Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
River of Grog
A propos popularyzacji, o której pisałem przed chwilą gdzie indziej: skoro Mark załączył bonusy, to ja też. Mam nadzieję, że rozpoznacie. Miłego śpiewania.

Morze wódki i łez

Za dnia sprzedaję swą duszę
Haruję jak kret
co ryje pod dnem
Nocą w drogę wyruszam
pragnienie ugasić przed snem
W dzień jak roboczy wół
i za pensji pół
na łańcuchu jak pies
Nocą smutki swe dzielę na pół
W morzu wódki i łez
Morzu wódki i łez
Szklaneczki widzę dziś trzy
choć zdaje się mi
że coś tu nie tak
Sam chciałbym zrozumieć czy
Tylko jedna mi daje znak
Życie tak dało mi w kość
Że mam go już dość, czas skończyć tę grę
Więc pozwól mi smutki podzielić na pół
W morzu wódki i łez
Morzu wódki i łez
Jeśli tęsknić za mną chcesz
Razem nie było nam źle
Ja za tobą będę też
Lecz na dnie tej butelki
Czeka na mnie piosenka, to wiem
Życie tak dało mi w kość
Że mam go już dość, czas skończyć tę grę
Więc pozwól mi smutki podzielić na pół
W morzu wódki i łez
Morzu wódki i łez
Morzu wódki i łez
Odpowiedz
Wow River Of Grog. Taki smutas nam się trafił w bonusach. Dzięki wielkie chris. To pierwszy i jak na razie jedyny utwór MK rozpisamy tylko na gitarę i głos. No chyba że o czymś zapomniałem.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
chris a co powiesz o Follow The Ribbon pasowałby na final albumu? Wiem że to inny wątek ale nie opuszcza mnie taka myśl że Mark zostawił ten utwór poza głownym zestawem.
Odpowiedz
Taaaak, zapachniało mi tu Dylanem:
Don’t care if they like it
Don’t care if they don’t
Never did much care about
if they will or won’t

Zawsze się zastanawiam, dlaczego niektóre piosenki wchodzą, a inne nie. Ale się nie wypowiadam, bo to jest bardzo prywatna sprawa artysty. Ale z Camerado i Summer of Love to się pogodzić nijak nie umiem.
Odpowiedz
Aha czyli Foolow The Ribbon Ci nie wchodzi. A dla mie jest świetny tak się snuje idealnie na finał i wlaściwie jest dla mnie swego rodzaju zakończeniem.
Odpowiedz
Nie, nie. Ja tylko powiedziałem, że dlaczego coś wchodzi, a coś nie to bardzo intymna decyzja artysty. Przynajmniej łudzę się, że tak jest w przypadku Marka, bo w wielu innych przypadkach decyduja producenci, wytwórnie etc. Mark jest na tyle niezależny, że może się kierować jedynie własnym uznaniem. I ja je szanuję. Zresztą w dobie cyfrowej to niewielka różnica. Wrzucasz do folderu i masz już "na płycie". Swoją drogą ciekawe, czy ktoś kupił winyla.
Odpowiedz
M.in. ja mam winyle PUśmiech Dawno nie trzymałem ich w ręku i to co mnie uderzyło to ich grubość. Chyba się coś zmieniło w tłoczeniu. Wcześniejsze DS są cieńsze.
Odpowiedz
musze przyznać że jestem pod wrażeniem przekładu River of grog
nawet te łzy świetnie tu pasują

to wynika pewnie nie tylko ze zdolności do tłumaczenia, ale chris ,mam wrażenie, ujrzał w głowie obrazek, i go opisał.

tak sobie mysle że ten utwór można by spokojnie przenieść na płótno, i namalować obraz w stylu Toulouse- Lautreca co najmniejUśmiech
facet przy butelce wódki... rozmyte kontury, samotność wśród knajpianego tłumu, dym, raczej ciemne kolory, i przeszywająco smutny wzrok... ...
tak to jakoś widzę, tak mi się ten utwór będzie kojarzył chyba...
Odpowiedz
Kupuje to Ania.

I dla mnie świetny przykład kiedy mogę nazwac Marka bardem.
Odpowiedz
dokładnie tak
bardzo poetycki numer najwyższych lotów
Odpowiedz
A Ty Ania już słuchalaś całości?
Odpowiedz
nie
czekam

na razie muszę zatykac uszy jak cos gra, i modlić się żeby płyta doszła przed pierwszym wejściem MF, bo chyba cięzko będzie nie być na jesiennej inauguracji Eldorado
Odpowiedz
Jeszcze nie??? To już ponad tydzień po premierze. Jaja sobie robią.
Odpowiedz
retro13 napisał(a):chris ,mam wrażenie, ujrzał w głowie obrazek, i go opisał.... obraz w stylu Toulouse- Lautreca co najmniej
Prawdę mówiąc, trafiłaś. Każdy z tekstów, które tłumaczę, muszę najpierw "zobaczyć". Tym razem, choć nie miałem skojarzeń z Toulouse-Lautrekiem, to jednak opisany przez ciebie widok miałem przed oczami. Podobnie było z tekstem "What It Is", tyle, że ja nigdy nie byłem w Edynburgu, ale oglądałem wszystkie miejsca opisane w piosence za pomocą ludzika z Google Maps.
Odpowiedz
Chris wcześniej napisałeś: "Bo zdaje mi się (po pobieżnym czytaniu!), że w blusach są pierdoły..."

We wszystkich?
Odpowiedz
Nie, nie. Wycofuję się z tego. Muszę sobie jeszcze raz na spokojnie wszystko przejrzeć. Po prostu na mnie w pierwszej kolejności oddziaływuje muzyka, więc skupiłem się najpierw na tym, co dla mnie na tej płycie jest najbardziej oryginalne. Ja rozumiem, że blues to powrót do korzeni, że - jak Mark powiedział - jego idea muzyki to rzeka Mississippi wpływająca do jego ukochanej Tyne itd. Ale mimo wszystko wolę go w "jego" repertuarze, do którego jednak bluesa nie zaliczam. Co nie znaczy, że jego bluesy mi się nie podobają. Są po prostu na dalszych miejscach na mojej liście markowej. Ale przyjrzę się tym tekstom bliżej i coś napiszę.
Z innej beczki - czy ktoś kiedykolwiek słyszał koncertowe wykonanie Madame Geneva? Nigdzie nie mogę znaleźć.
Odpowiedz
Rozumiem i nie ukrywam że mnie uspokoiłeśUśmiech
Wydaje mi się że "Madame Geneva's" to jeden z tych nigdy niewykonywanych na żywo.
Odpowiedz
Robson, polecam gorąco cover tego utworu (bardzo ciekawy muzycznie!) i pięknie ilustrujący opisany przeze w odpowiednim miejscu kontekst historyczny tej historii:
http://www.youtube.com/watch?v=Wo73o1iBOHk
Odpowiedz
O cholerka nie mam tu odsluchów. Dzięki chris wieczorem się zapoznam ale po obrazie chyba wszystko się zgadza. Kłania się mroczna strona Anglii.
Odpowiedz
Musisz posłuchac! Facet jest naprawdę dobry. A najlepsze, że przeprasza za jakość, bo zrobił to nagranie na szybko w sypialni...
[My interpretation of this haunting Mark Knopfler song. This a quick, bedroom recording which I thought fitted these clips from the movie "Plunkett & Macleane" rather well.]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości