30.07.2007, 18:18
Co o tym sšdzicie? http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=390288
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
|
Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki
|
|
30.07.2007, 18:18
Co o tym sšdzicie? http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=390288
30.07.2007, 20:07
30.07.2007, 20:14
Szkoda... Wielka strata dla Trójki, która przestanie być już do końca tš Trójkš... Niedwied to jedna z wizytówek tej stacji. Bez niego to już nie będzie to samo.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
30.07.2007, 21:07
Jakis czas temu pojawiały sie takie plotki, na co MN stanowczo protestował, mówišc, ze nigdy tego nie zrobi (albo co w tym stylu). Jako nie chce mi się wierzyć w takie newsy. Historii, legendy - bo chyba tak już można nazywać jego obecnoć na falach Trójki nie kończy się ot tak - przechodzšc do Złotych Przebojów. To nie fair. To chyba plota. Obrzydliwa.
A jeli nie... ... przerzucę się na innš staję, tylko jakš? Ta z Opola do mnie nie dociera bez internetu. Może na Złote Przeboje?
31.07.2007, 09:59
Wyglšda na to, że informacja podana przez Anroma jest niestety prawdziwa... Wielka strata dla Trójki... Tak naprawdę nie wyobrażam sobie Niedwiedzia w innym radiu i Trójki bez Niedwiedzia. Mylę, że włanie to przeważyło o decyzji odejcia - kompletne zaszufladkowanie i rutyna, która zabija nawet najbardziej twórcze osobowoci.
Jestem jednak przekonany, że Marek wróci do Trójki jak działo się to z innymi wielkimi osobistociami radia. Nie będzie go już na pewno tak dużo na antenie, ale jaka autorska audycja po północy ukaże się za kilka lat. I to bedzie na pewno wyjštkowa audycja tak jak obecnie sš "MiniMax", "Około Północy" czy "Noc Muzycznych Pejzaży" Oto wypowied samego Niedwiedzia : Przejcie do Radia Złote Przeboje to dla mnie duża, życiowa zmiana mówi Niedwiecki. Z hasłem "złote przeboje" kojarzy mi się cała moja młodoć. Lata 60., 70., 80. to najpiękniejszy czas mojego życia. Naturalnie więc przechodzę do radia, które gra takš muzykę tłumaczy swojš decyzję Niedwiecki. Będę mógł jš przypominać sobie i moim słuchaczom, wspominać młodoć mojego pokolenia. To włanie chcę robić zapewnił w komunikacie prasowym. I kolegów z anteny: Decyzja Niedwieckiego zaskoczyła Wojciecha Manna. Marek był tak zronięty z Trójkš jak adres Myliwiecka 3/5/7 powiedział dziennikarz portalowi Gazeta.pl. Ale każdy z nas, kto pracował tak długo w jednym miejscu, mylał o zmianie. Sam kilka lat temu odszedłem z Trójki żeby założyć własne radio. Decyzję Marka na razie trudno ocenić. Dopiero po pewnym czasie da się powiedzieć czy to dobra zmiana. Prawdziwy radiowiec na zawsze pozostanie radiowcem, niezależnie od tego, dla jakiego radia pracuje komentuje decyzję Niedwieckiego Roman Rogowiecki. Możliwe, że Marka bolało trochę serce, że po tylu latach odchodzi z Trójki. Jestem jednak przekonany, że pozostanie on sobš i będzie mógł dalej rozwijać swój talent. Wierzę, że wybrał najlepszš opcję, i że pomoże Radiu Złote Przeboje. Życzę mu powodzenia. Jestem kompletnie zaskoczony przejciem Marka mówi Paweł Sztompke. Dla mnie Marek to głos Trójki. A że jestem jego redakcyjnym kolegš, wolałbym, żeby tak było nadal.
