Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki
Barciu moj mily, nie odbierz mojego posta personalnie czasem Oczko Raczej stwierdzilem, w kontekscie przytoczonego linku, fakt co do nastrojow spolecznych, nic wiecej Oczko Wiesz, to ze z audycji bil zal...no ojej, 25 lat! Z ludzmi, miejscem, i wszystkim...nic dziwnego ze czuc smutek, ale tez bez przesadnego doszukiwania sie ukrytych powodow odejscia. Ja chyba bym jednak wolal zeby powodem byly niesnaski interpersonalne niz mamona. To pierwsze chyba latwiej takim ludziom jak Marek wybaczyc. A najbardziej to bym chcial zeby po prostu sie rozmyslil...
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
Myœlę, że jednak kasa zapachniała...
Odpowiedz
Albo czas pokaże, albo nie. "Gdy na œwiętego Prota jest słońce albo słota, to na Hieronima jest deszcz albo go ni ma" Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by numitor@Aug 1 2007, 02:31 PM
Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce.
Pewnie macie jednak rację... Jednak jeœli ekipa pisowska "rozliczała się" z NiedŸwieckim, to raczej nie z powodów stricte lustracyjnych, a dlatego, że zrobił karierę niby dzięki stanowi wojennemu, bo po stanie wojennym przyszedł do PR III; że "lista miała w latach 80. służyć odwróceniu uwagi młodych ludzi od działalnoœci opozycyjnej", był "kolaborantem, bo pracował w rzšdowej i politycznej instytucji" (cytaty z wywiadu dla Dziennika, z forum, do którego linka podał Bart) itp. itd. Takie podejœcie do wybitnej radiowej osobistoœci jest żenujšce...
Niepokoi mnie jednak potępianie obecnej ekipy rzšdzšcej i samej idei lustracji w jednym zdaniu ("popiski, liski i inne wypierdki lustracyjne"). Nie chce tu wchodzić w ocenę polityków, produkowanych przez nich ustaw itp. wolę się raczej wypowiedzieć z punktu widzenia odbiorcy muzyki. Jeœli się okaże, że któryœ ze znanych dziennikarzy muzycznych był donosicielem, dla mnie po prostu przestanie być autorytetem.
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by StonyRoadRider@Aug 2 2007, 11:22 AM
Niepokoi mnie jednak potępianie obecnej ekipy rzšdzšcej i samej idei lustracji
Mnie niepokoi, że idea lustracji bywa wykorzystywana do niszczenia ludzi. Niepokoi mnie, że lustratorzy majš ustawionš wizję czarno-białš. Że wystarczy, by kiedyœ do Ciebie zagadał ubek, a już jesteœ winny donosicielstwa. Oraz że dawne słowa "œwiadek" i "oskarżony" zostały zastšpione odpowiednio przez "podejrzany" i "przestępca".

Lustrację mógłbym powierzyć ludziom, do których mam szacunek i względne zaufanie. Na polskiej scenie politycznej mogę takowych policzyć na palcach jednej ręki Smutny
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by StonyRoadRider+Aug 2 2007, 12:22 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (StonyRoadRider @ Aug 2 2007, 12:22 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-numitor@Aug 1 2007, 02:31 PM
Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce.
Pewnie macie jednak rację... Jednak jeœli ekipa pisowska "rozliczała się" z NiedŸwieckim, to raczej nie z powodów stricte lustracyjnych, a dlatego, że zrobił karierę niby dzięki stanowi wojennemu, bo po stanie wojennym przyszedł do PR III; że "lista miała w latach 80. służyć odwróceniu uwagi młodych ludzi od działalnoœci opozycyjnej", był "kolaborantem, bo pracował w rzšdowej i politycznej instytucji" (cytaty z wywiadu dla Dziennika, z forum, do którego linka podał Bart) itp. itd. Takie podejœcie do wybitnej radiowej osobistoœci jest żenujšce...
Niepokoi mnie jednak potępianie obecnej ekipy rzšdzšcej i samej idei lustracji w jednym zdaniu ("popiski, liski i inne wypierdki lustracyjne"). Nie chce tu wchodzić w ocenę polityków, produkowanych przez nich ustaw itp. wolę się raczej wypowiedzieć z punktu widzenia odbiorcy muzyki. Jeœli się okaże, że któryœ ze znanych dziennikarzy muzycznych był donosicielem, dla mnie po prostu przestanie być autorytetem. [/b][/quote]
Idea lustracji jest mi bliska, natomiast idea lustracji pisowskiej - daleka.
&quot;Come up and feel the sun
A new morning has begun...&quot;
Odpowiedz
Dziœ pierwsza lista po odejœciu Marka NiedŸwieckiego...
Piotr Baron powiedział: dziœ spotkamy się wokół listy. Rozpalimy ognisko i jakoœ to będzie...
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
Odpowiedz
Nie poznamy szczegółów i nie poznamy tak do końca sytuacji wewnštrz Trójkowej dlatego tym bardziej opinia że przeszedł dla mamony wydaje mi się daleko krzywdzšca co do osoby Marka NiedŸwieckiego. A poza tym mam cały czas nieodparte wrażenie, że Trójka w ogóle o niego nie walczyła i tak jakby było to im obojętne. Ale to też tylko domysł. Nie chcę ucinać tematu bo jakoœ tam stali słuchacze i poniekšd zwišzani przez lata z NiedŸwiedziem (ja zaliczam sie do tej rzeszy) poczuli się na pewno dziwnie i w pewnym sensie 'osieroceni' ale może i w tej sytuacji wersy Brzechwy majš swoj sens: "Ten słoń ma na imię Bombi, ma tršbe lecz na niej nie tršbi. Dlaczego- nie bšdŸ ciekawy to jego prywatne sprawy"
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
"Kiedy œwiat się zapada najlepiej się zakochać - wiœta wio, łatwo powiedzieć..." M.N.

