzyczny kilkanaście-kilkadziesiąt sekund, "na" których można się odezwać lub zmiksować z następną piosenką. Analogicznie - intro to czas na początku utworu (wolny od wokalu), który można zagadać.
Odpowiedz