31.07.2007, 10:19
Niedwiedzia lubię więc będę go słuchać bez względu na to na jakich falach nadawać będzie
sama nie wiem, być może nie podchodzę do tego tak emocjonalnie bo zawsze cytowanego Manna B) lubiłam bardziej
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
31.07.2007, 10:30
Cytat:Originally posted by macsa@Jul 31 2007, 03:59 AMTo prawdopodobny scenariusz Maciek. Nie wiem jednak czy tak do końca o to zaszufladkowanie chodzi. Jako słuchacz Trójki nigdy nie odniosłem wrażenia, że Niedwiedzia szufladkowano, wręcz przeciwnie - co jaki czas pojawiała się jaka nowa jego autorska audycja. Wydaje mi się, że miał dużo swobody. Ale to mogło tylko tak wyglšdać z boku. Może faktycznie w pewnym momencie przychodzi czas na zmiany, bez których nie można być już dalej w zgodzie ze samym sobš, a może po prostu propozycja finansowa była nie do odrzucenia i nie do przebicia przez Trójkę...? Jakkolwiek - Niedwied to głos Trójki i będzie mi go tam brakowało. Cieszę się, że miałem okazję kilkakrotnie rozmawiać z nim w Trójkowym eterze, raz nawet prowadzilimy wspólnie audycję o MK (przy okazji koncertów TNH w klubie Ronniego Scott'a) co pan Marek udokumentował czynišc stosowny wpis w ksišżce, którš mi wtedy podarował (Lista Przebojów Programu Trzeciego - part 1). To cenne wspomnienia i pamištki. Jejku, zabrzmiałem jakby nie wiem jaka tragedia się stała. wiat się nie kończy, pewien jednak etap w Trójce - na pewno .
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
31.07.2007, 14:36
Znam kilku Wielkich Marków. Ten od Niedzwiedzia był jednym z nich. Wielka osobowoć i ten głos radiowca..........
Jeli w grę weszła komercja i finanse to mam do Marka żal. Sš zawody na wiecie, które majš do spełnienia pewnš misje, a ich postacie sš jak posšgi - i z reguły nie idš w parze z finansami. Jesli natomiast zdecydowała swoboda autorska, to w Złotych Przebojach przyjdzie nam poczekać kolejnych kilka lat na "Złotego Niedzwiedzia" Ponoć historia lubi sie powtarzać. P.S. A swojš drogš wiadomoć jest szokujšca.
We are the sultans of swing...
31.07.2007, 15:04
Osobiscie nie wierze ani troche w wypowiedz Niedzwiedzia. IMO jesli ktos przechodzi z ambitnej, renomowanej, naprawde klasowej i I ligowej stacji do radia w ktorym poza muzyka (przeplatana tez, badzmy szczerze, kiczem) nie ma praktycznie nic to dla mnie powod jest tylko jeden - kasa. I jesli to prawda to pan Marek sporo traci w moich oczach...
I jeszcze jedna kwestia - w 3ce MN byl kims - to radio wciaz bazuje na programach autorskich, ma swoje "glosy", Niedzwiedz tworzyl jego historie i wspolczesny image. W ZP moze byc tylko glosem, nie osobistoscia. Chcialbym zeby mu sie jednak jeszcze odwidzialo
You do what you want to
You go your own sweet way...
31.07.2007, 17:02
Cytat:Cieszę się, że miałem okazję kilkakrotnie rozmawiać z nim w Trójkowym eterze, raz nawet prowadzilimy wspólnie audycję o MK (przy okazji koncertów TNH w klubie Ronniego Scott'a) co pan Marek udokumentował czynišc stosowny wpis w ksišżce, którš mi wtedy podarował (Lista Przebojów Programu Trzeciego - part 1). To cenne wspomnienia i pamištki. KUBA - czy jest szansa aby udostępnił nam te audycje - dla mnie takie audycje stanowiš ogromnš wartoć. Cytat:IMO jesli ktos przechodzi z ambitnej, renomowanej, naprawde klasowej i I ligowej stacji do radia w ktorym poza muzyka (przeplatana tez, badzmy szczerze, kiczem) nie ma praktycznie nic to dla mnie powod jest tylko jeden - kasa. Najbardziej dziwi mnie własnie to przejcie z 3ki do jakiego kiepskiego, kiczowatego radyjka... Obawiam się, że z ta kaskš to masz rację BET (nie chcę w to uwierzyć !! ) , ach to życie...
31.07.2007, 22:35
Brałem udział w dwóch spotkaniach z panem Markiem - w listopadzie 2003 oraz w czerwcu tego roku. Zarówno wtedy, jak i przed miesišcem dużo opowiadał o swojej sytuacji w Trójce. Ta sytuacja, odkšd dyrektorem Trójki został Skowroński, znacznie się polepszyła, stšd decyzja o odejciu jest dla mnie zaskakujšca. Wydaje mi się, że po permanentym napięciu za czasów Laskowskiego Niedwiecki do końca nie odzyskał komfortu pracy. Ciepło mówił o Skowrońskim ("jednoosobowym fanklubie M.N." - jak dyrektor sam siebie nazwał), ale z drugiej strony czuł się trochę niedoceniony, gdy nadeszła dwudziesta pišta rocznica listy. Pan Marek potrzebował jakiego jubileuszu, który by symbolicznie zakończył najważniejszy dla niego z pewnociš etap życia. Wczeniej mogło to być tysięczne notowanie listy - miał wtedy propozycję z radia ZET. Moim zdaniem to byłaby już kompletna porażka, gdyby tam poszedł, i całe szczęcie, że tego nie zrobił.
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
01.08.2007, 12:48
Jest jeszcze jeden wštek w sprawie Niedwiedzia, wg. mnie całkiem prawdopodobny poatrzšc na zagrywki naszej obecnej władzy:
" Ewa Szumańska, znana wykształciuchom słuchajšcym radiowej "Trójki" jako Młoda Lekarka, znika z anteny publicznego radia. Odmówiła wypełnienia owiadczenia lustracyjnego, a prezes Krzysztof Czabański zapowiedział, że kto tego nie zrobi, traci pracę w radiu - informuje Gazeta wyborcza " :wacko:
01.08.2007, 13:30
Cytat:Originally posted by macsa@Aug 1 2007, 12:48 PMZupełnie nie wiem, o co Ci chodzi. :ph34r: O to, że Niedwied był donosicielem i chciał umknšć przed lustracjš? Przecież gdyby tak było, zrobiłby to wczeniej, gdy obowišzywała w całoci pisowska ustawa lustracyjna. Czy o to, że nie donosił, ale chciał zamanifestować swój sprzeciw wobec lustracji? To by chyba co powiedział na ten temat, zresztš po wyroku Trybunału Konstytucyjnego i tak sprawa jest nieaktualna. Chyba że kto mu dawał do zrozumienia, że jest "nie swój"? W końcu przeszedł do radia Agory, czyli grupy medialnej będšcej w opozycji do obecnej władzy. Ale ja byłbym bardzo ostrożny z mieszaniem polityki do całej sprawy. Na pewno Niedwiecki stara się trzymać od polityki w swojej działalnoci publicznej jak najdalej. (Postawa słuszna chociażby z tego względu, że podziały wiatopoglšdowe w społeczeństwie nie pokrywajš się z gustami muzycznymi, co się zresztš uwydatniło w "politycznym" wštku na naszym forum).
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
01.08.2007, 14:31
Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
01.08.2007, 20:57
Decyzja o odejciu Marka była niespodziewana - zobaczcie na ramówkę Trójki na najbliższš niedzielę - zamiast audycji Niedwiedzia sš tytuły "Audcja Muzyczna":
Ramówka Trójki Ale w ostatniš niedziele decyzja była już podjęta - spójrzcie na tytuły piosenek ostatniej "Markomani": Ostatnia Markomania Cytat:Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce. Jednak co w tym jest Numitorze. Cholerna Polityka !! Cytat:Jeli w grę weszła komercja i finanse to mam do Marka żal. Teraz jestem już zupełnie pewny, że nie o to chodziło Andrzeju. Człowiek, który kieruje się jedynie wyrachowaniem nie zachowuje się w ten sposób, posłuchajcie: Pożegnanie Marka Niedwieckiego Wczorajsze wystšpienie pożegnalne w porannej audycji Piotra Barona - serce miałem w gardle... Jednak czuję się jakbym stracił kogo bliskiego...
01.08.2007, 21:39
Poczytajcie komentarze: http://breathing.pl/?p=513#comments
Nowy wpis o Marku: http://breathing.pl Jeli to jest efekt działalnoci popisków, lisków i innych wypierdków lustracyjnych, to przynajmniej dwa pokolenia im tego nie darujš!!!
01.08.2007, 22:02
Rzuciłem temat na forum NIE. Jeli co w tej sprawie mierdzi, oni to wywęszš :> Czekam niecierpliwie na poniedziałek.
01.08.2007, 22:29
Bardzo zaskoczyła i zasmuciła mnie ta wiadomoć. Jako trudno mi sobie teraz wyobrazić Trójkę bez Tego Głosu. Mam mnóstwo wspomnień z korespondencji z Niedwiedziem i autograf przed koncertem MK w Sali Kongresowej...Jaki etep bardzo ważny dobiega końca. Zresztš nie stać mnie dzi na więcej słów. Odchodzi kawał historii i jeden z mistrzów mikrofonu. Człowiek o wielkiej kulturze i klasie. Odchodzi dla Trójkowych słuchaczy. Nie znam stacji Zlote Przeboje. Życzę Mu wielkiego szczecia.
Something's going to happen
To make your whole life better Your whole life better one day
01.08.2007, 22:36
Ja wiem, ze obecnie mamy w kraju taki klimat, ze nawet jak zupa bedzie nie dobra to wina lezy po stronie "popiskow, liskow i innych wypierdkow". Co do poszukiwania znakow w setliscie audycji MN to troche mnie to bawi. Fani od zawsze widzieli wiecej niz ich idole - poczawszy od okladki SPLHCB Beatlesow a skonczywszy na Niedzwiedzkim. Nie wiem dlaczego tak naprawde odszedl i pewnie sie nie dowiem. Szanuje go jako czlowieka, dziennikarza, zatem szanuje takze jego decyzje, choc w pewnym sensie bolesna. A jesli poszedl jednak dla kasy, to wypada tylko powiedziec "szerokiej drogi" i, tak jak Robson powiedzial, zyczyc mu szczescia.
You do what you want to
You go your own sweet way...
01.08.2007, 22:51
Cytat:Ja wiem, ze obecnie mamy w kraju taki klimat, ze nawet jak zupa bedzie nie dobra to wina lezy po stronie "popiskow, liskow i innych wypierdkow". BETcie mój miły, ja naprawdę umiem odróżnić zupę od zagrywek politycznych :> I wierz mi, że nie jestem "z założenia" wrogiem obecnie panujšcej frakcji; na dowód masz tu link do tekstu, który napisałem krótko po wyborach (wyszukaj sobie na stronie frazę "cenzura"): http://www.ateista.pl/articles.php?id=146 . Zwalczałem przeprowadzane "z wyprzedzeniem" ataki na władzuchnę mówišc, że przecież nie wiadomo jak będzie się ona zachowywać. Czas (z pomocš włšdzuchny ) zmusił mnie do przyjęcia postawy bardziej radykalnej - żadna władza od czasu, gdy jestem w miarę obyty w tematach politycznych, nie zalazła mi za skórę bardziej niż ta. Może stšd moja nerwowoć i podejrzliwoć.Cytat:Co do poszukiwania znakow w setliscie audycji MN to troche mnie to bawi. Ja nie jestem specjalnym fanem doszukiwania się teorii spiskowych (wręcz przeciwnie nawet), ale też nie zakładam, że takowe nie istniejš. Z audycji Marka i pożegnalnego wywiadu przebija taki żal, że człowiek zaczyna się zastanawiać: kurczę, przecie facet sam by sobie krzywdy nie zrobił! Cytat:A jesli poszedl jednak dla kasy ... to będę bardzo zadowolony i nie będę miał doń najmniejszego żalu - wszak aby "być", trzeba jednak "mieć" Naprawdę chciałbym, by ten włanie scenariusz był prawdziwy.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|