Posłuchajcie proszę pożegnalnej audycji Pana Marka z niedzielnego popołudnia 29 lipca 2007 roku :

Markomania 29.07.2007

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
A już miałem zapytać, czy ktoœ ma może tš audycję...
Dzięki Maćku!!
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
LP3, W Tonacji Trójki, Markomania, Top Wszechczasów, Muzyka Ciszy...Nie wiem czy okreœlenie: nie ma ludzi niezastšpionych- ma tutaj jakiekolwiek zastosowanie. I w ogóle brzmienie stacji. Jakże ono się teraz może zmienić. Oblicze muzyczne Trójki chyba stoi pod dużym znakiem zapytania.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by macsa@Jul 31 2007, 11:02 AM
KUBA - czy jest szansa abyœ udostępnił nam te audycje - dla mnie takie audycje stanowiš ogromnš wartoœć.
Maciek, gdzieœ to pewnie mam, ale gdzie? :wacko: Po wielu przeprowadzkach, musze w końcu zrobić remament w starych tasmach. Jak znajdę - dam znać.

Proszę Państwa - pienišżki nie œmierdzš. NiedŸwiedŸ w swoich ksišżkach nieraz wspominał, że proponowano mu "kasę o jakiej nie œnił" za przejœcie do innej stacji. Nie dziwię mu się. W Trójce się spełnił w jeden sposób, teraz pora spełniać się w inny. Jest historiš i na pewno nie raz go jeszcze usłyszymy - myslę, że w Trójce też. A jeœli dodać do tego wszystko to o czym nie wiemy, ta decyzja mogła być całkiem prosta i oczywista. Choć na pierwszy rzut oka - nie do przyjęcia dla nas - Słuchaczy.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Aug 6 2007, 07:24 PM
LP3, W Tonacji Trójki, Markomania, Top Wszechczasów, Muzyka Ciszy...Nie wiem czy okreœlenie: nie ma ludzi niezastšpionych- ma tutaj jakiekolwiek zastosowanie. I w ogóle brzmienie stacji. Jakże ono się teraz może zmienić. Oblicze muzyczne Trójki chyba stoi pod dużym znakiem zapytania.
Na pewno sie zmieni. A raczej sie zmienia i czuc to juz od dawno. Odejscie MN to tylko jakis tam kolejny element. Z calym szacunkiem i sympatia do MN - nie jest on dla mnie "ikona" trojki. To co wyroznia(lo) te stacje to przede wszystkim ambitny program - audcyje autorskie, w tym te pana N i tak stanowia juz mniejszosc. Gdyby w Trojce pracowali sami dziennikarze pokroju Niedzwiedzia, Kaczora, Mana bylbym spokojny. Niestety tak nie jest. Obawiam sie, ze niektore czynniki (pieniadze, polityka etc.) maja zbyt duzy wplyw na obraz mediow i zaden glos/twarz tego nie zmieni. Smutne ale prawdziwe.
You do what you want to
Odpowiedz
BET trochę nie rozumiem. Mówisz że NiedŸwiedŸ nie jest dla Ciebie ikonš Trójki a to co wyróżniało Trójkę to ambitny i autorski program. Ale przecież Marek NiedŸwiecki tylko taki 'robił' w Trójce :wacko: Zresztš wspominasz o tym Uśmiech I zestawiasz NiedŸwiedŸa obok Manna i Kaczora to w końcu jest ikonš czy nie? Uśmiech
Odpowiedz
Fakt, nie wyrazilem sie zbyt jasno Oczko

Chodzi mi o to, ze sila stacji byl/jest program tworzony przez indywidualistow, w tym TAKZE Marka N. Napisalem, ze MN nie jest dla mnie ikona bo dla mnie nie ma czegos takiego jak ikona Trojki w postaci osoby - nie jest nia takze duzo bardziej lubiany przeze mnie Kaczor, Mann czy inni. Obraz radia tworzy dla mnie jego ramowka, program, a glosy ktore go przekazuja sa na drugim miejscu. Chce przez to powiedziec, ze odejscie takiej a nie innej osoby z tego radia nie jest dla mnie strata niepowetowana, jesli na jego miejsce trafi sie ktos, kto stworzy podobne programy autorskie. Oczywiscie zostaje sentyment, historia, szacunek dla dotychczasowych dokonan - nie podlega zadnej dyskusji.
You do what you want to
Odpowiedz
Polecam lekturę obszernego wywiadu z Markiem NiedŸwieckim w Gazecie Wyborczej:

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4743398.html

rzuca troszkę œwiatła na domniemanš "kolaborację" Pana Marka z władzami PRL...

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Pewnie znów się narażę, ale co tam... w końcu to forum.

NiedŸwiedzkiego nigdy nie ceniłem jako dziennikarza tudzież prezentera. Te jego cišgłe: "Madonna wspaniała artystka" albo "George Michael wspaniały artysta" znudziły mi się równie bardzo jak "robi nam się spektakl" Dariusza "złotoustego" Szpakowskiego. Rozumiem, że fascynacja Madonnš czy Michael'em to rzecz gustu, ale bez przesady.
Odpowiedz
http://www.infomuzyka.pl/Muzyka/10,83872...kiego.html
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Z Trójki odchodzi Michniewicz ("Trójka przekracza granice"), a Rosiakowi zabrali "Raport o stanie świata" - wypchnął go Niedźwiecki.

http://www.medianews.com.pl/info_media7721.php3
Odpowiedz
Niedźwiedzia (nomen omen) przysługa dla Trójki...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości